«H Μεσόγειος είναι ένας ζωτικός χώρος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά. Αυτή η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν εκχωρείται σε τρίτους. Όπως έχει πει και ο Πρόεδρος Μακρόν, πρόκειται για τη «mare nostrum» -τη δική μας θάλασσα, την ευρωπαϊκή θάλασσα»: Με αυτά τα λόγια είχε κλείσει την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία Σύνοδο των EU MED7, πέρυσι τον Σεπτέμβριο στην Κορσική.


Ο τουρισμός και η επανεκκίνηση της οικονομίας στην ατζέντα


Η ασφάλεια και η συνεργασία στη Μεσόγειο αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής τοποθέτησης του πρωθυπουργού, λίγο μετά τις 10 το πρωί, στην έναρξη των εργασιών της Υπουργικής Συνόδου των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU-MED7). Η θεματολογία της υπουργικής συνόδου στην Αθήνα, η οποία προέκυψε μετά από μήνες προεργασιών, αναμένεται να περιλαμβάνει τα ζητήματα κοινοτικής συνοχής, όπως ο τουρισμός και οι μετακινήσεις εντός της ζώνης Σένγκεν, η επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και η αξιοποίηση των ευκαιριών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και τη «διπλή» Ψηφιακή και Πράσινη Μετάβαση σε συνδυασμό με τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ο οποίος αναδείχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της «κοινωνικής» Πορτογαλικής Προεδρίας.


Στην Κρήτη τον Σεπτέμβριο με ευρωπαίους ηγέτες


Το σημαντικό για τη χώρα μας είναι ότι η φετινή,Σύνοδος Κορυφής των MED7, θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, τον Σεπτέμβριο, σε μία περίοδο κρίσιμων εξελίξεων, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη η σημερινή Σύνοδος στέλνει το μήνυμα της στενότερης συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Η διοργάνωση μιας ευρωπαϊκής συνόδου στην Ελλάδα με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων στην αρχή ενός κρίσιμου καλοκαιριού ήταν βασική προτεραιότητα του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, καθώς η έλευση των Ευρωπαίων ομολόγων μετά από μήνες διαδικτυακών συνεργασιών έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενεργούς στήριξης, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές. Αντίστοιχα, η παρουσία και η εναρκτήρια ομιλία σε λίγη ώρα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει το ιδιαίτερο συμβολικό και πολιτικό βάρος με το οποίο επενδύει πλέον η κυβέρνηση στη συνεργασία των MED7, στην οποία ως γνωστόν συμμετέχουν πέραν της Ελλάδας, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Μάλτα.