Η στρατηγική συμμαχιών του Μητσοτάκη και οι μεγάλες προσδοκίες για σημαντικές συνεργασίες
Στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή ο πρωθυπουργός
Η Ελλάδα, υποστήριξε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι φυσικό να εισηγείται στο «Philia Forum», ένα πρωτοπόρο σχήμα συνεργασίας που εγκαινιάστηκε τότε με τη σύμπραξη Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου με νέους εταίρους, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Το ευνοεί, εξάλλου, η θέση της, στο μέσο δύο γεωγραφικών τόξων: Ενός οριζόντιου, από την Πορτογαλία μέχρι τον Κόλπο και ενός κάθετου, από τα Βαλκάνια έως την Αίγυπτο, που συνδέει την Ευρώπη με την Αφρική», εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Τις συμμαχίες και τις συνεργασίες που χτίζονται στο ένα κομμάτι αυτού του «χάρτη», την Ανατολική Μεσόγειο, τις έχουμε δει να «ζυμώνονται» έντονα τους τελευταίους μήνες. Τις επόμενες ημέρες, το ενδιαφέρον στρέφεται σε ένα άλλο κομμάτι της Μεσογείου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ταξιδεύει αύριο Παρασκευή στην Πορτογαλία, όπου θα διεξαχθεί η Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης – μια «ατζέντα που ταιριάζει με ζητήματα που προωθεί η κυβέρνηση» όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στα Παραπολιτικά 90.1 - και την επομένη το Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων.
Θυμίζουμε ότι το πρώτο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό τη φετινή χρονιά ήταν στην Πορτογαλία, όπου στις 11 Ιανουαρίου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα και ευχαρίστησε «την πορτογαλική κυβέρνηση για την στήριξη που έχετε προσφέρει στην Frontex και το ελληνικό τμήμα της Frontex, στην κοινή προσπάθεια φύλαξης των συνόρων μας, που αποτελούν και ευρωπαϊκά σύνορα.»
Στη συνέχεια, αυτή τη Δευτέρα, 10 Μαϊου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεζ, που θα βρεθεί στην Αθήνα και στο Ζάππειο Μέγαρο για την έναρξη του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Πέρα από το μεταναστευτικό, η διευκόλυνση της μετακίνησης των τουριστών και η άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ζητήματα που απασχολούν έντονα τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι η Ισπανία είναι παράλληλα ανάμεσα στις χώρες που ενδιαφέρονται έντονα για την προμήθεια φρεγατών από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και έχει παρουσιάσει τη δική της πρόταση.