Μπορεί οι σκέψεις του πρωθυπουργού σχετικά με τον κατάλληλο χρόνο που θα επιλέξει για να προχωρήσει στην επόμενη εκδοχή του κυβερνητικού του σχήματος να παραμένουν στη σφαίρα της υπόθεσης εργασίας ακόμα και για τον ίδιο, ωστόσο είναι σαφές πως το περίγραμμα των σχετικών παρεμβάσεων βρίσκεται ήδη στο μυαλό και στο συρτάρι του. Άλλωστε, όπως έχει γράψει η εφημερίδα «Παραπολιτικά», οι παρατηρήσεις των τριών στενότερων συνεργατών του για την πρόοδο του κάθε χαρτοφυλακίου, αλλά και οι εισηγήσεις τους για πιθανές ανακατατάξεις με φόντο την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών και την επιτάχυνση σημαντικών κυβερνητικών πρωτοβουλιών, ανανεώνονται συνεχώς με νέα στοιχεία και προτάσεις ανάλογα με τις συνθήκες που διαμορφώνονται.

Ο λόγος, βεβαίως, για τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, επιφορτισμένο με τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσο. Βασικός άξονας των τελικών αποφάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στιγμή που θα επιλέξει να ανακοινώσει τον πρώτο του πραγματικά δομικό -όπως συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες- ανασχηματισμό θα είναι το κατά πόσο επιτυγχάνεται η θεμελιώδης στόχευση της ισχυρής σηματοδότησης της μετα-covid εποχής σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, η ολοκλήρωση του έργου των υπουργείων που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας και των ευκαιριών που διαφαίνονται από το ερχόμενο φθινόπωρο με φόντο τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα εισρεύσουν στην εξίσωση του αναπτυξιακού εγχειρήματος και, φυσικά, η εξασφάλιση μεγαλύτερης ευελιξίας και ταχύτητας στους τομείς όπου παρουσιάζονται κωλυσιεργίες.

Στο πλαίσιο αυτό, στο επίκεντρο των σχεδιασμών του πρωθυπουργού βρίσκονται οι κορυφαίοι υπουργοί που εδώ και ενάμιση χρόνο, οπότε και ο κοροναϊός σφράγισε την καθημερινότητα των Ελλήνων, βρέθηκαν, λόγω των αρμοδιοτήτων τους, στην «πρώτη γραμμή» της μάχης. Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανό σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θελήσει να καταδείξει την ολοκλήρωση μιας ανηφορικής, αλλά και επιτυχημένης πορείας και ταυτόχρονα το άνοιγμα ενός νέου κύκλου για την κυβέρνηση και τη χώρα. Όπως γίνεται αντιληπτό, την επιβράβευση αυτή θα συμβολίσει με τον καλύτερο τρόπο η ανάληψη ενός άλλου, εξίσου σημαντικού κυβερνητικού πόστου.

Σε αυτήν τη λίστα θα μπορούσαν να φιγουράρουν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και πιθανώς οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης, Χρήστος Σταϊκούρας και Άδωνις Γεωργιάδης, αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, αμετακίνητος θεωρείται, λόγω της ιδιαιτερότητας του χαρτοφυλακίου του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται τι μέλλει γενέσθαι με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος κλήθηκε να δραστηριοποιηθεί σε ένα τόσο κομβικό διαχρονικά για τη χώρα υπουργείο, σε μια περίοδο που η τουριστική κίνηση έχει πέσει διεθνώς θύμα των συνεπειών της πανδημίας.

Οι νέοι (που δεν έχουν προλάβει να... κριθούν) και ο Καραμανλής


Παράλληλα, κανονικά στο χαρτοφυλάκιό τους θα παραμείνουν και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, με τον αναπληρωτή υπουργό, Στέλιο Πέτσα, οι οποίοι ανέλαβαν καθήκοντα μόλις τον περασμένο Ιανουάριο. Το ίδιο θα ισχύσει παρεμπιπτόντως -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- με το σύνολο των συναδέλφων τους υπουργών και υφυπουργών που είτε εισήλθαν στην κυβέρνηση είτε μετακινήθηκαν από κάποιο άλλο υπουργείο στον τελευταίο ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός. Τα πλέον ηχηρά ονόματα αυτής της κατηγορίας, πέραν των προαναφερθέντων, είναι ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, και Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός.

Επίσης, αν και δεν συμπεριλαμβάνεται στα άμεσης εμπλοκής με τον κοροναϊό χαρτοφυλάκια, ίσως η λογική της επιβράβευσης και η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε ένα άλλο σημαντικό υπουργείο να βρει εφαρμογή και στην περίπτωση του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ουσιαστικά δρομολόγησε την ολοκλήρωση ή την κατασκευή κάθε οδικού κόμβου που «λίμναζε» στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Στο μεταξύ, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του την ανανέωση της εικόνας της κυβέρνησης και της εκπροσώπησής της στα Μedia. Σε ό,τι αφορά το εν λόγω μέτωπο, είναι σαφές πως η Αριστοτελία Πελώνη θα βρεθεί να έχει κάποιο άλλο πρόσωπο δίπλα της ή μπροστά της, με την ίδια πάντως να παραμένει σε θέση-κλειδί στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου.

Με την αναχαίτιση της τουρκικής προκλητικότητας και την πρωτοφανή για τις τελευταίες δεκαετίες ενίσχυση της ελληνικής διπλωματίας σε όλα τα επίπεδα, σε συνδυασμό βεβαίως με το ορόσημο της δυναμικής παρουσίας του στην Άγκυρα δίπλα στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Νίκος Δένδιας έχει αφήσει ήδη ισχυρή παρακαταθήκη για την κυβέρνηση και τη χώρα.

Ωστόσο, είναι κοινή πεποίθηση και στο Μέγαρο Μαξίμου και στα διεθνή fora ότι εν μέσω των δύσκολων ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει ακόμη να διαχειριστεί ιδιαίτερα κρίσιμες εξελίξεις και, έτσι, η παρουσία του στο πεδίο των διπλωματικών μαχών θεωρείται επιβεβλημένη.

Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, θα έχει, αν μη τι άλλο, πολύ ενδιαφέρον για την παραμονή του στο Πεντάγωνο η ολοκλήρωση αυτού του πολύ σημαντικού κύκλου εξοπλιστικών προγραμμάτων, με την επικείμενη προμήθεια των φρεγατών.