Ξεκάθαρες απαντήσεις σε Τσαβούσογλου από Μητσοτάκη και Δένδια – Συναντήσεις στην Αθήνα μετά την προκλητική περιοδεία του Τούρκου ΥΠΕΞ στη Θράκη
Η Ελλάδα είναι πανέτοιμη ώστε να μην αφήσει καμία προκλητική δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναπάντηση και ασχολίαστη. Άλλωστε σε ανάρτησή του ο Νίκος Δένδιας κατέστησε σαφές πως η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης της Λωζάννης, την οποία επίσης έχει υπογράψει και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει. Σε αυτό το κλίμα, θα πραγματοποιηθεί αύριο η επίσημη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι σήμερα το βράδυ πραγματοποίησαν ανεπίσημο δείπνο κάτω από την Ακρόπολη. Αύριο, οι κύριοι Δένδιας και Τσαβούσογλου θα συναντηθούν σε σχήμα περιορισμένης σύνθεσης, στις 11:00 το πρωί. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Οι δηλώσεις στον Τύπο αναμένεται να λάβουν χώρα γύρω στις 13:15. Νωρίτερα, ωστόσο, το πρωί στις 10:15 ο κ. Τσαβούσογλου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους. Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους. Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».
Υπενθυμίζεται πως η επίσημη συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα στο υπουργείο Εξωτερικών. Μετά το πέρας της συνάντησής τους θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και στις 13:15 θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.
Οι ψευδομουφτήδες τον υποδέχθηκαν, παρόντος του Τούρκου προξένου Μουράτ Ομέρογλου και του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν σε κλειστή συνάντηση στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής δήθεν «ιδιωτική». Στη συνέχεια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετέβη στο Μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Κομοτηνής «Τζελάλ Μπαγιάρ» όπου συνομίλησε με μέλη της Σχολικής Επιτροπής και αντιπροσωπεία μαθητών.
Σύμφωνα με το xronos.gr, η δήθεν «ιδιωτική» επίσκεψη συνεχίστηκε με γεύμα στο χωριό Θάμνα, βόρεια της Κομοτηνής. Καλεσμένοι στο γεύμα, μεταξύ άλλων, ήταν η πρόεδρος του DEB Τσιγδέμ Ασάσογλου, οι ψευτομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπράημ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, οι βουλευτές Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ και Ξάνθης Ζεϊμπέκ Χουσεϊν και Μπουρχάν Μπαράν, οι δήμαρχοι Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, Αρριανών Αμέτ Ριτβάν , Μύκης Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν. Άγνωστο όμως παραμένει ποιοι ήταν οι ομοτράπεζοί του, διότι η περιοχή έχει αποκλειστεί και οι κάμερες βρίσκονται αρκετά μέτρα μακριά.
Εκεί τον υποδέχθηκε κόσμος, ενώ τον περίμενε στην είσοδο του κοιμητηρίου ο υιό του Σαδίκ, Λεβέντ Σαδίκ. Εντός του νεκροταφείου ο Τούρκος ΥΠΕΞ φύτεψε και ένα πλατάνι. Και σε αυτή την επίσκεψή του επετράπη η δημοσιογραφική κάλυψη εντός του χώρου του γεγονότος μόνο στους Τούρκους δημοσιογράφους που απάρτιζαν την αποστολή του κι όχι στους Έλληνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσαβούσογλου μιλώντας στο μειονοτικό σχολείο, προανήγγειλε ανταλλαγές Τούρκων καθηγητών και Ελλήνων στα σχολεία. «Οποιες διάφορες και αν υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών οι μειονότητες είναι ό,τι πιο σημαντικό», σημείωσε ενώ στη συνέχεια ρώτησε τι μαθήματα κάνουν τα παιδιά στο σχολείο, τι εκδηλώσεις διοργανώνουν και πόσους καθηγητές έχουν.
Οι σύλλογοι κήρυξαν τον Τσαβούσογλου «persona non grata» στην περιοχή, και εικάζεται πως αυτός ενδεχομένως να είναι ο ο λόγος που ο τούρκος υπουργός δεν επισκέφθηκε τελικά τα Πομακοχώρια.
Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
Στο μεταξύ, μετά την «ιδιωτική» επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην Θράκη, όπου έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα», το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην προκλητική κίνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους. Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους. Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».
Άφιξη Τσαβούσογλου στην Αθήνα
Μετά την επίσκεψή του στην Θράκη ο κ. Τσαβούσογλου έφτασε στην Αθήνα το απόγευμα της Κυριακής. Ο Τσαβούσογλου έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και η συνοδεία του τον οδήγησε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια».Εναγκαλισμός με Δένδια
Στη συνέχεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ βρέθηκε στο εστιατόριο «Διόνυσος», κάτω από την Ακρόπολη, για το ανεπίσημο δείπνο με τον Έλληνα ομόλογό του. Κατά την άφιξη του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αγκάλιασε τον Νίκο Δένδια και στη συνέχεια οι δύο άνδρες μπήκαν μέσα στο εστιατόριο. Περίπου μιάμιση ώρα διήρκησε το ανεπίσημο δείπνο, στο οποίο παρακάθισαν, επίσης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκέργκιν.Προκλητική περιοδεία του Τσαβούσογλου στη Θράκη
Ο Τσαβούσογλου ταξίδεψε αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί μετέβη οδικώς στην Κομοτηνή, όπου πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη. Στις 11 .15 έφτασε στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής όπου έμεινε 45 λεπτά, εκεί συναντήθηκε με τους ψευδομουφτήδες Αχμέτ Μέτε της Ξάνθης και Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής, στους οποίους και εξέφρασε την απόλυτη στήριξη του γράφοντας στο Twitter: «Στη Δυτική Θράκη συναντήθηκα με τον Μουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ και τον Μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. Η δουλειά των Μουφτήδων συμβάλλει εξαιρετικά στην διατήρηση και ενδυνάμωση της ενότητας και της αλληλεγγύης της Τουρκικής Μειονότητας».Οι ψευδομουφτήδες τον υποδέχθηκαν, παρόντος του Τούρκου προξένου Μουράτ Ομέρογλου και του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν σε κλειστή συνάντηση στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής δήθεν «ιδιωτική». Στη συνέχεια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετέβη στο Μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Κομοτηνής «Τζελάλ Μπαγιάρ» όπου συνομίλησε με μέλη της Σχολικής Επιτροπής και αντιπροσωπεία μαθητών.
Σύμφωνα με το xronos.gr, η δήθεν «ιδιωτική» επίσκεψη συνεχίστηκε με γεύμα στο χωριό Θάμνα, βόρεια της Κομοτηνής. Καλεσμένοι στο γεύμα, μεταξύ άλλων, ήταν η πρόεδρος του DEB Τσιγδέμ Ασάσογλου, οι ψευτομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπράημ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, οι βουλευτές Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ και Ξάνθης Ζεϊμπέκ Χουσεϊν και Μπουρχάν Μπαράν, οι δήμαρχοι Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, Αρριανών Αμέτ Ριτβάν , Μύκης Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν. Άγνωστο όμως παραμένει ποιοι ήταν οι ομοτράπεζοί του, διότι η περιοχή έχει αποκλειστεί και οι κάμερες βρίσκονται αρκετά μέτρα μακριά.
Η τρίτη πρόκληση του Τούρκου ΥΠΕΞ ήρθε από τα Θάμνα
Εκεί μίλησε για την μη αναγνωρισμένη άτυπη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» όπως την αποκάλεσε και δήλωσε: «Τονίσαμε πως πάντα θα στεκόμαστε με την Τουρκική Μειονότητα στον αγώνα για τα δικαιώματά της και υπογραμμίσαμε μία ακόμη φορά την ισχυρή μας στήριξη (σε αυτή)».Στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ
Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του στην Κομοτηνή ήταν ο τάφος του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ.Η επίσκεψη στο μειονοτικό σχολείο
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε και το μειονοτικό σχολείο της περιοχής. Συναντήθηκε με 30 μαθητές και καθηγητές, παρουσία αρκετών δημοσιογράφων που είχαν έρθει από τη γειτονική χώρα.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσαβούσογλου μιλώντας στο μειονοτικό σχολείο, προανήγγειλε ανταλλαγές Τούρκων καθηγητών και Ελλήνων στα σχολεία. «Οποιες διάφορες και αν υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών οι μειονότητες είναι ό,τι πιο σημαντικό», σημείωσε ενώ στη συνέχεια ρώτησε τι μαθήματα κάνουν τα παιδιά στο σχολείο, τι εκδηλώσεις διοργανώνουν και πόσους καθηγητές έχουν.
Πομάκοι: Ανεπιθύμητος ο Τσαβούσογλου
Λίγες ώρες πριν φτάσει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, οι σύλλογοι Πομάκων είχαν σπεύσει να στείλουν το δικό τους μήνυμα, χαρακτηρίζοντας τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανεπιθύμητο.Οι σύλλογοι κήρυξαν τον Τσαβούσογλου «persona non grata» στην περιοχή, και εικάζεται πως αυτός ενδεχομένως να είναι ο ο λόγος που ο τούρκος υπουργός δεν επισκέφθηκε τελικά τα Πομακοχώρια.