Αισιόδοξος ότι ο τουρισμός θα πάει καλύτερα φέτος εμφανίστηκε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.
Όπως είπε σε αυτό θα συντελέσουν οι εμβολιασμοί και η μείωση των κρουσμάτων σε όλες τις χώρες.

Στα μέσα Ιουνίου οι αποφάσεις για τον τουρισμό

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι οι αποφάσεις για τον τουρισμό θα ληφθούν τέλος Ιουνίου, ενώ σημείωσε ότι από τα μέσα Μαΐου έως το τέλος Ιουνίου η χώρα βρίσκεται σε μια δοκιμαστική περίοδο καθώς παραμένουν αρκετοί περιορισμοί στα ταξίδια.

Αύξηση των καθημερινών εμβολιασμών

Παράλληλα εκτίμησε ότι οι καθημερινοί εμβολιασμοί μπορούν να αυξηθούν σε 140 με 150 χιλιάδες.

Ακόμη ανέφερε πως προς το τέλος Ιουνίου θα εξεταστεί το ενδεχόμενο οι εμβολιασμένοι να μην είναι υποχρεωμένοι στη διενέργεια τεστ για τον κοροναϊό.

Προτεραιότητα η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος 

Επιπρόσθετα τόνισε πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος ενώ είπε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο στο πεδίο της παραβατικότητας που βρίσκεται στην καθημερινότητα του πολίτη.
Επιπλέον σημείωσε πως σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμος ο ποδηλατόδρομος στο παραλιακό μέτωπο.

Το όφελος της ψηφιακής κάρτας εργασίας 

Τέλος ο Άκης Σκέρτσος υπεραμύνθηκε του εργασιακού νομοσχεδίου λέγοντας ότι «το κράτος και ο εργαζόμενος θα ελέγχει τον εργοδότη με την ψηφιακή κάρτα εργασίας».

«Η κυβέρνηση δεν θα υποστείλει την σημαία των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άκη Σκέρτσου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τον τουρισμό, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ σημείωσε: «Ούτως ή άλλως έχουμε πει εξαρχής ότι η περίοδος από τα μέσα Μαΐου που ανοίξαμε έως και το τέλος Ιουνίου είναι μια δοκιμαστική περίοδος, υπάρχουν ακόμα σε ισχύ πολλοί περιορισμοί ως προς τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται οι πολίτες κάθε χώρας σε μια άλλη χώρα συνεπώς οι προσδοκίες μας για το τουριστικό ρεύμα σε αυτή ακριβώς την περίοδο δεν είναι υψηλές. Εμείς θέλαμε και δώσαμε εγκαίρως το μήνυμα προς τις ξένες αγορές, προς όλους όσους θέλουν να επισκεφτούν μέσα στον καλοκαίρι τη χώρα μας ότι η Ελλάδα ανοίγει, ανοίγει με ασφάλεια και μπορεί να υποδεχτεί τον κόσμο και από εκεί και πέρα είμαστε αισιόδοξοι ότι προϊόντος του εμβολιασμού σε όλες τις χώρες, τη μείωση των κρουσμάτων που επίσης βλέπουμε να συμβαίνει σε πολλές χώρες και στη χώρα μας στο τέλος Ιουνίου τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Άρα οι αποφάσεις που θα κρίνουν την τύχη του τουρισμού φέτος θα ληφθούν από τα μέσα Ιουνίου και μετά και είναι πρώιμο να βγάζουμε συμπεράσματα σε αυτή τη φάση».

«Από σήμερα τίθεται σε λειτουργία ένας διαδραστικός χάρτης που θα δίνει τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα σε κάθε περιφερειακή ενότητα και ειδικότερα στα νησιά σε επίπεδο και νησιού ώστε να μπορεί κάθε χώρα αλλά και κάθε πολίτης που θέλει να επισκεφτεί την Ελλάδα να βλέπει τέσσερις βασικούς δείκτες. Ποιος είναι ο κυλιόμενος δείκτης κρουσμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή σε επταήμερη βάση , ποιος είναι ο δείκτης εμβολιασμού την περιοχή αυτή. Έχουμε πει ότι τα νησιά μας είναι θωρακισμένα γιατί έχουν εμβολιαστεί σε πολύ υψηλό βαθμό οι τοπικοί πληθυσμοί. Τι γίνεται με την ανοδική, καθοδική ή σταθερή τάση των κρουσμάτων και τέλος ποιο είναι το ποσοστό θετικότητας στο νησί αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Με αυτούς τους τέσσερις δείκτες μπορεί να βγάλει κάποιος με διαφάνεια ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στη συγκεκριμένη περιοχή άρα ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να λάβει και ο ίδιος επισκεπτόμενος την περιοχή αυτή. Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα επιλέγει μια πολιτική διαφάνειας γύρω από αυτά τα στοιχεία, θα ενημερώνεται αυτή η βάση δεδομένων σε εβδομαδιαία συχνότητα από την ειδική ομάδα επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας, θα είναι στα ελληνικά και στα αγγλικά συνεπώς θα μπορεί να υπάρχει πολύ καθαρή ενημέρωση προς όλους», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Σκέρτσος επισήμανε: «Οι δείκτες που πρέπει να μας απασχολούν είναι η ταχύτητα με την οποία γίνονται οι εμβολιασμοί, η Ελλάδα είναι μεταξύ των 6-7 πρώτων χωρών της ΕΕ σε ταχύτητα εμβολιασμών και επίσης η Ελλάδα είναι στις υψηλότερες θέσεις της ΕΕ στους πλήρως εμβολιασμένους. Συνεπώς δεν υπάρχει ζήτημα συμμετοχής είμαστε σε μια φάση που έχουμε όλο και περισσότερα εμβόλια, ανοίγουμε διαρκώς νέες ομάδες. Με βάση τον προγραμματισμό μας τέλος Ιουνίου είχαμε θέσει ένα στόχο το 50% του ενήλικου πληθυσμού να έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση, αυτό φαίνεται ότι θα επιτευχτεί. Αυτό χτίζει ένα σημαντικό πρώτο τείχος ανοσίας, ήδη οι ηλικίες άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 75%».

Ερωτηθείς αν μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των ημερήσιων εμβολιασμών και πότε, απάντησε: «Ναι μπορούν να ανέβουν και σήμερα, είναι καθαρά ζήτημα διάθεσης και προσφοράς εμβολίων. Αυτή τη στιγμή όσα εμβόλια έχουμε τα κάνουμε, περιμένουμε περισσότερα εμβόλια να έρθουν τις επόμενες μέρες μέσα στον Ιούνιο, και μπορούμε να αυξήσουμε τη δυνατότητα των εμβολιασμών στις 140 χιλιαδες εμβόλια την ημέρα. Έχει να κάνει καθαρά με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων».

Ερωτηθείς αν θα αυξηθούν τα εμβολιαστικά κέντρα, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε: «Όπου χρειάζεται να υπάρχει προγραμματισμός να αυξηθούν σε περιοχές που θα υπάρχει ανάγκη, σε άλλες περιοχές που βλέπουμε ότι έχει εξαντληθεί πλέον η συμμετοχή θα μειωθούν, είναι μια δυναμική κατάσταση. Γίνονται επιχειρησιακά οι αναγκαίες επιλογές όπου χρειάζεται».

Ερωτηθείς αν κάποιος που έχει εμβολιαστεί πλήρως χρειάζεται να κάνει self test ή μοριακό test, απάντησε: «Ναι προς το παρόν όσο δηλαδή είμαστε κάτω από το 50% εμβολιασμού του πληθυσμού η σύσταση των ειδικών του υπουργείου Υγείας είναι ότι χρειάζεται να γίνονται τα test. Έχουμε θέσει το ζήτημα, έχουμε ζητήσει να υπάρχει σε εύλογο χρονικό διάστημα εξαίρεση όσων έχουν εμβολιαστεί από αυτή τη διαδικασία του συστηματικού testing και θα το εξετάσουμε προς το τέλος Ιουνίου».

Για τα προνόμια των εμβολιασμένων, σημείωσε: «Έχουμε πει ότι όσο περνάει ο καιρός και πλέον θα γίνει καθολική η δυνατότητα συμμετοχής στον εμβολιασμό θα υπάρξουν και περισσότερες δυνατότητες για τους εμβολιασμένους αυτά όμως είναι ζητήματα που θα μας απασχολήσουν προς το τέλος Ιουνίου».

Ερωτηθείς αν θα ενοποιηθούν η αίτηση υγείας και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο Άκης Σκέρτσος απάντησε: «Υπάρχουν αυτές οι δύο φόρμες για τον εξής λόγο, η υποχρέωση του testing αφορά στο να πας στο νησί, είναι η μετακίνηση προς ένα νησί από την ηπειρωτική χώρα, δεν υπάρχει η αντίστοιχη υποχρέωση για την επιστροφή από το νησί συνεπώς το υπουργείο Ναυτιλίας για να μπορεί να είναι σύμφωνο και να συμμορφωθεί με τα πρωτόκολλά που έχουν συμφωνηθεί με το υπουργείο Υγείας πρέπει να έχει και τα στοιχεία για τη μετακίνηση από το νησί προς την ηπειρωτική χώρα».

Ερωτηθείς αν αυτό θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι, απάντησε: «Αυτό δεν μπορώ να σας το απαντήσω ακόμα προσπαθούμε να έχουμε μια ενοποίηση των διαδικασιών μέσα στον επόμενο μήνα».

Ερωτηθείς για την εγκληματικότητα, δήλωσε: «Πρέπει να κάνουμε ένα διαχωρισμό μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος το οποίο υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει και ειναι μια διαρκής μάχη που πρέπει να δίνεται για να αντιμετωπιστεί και της παραβατικότητας, της εγκληματικότητας που βρίσκεται στο επίπεδο της καθημερινότητας του πολίτη. Στο δεύτερο πεδίο νομίζω ότι η κυβέρνηση τα πάει καλά, δεν υπάρχει πρόβλημα, τα στοιχεία της εγκληματικότητας από τους δείκτες που παρακολουθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το επιβεβαιώνουν αυτό από εκεί και πέρα προφανώς πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το οργανωμένο έγκλημα. Αυτά τα φαινόμενα όλους μας τρομάζουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά».

Ερωτηθείς αν ο κ. Χρυσοχοϊδης συνεχίζει να έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, ανέφερε: «Όλοι οι υπουργοί έχουν την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού μέχρι να υπάρξει κάποια αλλαγή».

ΔΗΜ: Άρα και για τους υπουργούς, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, δεν υπάρχει εισιτήριο διαρκείας

«Για κανέναν μας δεν υπάρχει εισιτήριο διαρκείας σε οποιαδήποτε δουλειά είτε αφορά την κυβέρνηση είτε αφορά τις επιχειρήσεις, την αγορά. Όλοι πρέπει να αξιολογούμαστε συνεχώς για την αποτελεσματικότητά μας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, επισήμανε: «Ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφή κατεύθυνση σε αυτό το θέμα ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει τη θητεία της, αυτή είναι η εντολή που έχει πάρει και η εντολή που έχουμε πάρει είναι να προσφέρουμε έργο πραγματικό το οποίο θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας».

Για το πράσινο πείραμα της Αστυπάλαιας, τόνισε: «Οι στόχοι που έχουμε θέσει είναι πολύ φιλόδοξοι, η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της δια του πρωθυπουργού ο οποίος έχει ασχοληθεί από τα πρώτα χρόνια της πολιτικής του καριέρας επισταμένα με το περιβάλλον έθεσε φιλόδοξους στόχους για το πρασίνισμα της οικονομίας. Θέλουμε να έχουμε μια πλήρη απεξάρτηση ουσιαστικά από καύσιμα τα οποία είναι ρυπογόνα, να στραφούμε ακόμα περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυτό το οποίο γίνεται στην Αστυπάλαια, έχει ξεκινήσει σαν ένα πείραμα, δείχνει το τι μπορεί να συμβεί σε επίπεδο επικράτειας».

«Τι κάνουμε στην Αστυπάλαια; Λέμε ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια το 80% των ενεργειακών αναγκών του νησιού θα καλύπτονται από άνεμο και από ήλιο και θέτουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο πλήρους αντικατάστασης του στόλου των οχημάτων, των ιδιωτικών και των δημόσιων, από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και τα πρώτα αυτοκίνητα παραδόθηκαν για δημόσια χρήση αυτή την Τετάρτη. Είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο το οποίο βάζει στο χάρτη και την Ελλάδα αλλά και την Αστυπάλαια ειδικότερα στο διεθνή χάρτη σε σχέση με πρωτοποριακές ενέργειες για το πώς μπορούμε να κάνουμε πιο πράσινη την πολιτική μας», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τον ποδηλατόδρομο και το περίπατο στο παραλιακό μέτωπο, ο κ. Σκέρτσος απάντησε: «Αυτό είναι ένα έργο δυναμικό το οποίο σε κάποια τμήματά του ήδη εκτελείται. Χθες η εκδήλωση έγινε σε σημείο του δήμου Γλυφάδας όπου ήδη πραγματοποιούνται έργα για τον ποδηλατόδρομο και τον πεζόδρομο. Στην Γλυφάδα επομένως ήδη εκτελείται το έργο αυτό. Μιλάμε για 8 δήμους που ξεκινούν από τον Πειραιά και καταλήγουν την Βουλιαγμένη. Θεωρούμε ότι μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί. Είναι έργο του Ταμείου Ανάκαμψης βρίσκεται μέσα στην εθνική μας πρόταση του Ελλάδα 2.0 και είναι μια ενέργεια η οποία θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή των κατοίκων».

Για το Ταμείο Ανάκαμψης, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που κατέθεσε την εθνική της πρόταση, έχει πάρει πολύ θετικές κριτικές από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν αλλά και στο πολιτικό επίπεδο και περιμένουμε πολύ σύντομα να έχουνε την έγκριση του σχεδίου μας, να είναι από τα πρώτα τα οποία θα εγκριθούν. Από εκεί και πέρα από τον Ιούλιο ξεκινάει πλέον η υλοποίηση και η εκταμίευση πόρων, έχουμε υπολογίσει ότι το σχέδιο μας το οποίο περιλαμβάνει 175 μεγάλες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις μπορεί να φέρει αύξηση της ανάπτυξης της τάξεως του 7% στο ΑΕΠ της χώρας και να προσθέσει 200 χιλιάδες θέσεις εργασίας».

«Άρα η μεγάλη αλλαγή που θα δούμε θα είναι στο εισόδημα, στην απασχόληση αλλά και στην ψηφιοποίηση, στο πρασίνισμα της οικονομίας, στην καλύτερη λειτουργία τους κράτους. Όλες οι δράσεις που περιλαμβάνονται εκεί είναι πολύ καλά μελετημένες και πατάνε σε διαρθρωτικά διαχρονικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η χώρα μας και έρχονται να δώσουνε λύσεις με βάση τις καλύτερες πρακτικές. Έχουμε δεχτεί και έχουμε αξιοποιήσει σημαντική τεχνική βοήθεια που έχει δοθεί στη χώρα μας από το 2014 και παλιότερα έως και σήμερα, έχουμε βγάλει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για το τι πρέπει να αλλάξει. Για παράδειγμα μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η επαφή των επιχειρήσεων με το κράτος φέρνοντας πολύ μεγάλες απλοποιήσεις σε διαδικασίες που ταλαιπωρούν τους επενδυτές αλλά και τους εργαζόμενους. Αυτό είναι μια από τις μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιήσουμε για να κάνουμε πιο ελκυστικό το επιχειρηματικό περιβάλλον», διευκρίνισε ο Άκης Σκέρτσος.

Ερωτηθείς αν σκέφτονται να κάνουν βήματα πίσω στο εργασιακό νομοσχέδιο, απάντησε: «Να κάνουμε βήματα πίσω για ποιο λόγο; Μιλάμε για ένα φιλεργατικό νομοσχέδιο, υπάρχει πολύ προπαγάνδα και fake news γύρω από αυτό το νομοσχέδιο τα οποία έχουν απαντηθεί ήδη από τον αρμόδιο υπουργό. Περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές κυρώσεις που επεκτείνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, που προστατεύουν την εργασία, που προστατεύουν το εισόδημα και θεωρούμε ότι εδώ πρέπει να δοθεί μια μάχη της αλήθειας για να ακουστεί το πραγματικό περιεχόμενο αυτης της σημαντικής παρέμβασης που θα αλλάξει προς τον καλύτερο τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά εργασίας. Αυτό το νομοσχέδιο καταρχάς εξοπλίζει τον εργαζόμενο και το κράτος ως ελεγκτή του εργοδότη με την ψηφιακή κάρτα εργασίας».

Ερωτηθείς αν τον πτοούν οι διαδηλώσεις και το πολεμικό κλίμα που καλλιεργείται, τόνισε: «Όχι. Έχει ο καθένας δικαίωμα να κάνει διαδήλωση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα υποστείλει τη σημαία των μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για να πάει μπροστά η οικονομία».