Τσακλόγλου στα Παραπολιτικά 90,1: Οι αποδόσεις του νέου επικουρικού θα είναι υψηλές
«Το κεφάλαιο είναι εξασφαλισμένο ακόμα και εάν οι αποδόσεις τους είναι αρνητικές»
O υφυπουργός Εργασίας και καθηγητής Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, κος Πάνος Τσακλόγλου, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.
Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την «ασυλία σκάνδαλο» για το κομμάτι των ιδιωτικών συντάξεων ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε πως, «Νομίζω ότι είναι κατ’ εξοχήν κακοπροαίρετη κριτική και προφανώς κάποιος δεν έχει διαβάσει το σχετικό άρθρο και κυρίως δεν έχει διαβάσει αυτά τα οποία έχει ψηφίσει ο ίδιος. Το άρθρο αυτό λεει ότι τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου έχουν ευθύνη όταν ενεργούνε με δόλο ή με βαριά αμέλεια. Δηλαδή τι σημαίνει αυτό όταν κάνω κάτι για να βλάψω το Ταμείο το υπόλοιπο που λεει είναι ότι αν είναι να διατυπώσω μια γνώμη με την οποία διαφωνεί κάποιος και για αυτό το πράγμα να με πηγαίνουν στα δικαστήρια κανένας άνθρωπος σε κανένα σημείο του κόσμου δεν πρόκειται να συμμετέχει σε οτιδήποτε τέτοιο. Αυτή είναι μια στάνταρ ρήτρα προστασίας την οποία την έχουν και οι ιδιωτικές και οι δημόσιες εταιρείες. Το αντίστοιχο άρθρο το οποίο ήταν για την προστασίας των μελών του ΔΣ της ΑΑΔΕ της ανεξάρτητης φορολογικής αρχής για παράδειγμα που έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ λεει μέσα μόνο για δόλο, δεν έχει ούτε καν την βαριά αμέλεια μέσα. Δηλαδή θέλω να πω ότι για οτιδήποτε κάνω για το οποίο είναι συνειδητά κακή η επιλογή την οποία κάνω εκεί πραγματικά υπόκειμαι στις συνέπειες του νόμου για όλα τα υπόλοιπα πράγματα που είναι μέσα στα πλαίσια της εργασίας μου για αυτά τα πράγματα έχω τις κανονικές διοικητικές μου ευθύνες και συνέπειες αλλά όχι για να τρέχω στα δικαστήρια για αυτές. Αυτό νομίζω ότι ισχύει παντού».
Ερωτηθείς αν το κεφάλαιο του κουμπαρά του κάθε ασφαλισμένου θα είναι εξασφαλισμένο, ο ίδιος απάντησε πως, «Το κεφάλαιο είναι εξασφαλισμένο, αυτό το λεει ρητά μέσα ο νόμος ότι η σύνταξη που θα πάρει στο τέλος, ακόμα και αν οι επενδύσεις του έχουν αρνητικές αποδόσεις, το κράτος θα το συμπληρώσει μέχρι να πάει σε πραγματικούς όρους δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη του και τον πληθωρισμό στο όριο εκείνο και μετά θα υπολογιστεί η σύνταξή του. Δηλαδή κεφάλαιο δεν χάνει σε καμία περίπτωση αλλά να είμαστε ξεκάθαροι και για κάτι ακόμα, αν πάμε να δούμε ποιες είναι οι αποδόσεις κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων σε πολλές χώρες και σε μεγάλο βάθος χρόνου, γιατί τα κεφαλαιοποιητικά στις αποδόσεις τους έχουν διακυμάνσεις όμως σε βάθος χρόνου έχουν πολύ υψηλότερες αποδόσεις από ότι έχουν τα διανεμητικά. Νομίζω ότι αυτή η εγγύηση δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σχεδόν ποτέ.
Αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο ο ίδιος υποστήριξε ότι «Λέτε ότι για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από την 1η του νέου έτους ή για άτομα τα οποία είναι από 35 ετών και κάτω-αυτοί θα μπουν την επόμενη χρονιά αλλά μπορούν να κατοχυρώσουν ένα δικαίωμα τέτοιο- είτε έχουν είτε δεν έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης μπορούν να επιλέξουν, η δεύτερη κατηγορία μπορεί να επιλέξει η πρώτη είναι υποχρεωτικό να ανοίξει ένας ατομικός λογαριασμός. Στον λογαριασμό αυτό μπαίνουν οι εισφορές τους και αυτές επενδύονται. Επενδύονται σύμφωνα με κάποιες προτιμήσεις τις οποίες έχει εκδηλώσει ο ασφαλισμένος ο ίδιος δηλαδή θα του στέλνει κάποιο ερωτηματολόγιο το αντίστοιχο ταμείο και με βάση αυτά θα του λένε το προφίλ σου δείχνει να είναι τέτοιο. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο είναι δεσμευτικό, ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα αποφασίζει αλλά από εκεί και μετά η διαχείριση των εισφορών και το που θα επενδυθούν γίνεται από τους επαγγελματίες του ίδιου του Ταμείου.
Η διαχείριση το μεγαλύτερο κομμάτι θα γίνεται από το Ταμείο μέσα δηλαδή αυτά που λένε ότι θα πάτε στις ιδιωτικές εταιρείες κλπ αυτά δεν έχουν καμία βάση. Μπορεί να υπάρχουν βέβαια και κάποιοι τομείς επενδύσεων που να μην υπάρχει η ειδικότητα μέσα στο ταμείο, εκεί μπορεί αν ζητήσει το ταμείο και να πει «έχω τέτοιο ποσό το οποίο είναι να επενδυθεί στην τάδε αγορά στην οποία εγώ δεν έχω ..., ελάτε πιστοποιημένοι επενδυτικοί οίκοι οι οποίοι είναι πολύ μεγάλες εταιρείες από το εξωτερικό, μπορεί να ειναι πολύ μεγάλες τράπεζες ελληνικές κοκ οι οποίοι εκεί πρέπει να ανταγωνιστούν για το τι θα ζητήσουν για προμήθεια και επίσης θα εξεταστεί και η εμπειρία που έχουνε . Αυτά όμως δεν τους τα δίνεις για ελεύθερη διαχείριση, τους λες θέλω να τα ρίξετε στην τάδε αγορά για τόσο χρονικό διάστημα με τους τάδε κανόνες και μετά αυτά τα χρήματα επιστρέφουν στο ταμείο γιατί είναι ιδιοκτησία του ταμείου. Όλα τα αντίστοιχα ταμεία σε όλες τις χώρες του κόσμου και τα υποχρεωτικά κεφαλαιοποιητικά συστήματα άλλων χωρών αυτό το πράγμα κάνουν, αυτό κάνουμε και εμείς εδώ. Όταν φτάσει η στιγμή της συνταξιοδότησης αυτό που βλέπουμε είναι το τι υπάρχει μέσα στον ασφαλιστικό λογαριασμό του ασφαλισμένου δηλαδή οι εισφορές οι οποίες έχουν καταβληθεί και οι αποδόσεις των επενδύσεών τους και με βάση αυτό καθορίζεται η ισόβια σύνταξη την οποία θα πάρει από εκεί και μετά.
Ερωτηθείς αν κατοχυρώνεται ότι τα χρήματα που έχει εισφέρει ο ασφαλισμένους θα τα πάρει πίσω».
Επιπροσθέτως ο κ.Τσακλόγλου επεσήμανε πως «Υπάρχει μέσα στο νόμο γραμμένο ρητά σαν εγγύηση το οποίο λεει ότι αν στο τέλος του συνταξιοδοτικού σου βίου αυτό το υπόλοιπο το οποίο υπάρχει μέσα στον ατομικό σου λογαριασμό είναι κάτι το οποίο υπολείπεται των εισφορών τις οποίες έχεις καταβάλει σε πραγματικούς όρους δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη και την επίδραση του πληθωρισμού, τότε το κράτος συμπληρώνει το αντίστοιχο ποσό και μόνο μετά αρχίζει και υπολογίζεται η σύνταξη σου δηλαδή δεν χάνεις το κεφάλαιό σου. Αυτό είναι εγγυημένο».
Και συμπλήρωσε «Το σύστημα αυτό όχι μόνο δεν αφορά αυτούς οι οποίοι παίρνουν τις συντάξεις τώρα αλλά δεν αφορά και άτομα τα οποία θα πάρουνε σύνταξη με το υφιστάμενο σύστημα. Δηλαδή για παράδειγμα εγώ όταν θα βγω στη σύνταξη θα πάρω την σύνταξη μου με το υφιστάμενο σύστημα και θα την πάρω με τους ίδιους κανόνες που θα τους έπαιρνα σαν να λειτουργούσε μόνο αυτό το σύστημα δηλαδή δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απολύτως περικοπή συντάξεων. Μάλιστα αυτό που έχω αναφέρει και στην παρουσίαση του νομοσχεδίου είναι ότι πιθανότατα θα δούμε και μια μικρή αύξηση των συντάξεων παραπέρα σε σχέση με το τι θα ήταν αν δεν υπήρχε αυτό το σύστημα γιατί ένα κομμάτι των πόρων του νέου ταμείου πρόκειται να επενδυθεί στην ελληνική οικονομία. Επένδυση στην ελληνική οικονομία σημαίνει υψηλότερη παραγωγικότητα, υψηλότερους μισθούς και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ψηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης άρα με έμμεσο τρόπο θα ευκολυνθώ και εγώ που θα βγω στη σύνταξη αργότερα γιατί θα υπάρχουν υψηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης μέσα στο σύστημα».
Αναφορικά με την καθυστέρηση πληρωμής των αναδρομικών, ο υφυπουργός κατέστησε σαφές ότι, «Eίναι καθαρά τεχνικό πρόβλημα υπολογιστικό. Κατά την άποψή μου η συνένωση όλων των ασφαλιστικών οργανισμών στην Ελλάδα ήταν ένα θετικό βήμα, πολλές από τις αμαρτίες που έφερνε από τα προηγούμενα χρόνια το ασφαλιστικό μας σύστημα ήταν συνέπεια του ότι διάφορες ομάδες και ομαδούλες δημιουργούσαν δικά τους ταμεία με δικούς τους όρους που δημιουργούσαν μεγάλες ανισότητες και επιπρόσθετα όταν τέλειωναν οι καλές ημέρες τα ελλείμματα που δημιουργούσαν φορτωνόντουσαν στο δημόσιο τομέα. Από την άλλη μεριά για παράδειγμα ακόμα και όταν έχουμε συγχωνεύσεις δύο μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών παίρνουνε χρόνια για να αποδώσουν οι συγχωνεύσεις αυτές. Δηλαδή υπάρχουν διαφορετικές νοοτροπίες, διαφορετικοί κανόνες κα. Στην περίπτωση του ΕΦΚΑ ακόμα και όταν έγινε ο ΕΦΚΑ ενώθηκαν 8 μεγάλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί και μην ξεχνάτε ότι κάτω από αυτούς τους οργανισμούς στην πραγματικότητα υπήρχαν πολλοί άλλοι μικρότεροι οι οποίοι δεν είχαν ενοποιηθεί προηγουμένως. Δηλαδή λέγαμε για παράδειγμα για τους ελευθέρους επαγγελματίες αλλά στην πραγματικότητα αν πηγαίναμε από κάτω βλέπαμε τα ταμεία των ελευθέρων επαγγελματιών το καθένα λειτουργούμε με τους παλιότερους κανόνες. Αυτό σήμαινε ότι από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε ο ΕΦΚΑ έπρεπε να γίνει μια γιγαντιαία προσπάθεια ενοποίησής του , ενοποίηση των κανόνων, των υπολογιστικών συστημάτων κ.ο.κ. πολύ φοβάμαι ότι στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ άργησε πάρα πολύ. Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και θα προσπαθήσουμε να την εντείνουμε ακόμα περισσότερο αλλά υπάρχουν προβλήματα ακόμα και μια απόρροια αυτών των προβλημάτων ήταν και αυτή η καθυστέρηση που παρατηρήσαμε χθες αλλά όπως ήδη ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ κατά πάσα πιθανότητα στον τρέχοντα μήνα θα τακτοποιηθεί και θα παρασχεθούν και τα αντίστοιχα αναδρομικά. Προς το τέλος Ιουλίου ήταν η πληροφόρηση που είχαμε από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ».
Εν συνεχεία, ερωτηθείς για τις εκκρεμείς συντάξεις και τη δικαστική απόφαση αποζημίωσης συνταξιούχου για την καθυστερημένη απονομή σύνταξης από τον ΕΦΚΑ, ο ίδιος εξήγησε ότι, «Η κατάσταση αυτή πράγματι είναι απαράδεκτη και κάνουμε μεγάλες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση της επίλυσης και σε επίπεδο τεχνικό και σε επίπεδο νομοθετικό. Ότι μπορούμε να κάνουμε προς την κατεύθυνση αυτή θα το κάνουμε, καταλαβαίνουμε ότι είναι υποχρέωση μας και πράγματι για μια ευνομούμενη κοινωνία δεν της περιποιεί τιμή η καθυστέρηση αυτή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση στην οποία αναφέρεστε πράγματι αυτή η απόφαση βέβαια πρέπει να τονίσουμε ότι η απόφαση αυτή δεν είναι τελεσίδικη δηλαδή υπάρχει και άλλο στάδιο δικαστικό, θα δούμε πως θα πάμε παραπέρα γιατί αντιλαμβάνεστε ότι ήδη οι μεταβιβάσεις τις οποίες κάνει ο προϋπολογισμός προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι της τάξης των πολλών δισεκατομμυρίων ετησίων και καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη θα ήταν η επιβάρυνση αν αρχίσουμε και έχουμε και πρόστιμα αυτής της μορφής».
Τέλος, ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η αντιπολίτευση θα ψηφίσει τις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση, ο υφυπουργός ανέφερε ότι, «Δεν γνωρίζω τι θα κάνει η αντιπολίτευση, βλέπω τις δηλώσεις οι οποίες υπάρχουν από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης οι οποίες είναι αρνητικές. Από την άλλη πλευρά πρέπει να πω ότι υπάρχουν διακεκριμένα στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης οι οποίοι κατά καιρούς έχουν εκφράσει απόψεις υπέρ της δημιουργίας κεφαλαιοποιητικού πυλώνα και στην κοινωνική ασφάλιση οπότε θέλω να πιστεύω ότι ίσως θα πρυτανεύσουν κάποιες πιο ώριμες σκέψεις και να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση».
Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την «ασυλία σκάνδαλο» για το κομμάτι των ιδιωτικών συντάξεων ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε πως, «Νομίζω ότι είναι κατ’ εξοχήν κακοπροαίρετη κριτική και προφανώς κάποιος δεν έχει διαβάσει το σχετικό άρθρο και κυρίως δεν έχει διαβάσει αυτά τα οποία έχει ψηφίσει ο ίδιος. Το άρθρο αυτό λεει ότι τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου έχουν ευθύνη όταν ενεργούνε με δόλο ή με βαριά αμέλεια. Δηλαδή τι σημαίνει αυτό όταν κάνω κάτι για να βλάψω το Ταμείο το υπόλοιπο που λεει είναι ότι αν είναι να διατυπώσω μια γνώμη με την οποία διαφωνεί κάποιος και για αυτό το πράγμα να με πηγαίνουν στα δικαστήρια κανένας άνθρωπος σε κανένα σημείο του κόσμου δεν πρόκειται να συμμετέχει σε οτιδήποτε τέτοιο. Αυτή είναι μια στάνταρ ρήτρα προστασίας την οποία την έχουν και οι ιδιωτικές και οι δημόσιες εταιρείες. Το αντίστοιχο άρθρο το οποίο ήταν για την προστασίας των μελών του ΔΣ της ΑΑΔΕ της ανεξάρτητης φορολογικής αρχής για παράδειγμα που έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ λεει μέσα μόνο για δόλο, δεν έχει ούτε καν την βαριά αμέλεια μέσα. Δηλαδή θέλω να πω ότι για οτιδήποτε κάνω για το οποίο είναι συνειδητά κακή η επιλογή την οποία κάνω εκεί πραγματικά υπόκειμαι στις συνέπειες του νόμου για όλα τα υπόλοιπα πράγματα που είναι μέσα στα πλαίσια της εργασίας μου για αυτά τα πράγματα έχω τις κανονικές διοικητικές μου ευθύνες και συνέπειες αλλά όχι για να τρέχω στα δικαστήρια για αυτές. Αυτό νομίζω ότι ισχύει παντού».
Ερωτηθείς αν το κεφάλαιο του κουμπαρά του κάθε ασφαλισμένου θα είναι εξασφαλισμένο, ο ίδιος απάντησε πως, «Το κεφάλαιο είναι εξασφαλισμένο, αυτό το λεει ρητά μέσα ο νόμος ότι η σύνταξη που θα πάρει στο τέλος, ακόμα και αν οι επενδύσεις του έχουν αρνητικές αποδόσεις, το κράτος θα το συμπληρώσει μέχρι να πάει σε πραγματικούς όρους δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη του και τον πληθωρισμό στο όριο εκείνο και μετά θα υπολογιστεί η σύνταξή του. Δηλαδή κεφάλαιο δεν χάνει σε καμία περίπτωση αλλά να είμαστε ξεκάθαροι και για κάτι ακόμα, αν πάμε να δούμε ποιες είναι οι αποδόσεις κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων σε πολλές χώρες και σε μεγάλο βάθος χρόνου, γιατί τα κεφαλαιοποιητικά στις αποδόσεις τους έχουν διακυμάνσεις όμως σε βάθος χρόνου έχουν πολύ υψηλότερες αποδόσεις από ότι έχουν τα διανεμητικά. Νομίζω ότι αυτή η εγγύηση δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σχεδόν ποτέ.
Αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο ο ίδιος υποστήριξε ότι «Λέτε ότι για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από την 1η του νέου έτους ή για άτομα τα οποία είναι από 35 ετών και κάτω-αυτοί θα μπουν την επόμενη χρονιά αλλά μπορούν να κατοχυρώσουν ένα δικαίωμα τέτοιο- είτε έχουν είτε δεν έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης μπορούν να επιλέξουν, η δεύτερη κατηγορία μπορεί να επιλέξει η πρώτη είναι υποχρεωτικό να ανοίξει ένας ατομικός λογαριασμός. Στον λογαριασμό αυτό μπαίνουν οι εισφορές τους και αυτές επενδύονται. Επενδύονται σύμφωνα με κάποιες προτιμήσεις τις οποίες έχει εκδηλώσει ο ασφαλισμένος ο ίδιος δηλαδή θα του στέλνει κάποιο ερωτηματολόγιο το αντίστοιχο ταμείο και με βάση αυτά θα του λένε το προφίλ σου δείχνει να είναι τέτοιο. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο είναι δεσμευτικό, ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα αποφασίζει αλλά από εκεί και μετά η διαχείριση των εισφορών και το που θα επενδυθούν γίνεται από τους επαγγελματίες του ίδιου του Ταμείου.
Η διαχείριση το μεγαλύτερο κομμάτι θα γίνεται από το Ταμείο μέσα δηλαδή αυτά που λένε ότι θα πάτε στις ιδιωτικές εταιρείες κλπ αυτά δεν έχουν καμία βάση. Μπορεί να υπάρχουν βέβαια και κάποιοι τομείς επενδύσεων που να μην υπάρχει η ειδικότητα μέσα στο ταμείο, εκεί μπορεί αν ζητήσει το ταμείο και να πει «έχω τέτοιο ποσό το οποίο είναι να επενδυθεί στην τάδε αγορά στην οποία εγώ δεν έχω ..., ελάτε πιστοποιημένοι επενδυτικοί οίκοι οι οποίοι είναι πολύ μεγάλες εταιρείες από το εξωτερικό, μπορεί να ειναι πολύ μεγάλες τράπεζες ελληνικές κοκ οι οποίοι εκεί πρέπει να ανταγωνιστούν για το τι θα ζητήσουν για προμήθεια και επίσης θα εξεταστεί και η εμπειρία που έχουνε . Αυτά όμως δεν τους τα δίνεις για ελεύθερη διαχείριση, τους λες θέλω να τα ρίξετε στην τάδε αγορά για τόσο χρονικό διάστημα με τους τάδε κανόνες και μετά αυτά τα χρήματα επιστρέφουν στο ταμείο γιατί είναι ιδιοκτησία του ταμείου. Όλα τα αντίστοιχα ταμεία σε όλες τις χώρες του κόσμου και τα υποχρεωτικά κεφαλαιοποιητικά συστήματα άλλων χωρών αυτό το πράγμα κάνουν, αυτό κάνουμε και εμείς εδώ. Όταν φτάσει η στιγμή της συνταξιοδότησης αυτό που βλέπουμε είναι το τι υπάρχει μέσα στον ασφαλιστικό λογαριασμό του ασφαλισμένου δηλαδή οι εισφορές οι οποίες έχουν καταβληθεί και οι αποδόσεις των επενδύσεών τους και με βάση αυτό καθορίζεται η ισόβια σύνταξη την οποία θα πάρει από εκεί και μετά.
Ερωτηθείς αν κατοχυρώνεται ότι τα χρήματα που έχει εισφέρει ο ασφαλισμένους θα τα πάρει πίσω».
Επιπροσθέτως ο κ.Τσακλόγλου επεσήμανε πως «Υπάρχει μέσα στο νόμο γραμμένο ρητά σαν εγγύηση το οποίο λεει ότι αν στο τέλος του συνταξιοδοτικού σου βίου αυτό το υπόλοιπο το οποίο υπάρχει μέσα στον ατομικό σου λογαριασμό είναι κάτι το οποίο υπολείπεται των εισφορών τις οποίες έχεις καταβάλει σε πραγματικούς όρους δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη και την επίδραση του πληθωρισμού, τότε το κράτος συμπληρώνει το αντίστοιχο ποσό και μόνο μετά αρχίζει και υπολογίζεται η σύνταξη σου δηλαδή δεν χάνεις το κεφάλαιό σου. Αυτό είναι εγγυημένο».
Και συμπλήρωσε «Το σύστημα αυτό όχι μόνο δεν αφορά αυτούς οι οποίοι παίρνουν τις συντάξεις τώρα αλλά δεν αφορά και άτομα τα οποία θα πάρουνε σύνταξη με το υφιστάμενο σύστημα. Δηλαδή για παράδειγμα εγώ όταν θα βγω στη σύνταξη θα πάρω την σύνταξη μου με το υφιστάμενο σύστημα και θα την πάρω με τους ίδιους κανόνες που θα τους έπαιρνα σαν να λειτουργούσε μόνο αυτό το σύστημα δηλαδή δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απολύτως περικοπή συντάξεων. Μάλιστα αυτό που έχω αναφέρει και στην παρουσίαση του νομοσχεδίου είναι ότι πιθανότατα θα δούμε και μια μικρή αύξηση των συντάξεων παραπέρα σε σχέση με το τι θα ήταν αν δεν υπήρχε αυτό το σύστημα γιατί ένα κομμάτι των πόρων του νέου ταμείου πρόκειται να επενδυθεί στην ελληνική οικονομία. Επένδυση στην ελληνική οικονομία σημαίνει υψηλότερη παραγωγικότητα, υψηλότερους μισθούς και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ψηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης άρα με έμμεσο τρόπο θα ευκολυνθώ και εγώ που θα βγω στη σύνταξη αργότερα γιατί θα υπάρχουν υψηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης μέσα στο σύστημα».
Αναφορικά με την καθυστέρηση πληρωμής των αναδρομικών, ο υφυπουργός κατέστησε σαφές ότι, «Eίναι καθαρά τεχνικό πρόβλημα υπολογιστικό. Κατά την άποψή μου η συνένωση όλων των ασφαλιστικών οργανισμών στην Ελλάδα ήταν ένα θετικό βήμα, πολλές από τις αμαρτίες που έφερνε από τα προηγούμενα χρόνια το ασφαλιστικό μας σύστημα ήταν συνέπεια του ότι διάφορες ομάδες και ομαδούλες δημιουργούσαν δικά τους ταμεία με δικούς τους όρους που δημιουργούσαν μεγάλες ανισότητες και επιπρόσθετα όταν τέλειωναν οι καλές ημέρες τα ελλείμματα που δημιουργούσαν φορτωνόντουσαν στο δημόσιο τομέα. Από την άλλη μεριά για παράδειγμα ακόμα και όταν έχουμε συγχωνεύσεις δύο μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών παίρνουνε χρόνια για να αποδώσουν οι συγχωνεύσεις αυτές. Δηλαδή υπάρχουν διαφορετικές νοοτροπίες, διαφορετικοί κανόνες κα. Στην περίπτωση του ΕΦΚΑ ακόμα και όταν έγινε ο ΕΦΚΑ ενώθηκαν 8 μεγάλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί και μην ξεχνάτε ότι κάτω από αυτούς τους οργανισμούς στην πραγματικότητα υπήρχαν πολλοί άλλοι μικρότεροι οι οποίοι δεν είχαν ενοποιηθεί προηγουμένως. Δηλαδή λέγαμε για παράδειγμα για τους ελευθέρους επαγγελματίες αλλά στην πραγματικότητα αν πηγαίναμε από κάτω βλέπαμε τα ταμεία των ελευθέρων επαγγελματιών το καθένα λειτουργούμε με τους παλιότερους κανόνες. Αυτό σήμαινε ότι από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε ο ΕΦΚΑ έπρεπε να γίνει μια γιγαντιαία προσπάθεια ενοποίησής του , ενοποίηση των κανόνων, των υπολογιστικών συστημάτων κ.ο.κ. πολύ φοβάμαι ότι στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ άργησε πάρα πολύ. Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και θα προσπαθήσουμε να την εντείνουμε ακόμα περισσότερο αλλά υπάρχουν προβλήματα ακόμα και μια απόρροια αυτών των προβλημάτων ήταν και αυτή η καθυστέρηση που παρατηρήσαμε χθες αλλά όπως ήδη ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ κατά πάσα πιθανότητα στον τρέχοντα μήνα θα τακτοποιηθεί και θα παρασχεθούν και τα αντίστοιχα αναδρομικά. Προς το τέλος Ιουλίου ήταν η πληροφόρηση που είχαμε από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ».
Εν συνεχεία, ερωτηθείς για τις εκκρεμείς συντάξεις και τη δικαστική απόφαση αποζημίωσης συνταξιούχου για την καθυστερημένη απονομή σύνταξης από τον ΕΦΚΑ, ο ίδιος εξήγησε ότι, «Η κατάσταση αυτή πράγματι είναι απαράδεκτη και κάνουμε μεγάλες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση της επίλυσης και σε επίπεδο τεχνικό και σε επίπεδο νομοθετικό. Ότι μπορούμε να κάνουμε προς την κατεύθυνση αυτή θα το κάνουμε, καταλαβαίνουμε ότι είναι υποχρέωση μας και πράγματι για μια ευνομούμενη κοινωνία δεν της περιποιεί τιμή η καθυστέρηση αυτή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση στην οποία αναφέρεστε πράγματι αυτή η απόφαση βέβαια πρέπει να τονίσουμε ότι η απόφαση αυτή δεν είναι τελεσίδικη δηλαδή υπάρχει και άλλο στάδιο δικαστικό, θα δούμε πως θα πάμε παραπέρα γιατί αντιλαμβάνεστε ότι ήδη οι μεταβιβάσεις τις οποίες κάνει ο προϋπολογισμός προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι της τάξης των πολλών δισεκατομμυρίων ετησίων και καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη θα ήταν η επιβάρυνση αν αρχίσουμε και έχουμε και πρόστιμα αυτής της μορφής».
Τέλος, ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η αντιπολίτευση θα ψηφίσει τις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση, ο υφυπουργός ανέφερε ότι, «Δεν γνωρίζω τι θα κάνει η αντιπολίτευση, βλέπω τις δηλώσεις οι οποίες υπάρχουν από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης οι οποίες είναι αρνητικές. Από την άλλη πλευρά πρέπει να πω ότι υπάρχουν διακεκριμένα στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης οι οποίοι κατά καιρούς έχουν εκφράσει απόψεις υπέρ της δημιουργίας κεφαλαιοποιητικού πυλώνα και στην κοινωνική ασφάλιση οπότε θέλω να πιστεύω ότι ίσως θα πρυτανεύσουν κάποιες πιο ώριμες σκέψεις και να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση».