Με 158 «ναι» εγκρίθηκε το εργασιακό νομοσχέδιο - 55 άρθρα ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ - Χατζηδάκης: Αποκαλυπτήρια της αντιπολίτευσης
Σε μια τεταμένη συνεδρίαση που διήρκησε 44 ώρες
Με 158 «ναι» εγκρίθηκε από τη Βουλή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο έγινε δεκτό επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία.
Σε μια τεταμένη συνεδρίαση που διήρκησε 44 ώρες, επί τρεις ημέρες, στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, ειπώθηκαν πολλά. Σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας αντάλλαξαν πυρά, με ειρωνείες και φαρμακερά σχόλια για την θετική ή μη κατεύθυνση του νομοσχέδιου, ενώ ασκήθηκε σφοδρή κριτική για τις αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο και σχολιάστηκαν ποικιλότροπος οι θέσεις των κομμάτων, σε ένα ακραίο κλίμα πόλωσης και έντασης.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο, τελικά ψήφισε συνολικά 55 άρθρα και συγκεκριμένα τα εξής: 1, 2, 5-8 13, 15-21 24-30 32-36 38-44 46-54 60, 64, 68, 71-7476,77, 79, 81, 126-128. Αντίστοιχα έπραξε και το Κ.ΙΝ.ΑΛ που ψήφισε τα άρθρα: 1-8, 11-23, 30, 33-54, 56. 60-62, 64, 67, 68, 70-81, 83, 87, 127-129. Το Μέρα25 ψήφισε τα άρθρα:1, 2, 4, 13, 27 και 126, ενώ η Ελληνική Λύση υπερψήφισε τα άρθρα: 6, 7, 9, 10, 27, 28, 30, 34, 35, 37, 38, 40-47, 71 και 76.
«Ποτέ δεν περάσαμε εμείς, ακόμη και όταν τα απαιτούσε η τρόικα, όλα αυτά που περνάτε τώρα εσείς, χωρίς μνημόνια», είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «ξεστοκάρει όλο το μίσος των αυταρχικών καθεστώτων πάνω στους νέους».
Αναφορικά με τον εμβολιασμό των νέων κάτω των 39 ετών έκανε λόγο «για εργαλειοποίηση της επιστημονικής επιτροπής και αναγκάσατε τους νέους της χώρας να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca κάτι το οποίο τώρα αλλάζει».
Παίρνοντας τον λόγο για τη δευτερολογία του, ο Κ. Μητσοτάκης στάθηκε αρχικά σε μία αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993. «Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορική σας αποστροφή και την απόπειρα να συγκρίνετε τι ενδεχομένως θα συμβεί στις επόμενες εκλογές, με το τι συνέβη την περίοδο 1990-1993. Να σας πω ένα μυστικό; Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου. Οπότε, προσέξτε, μην εξάγετε βιαστικά συμπεράσματα», είπε και συνέχισε «Μιας και έχω δύο λογογράφους, να σας στείλω τον ένα, μήπως καταφέρετε και τακτοποιήσετε την σκέψη σας; Γιατί καταφέρατε να μιλήσετε για όλα και για να μην απαντήσετε σε κανένα! Γενικά, καλό είναι να μη βλέπετε τα πράγματα διπλά».
Σε μια τεταμένη συνεδρίαση που διήρκησε 44 ώρες, επί τρεις ημέρες, στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, ειπώθηκαν πολλά. Σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας αντάλλαξαν πυρά, με ειρωνείες και φαρμακερά σχόλια για την θετική ή μη κατεύθυνση του νομοσχέδιου, ενώ ασκήθηκε σφοδρή κριτική για τις αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο και σχολιάστηκαν ποικιλότροπος οι θέσεις των κομμάτων, σε ένα ακραίο κλίμα πόλωσης και έντασης.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο, τελικά ψήφισε συνολικά 55 άρθρα και συγκεκριμένα τα εξής: 1, 2, 5-8 13, 15-21 24-30 32-36 38-44 46-54 60, 64, 68, 71-7476,77, 79, 81, 126-128. Αντίστοιχα έπραξε και το Κ.ΙΝ.ΑΛ που ψήφισε τα άρθρα: 1-8, 11-23, 30, 33-54, 56. 60-62, 64, 67, 68, 70-81, 83, 87, 127-129. Το Μέρα25 ψήφισε τα άρθρα:1, 2, 4, 13, 27 και 126, ενώ η Ελληνική Λύση υπερψήφισε τα άρθρα: 6, 7, 9, 10, 27, 28, 30, 34, 35, 37, 38, 40-47, 71 και 76.
Ο Κωστής Χατζηδάκης σχολίασε σκωπτικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο νομοσχέδιο γράφοντας στο twitter: «Τα αποκαλυπτήρια του ΣΥΡΙΖΑ στην ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας! Υπερψήφισαν περίπου τα μισά άρθρα αυτού του «τρισκατάρατου» νομοσχεδίου! Περιμένουμε μια στοιχειώδη εξήγηση -αν υπάρχει- για αυτό το ρεσιτάλ πολιτικής τρικυμίας και υποκρισίας».
Χατζηδάκης: Αποκαλυπτήρια του ΣΥΡΙΖΑ
"Το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας που υπερψηφίστηκε σήμερα από την πλειοψηφία της Βουλής, είναι μια μεγάλη τομή στο εργατικό δίκαιο της χώρας. Η Ελλάδα στα ζητήματα της αγοράς εργασίας ακολουθεί πια το δρόμο των προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών. Ο νέος νόμος δίνει δύναμη στον εργαζόμενο. Δίνει δύναμη στην οικονομία. Η ονομαστική ψηφοφορία που προκαλέσαμε, έκανε τα αποκαλυπτήρια της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ", ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: "Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε σχεδόν τα μισά άρθρα αυτού του «τρισκατάρατου» νομοσχεδίου. Αποκλειστικά από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπερψηφίστηκαν μόλις 42 από τα 128 άρθρα ενώ τα υπόλοιπα 86 άρθρα υπερψηφίστηκαν και από βουλευτές της αντιπολίτευσης. 56 άρθρα συγκέντρωσαν πάνω από 200 ψήφους".
Χατζηδάκης: Αποκαλυπτήρια του ΣΥΡΙΖΑ
"Το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας που υπερψηφίστηκε σήμερα από την πλειοψηφία της Βουλής, είναι μια μεγάλη τομή στο εργατικό δίκαιο της χώρας. Η Ελλάδα στα ζητήματα της αγοράς εργασίας ακολουθεί πια το δρόμο των προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών. Ο νέος νόμος δίνει δύναμη στον εργαζόμενο. Δίνει δύναμη στην οικονομία. Η ονομαστική ψηφοφορία που προκαλέσαμε, έκανε τα αποκαλυπτήρια της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ", ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: "Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε σχεδόν τα μισά άρθρα αυτού του «τρισκατάρατου» νομοσχεδίου. Αποκλειστικά από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπερψηφίστηκαν μόλις 42 από τα 128 άρθρα ενώ τα υπόλοιπα 86 άρθρα υπερψηφίστηκαν και από βουλευτές της αντιπολίτευσης. 56 άρθρα συγκέντρωσαν πάνω από 200 ψήφους".Τα αποκαλυπτήρια του #ΣΥΡΙΖΑ στην ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας!Υπερψήφισαν περίπου τα μισά άρθρα αυτού του «τρισκατάρατου» νομοσχεδίου! Περιμένουμε μια στοιχειώδη εξήγηση -αν υπάρχει- για αυτό το ρεσιτάλ πολιτικής τρικυμίας και υποκρισίας. pic.twitter.com/MFLyRJPhtp
— Kostis Hatzidakis (@K_Hatzidakis) June 16, 2021
Πινγκ πόνγκ πολιτικής αντιπαράθεσης εφ' όλης της ύλης
Αντιπαράθεση με το χαίρετε … εξελίχθηκε ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα πάνω στον «καμβά» του νομοσχέδιου. Το πινγκ πίνγκ δύο ανδρών ξεκίνησε από νωρίς με τον πρωθυπουργό να πετάει το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και στη Φώφη Γεννηματά , ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία σε όλα τα άρθρα που περιλαμβάνονται στο εργασιακό νομοσχέδιο.«Καρφί» στη Γεννηματά: Ο Τσίπρας το πρωτότυπο και εσείς το αντίγραφο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας τον λόγο από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, μίλησε για «κρεσέντο μηδενισμού, με αφορισμούς, με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ, όλα μαύρα στην χώρα και στο νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση πως άκουγα τον κ. Τσίπρα. Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου πάντα το πρωτότυπο θα επιλέγουν οι πολίτες. Αλλά αυτό είναι θέμα που αφορά εσάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.Μητσοτάκης: Το νομοσχέδιο βάζει κανόνες στην εργασιακή ζούγκλα
«Αυτό που περιέγραψα θα μπορούσε να το πεις ζούγκλα και εργασιακό ''μεσαίωνα''. Και για αυτό ο νέος νομός θα αλλάξει τη κατάσταση για πρώτη φορά μετα το 1982», υπογράμμισε ο ίδιος. «Ο νέος νόμος θέτει κανόνες στη ζούγκλα και ξεπερνά τον μεσαίωνα και απαντά στα ζητούμενο τους μέλλοντος», συνέχισε και πρόσθεσε: «Με 129 άρθρα του το νομοσχέδιου οικοδομεί ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον με 10 τολμηρές τομές που θωρακίζουν του εργαζόμενους κάνοντας διαφανείς τις σχέσεις με τον εργοδότη ώστε η συνεργασία τους να είναι πιο αποτελεσματική. Τομές που θα κάνουν την εργασίας και την κοινωνία να συναντηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.Τσίπρας: Ξεστοκάρετε όλο το μίσος πάνω στους νέους
Από την πλευρά του ο Α. Τσίπρας έκανε λόγο για ομιλία με προκατασκευασμένα επιχειρήματα εκ μέρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «θεμέλιο λίθο» του διχασμού στην κοινωνία. «Χτίζετε τείχη διχασμού γύρω από τους νέους, γύρω από τους εργαζόμενους, από τους ανθρώπους του πολιτισμού. Εντός των τειχών βρίσκεται η ελίτ. Η ελίτ που σας στηρίζει και την στηρίζετε», και αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «αρχιερέα των ψεύτικων υποσχέσεων» .«Ποτέ δεν περάσαμε εμείς, ακόμη και όταν τα απαιτούσε η τρόικα, όλα αυτά που περνάτε τώρα εσείς, χωρίς μνημόνια», είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «ξεστοκάρει όλο το μίσος των αυταρχικών καθεστώτων πάνω στους νέους».
Μητσοτάκης: Fake news ότι καταργείται το 8ωρο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε τους «μύθους» και τα fake news που λέγονται από την αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο και απάντησε: «Καταργείται το 8ωρο! Όποιος το λέει, καταργεί την ελληνική γλώσσα, γιατί η προστασία του αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 του νομοσχεδίου. Το 8ωρο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε χαρακτηριστικά. «Οι συνδικαλιστές πρέπει να αγωνίζονται για όλους και όχι για να είναι μόνο οι ίδιοι ασφαλείς», πρόσθεσε. «Μύθος τρίτος, το ευέλικτο ωράριο. Αυτό είχε την υπογραφή των Ραγκούση και Ξενογιαννακοπούλου. Δύσκολο να κάθεστε δίπλα στον αρχηγό σας. Τον Ραγκούση τον αποσύρατε. Να μας πείτε μετά και για τα δάνεια των κομμάτων. Το ευέλικτο ωράριο εφαρμόστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε ο Κ. Μητσοτάκης.Οι λογογράφοι, οι απειλές και ο Ανδρέας Παπανδρέου
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του, επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως «είναι πρόοδος που είναι εδώ ο πρωθυπουργός, γιατί τον τελευταίο καιρό αποφεύγετε κύριε Μητσοτάκη, σαν τον διάολο το λιβάνι, τον διάλογο» και πρόσθεσε με αιχμές: «Ήρθε, όμως, εδώ για να αναγνώσει μία ομιλία 50 λεπτών, προφανώς γραμμένη από δύο διαφορετικούς λογογράφους. Γιατί επαναλαμβανόντουσαν τα ίδια και τα ίδια. Δεν είναι κακό να γράφουν δύο λογογράφοι, αλλά στο τέλος να κάνει ένας το ρετούς. Να μη λέτε τα ίδια και τα ίδια» ενώ σχολιάζοντας, είπε πως το εργασιακό νομοσχέδιο θα γίνει η αρχή του τέλους της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ο Α. Τσίπρας κλείνοντας την πρωτολογία του επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας : «Η αντίστροφή μέτρηση για την πιο άχρηστή κυβέρνηση έχει αρχίσει. Έχει βαθιά επίγνωση αυτός ο τόπος υπάρχει μια συλλογική μνήμη και ξέρουν όλοι πολύ καλά τι σημαίνει αυτό!»Παίρνοντας τον λόγο για τη δευτερολογία του, ο Κ. Μητσοτάκης στάθηκε αρχικά σε μία αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993. «Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορική σας αποστροφή και την απόπειρα να συγκρίνετε τι ενδεχομένως θα συμβεί στις επόμενες εκλογές, με το τι συνέβη την περίοδο 1990-1993. Να σας πω ένα μυστικό; Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου. Οπότε, προσέξτε, μην εξάγετε βιαστικά συμπεράσματα», είπε και συνέχισε «Μιας και έχω δύο λογογράφους, να σας στείλω τον ένα, μήπως καταφέρετε και τακτοποιήσετε την σκέψη σας; Γιατί καταφέρατε να μιλήσετε για όλα και για να μην απαντήσετε σε κανένα! Γενικά, καλό είναι να μη βλέπετε τα πράγματα διπλά».