Σταϊκούρας στα Παραπολιτικά 90,1: Η κυβέρνηση παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για να στηρίξει την κοινωνία
«Ο τουριστικός κλάδος θα στηριχθεί με πρόσθετα εργαλεία»
Την ενεργοποίηση του νέου νόμου από την 1η Ιουνίου για την εξόφληση οφειλών έως 240 δόσεις για όσους επλήγησαν από την πανδημία και είναι αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς, ανακοίνωσε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Secret» με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Αναφορικά με τη δήλωσή του ότι έρχεται ρύθμιση ανάσα για το χρέος, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως, «το ερώτημα αφορούσε την άρση των πλειστηριασμών και πως προστατεύεται η πρώτη κατοικία και αφού αναφέρθηκα στο τι γίνεται και πως προστατεύεται η πρώτη κατοικία αυτών που έχουν πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας κατέληξα ότι από 1/6 ενεργοποιείται ο νέος νόμος για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας που εκεί δίνεται η δυνατότητα να ρυθμίσουν οι πολίτες όλα τα χρέη τους προς τράπεζες και δημόσιο σε έως 240 δόσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών. Και εκεί στο πλαίσιο αυτό παρέχεται και κρατική επιδότηση των δανείων πρώτης κατοικίας για 5 έτη με σκοπό ο πολίτης να διατηρήσει την πρώτη κατοικία του. Επίσης όμως επειδή υπάρχει και ένα κρίσιμο μεσοδιάστημα μέχρι τέλος Μαΐου η πρώτη κατοικία όσων επλήγησαν από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εξακολουθεί να προστατεύεται και μάλιστα προστατεύεται όχι μόνο από πλειστηριασμούς αλλά και από κάθε άλλο μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης των πιστωτών δηλαδή κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, δεσμεύσεις περιουσίας κοκ. Οι πλειστηριασμοί που έχουν προγραμματιστεί αφορούν οφειλέτες που δεν είναι «κορονόπληκτοι» και είχαν κόκκινα δάνεια τουλάχιστον ένα χρόνο πριν ξεσπάσει η πανδημία και εντός Μαΐου έχουν προγραμματιστεί μεταξύ άλλων για παράδειγμα 15 πλειστηριασμοί με ακίνητα αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου € το καθένα. Για να έχουμε και μια αίσθηση ποιοι πλειστηριασμοί γίνονται.
Ερωτηθείς για το αν αφορά κατά κύριο λόγο τους μεγάλους πλειστηριασμούς, ο υπουργός κατέστησε σαφές πως, «αφορά και κάποιους που είναι σε χαμηλή ακίνητη αξία δηλαδή κάτω των 300 χιλιάδων. Αυτές δεν είναι κατοικίες είναι εμπορικά ακίνητα, γραφεία, αποθήκες ή ξενοδοχεία».
Ο Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε πως, «το ιδιωτικό χρέος στη χώρα είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα το οποίο το κουβαλάμε πολλά έτη. Το κουβαλάμε και από την προηγούμενη υγειονομική κρίση και ό,τι σχήμα προσπάθησαν διαδοχικές κυβερνήσεις να υλοποιήσουν απέτυχε».
Ενώ έπειτα από ερώτηση-σχόλιο του δημοσιογράφου περί συνήθους «θαψίματος κάτω από το χαλί» του ιδιωτικού χρέους, ο υπουργός είπε πως, «Όταν δεν το «θάβουμε» και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε, δεν το αντιμετωπίσαμε με ορθό τρόπο με αποτέλεσμα το ιδιωτικό χρέος συνεχώς να διογκώνεται. Το πρόγραμμα το οποίο έκανε η κυβέρνηση, το πρόγραμμα Γέφυρα στο οποίο ουσιαστικά το κράτος πληρώνει τις δόσεις των δανείων ενός μεγάλου αριθμού συμπατριωτών μας πέτυχε. Πως αποδεικνύεται ότι πέτυχε; Περισσότερα από 75 χιλιάδες νοικοκυριά μέχρι σήμερα το κράτος συστηματικά τους πληρώνει τις δόσεις τους τελευταίους μήνες. Και αυτό είναι μια έμμεση βοήθεια του κράτους προς τους δανειολήπτες για να μην έχουν διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, ίσα-ίσα να τους δώσουμε τη δυνατότητα κάποια στιγμή να μειώσουν το ιδιωτικό χρέος τουλάχιστον προς τις τράπεζες δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στους συνεπείς δανειολήπτες.
Αναφορικά με την στήριξη του τουρισμού, ο κ.Σταϊκούρας είπε ότι, «Οι συναντήσεις είναι συχνές και τακτικές με τον τουρισμό, επιβεβαιώνω ότι σήμερα υπάρχει μια ακόμη συνάντηση με τον κλάδο. Ο κλάδος έχει βοηθηθεί ποικιλοτρόπως το προηγούμενο διάστημα βεβαίως έχει πληγεί ιδιαίτερα και ειδικά κομμάτια του τουρισμού έχουν πληγεί ακόμα περισσότερο όπως είναι ενδεικτικά ο χειμερινός τουρισμός. Στα οριζόντια μέτρα τα οποία έχουμε κάνει και υλοποιούμε είτε αυτά αφορούν την επιχείρηση είτε αφορά τον εργαζόμενο στην επιχείρηση θα έρθει να προστεθεί ένα πρόγραμμα που επισπεύδον υπουργειο θα είναι το υπουργείο Ανάπτυξης και το οποίο θα αφορά τον τουριστικό κλάδο και κοστολογείται σε περισσότερα από 400 εκατομμύρια €. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Ανάπτυξη, ακόμα γίνεται ο σχεδιασμός. Θα υπάρχει στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης του τουρισμού όπως υπήρξε στοχευμένο πρόγραμμα και τρέχει ήδη για την εστίαση. Το επόμενο χρονικό διάστημα και ο τουρισμός θα βοηθηθεί και με κάποια πρόσθετα εργαλεία τα οποία θα τρέξουν από την ελληνική πολιτεία άρα τα οριζόντια μέτρα καλύπτουν και τον τουρισμό είναι το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ για την επιδότηση μηνιαίας δόσης δανείων επιχειρήσεων. Άρα ουσιαστικά επιχειρήσεις και του τουριστικού κλάδου οι οποίες θα έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν και έχουν ήδη ενταχθεί 34 χιλιάδες επιχειρήσεις, το πρόγραμμα τελειώνει τέλος Μαΐου, θα επιδοτηθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και υπάρχει και το πρόγραμμα της επιδότησης μέρους των παγίων δαπανών επιχειρήσεων που και εκεί θα εντάσσονται επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού».
Σχετικά με το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ, ο υπουργός υποστήριξε ότι, «Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα έχει πετύχει, η παράταση δόθηκε γιατι κράτησε μόνο ένα μήνα, θυμίζω ότι το πρόγραμμα για τα νοικοκυριά ήταν πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και επειδή οι λογιστές είχαν να κάνουν και πολλές άλλες ταυτόχρονα δραστηριότητες όπως να υποβάλλουν για την επιστρεπτέα προκαταβολή, να υποβάλλουν και για άλλα αιτήματα και έχουμε και τις φορολογικές δηλώσεις να υπάρχει άνεση του χρόνου να ενημερωθούν και από τις τράπεζες πλήρως οι επιχειρήσεις έτσι ώστε να ενταχθούν στο συγκεκριμένο σχήμα. 35 χιλιάδες επιχειρήσεις δεν είναι μικρός αριθμός, όταν υπήρχε το προηγούμενο σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για να ενισχυθεί η πρώτη κατοικία των νοικοκυριών επεβλήθηκαν σε 13 μήνες 7 χιλιάδες αιτήσεις. Εδώ μιλάμε για περίπου 100 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και 35 χιλιαδες επιχειρήσεις ο αριθμός είναι ικανοποιητικός εμείς όμως θέλουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε και άλλες επιχειρήσεις».
Ερωτηθεις αν θα υιοθετούσαν το ενδεχόμενο διαγραφής χρεών υπό προϋποθέσεις εφόσον επρόκειτο για ευρωπαϊκή απόφαση, ο κ.Σταϊκουρας απάντησε ότι, «Να δούμε ποια θα είναι η κατάσταση της χώρας και της Ευρώπης το επόμενο χρονικό διάστημα. Να ξέρετε ότι στις συζητήσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στην Ελλάδα και ξέρετε ότι λόγω του συνεδρίου των Δελφών ήρθαν αρκετοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην Ελλάδα, η εικόνα που παρουσιάζεται στην Ευρώπη είναι πολύ καλύτερη από αυτή που εκτιμούσαν πριν από λίγους μήνες. Φαίνεται ότι ανακάμπτει πολύ πιο γρήγορα η ευρωπαϊκή οικονομία και ιδιαίτερα η ελληνική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο αντιλαμβάνεστε ότι οι συζητήσεις πάνω σε αυτή την ενότητα είναι συζητήσεις οι οποίες θα γίνουν στο μέλλον ανάλογα με το πώς θα εξελιχτεί η πραγματικότητα. Εμείς πρώτα από όλα κούρεμα οφειλών έχουμε κάνει. Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι δάνειο του κράτους προς την επιχείρηση. Ήταν 100% έγινε 50% άρα ουσιαστικά το 50% της οφειλής της επιχείρησης προς το κράτος το διαγράψαμε, το κουρέψαμε. Ό,τι οφειλές υπήρχαν στην πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης όλες πήγαν, όπως ζητούσαν οι κλάδοι, το 2022 και μάλιστα σε 24 και 48 δόσεις εκ των οποίων οι 24 δόσεις είναι άτοκες. Τρίτον, όποιες βεβαιωμένες οφειλές υπήρχαν μέσα στην περίοδο της πανδημίας, του δεύτερου lockdown, όλες οι δόσεις των βεβαιωμένων οφειλών πήγαν στο τέλος της ρυθμιζόμενης περιόδου. Έχουμε το πρόγραμμα Γέφυρα με το οποίο εμείς πληρώνουμε αντί να πληρώνει το νοικοκυριό, η επιχείρηση τη δόση του δανείου όλα αυτά είναι βοήθειες έτσι ώστε να μην διογκωθεί το ιδιωτικό χρέος από εκεί και πέρα θα δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση το επόμενο χρονικό διάστημα, πως θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα και σε κάθε περίπτωση έχουμε αποδείξει ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά ώστε να παίρνουμε τις βέλτιστες λύσεις για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η πίεση για υψηλά πλεονάσματα έχει τελειώσει και ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, ο κ.Σταϊκούρας υποστήριξε ότι, «Φέτος θα έχουμε δημοσιονομική ευελιξία που σημαίνει ότι η χώρα παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, υλοποιεί τα κατάλληλα εργαλεία έτσι ώστε να βοηθήσει την κοινωνία να σταθεί τα πόδια της. Απόδειξη αυτού είναι ότι τα μέτρα τα οποία καταρχήν είχαμε σχεδιάσει για φέτος ήταν 7,5 δις τώρα είναι περίπου 15 δις, διπλάσια. Για αυτό και το έλλειμμα φέτος εκτιμάται πολύ υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις περίπου στο 7%. Αξιοποιούμε συνεπώς την δημοσιονομική ευελιξία αλλά με υπευθυνότητα ώστε να μην οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Στη συνέχεια αυτού το 2022 θα πρέπει να υπάρξει στο βασικό σενάριο που έχει αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση, δημοσιονομική προσαρμογή σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Εμείς εκτιμούμε ότι θα έχουμε ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 0% δηλαδή από το 7% θα πάμε στο 0%. Αυτό θα γίνει γιατί πρώτα από όλα θα αποσύρουμε σταδιακά όσο επανέρχεται η κανονικότητα κάποια μέτρα στήριξης άρα ουσιαστικά δεν θα έχουμε διόγκωση δαπανών, ταυτόχρονα θα λειτουργεί καλά η οικονομία άρα θα έχουμε αυξημένα έσοδα λόγω της λειτουργίας της οικονομίας και παράλληλα θα έχουμε την αξιοποίηση πόρων από το ταμείο ανάκαμψης η οποία θα προσθέσει δημόσια έσοδα για να μιλήσουμε για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει δημοσιονομική προσαρμογή μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας και όχι με νέα μέτρα λιτότητας αυτό έχει ουσιαστικά αποτυπωθεί και συζητηθεί με τους θεσμούς. Στη βιωσιμότητα του χρέους συνεπώς, αυτό που είπε ο κ. Ρεγκλιν και ήταν ακόμα πιο σημαντικό, είναι ότι η ανάκαμψη της οικονομίας που εκτιμάται σημαντική στην Ελλάδα, εμείς λέμε 3,6%, η Ευρωπαϊκή επιτροπή 4,1% για φέτος και του χρόνου συγκλίνουμε και οι δύο σε 6% δηλαδή με λίγα λόγια μέσα στο 2022 θα έχουμε καλύψει όλη την απώλεια του 2020, αυτή η ανάκαμψη θα οδηγήσει σε βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, αυτό είπε ο κ. Ρέγκλιν, και όχι τα πρωτογενή πλεονάσματα. Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι για σημαντικό πρωτογενές έλλειμμα φέτος της τάξης του 7%, για δημοσιονομική ισορροπία του χρόνου και για πρωτογενή πλεονάσματα, ρεαλιστικά μετά που θα προέλθουν από την ανάπτυξη, 2 και 3% περίπου».
Όσον αφορά στις τράπεζες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο υπουργός επεσήμανε ότι, «Οι τράπεζες πρέπει να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συστηματικά υπάρχει μια πίεση όσο μπορεί να ασκηθεί πίεση από την ελληνική κυβέρνηση προς το τραπεζικό σύστημα να διοχετευτούν περισσότεροι πόροι προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κάθε εβδομάδα γίνεται συζήτηση επί αυτού. Στα υφιστάμενα προγράμματα, για να μη μηδενίσουμε την προσπάθεια που έχει γίνει, τον τελευταίο χρόνο έχουν δοθεί όσοι πόροι δόθηκαν μέσω των τραπεζών την προηγούμενη τετραετία-πενταετία και δόθηκαν αρκετά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά είμαι ο πρώτος που θα υποστηρίξει ότι πρέπει να δοθούν περισσότερα. Ενδεικτικά θα σας πω ότι από τις 33.135 επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα έχουν δανειοδοτηθεί με τα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης μέσω των τραπεζών οι 23.417 δηλαδή το 71% των επιχειρήσεων, είχαν μέχρι 10 εργαζόμενους άρα πήγαν πόροι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά πρέπει να πάνε περισσότεροι».
Τέλος, ερωτηθείς αν μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχουν προβλέψεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο υπουργός κατέστησε σαφές πως, «Μόνο από τις επιδοτήσεις 1,5 δις € το οποίο θα κινητοποιήσει ως 3,5 δις, είναι αποκλειστικά δράσεις και επενδύσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 375 εκ. αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα για τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος 260 εκ. Είναι παρεμβάσεις για τον ορεινό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας –ευεξίας, τον αγροτουρισμό, τη γαστρονομία όλα αυτά αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις που θα τρέξει από φέτος μετά το καλοκαίρι για ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών όλα αυτά είναι χρήματα που θα πάνε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και να μην ξεχνάμε ότι δεν έχουμε μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε και το νέο ΕΣΠΑ το οποίο εκ της φιλοσοφίας του κινείται πιο πολύ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και φυσικά μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών ένα σημαντικό κομμάτι έχει ήδη διοχετευτεί προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Και συμπλήρωσε ότι, «Η κυβέρνηση είναι συνεπής σε κάτι που είχαμε πει προεκλογικά, είχαμε υποσχεθεί ως οικονομικό επιτελείο ότι θα μειώνουμε σταθερά και συστηματικά φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και παρά το γεγονός ότι από τα περίπου 2 χρόνια διακυβέρνησης τον 1 χρόνο και πλέον είμαστε σε υγειονομική κρίση καταφέραμε και μειώσαμε με μόνιμο τρόπο φόρους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τον ΕΝΦΙΑ κατά 22%, την προκαταβολή φόρου για τα φυσικά πρόσωπα, την προκαταβολή φόρου για τα νομικά πρόσωπα, τις ασφαλιστικές εισφορές, το ΦΠΑ στην εστίαση και στις μεταφορές για μικρό χρονικό διάστημα, το φόρο στις επιχειρήσεις από το 28 στο 22% άρα κάναμε πολλές παρεμβάσεις, μόνιμες παρεμβάσεις, στοχευμένες παρεμβάσεις μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Θεωρώ ότι η συνέπεια είναι κρίσιμο στοιχείο αξιοπιστίας μια κυβερνητικής πολιτικής».
Αναφορικά με τη δήλωσή του ότι έρχεται ρύθμιση ανάσα για το χρέος, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως, «το ερώτημα αφορούσε την άρση των πλειστηριασμών και πως προστατεύεται η πρώτη κατοικία και αφού αναφέρθηκα στο τι γίνεται και πως προστατεύεται η πρώτη κατοικία αυτών που έχουν πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας κατέληξα ότι από 1/6 ενεργοποιείται ο νέος νόμος για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας που εκεί δίνεται η δυνατότητα να ρυθμίσουν οι πολίτες όλα τα χρέη τους προς τράπεζες και δημόσιο σε έως 240 δόσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών. Και εκεί στο πλαίσιο αυτό παρέχεται και κρατική επιδότηση των δανείων πρώτης κατοικίας για 5 έτη με σκοπό ο πολίτης να διατηρήσει την πρώτη κατοικία του. Επίσης όμως επειδή υπάρχει και ένα κρίσιμο μεσοδιάστημα μέχρι τέλος Μαΐου η πρώτη κατοικία όσων επλήγησαν από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εξακολουθεί να προστατεύεται και μάλιστα προστατεύεται όχι μόνο από πλειστηριασμούς αλλά και από κάθε άλλο μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης των πιστωτών δηλαδή κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, δεσμεύσεις περιουσίας κοκ. Οι πλειστηριασμοί που έχουν προγραμματιστεί αφορούν οφειλέτες που δεν είναι «κορονόπληκτοι» και είχαν κόκκινα δάνεια τουλάχιστον ένα χρόνο πριν ξεσπάσει η πανδημία και εντός Μαΐου έχουν προγραμματιστεί μεταξύ άλλων για παράδειγμα 15 πλειστηριασμοί με ακίνητα αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου € το καθένα. Για να έχουμε και μια αίσθηση ποιοι πλειστηριασμοί γίνονται.
Ερωτηθείς για το αν αφορά κατά κύριο λόγο τους μεγάλους πλειστηριασμούς, ο υπουργός κατέστησε σαφές πως, «αφορά και κάποιους που είναι σε χαμηλή ακίνητη αξία δηλαδή κάτω των 300 χιλιάδων. Αυτές δεν είναι κατοικίες είναι εμπορικά ακίνητα, γραφεία, αποθήκες ή ξενοδοχεία».
Ο Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε πως, «το ιδιωτικό χρέος στη χώρα είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα το οποίο το κουβαλάμε πολλά έτη. Το κουβαλάμε και από την προηγούμενη υγειονομική κρίση και ό,τι σχήμα προσπάθησαν διαδοχικές κυβερνήσεις να υλοποιήσουν απέτυχε».
Ενώ έπειτα από ερώτηση-σχόλιο του δημοσιογράφου περί συνήθους «θαψίματος κάτω από το χαλί» του ιδιωτικού χρέους, ο υπουργός είπε πως, «Όταν δεν το «θάβουμε» και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε, δεν το αντιμετωπίσαμε με ορθό τρόπο με αποτέλεσμα το ιδιωτικό χρέος συνεχώς να διογκώνεται. Το πρόγραμμα το οποίο έκανε η κυβέρνηση, το πρόγραμμα Γέφυρα στο οποίο ουσιαστικά το κράτος πληρώνει τις δόσεις των δανείων ενός μεγάλου αριθμού συμπατριωτών μας πέτυχε. Πως αποδεικνύεται ότι πέτυχε; Περισσότερα από 75 χιλιάδες νοικοκυριά μέχρι σήμερα το κράτος συστηματικά τους πληρώνει τις δόσεις τους τελευταίους μήνες. Και αυτό είναι μια έμμεση βοήθεια του κράτους προς τους δανειολήπτες για να μην έχουν διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, ίσα-ίσα να τους δώσουμε τη δυνατότητα κάποια στιγμή να μειώσουν το ιδιωτικό χρέος τουλάχιστον προς τις τράπεζες δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στους συνεπείς δανειολήπτες.
Αναφορικά με την στήριξη του τουρισμού, ο κ.Σταϊκούρας είπε ότι, «Οι συναντήσεις είναι συχνές και τακτικές με τον τουρισμό, επιβεβαιώνω ότι σήμερα υπάρχει μια ακόμη συνάντηση με τον κλάδο. Ο κλάδος έχει βοηθηθεί ποικιλοτρόπως το προηγούμενο διάστημα βεβαίως έχει πληγεί ιδιαίτερα και ειδικά κομμάτια του τουρισμού έχουν πληγεί ακόμα περισσότερο όπως είναι ενδεικτικά ο χειμερινός τουρισμός. Στα οριζόντια μέτρα τα οποία έχουμε κάνει και υλοποιούμε είτε αυτά αφορούν την επιχείρηση είτε αφορά τον εργαζόμενο στην επιχείρηση θα έρθει να προστεθεί ένα πρόγραμμα που επισπεύδον υπουργειο θα είναι το υπουργείο Ανάπτυξης και το οποίο θα αφορά τον τουριστικό κλάδο και κοστολογείται σε περισσότερα από 400 εκατομμύρια €. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Ανάπτυξη, ακόμα γίνεται ο σχεδιασμός. Θα υπάρχει στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης του τουρισμού όπως υπήρξε στοχευμένο πρόγραμμα και τρέχει ήδη για την εστίαση. Το επόμενο χρονικό διάστημα και ο τουρισμός θα βοηθηθεί και με κάποια πρόσθετα εργαλεία τα οποία θα τρέξουν από την ελληνική πολιτεία άρα τα οριζόντια μέτρα καλύπτουν και τον τουρισμό είναι το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ για την επιδότηση μηνιαίας δόσης δανείων επιχειρήσεων. Άρα ουσιαστικά επιχειρήσεις και του τουριστικού κλάδου οι οποίες θα έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν και έχουν ήδη ενταχθεί 34 χιλιάδες επιχειρήσεις, το πρόγραμμα τελειώνει τέλος Μαΐου, θα επιδοτηθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και υπάρχει και το πρόγραμμα της επιδότησης μέρους των παγίων δαπανών επιχειρήσεων που και εκεί θα εντάσσονται επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού».
Σχετικά με το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ, ο υπουργός υποστήριξε ότι, «Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα έχει πετύχει, η παράταση δόθηκε γιατι κράτησε μόνο ένα μήνα, θυμίζω ότι το πρόγραμμα για τα νοικοκυριά ήταν πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και επειδή οι λογιστές είχαν να κάνουν και πολλές άλλες ταυτόχρονα δραστηριότητες όπως να υποβάλλουν για την επιστρεπτέα προκαταβολή, να υποβάλλουν και για άλλα αιτήματα και έχουμε και τις φορολογικές δηλώσεις να υπάρχει άνεση του χρόνου να ενημερωθούν και από τις τράπεζες πλήρως οι επιχειρήσεις έτσι ώστε να ενταχθούν στο συγκεκριμένο σχήμα. 35 χιλιάδες επιχειρήσεις δεν είναι μικρός αριθμός, όταν υπήρχε το προηγούμενο σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για να ενισχυθεί η πρώτη κατοικία των νοικοκυριών επεβλήθηκαν σε 13 μήνες 7 χιλιάδες αιτήσεις. Εδώ μιλάμε για περίπου 100 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και 35 χιλιαδες επιχειρήσεις ο αριθμός είναι ικανοποιητικός εμείς όμως θέλουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε και άλλες επιχειρήσεις».
Ερωτηθεις αν θα υιοθετούσαν το ενδεχόμενο διαγραφής χρεών υπό προϋποθέσεις εφόσον επρόκειτο για ευρωπαϊκή απόφαση, ο κ.Σταϊκουρας απάντησε ότι, «Να δούμε ποια θα είναι η κατάσταση της χώρας και της Ευρώπης το επόμενο χρονικό διάστημα. Να ξέρετε ότι στις συζητήσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στην Ελλάδα και ξέρετε ότι λόγω του συνεδρίου των Δελφών ήρθαν αρκετοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην Ελλάδα, η εικόνα που παρουσιάζεται στην Ευρώπη είναι πολύ καλύτερη από αυτή που εκτιμούσαν πριν από λίγους μήνες. Φαίνεται ότι ανακάμπτει πολύ πιο γρήγορα η ευρωπαϊκή οικονομία και ιδιαίτερα η ελληνική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο αντιλαμβάνεστε ότι οι συζητήσεις πάνω σε αυτή την ενότητα είναι συζητήσεις οι οποίες θα γίνουν στο μέλλον ανάλογα με το πώς θα εξελιχτεί η πραγματικότητα. Εμείς πρώτα από όλα κούρεμα οφειλών έχουμε κάνει. Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι δάνειο του κράτους προς την επιχείρηση. Ήταν 100% έγινε 50% άρα ουσιαστικά το 50% της οφειλής της επιχείρησης προς το κράτος το διαγράψαμε, το κουρέψαμε. Ό,τι οφειλές υπήρχαν στην πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης όλες πήγαν, όπως ζητούσαν οι κλάδοι, το 2022 και μάλιστα σε 24 και 48 δόσεις εκ των οποίων οι 24 δόσεις είναι άτοκες. Τρίτον, όποιες βεβαιωμένες οφειλές υπήρχαν μέσα στην περίοδο της πανδημίας, του δεύτερου lockdown, όλες οι δόσεις των βεβαιωμένων οφειλών πήγαν στο τέλος της ρυθμιζόμενης περιόδου. Έχουμε το πρόγραμμα Γέφυρα με το οποίο εμείς πληρώνουμε αντί να πληρώνει το νοικοκυριό, η επιχείρηση τη δόση του δανείου όλα αυτά είναι βοήθειες έτσι ώστε να μην διογκωθεί το ιδιωτικό χρέος από εκεί και πέρα θα δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση το επόμενο χρονικό διάστημα, πως θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα και σε κάθε περίπτωση έχουμε αποδείξει ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά ώστε να παίρνουμε τις βέλτιστες λύσεις για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η πίεση για υψηλά πλεονάσματα έχει τελειώσει και ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, ο κ.Σταϊκούρας υποστήριξε ότι, «Φέτος θα έχουμε δημοσιονομική ευελιξία που σημαίνει ότι η χώρα παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, υλοποιεί τα κατάλληλα εργαλεία έτσι ώστε να βοηθήσει την κοινωνία να σταθεί τα πόδια της. Απόδειξη αυτού είναι ότι τα μέτρα τα οποία καταρχήν είχαμε σχεδιάσει για φέτος ήταν 7,5 δις τώρα είναι περίπου 15 δις, διπλάσια. Για αυτό και το έλλειμμα φέτος εκτιμάται πολύ υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις περίπου στο 7%. Αξιοποιούμε συνεπώς την δημοσιονομική ευελιξία αλλά με υπευθυνότητα ώστε να μην οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Στη συνέχεια αυτού το 2022 θα πρέπει να υπάρξει στο βασικό σενάριο που έχει αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση, δημοσιονομική προσαρμογή σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Εμείς εκτιμούμε ότι θα έχουμε ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 0% δηλαδή από το 7% θα πάμε στο 0%. Αυτό θα γίνει γιατί πρώτα από όλα θα αποσύρουμε σταδιακά όσο επανέρχεται η κανονικότητα κάποια μέτρα στήριξης άρα ουσιαστικά δεν θα έχουμε διόγκωση δαπανών, ταυτόχρονα θα λειτουργεί καλά η οικονομία άρα θα έχουμε αυξημένα έσοδα λόγω της λειτουργίας της οικονομίας και παράλληλα θα έχουμε την αξιοποίηση πόρων από το ταμείο ανάκαμψης η οποία θα προσθέσει δημόσια έσοδα για να μιλήσουμε για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει δημοσιονομική προσαρμογή μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας και όχι με νέα μέτρα λιτότητας αυτό έχει ουσιαστικά αποτυπωθεί και συζητηθεί με τους θεσμούς. Στη βιωσιμότητα του χρέους συνεπώς, αυτό που είπε ο κ. Ρεγκλιν και ήταν ακόμα πιο σημαντικό, είναι ότι η ανάκαμψη της οικονομίας που εκτιμάται σημαντική στην Ελλάδα, εμείς λέμε 3,6%, η Ευρωπαϊκή επιτροπή 4,1% για φέτος και του χρόνου συγκλίνουμε και οι δύο σε 6% δηλαδή με λίγα λόγια μέσα στο 2022 θα έχουμε καλύψει όλη την απώλεια του 2020, αυτή η ανάκαμψη θα οδηγήσει σε βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, αυτό είπε ο κ. Ρέγκλιν, και όχι τα πρωτογενή πλεονάσματα. Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι για σημαντικό πρωτογενές έλλειμμα φέτος της τάξης του 7%, για δημοσιονομική ισορροπία του χρόνου και για πρωτογενή πλεονάσματα, ρεαλιστικά μετά που θα προέλθουν από την ανάπτυξη, 2 και 3% περίπου».
Όσον αφορά στις τράπεζες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο υπουργός επεσήμανε ότι, «Οι τράπεζες πρέπει να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συστηματικά υπάρχει μια πίεση όσο μπορεί να ασκηθεί πίεση από την ελληνική κυβέρνηση προς το τραπεζικό σύστημα να διοχετευτούν περισσότεροι πόροι προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κάθε εβδομάδα γίνεται συζήτηση επί αυτού. Στα υφιστάμενα προγράμματα, για να μη μηδενίσουμε την προσπάθεια που έχει γίνει, τον τελευταίο χρόνο έχουν δοθεί όσοι πόροι δόθηκαν μέσω των τραπεζών την προηγούμενη τετραετία-πενταετία και δόθηκαν αρκετά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά είμαι ο πρώτος που θα υποστηρίξει ότι πρέπει να δοθούν περισσότερα. Ενδεικτικά θα σας πω ότι από τις 33.135 επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα έχουν δανειοδοτηθεί με τα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης μέσω των τραπεζών οι 23.417 δηλαδή το 71% των επιχειρήσεων, είχαν μέχρι 10 εργαζόμενους άρα πήγαν πόροι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά πρέπει να πάνε περισσότεροι».
Τέλος, ερωτηθείς αν μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχουν προβλέψεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο υπουργός κατέστησε σαφές πως, «Μόνο από τις επιδοτήσεις 1,5 δις € το οποίο θα κινητοποιήσει ως 3,5 δις, είναι αποκλειστικά δράσεις και επενδύσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 375 εκ. αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα για τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος 260 εκ. Είναι παρεμβάσεις για τον ορεινό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας –ευεξίας, τον αγροτουρισμό, τη γαστρονομία όλα αυτά αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις που θα τρέξει από φέτος μετά το καλοκαίρι για ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών όλα αυτά είναι χρήματα που θα πάνε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και να μην ξεχνάμε ότι δεν έχουμε μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε και το νέο ΕΣΠΑ το οποίο εκ της φιλοσοφίας του κινείται πιο πολύ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και φυσικά μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών ένα σημαντικό κομμάτι έχει ήδη διοχετευτεί προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Και συμπλήρωσε ότι, «Η κυβέρνηση είναι συνεπής σε κάτι που είχαμε πει προεκλογικά, είχαμε υποσχεθεί ως οικονομικό επιτελείο ότι θα μειώνουμε σταθερά και συστηματικά φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και παρά το γεγονός ότι από τα περίπου 2 χρόνια διακυβέρνησης τον 1 χρόνο και πλέον είμαστε σε υγειονομική κρίση καταφέραμε και μειώσαμε με μόνιμο τρόπο φόρους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τον ΕΝΦΙΑ κατά 22%, την προκαταβολή φόρου για τα φυσικά πρόσωπα, την προκαταβολή φόρου για τα νομικά πρόσωπα, τις ασφαλιστικές εισφορές, το ΦΠΑ στην εστίαση και στις μεταφορές για μικρό χρονικό διάστημα, το φόρο στις επιχειρήσεις από το 28 στο 22% άρα κάναμε πολλές παρεμβάσεις, μόνιμες παρεμβάσεις, στοχευμένες παρεμβάσεις μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Θεωρώ ότι η συνέπεια είναι κρίσιμο στοιχείο αξιοπιστίας μια κυβερνητικής πολιτικής».