Μανιτάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Δεν συντρέχει λόγος αντισυνταγματικότητας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Τι είπε για τα προνόμια των εμβολιασμένων
Δεν συντρέχει λόγος αντισυνταγματικότητας για τον εξαναγκαστικό εμβολιασμό ορισμένων ομάδων εργαζομένων, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε Φερ, με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Συνταγματικού δικαίου Αντώνης Μανιτάκης.
Παράλληλα ο κ. Μανιτάκης σημείωσε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να φτάσει σε ακραία μέτρα, όπως απολύσεις σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες όπως μετάθεση ή προσωρινή αργία.
Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα … «προνόμια» στους εμβολιασμένους είπε ότι δεν αιτιολογείται ότι υπάρχει άνιση μεταχείριση των πολιτών.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Αντώνη Μανιτάκη στα Παραπολιτικά 90,1
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κος Αντώνης Μανιτάκης, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Ερωτηθείς αν υπάρχει αντισυνταγματικότητα στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ο κ. Μανιτάκης απάντησε: «Για μένα είναι προφανές ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος αντισυνταγματικότητας για τον εξαναγκαστικό εμβολιασμό ορισμένων κοινωνικών ομάδων, κυρίως αυτών που το επάγγελμά τους και το λειτούργημά τους έχουν ταχθεί να περιθάλπουν ασθενείς και να σώζουν ζωές. Για τους γιατρούς είμαστε σίγουροι όπως μπορούμε να το επεκτείνουμε, όπως το επέκτεινε και ο Πρωθυπουργός, και στα γηροκομεία αλλά και σε άλλους χώρους όπου είναι κλειστοί οι χώροι αυτοί πχ στα σχολεία».
Ερωτηθείς τι συνέπειες μπορεί να έχουν όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν διευκρίνισε: «Εξαρτάται καταρχήν από τη φύση του λειτουργήματος που επιτελείς άρα αυτό θα το αποφασίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν μπορεί να φτάσει σε ακραία μέτρα δηλαδή να απολύσει αλλά μπορεί παραδείγματος χάριν να προβλέψει κάποιες δυσμενείς συνέπειες πχ μετάθεση ή δυσμενή μεταχείριση ή θέση σε αργία προσωρινή. Εκείνο που πρέπει να αποφευχθεί είναι να αποφευχθούν ακραία μέτρα που θα προκαλέσουν πολλαπλασιαστικές αντιδράσεις. Νομίζω ότι μέχρι τώρα έχει ακολουθήσει η πολιτεία μια ηπιότητα, κάνει έκκληση στην προσωπική και στην κοινωνική ευθύνη του καθένα άρα και σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να ασκηθεί μεγαλύτερη δυνατή πειθώ για να πειθαναγκαστούν, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να συναισθανθούν ότι δεν έχουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις απέναντι στους άλλους.
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές έχουν υποχρέωση από τη φύση του λειτουργήματός τους να ακολουθούν κάποιους κανόνες, κάποια πρωτόκολλα. Αυτά τα πρωτόκολλα είναι αυτονόητο ότι στις οποιεσδήποτε περιπτώσεις οφείλουν να τα ακολουθούν, παραδείγματος χάριν δεν είναι δυνατόν να μην τηρούν κάποιους κανόνες υγιεινής αν το κάνουν παραβιάζουν κανόνες δεοντολογίας και για αυτό υπάρχουν προβλέψεις που προβλέπουν κάποιες συνέπειες. Αλίμονο εάν δεν τηρρεί τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής ή πρόσθετους κανόνες υγιεινής που επιβάλλει ο ιός ένας νοσηλευτής, ένας που έχει ταχθεί να προστατεύει την υγεία και θα περιθάλπει τους ασθενής.
Αναφορικά με την επιτροπή βιοηθικής συμπλήρωσε: «Είναι ταγμένη για αυτό το λόγο και δεν είναι τυχαίο ότι ονομάζεται επιτροπή βιοηθικής. Δεν είναι καταναγκασμός, είναι ηθικό το θέμα, είναι θέμα ατομικής ευθύνης και εφαρμογή του στοιχειώδους κανόνα του συνταγματικού ότι τα δικαιώματά μου σταματούν εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα του άλλου. Ότι δεν μπορεί η άσκησή τους σε καμιά περίπτωση να βλάπτει τα δικαιώματα του άλλου».
Προνόμια εμβολιασμένων
Αναφερόμενος στα «προνόμια» των εμβολιασμένων τόνισε: «Ούτε εκεί βλέπω ότι υπάρχει κανένα πρόβλημα αντισυνταγματικότητας για τους εξής λόγους. Πρώτον δίνεται ένα ευεργέτημα σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί αίροντας κάποιο περιορισμό της ελευθερίας που είχαν. Δηλαδή δεν μπορούσαν να πάνε στο εσωτερικό ενός χώρου εστίασης τώρα θα μπορούν, δεν μπορούσαν να επισκεφτούν κάποιους χώρους τώρα θα μπορούν άρα για αυτή την κατηγορία των εμβολιασμένων αίρεται ένας περιορισμός της ελευθερίας κίνησής τους. Οι άλλοι που δεν έχουν εμβολιαστεί εξακολουθούν να υπάγονται στο ίδιο καθεστώς περιορισμών της κίνησής τους που υπαγόταν όλος ο πληθυσμός μέχρι τώρα. Εάν εκείνος ο περιορισμός ήταν συνταγματικός δεν βλέπω το λόγο γιατί να θεωρηθεί αντισυνταγματικός αυτός ο περιορισμός, δεν πρόκειται για αδικαιολόγητη διακριτική μεταχείριση».
Ερωτηθείς αν θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση ώστε οι πλήρως εμβολιασμένοι να μην υπόκεινται σε καραντίνα ή σε συνεχόμενα τεστ σημείωσε: «Κατα τη γνώμη μου δεν χρειάζεται, στην Ελλάδα επειδή δεν τηρούνται οι κανόνες δεοντολογίας και ηθικής αναγκάζεται η πολιτεία κάθε φορά να θέτει νόμους. Όταν το λεει αυτό σημαίνει ότι υπάγεται στους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας και είναι αυτονόητα μερικά πράγματα με μια συναίσθηση της ατομικής ευθύνης ότι πρέπει να τηρούνται. Όταν το λένε οι ειδικοί τι να πουν οι συνταγματολόγοι, κακώς χώνονται σε όλα τα ζητήματα συνταγματολόγοι».
Η περίπτωση της Alpha Bank
Ερωτηθείς για την περίπτωση της Alpha Bank και αν μπορεί να επιβάλλει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού απάντησε: «Εδώ υπάρχει μια σύμβαση μεταξύ των δύο μερών οι οποίοι έχουν δεχτεί να τηρούν κάποιους εσωτερικούς κανόνες εάν παραβιάζουν κάποιους κανόνες τότε παραβιάζουν τους κανόνες της σύμβασης που έχουν υπογράψει. Εάν θεωρηθεί ότι αυτό είναι συνυφασμένο με τον τρόπο άσκησης του λειτουργήματος τους, την καλή διεκπεραίωση της δουλειάς τους και αφορά και τη φήμη της τράπεζας πιστεύω ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να το επιβάλλουν χωρίς ακραίες συνέπειες αλλά με κάποιες δυσμενείς συνέπειες. Δεν χρειάζεται να γίνει νομοθετική ρύθμιση, δεν χρειάζεται να γίνονται νόμοι για οποιαδήποτε πράγματα».
Εμφύλιος εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων
Ερωτηθείς πως πιστεύει ότι μπορεί να αποφευχθεί ένας «εμφύλιος» μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων σημείωσε: «Η Ελλάδα γεννήθηκε με εμφύλιο πόλεμο, τον είχε πριν δημιουργηθεί 7 χρόνια. Περάσαμε 2-3 εμφυλίους αιματηρούς, την τελευταία δεκαετία πάλι είχαμε έναν ακήρυχτο εμφύλιο πόλεμο χωριστήκαμε με μνημονιακούς –αντιμνημονιακούς. Στην επιδημία τώρα το ίδιο, και στην περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πάλι είχαμε χωριστεί και φανατισμοί υπήρχαν στα λόγια αν αυτό δεν είναι εμφύλιος τι είναι εμφύλιος; Έχετε δει εσείς καμία έλλογη συζήτηση τα τελευταία χρόνια κυρίως στην περίοδο την παλιά ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Αυτά θυμίζουν διαμάχες συνδικαλιστών των γυμνασίων «σου είπα μου είπες, όχι δεν κατεβαίνω, όχι δεν το έκανες καλά», χωρίς κανένα όραμα, μικροκομματική–μικροπολιτική άνευ προηγουμένου. Είναι κρίμα για τη χώρα και για τους άξιους ανθρώπους που έχει. Πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και όλα θα διορθωθούνε, με την πειθώ να επιμένουμε όσο γίνεται και σε μια δημοκρατία φυσικά υπάρχουν πάντα διαφωνούνται αλλά έχω την αίσθηση, όπως απέδειξε και η τελευταία δεκαετία, ότι τελικά θα πεισθούν και θα νικήσει το καλό».