«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε και αυτό το καλοκαίρι με τον κοροναϊό», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο κ. Κακλαμάνης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να μην ξεθαρρεύουν οι πολίτες.

Ακόμη ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρχει ένας σχεδιασμός τον Σεπτέμβριο ώστε να αποφευχθεί ένα νέο κύμα της πανδημίας.

Παράλληλα ο κ. Κακλαμάνης διαφώνησε με την πρόταση της Γερμανίας να μην επιτρέπεται η είσοδος ακόμα και των εμβολιασμένων βρετανών ταξιδιωτών στην επικράτεια της ΕΕ.

Επιπρόσθετα εκτίμησε ότι η ΝΔ θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές.

Τέλος, σημείωσε πως αν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αν θέλει μπορεί να είναι υποψήφιος.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής σημείωσε: «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό επί του παρόντος τουλάχιστον και όχι να ζούμε χωρίς τον κορονοϊό, αυτό το δεύτερο φοβάμαι ότι για φέτος το καλοκαίρι είναι όνειρο απατηλό».

«Αντιλαμβάνομαι πλήρως πόσο ψυχικά απελευθερωμένοι νοιώθουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες με τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί ελαφρύνσεις και ενδεχομένως και κάποια που περιμένουμε σήμερα να ακούσουμε, αντιλαμβάνομαι ότι είναι μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας α προσελκύσουμε όσο περισσότερους τουρίστες αλλά κρούω τον κώδωνα του κινδύνου μην πάθουμε ότι πάθαμε πέρυσι το καλοκαίρι. Μην ξεθαρρέψουμε περισσότερο από όσο πρέπει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την κριτική που ασκείται για το τέλος της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε: «Ναι μεν η κυβέρνηση είπε στους ανοιχτούς χώρους όχι μάσκα, είπε όμως και κάτι άλλο εκτός σε χώρους που υπάρχει συνωστισμός. Δεν είμαστε ανήλικοι, ενήλικές είμαστε και όπως σας είπα κόψαμε τη φράση στη μέση πήραμε αυτό που μας βολεύει και αφήσαμε αυτό που δεν μας βολεύει. Όπως επίσης έχω μια ένσταση το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί, ενώ το ακούω λογικό ότι θα μπορέσουμε να μπούμε σε στο εσωτερικό ενός μαγαζιού για να φάμε και επειδή έχουμε εμβολιαστεί δεν χρειάζεται μάσκα και πρέπει να μας το ελέγξει αυτό ο καταστηματάρχης. Φοβάμαι ότι πρακτικά αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα».

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι το Φθινόπωρο θα έχουμε το 4ο κύμα της πανδημίας, ο κ. Κακλαμάνης απάντησε: «Πρέπει από τώρα εμείς να προετοιμαστούμε σαν να θεωρούμε δεδομένο το 4ο κύμα άρα να είμαστε έτοιμοι αν τυχόν και προκύψει, που υπάρχουν ενδείξεις ότι ενδεχομένως και να προκύψει. Σε ότι αφορά τα σχολεία να γίνει από τώρα η προετοιμασία, είτε αφορά τα ΜΜΜ γιατί εγώ είμαι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους οδηγούς αλλά αυτό δεν φτάνει . Το να υποχρεώσουμε τους οδηγούς να έχουν κάνει εμβόλιο αλλά οι μισοί από τους επιβάτες να μην έχουν κάνει αντιλαμβάνεστε ότι κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Όπως επίσης είμαι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους συναδέλφους μου υγειονομικούς. Το θεωρώ ντροπή να κάνουμε κουβέντα για τους υγειονομικούς».

Για το τείχος του εμβολιασμού, ανέφερε: «Φοβάμαι με βάση τα στοιχεία που διαβάζω ότι δεν θα έχουμε φτάσει ή κινδυνεύουμε να μην έχουμε φτάσει το πολυπόθητο 75% πλήρως εμβολιασμένων τον Σεπτέμβριο που θα είναι το μεγαλύτερο τείχος αμύνης αν τυχόν προκύψει το 4ο κύμα».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο τρίτης δόσης του εμβολίου, ο κ. Κακλαμάμης δήλωσε: «Μιλώντας με το χειρουργό κ. Τζάκη για το τι συμβαίνει στην Αμερική με είχε πείσει με επιχειρηματολογία ότι η τρίτη αναμνηστική δόση με ή χωρίς στέλεχος Δ στην Αμερική το θεωρούν ως δεδομένο ότι θα γίνει από το φθινόπωρο. Σας μιλάω για μια χώρα που ήδη στην Αμερική εμβολιάζονται και τα παιδιά 12 έως 16 ετών. Εντάξει εδώ περιμένουμε την Ευρώπη, καθυστερημένα θα μας απαντήσει και σε αυτό, και εκεί θα αρχίσει ένας άλλος Γολγοθάς πως θα πείσουμε τους γονείς».

Αναφορικά με την πρόταση της Γερμανίας να απαγορευτεί η είσοδος των Βρετανών στην επικράτεια της ΕΕ, επισήμανε: «Δεν συμφωνώ με την άποψη αυτή, είναι τα ακραία πράγματα και δεν είναι μόνο για τα εμβόλια και για άλλα πράγματα λένε και πράττουν ακραία οι Γερμανοί. Δηλαδή επειδή έφυγαν από την ΕΕ να τους τιμωρήσουμε; Το στέλεχος Δ έχει έρθει ήδη, δεν υπάρχει κράτος στην Ευρώπη που να μην έχει στέλεχος Δ αυτή τη στιγμή, μπορούνε με μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια πέραν του εμβολιασμού ας τους βάλουμε να έχουν και ένα τεστ μοριακού ελέγχου 72 ώρες πριν. Επιστημονικά δεν τεκμαίρεται αυτό που λεει η Γερμανία».

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις, ο βουλευτής της ΝΔ διευκρίνισε: «Με την εικόνα που έχουμε σήμερα εκτιμώ και μέσα μου το πιστεύω ότι η ΝΔ θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές, αλίμονο όμως αν καθίσουμε πάνω σε αυτό και δεν προσέχουμε τι λέμε και τι πράττουμε. Για παράδειγμα έχω μπροστά μου μια συνέντευξη του κ. Τσακλόγλου για το νέα ασφαλιστικό σε ότι αφορά τις επικουρικές συντάξεις. Επί της φιλοσοφίας σπεύδω να σας πω ότι είμαι υπέρ πλην όμως προσέξτε τίτλος που προκύπτει όμως από τα λεγόμενα του κ.Τσακλόγλου. ''Καιρός αν δούμε το ασφαλιστικό της νέας γενιάς και όχι των ήδη συνταξιούχων''».

«Τι μήνυμα παίρνετε αν ήσασταν συνταξιούχοι; Είναι λάθος αυτή η τοποθέτηση. Η σωστή τοποθέτηση είναι ότι παράλληλα με τα προβλήματα των ήδη συνταξιούχων έχουμε υποχρέωση να δούμε με σοβαρότητα και το ασφαλιστικό της νέας γενιάς. Αυτά είναι πράγματα που μικρά-μικρά αθροιζόμενα μπορεί να σου κάνουν ένα μεγαλύτερο πρόβλημα άρα θέλει προσοχή, θέλει μετριοπάθεια, θέλει χαμηλούς τόνους, θέλει λίγα λόγια από τους υπουργούς. Έχω βαρεθεί κάθε μέρα να βλέπω το μισό υπουργικό συμβούλιο στις τηλεοράσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθεις αν εκτιμά ότι η ενδεχόμενη κάθοδος του κ. Πιερρακάκη στην Α’ Αθήνας θα συνοδευτεί από «συντροφικά μαχαιρώματα», απάντησε: «Νομίζω ότι δεν κερδίζει κανείς θάβοντας τους συνυποψηφίους του, πρέπει να προβάλεις τα θετικά της δικής σου υποψηφιότητας. Το να κατηγορείς τον συνυποψήφιό σου δεν νομίζω ότι κερδίζεις κάτι ουσιαστικό ιδιαίτερα στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών. Από εκεί και πέρα βέβαια οι καινούργιοι που είναι και υπουργοί πρέπει και αυτοί να είναι προσεκτικοί και να μην χρησιμοποιούν τα υπουργεία τους με προεκλογικό πρόσημο. Δεν αναφέρομαι στο πρόσωπο μόνο που είπατε, δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο...».

Αναφορικά με την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου, ο κ. Κακλαμάνης τοποθετήθηκε λέγοντας: «Μπορεί να υπάρξει άνθρωπος που να πει ότι δεν πρέπει να είναι υποψήφιος ο κ. Αβραμόπουλος; Από εκεί και πέρα δεν ξέρω πως σκέφτεται ο ίδιος και τι έχει στο μυαλό του».

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που δείχνουν ότι το 30% των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να έρθει το κόμμα τους στην εξουσία, σημείωσε: «Είναι το πιο σκεπτόμενο κομμάτι της Κεντροαριστεράς αυτό το 30% διότι βλέπουν οι άνθρωποι ότι η αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά τη θεωρώ ότι είναι κουτή αντιπολιτευτική τακτική. Δηλαδή σηκώνουνε θέματα σε σημείο που δεν θα έπρεπε να το κάνουν. Για παράδειγμα στο εργασιακό ότι είπε ο 1ος ομιλητής το είπε και ο 80ος ομιλητής, τα ίδια ακριβώς πράγματα ''οδοστρωτήρας, εξάμβλωμ'' και μόλις τους κάναμε την τρίπλα και ζητήσαμε ονομαστική ψηφοφορία σε όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου τα 60 τα ψήφισαν».

«Δεν μπορεί ένα νομοσχέδιο και να καλείς τον κόσμο να βγει στο δρόμο για αυτό το νομοσχέδιο, να το λες οδοστρωτήρα και καταστροφικό και να ψηφίζεις το 50% των άρθρων του. Αυτό όσο φανατισμένος και αν είσαι υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος ο πολίτης το βλέπει δεν είναι χαζός. Και δεν θέλω να πω για τον συνάδελφό μου τον κ. Πολάκη με αυτά τα οποία λεει δηλαδή και αν δεν υπήρχε η ΝΔ ίσως θα έπρεπε να τον εφεύρει».