Την ικανοποίησή του για τις κυρώσεις στη Λευκορωσία και για το γεγονός ότι «με αίσθημα ενότητας και ευθύνης η Ευρωπαϊκή Ένωση κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα και προσδιόρισε ένα πλαίσιο αποφάσεων σε επίπεδο Συμβουλίου το οποίο πιστεύω ότι είναι αντίστοιχο της σοβαρότητας της πράξης» εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. «Θα εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης στην Λευκορωσία, έτσι ώστε να ενισχύσουμε κι άλλο την πίεση στο καθεστώς εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη επικεντρώθηκαν ωστόσο κυρίως στο ζήτημα της πανδημίας, με έμφαση στα θέματα του κοινού πιστοποιητικού για τους ταξιδιώτες και για την πορεία των εμβολιασμών.

Για το «Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid», ο πρωθυπουργός ήταν εμφανώς ικανοποιημένος από το γεγονός ότι «η ελληνική πρόταση έγινε αποδεκτή με πολύ μεγάλη ταχύτητα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα» και ζήτησε από τους ομολόγους του στην Ε.Ε. να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν, με ενιαίους κανόνες πια που θα διευκολύνουν τη μετακίνηση των ευρωπαίων πολιτών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Υπάρχει, νομίζω, μια γενική αναγνώριση ότι επιστρέφουμε πια σε μια οικονομική και κοινωνική κανονικότητα, η οποία έχει ξεχωριστή σημασία για τα κράτη του νότου τα οποία είναι πιο εξαρτημένα από τον τουρισμό», είπε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας μια αισιόδοξη οπτική για το σταδιακό τέλος της κρίσης.

Για το πρόγραμμα εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι μετά τις αρχικές καθυστερήσεις οι εμβολιασμοί προχωρούν ταχύτατα και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο έτσι ώστε να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα αλλά και να εξασφαλίσουμε τις συμπληρωματικές δόσεις που θα χρειαστούμε για το 2022 και το 2023. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι «θα χρειαστεί σίγουρα μία δόση ακόμα, ίσως 9 με 12 μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό, ως «ενισχυτική δόση». Θα τις έχουμε αυτές τις δόσεις στη διάθεσή μας και περισσότερες ενδεχομένως απ’ όσες χρειαζόμαστε».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, που απασχόλησε τη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας πως η χώρα μας «έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας και σε σχέση με άλλες χώρες που είναι πολύ εξαρτημένες από καύση άνθρακα ή λιγνίτη για παραγωγή ενέργειας είμαστε πολύ πιο τολμηροί στην προσπάθεια απολιγνιτοποίησης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Και βέβαια έχουμε στη διάθεσή μας και σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε αυτήν την μετάβαση με πρόσθετους πόρους χρηματοδότησης, εκεί που πραγματικά θα πιάσουν τόπο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο πρόγραμμα εμβολιασμού και τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών. «Θεωρώ επίσης πολύ θετικό ότι πια περισσότερα το ενός εμβόλια εγκρίνονται και για νεότερες ηλικίες, πράγμα το οποίο μάς δίνει την δυνατότητα να συζητήσουμε και να εξετάσουμε τον εμβολιασμό των παιδιών, τουλάχιστον από το Γυμνάσιο και πάνω, άνω των 12, που και αυτό νομίζω ότι από τη στιγμή που εγκριθούν τα εμβόλια αυτά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα δώσει μία νέα δυναμική στη διαδικασία του εμβολιασμού», είπε χαρακτηριστικά.