Γιατρομανωλάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Ανοίγουν σταδιακά μουσεία, σινεμά και θέατρα
Εισήγηση της κυβέρνησης για άνοιγμα μουσείων στις 14 και μια εβδομάδα μετά τα σινεμά
«Tο υπουργείο Πολιτισμού έχει καταθέσει τον οδικό χάρτη για να ανοίξει σταδιακά ο πολιτισμός, όπως μουσεία, σινεμά, θέατρα και συναυλίες σε εξωτερικούς χώρους», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'', με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.
Όπως είπε ο κ. Γιατρομανωλάκης η κυβέρνηση έχει εισηγηθεί το άνοιγμα των μουσείων στις 14 Μαΐου και μια εβδομάδα μετά τα σινεμά.
Ανέφερε πως οι συναυλίες θα είναι μόνο για καθήμενους ενώ είναι έτοιμα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και προδιαγραφές που έχει θέσει το υπουργείο.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νικόλα Γιατρομανωλάκη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με το άνοιγμα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού επισήμανε: «Πρόθεσή μας εδώ και πολύ καιρό είναι ο πολιτισμός να ανοίξει και αυτός. Έχουμε καταθέσει από το Μάρτιο οδικό χάρτη νομίζω ότι πλέον έχει έρθει ο καιρός καθώς σιγά –σιγά αυξάνει και το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί να ανοίξει και αυτός ο κλάδος».
«Αυτό που εμείς προτείνουμε είναι ένα σταδιακό άνοιγμα με προτεραιότητα αφενός στο κομμάτι της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης για να μην χάσουν τη χρονιά οι σπουδαστές σε δραματικές σχολές, ωδεία, σχολές χορού κλπ αλλά φυσικά και δραστηριότητες πολιτιστικές κυρίως σε ανοιχτούς χώρους όπως τα θερινά σινεμά, τα ανοιχτά θέατρα για συναυλίες και παραστάσεις αλλά και φυσικά τους αρχαιολογικούς χώρους που είναι ήδη ανοιχτοί και τα μουσεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε προτείνει μια σταδιακή επανεκκίνηση ξεκινώντας με τα μουσεία, αν γίνει αποδεκτή η πρότασή μας, την άλλη Παρασκευή 14 του μηνός και μια εβδομάδα μετά τα θερινά σινεμά και μια εβδομάδα μετά το ζωντανό θέαμα και ακρόαμα. Ο λόγος της κλιμάκωσης έχει να κάνει με το ποιες δραστηριότητες η επιτροπή κρίνει ότι είναι πιο ασφαλείς. Αυτός είναι ο ένας λόγος, ο άλλος έχει να κάνει με το πώς συνδυάζεται το άνοιγμα του πολιτισμού και με άλλα περιοριστικά μέτρα τα οποία ισχύουν όπως για παράδειγμα ο περιορισμός που ισχύει τώρα για τις 11 η ώρα το βράδυ», διευκρίνισε ο ίδιος.
Αναφορικά με τις συναυλίες, ο κ. Γιατρομανωλάκης σημείωσε: «Για όλα τα οποία προτείνουμε έχουμε σχεδιασμό ο οποίος περιλαμβάνει και τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα και περιλαμβάνει και ποσοστό πληρότητας δηλαδή πόσα καθίσματα θα επιτραπεί να χρησιμοποιούνται και με τι αποστάσεις. Αυτό που εμείς προτείνουμε είναι να ξεκινήσουμε με ένα λίγο πιο συντηρητικό νούμερο για λόγους ασφαλείας, όσο θα προχωράνε τα πράγματα και θα ανεβαίνει το ποσοστό των ατόμων που εμβολιάζονται εκεί θα μπορούμε και με τους γιατρούς να επανεξετάσουμε το ποσοστό και να αυξηθεί το ποσοστό πληρότητας από εκεί και πέρα σε αυτή τη φάση εμείς συζητάμε μόνο για καθήμενους. Στους όρθιους το πρόβλημα που υπάρχει κυρίως είναι ότι δεν μπορούν να τηρηθούνε εύκολα οι αποστάσεις».
Ερωτηθείς αν θα επιτραπούν τα πανηγύρια, απάντησε: «Εμεις ζητάμε τη δραστηριότητα να ανοίξει αυτό που λέμε συναυλία δηλαδή με κοινό, με καρέκλες κλπ από εκεί και πέρα εάν ανοίξει κάπου μπορεί να ανοίξει και κάπου αλλού αρκεί να τηρούνται οι προδιαγραφές και οι προϋποθέσεις που θα έχουμε θέσει αλλά προφανώς ελεγχόμενοι χώροι δηλαδή χώροι που έχουν σταθερά καθίσματα, μια μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ της εξέδρας ή της σκηνής είναι πιο εύκολο να γίνει εκεί με ασφάλεια επομένως θα θέσουμε κάποιες αυστηρές προδιαγραφές μαζί με τους γιατρούς απ’ εκεί και πέρα τα πανηγύρια είναι πιο συμμετοχικά εκεί πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί πάλι για λόγους υγειονομικούς».
Ερωτηθείς αν θα συνεχίσουν τα μέτρα στήριξης ακόμα και στην περίπτωση του ανοίγματος, ανέφερε: «Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε, πρώτα από όλα είναι η δουλειά μας να στηρίζουμε και να αναδεικνύουμε αυτό τον κλάδο και τους ανθρώπους τους και μέσα από διάφορες άλλες ενέργειες που κάνουμε και από το Ταμείο Ανάκαμψης κλπ θα φροντίσουμε να λύσουμε και κάποια μακροχρόνια ζητήματα που έχουν δημιουργήσει παθογένειες που πλήττουν και έπλητταν τον κλάδο και πριν την πανδημία».
«Παραπάνω από 300 εκατομμύρια ήδη έχουν δοθεί, τρέχουν προγράμματα στήριξης, όσοι κλάδοι του πολιτισμού παραμένουν κλειστοί προφανώς θα έχουν στήριξη, προφανώς όσο ανοίγουν κλάδοι αλλά με περιορισμούς που δεν τους επιτρέπουν να λειτουργήσουν στο 100% προφανώς θα υπάρχει μια σχετική μέριμνα. Υπάρχουν ήδη πολλά προγράμματα όπως το πρόγραμμα που καλύπτουμε τις κενές θέσεις σε θέατρα και σινεμά και συναυλίες και τα επιδοτούμε ως πολιτεία υπάρχουν όμως και καινούργια εργαλεία τα οποία εξετάζουμε και καινούργια προγράμματα τα οποία σχεδιάζουμε και τα οποία σύντομα θα είμαστε σε θέση να τα ανακοινώσουμε», υπογράμμισε ο ίδιος.