Πελώνη στα Παραπολιτικά 90,1 για αεροπειρατεία: Η ΕΕ πρέπει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα και να εμφανιστεί ενωμένη
Θα συζητηθεί και στην Σύνοδο Κορυφής το θέμα με την αεροπειρατεία
«Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα συζητηθούν πανδημία, ψηφιακό πιστοποιητικό,κλιματική αλλαγή, οι σχέσεις με τη Ρωσία και το θέμα της Λευκορωσίας, με την πτήση της RyanAir», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'', με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Παράλληλα η κ. Πελώνη σημείωσε πως στο θέμα της Λευκορωσίας η ΕΕ θα πρέπει να απαντήσει συντονισμένα.
Για το ψηφιακό πιστοποιητικό είπε πως το θέμα έχει κλείσει και υπενθύμισε ότι την πρόταση είχε καταθέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να διευκολύνει τις μετακινήσεις στην ΕΕ.
Ακόμη η ίδια ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει «τρύπα» ασφαλείας στο gov.gr.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Αριστοτελίας Πελώνη στα Παραπολιτικά 90,1:
Ερωτηθείσα τι θα συζητηθεί στην σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε: «Η ατζέντα της Συνόδου έχει πανδημία και ψηφιακό πιστοποιητικό, έχει κλιματική αλλαγή, έχει τις σχέσεις με τη Ρωσία και προφανώς θα συζητηθεί και το θέμα της Λευκορωσίας μετά από αυτή την αδιανόητη κίνηση που έγινε χθες. Το περιστατικό αυτό μας πηγαίνει δεκαετίες πίσω».
Αναφερόμενη στην «κρατική αεροπειρατεία» της Λευκορωσίας, η κ. Πελώνη σημείωσε: «Η Ελλάδα έχει καταδικάσει από την πρώτη στιγμή αυτή την πράξη κρατικής αεροπειρατείας που δεν έχει προηγούμενο και δεν θυμίζει προφανώς δυτικό κόσμο και κράτος δικαίου. Είναι αδιανόητο αυτό που έγινε, το καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή».
«Προφανώς θα συζητηθεί στη Σύνοδο, προφανώς πρέπει να υπάρχουν συνέπειες για αυτή τη συμπεριφορά και επειδή είχαμε και μια πρόσφατη κρίση που αφορά την εξωτερική πολιτική, και αναφέρομαι σε όσα έγιναν στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη τις προηγούμενες μέρες δεν μπορεί να παραμένει η Ευρώπη διχασμένη όπως έγινε σε εκείνη την περίπτωση. Θα πρέπει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα και να εμφανιστεί ενωμένη απέναντι σε αυτό το πολύ σοβαρό περιστατικό το οποίο αγγίζει θέματα δημοκρατίας, κράτος δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ζητήματα δηλαδή αρχής για την ΕΕ. Δεν μπορεί η ΕΕ να κάνει πίσω σε αυτά τα ζητήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείσα αν εκτιμά ότι η Ευρώπη θα δώσει ενωμένη ένα κεντρικό μήνυμα στην Λευκορωσία, η κ. Πελώνη απάντησε: «Το ελπίζουμε γιατί επειδή αφορά πολύ σοβαρά θέματα αρχών η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει πίσω από τις αρχές της επειδή ενδεχομένως μπορεί κάποιες χώρες να αντιδρούν. Πρακτικές σαν αυτή που είδαμε παραπέμπουν σε άλλες εποχές, δεν αρμόζουν σε πολιτισμένο κράτος και προφανώς δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες από τους ευρωπαϊους».
Αναφορικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε: «Το ψηφιακό πιστοποιητικό έχει κλείσει από τις προηγούμενες μέρες σε πρακτικό και τεχνικό επίπεδο και προχωράει, αναμένουμε ότι οι ηγέτες να το χαιρετίσουν. Θυμίζω ότι είναι μια πρόταση που είχε καταθέσει πρώτος ο πρωθυπουργός για να διευκολύνει τις μετακινήσεις στην ΕΕ. Παίρνει πλέον σάρκα και οστά, θα γίνει και νομοθετική πρωτοβουλία εντός του Ιουνίου και προχωρούν οι τεχνικές ομάδες για τη διαλειτουργικότητα αυτών των πιστοποιητικών ανά την Ευρώπη και εμείς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε. Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο».
Ερωτηθείσα αν υπάρχει «τρύπα ασφαλείας» στο gov.gr, υπογράμμισε: «Δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι υπάρχει κενό ασφαλείας στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Ξέρω ότι θα υπάρξει τοποθέτηση του υπουργείου πολύ αναλυτική σε λίγο. Αυτό που έχω να πω εγώ είναι ότι το υπουργειο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται συνέχεια σε συνεργασία με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και με όλες τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, τηρεί όλα τα κατάλληλα τεχνικά μέτρα ασφαλείας με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την προστασία των προσωπικών δεδομένων».
Αναφορικά με την σύσκεψη γα την αντιπυρική περίοδο και τη φωτιά στην Κορινθία, ανέφερε: «Τα έχει εξηγήσει ο κ. Χαρδαλιάς, ήταν μια φωτιά που ήρθε πολύ νωρίτερα, έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, έχει γίνει η προετοιμασία. Έγινε με συντονισμό ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Ανακοινώθηκαν χθες μέτρα στήριξης των πληγέντων και καθώς θα γίνεται η αποτίμηση των ζημιών αυτά θα γίνουν πιο συγκεκριμένα. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται συντονισμός, απαιτείται εγρήγορση. Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας το μεσημέρι σε μια σύσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και 11 δήμαρχοι των 18 περιοχών της Αττικής που έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης της πολιτικής προστασίας προκειμένου να δρομολογηθούν και έργα μείωσης των κινδύνων εκδήλωσης πυρκαγιάς».
Για τις δηλώσεις του εφοπλιστή κ . Λασκαρίδη, η κ. Πελώνη ανέφερε: «Το μόνο που έχω να πω ως σχόλιο και αυτό αφορά και το συγκεκριμένο και ευρύτερα θεσμικό σε σχέση με αυτές τις αναφορές είναι ότι είναι απαράδεκτες δηλώσεις οι οποίες δε επιδέχονται καμίας διόρθωσης».
Αναφορικά με τα αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή στην κανονικότητα της Βουλής, επισήμανε: «Το υγειονομικό πρωτόκολλο της Βουλής δεν το αποφασίζει ούτε η κυβερνητική πλειοψηφία ούτε η αντιπολίτευση, υπάρχει η υγειονομική υπηρεσία της Βουλής που έχει ορίσει αυτό το πρωτόκολλο. Από την περασμένη εβδομάδα μιλούν και εγγράφονται όλο και περισσότεροι ομιλητές με φυσική παρουσία. Στο νομοσχέδιο για την κοινή γονική μέριμνα μίλησαν 73 ομιλητές δεν μπορούν απλώς να είναι όλοι ταυτόχρονα στην αίθουσα. Θεωρώ ότι αυτή είναι μια προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει το αφήγημά του περί δημοκρατίας σε καραντίνα η οποία δεν ευσταθεί. 24 νομοσχέδια το τελευταίο τετράμηνο, περισσότεροι από 1230 ομιλητές και δεν ευσταθούν όλοι αυτοί οι ακτιβισμοί με τις ονομαστικές ψηφοφορίες στις οποίες καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ και κατόπιν αποχωρεί κάτι που είναι ενάντια στον κανονισμό της Βουλής».
Αναφορικά με τις επιθέσεις στα καταστήματα της συζύγου του κ. Χαρδαλιά, τόνισε: «Είναι καταδικαστέες όλες οι τέτοιου τύπου επιθέσεις και η στοχοποίηση οικογενειών. Είναι απαράδεκτες και προφανώς εμπρηστικές επιθέσεις δεν έχουν καμία θέση στη δημοκρατία».