Η κυβέρνηση σφίγγει τον κλοιό στους ανεμβολίαστους - Τα μέτρα για να υψωθεί τείχος στην «Δέλτα»
Αγώνας δρόμου για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας
Την πίεση προς τους διστακτικούς πολίτες που αποφεύγουν τον εμβολιασμών αυξάνει η κυβέρνηση, η οποία όχι μονο συνδέει την αποφυγή ενός μελλοντικού καθολικού lockdown από την άνοδο του αριθμού των εμβολιασμένων, αλλά προαναγγέλλει στοχευμένα περιοστικά μέτρα εν είδη ποινής για τους ανεμβολίαστους.
Έτσι μετά τις ανακοινώσεις για χώρους εστίασης covid free και μη, προχώρησε στην αυστηροποίηση του πλαισίου στις μετακινήσεις των μη εμβολιασμένων με τα πλοία και αεροπλάν στα νησιά, ενώ η ανησυχία για τη μετάλλαξη «Δέλτα» επαναφέρει επιτακτικά στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Μητσοτάκης: Δεν θα ξανακλείσει η χώρα για τους ανεμβολίαστους
Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Κ», ότι δεν θα ληφθούν ξανά οριζόντια μέτρα.
Σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Κ», ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει ότι η απροθυμία για τον εμβολιασμό είναι παγκόσμια πραγματικότητα και όχι ελληνική ιδιαιτερότητα. «Καλούμαστε να απευθυνθούμε στους πιο καχύποπτους οι οποίοι δεν αποτελούν ένα ομοιογενές σύνολο.
Υπάρχουν οι φιλοσοφικά αρνητές στο εμβόλιο που είναι πάρα πολύ δύσκολο να πειστούν. Υπάρχει και η εξαιρετικά κατακριτέα κατηγορία των “δεν βαριέσαι, ξέρω ότι δουλεύει, να το κάνουν οι άλλοι, να ξεπεραστεί η πανδημία, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να το κάνω εγώ”. Είναι αυτοί που αποκαλούνται free riders ή τζαμπατζήδες», λέει.
Οικονομία και κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν για τους ανεμβολίαστους
Xαρακτηριστικά είναι και τα όσα έγραψε σήμερα μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Άκης Σκέρτσος που ουσιαστικά έχει και την συνολική διαχείριση της πανδημίας στα χέρια του από πλευράς μεγάρου Μαξίμου.
«Οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη» έγραψε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ σε μια μακροσκελή του ανάρτηση για την πορεία των εμβολιασμών.
Κατέληξε δε λέγοντας ότι «ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει.
Να μην περάσει ανεκμετάλλευτο το καλοκαίρι
»Ας μην αφήσουμε, λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι να περάσει ανεκμετάλλευτο και ας εμβολιαστούν το νωρίτερο δυνατόν όσοι ακόμη το σκέφτονται, ώστε να περάσουμε στο φθινόπωρο όσο πιο προστατευμένοι και ενωμένοι γίνεται απέναντι στον ιό. Τώρα έχει έρθει η ώρα της τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, της εκκλησίας, των επιχειρήσεων αλλά και της κοινωνίας των πολιτών να κάνουν το καθήκον τους και να πείσουν όσο περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν άμεσα».
Δεν είναι λύση το lockdown εφόσον υπάρχει το εμβόλιο
Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε τα κυβερνητικά στελέχη και ιδιαίτερα οι υπουργοί με τα οικονομικά χαρτοφυλάκια αποκλείουν νέο οριζόντιο lockdown στο μέλλον, συνδέοντας τα περιοριστικά μέτρα με τους ανεμβολίαστους.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στη Βουλή απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο τη λογική ενός νέου καθολικού lockdown, τονίζοντας ότι εφόσον υπάρχει η λύση του εμβολιασμού, το lockdown δεν υπάρχει στο τραπέζι.
«Δεν μπορεί να είναι λύση» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης επισημαίνοντς ότι απο την στιγμή που αυξάνεται το ποσοστό που εμβολιάζεται και υπάρχει απόθεμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με εμβολιασμό».
Τα λεφτά τελείωσαν
Ταυτόχρονα όμως ο κ. Σκυλακάκης έθεσε και την δημοσιονομική πτυχή του ζητήματος ενός καθολικού lockdown στη λογική της προηγούμενης δήλωσης του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ότι «τα λεφτά τελείωσαν».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας με επιχειρηματίες εστίασης για τους μεικτούς και αμιγείς χώρους, κάλεσε τους καλλιτέχνες να ενισχύσουν το ρεύμα υπέρ του εμβολιασμού καθώς «δεν υπάρχουν άλλα λεφτά. Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά ή θέλετε να σας το πω πιο απλά;».
Ο υπουργός Ανάπτυξης επανήλθε το Σάββατο, στέλνοντας νέο αυστηρό μήνυμα στους ανεμβολίαστους και λέγοντας πως «Αν κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, και νομίζουν ότι θα κάθονται τον χειμώνα και θα παίρνουν λεφτά, κάνουν λάθος».
Να εμβολιαστείτε όλοι
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η Αριστοτελία Πελώνη εστίασε στη ανάγκη να εμβολιαστεί ο πληθυσμός για να επιτευχθεί τείχος ανοσίας. «Ασφαλείς πολίτες είναι οι εμβολιασμένοι πολίτες. Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν, μπορεί να λειτουργούν ως αναμεταδότες του ιού. Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο, τόσο αφήνουμε χώρο στις μεταλλάξεις» είπε χαρακτηριστικά.
Κίνητρα και ελευθερίες
Όσο η βεντάλια των διευκολύνσεων για τους πλήρως εμβολιασμένους ανοίγει, τόσο εντείνονται οι "αποκλεισμοί" για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.
Έτσι, μετά την Κάρτα Ελευθερίας, από Δευτέρα 5 Ιουλίου οι μετακινήσεις στα νησιά για τους ενηλίκους θα γίνονται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, καθώς και με αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών ή αρνητικό rapid τεστ 48 ωρών.
Για τους εφήβους 12-17 για τις μετακινήσεις στα νησιά θα απαιτείται η διενέργεια προηγουμένως οποιουδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου και του self test. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα μετακινούνται ελεύθερα.
Αναζητούνται τρόποι προσέγγισης όσων έχουν αμφιβολίες για το εμβόλιο
«Με ανησυχεί ότι κάποιοι δεν πείθονται. Πρέπει να βρούμε τρόπους να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους που έχουν αμφιβολίες για το εμβόλιο» δήλωσε στο «ΜEGA Σαββατοκύριακο» o καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πιθανότητα κάποιος πλήρως εμβολιασμένος να νοσήσει σοβαρά είναι σχεδόν μηδενική. «Μπορεί να νοσήσει κάποιος που εμβολιάστηκε, αλλά με πολύ ελαφρά συμπτώματα» συμπλήρωσε, ενώ είπε ότι τυπικά μπορεί ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει τον ιό, αλλά η πιθανότητα είναι ελάχιστη, γιατί έχει ελάχιστο ιικό φορτίο.
Τέλος, έκανε λόγο, ότι ο εμβολιασμός θα ενισχύσει την ανοσία όσων νόσησαν από κοροναϊό.
Covid free και μεικτοί χώροι
Παράλληλα, σε δύο κατηγορίες, για αμιγώς εμβολιασμένους και μεικτούς, αναμένεται να χωριστούν από τις 15 Ιουλίου οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας.
Ειδικότερα, οι μη εμβολιασμένοι θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό test για να προσέρχονται σε κλειστούς χώρους, πλην κέντρων διασκέδασης (εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφους και θέατρα). Το ίδιο θα ισχύει και για τα υπαίθρια (από 1/7) και κλειστά κέντρα διασκέδασης (από 15/7).
Επιπλέον, από 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε μη εμβολιασμένους, σε κλειστά και ανοιχτά γήπεδα.
Στους χώρους για αμιγώς εμβολιασμένους θα έχουν πρόσβαση όσοι ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.
Στον αντίποδα, στους μεικτούς χώρους θα εισέρχονται κι όσοι έχουν υποβληθεί σε μοριακό ή rapid test με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.
Πρόσθετα κίνητρα
Το Associated Press στην ανταπόκριση του από την Αθήνα, επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι εξετάζονται και πρόσθετα κίνητρα και ελευθερίες.
Ποια τα νέα μέτρα που εξετάζονται
Μπροστά στον φόβο για ένα νέο lockdown, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει την επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα» ή να περιορίσει όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.
«Οι περιορισμοί θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους», διεμήνυσε, εξάλλου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, προαναγγέλλοντας νέα μέτρα μόνο για αυτή την κατηγορία πολιτών, χωρίς να διαταράσσεται η επιστροφή στην κανονικότητα όσων έχουν εμβολιαστεί.
Η ανησυχία για τη μετάλλαξη «Δέλτα» επαναφέρει επιτακτικά στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Η πρώτη κίνηση θα είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών και των εργαζομένων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, βάσει και του πορίσματος της Επιτροπής Βιοηθικής. Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιουλίου, με τις όποιες αποφάσεις να αναμένεται να εφαρμοστούν προς το τέλος Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου.
Βέβαια, υποχρεωτικός εμβολιασμός εξετάζεται και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων και πολιτών.
Σε αυτές περιλαμβάνονται όσοι θα καταταγούν για να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους και οι αθλητές επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σωματείων.
Επίσης, η επόμενη μεγάλη επαγγελματική κατηγορία που εξετάζεται είναι οι εκπαιδευτικοί.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για test και green pass και για μετακινήσεις από νομό σε νομό
Ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου στις μετακινήσεις προς τη νησιωτική χώρα (αρνητικό μοριακό ή rapid test και ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό) για τους μη εμβολιασμένους πολίτες να εφαρμοστούν και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
«Δεν αποκλείω τίποτα γιατί ο μήνας Ιούλιος είναι πολύ κρίσιμος. Αν θέλει κάποιος να κάνει τις διακοπές του τον Αύγουστο, έχει μέσα στον Ιούλιο κάθε δυνατότητα να κάνει το εμβόλιο και να τελειώνει, ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Έχει πέσει ο ρυθμός εμβολιασμών
Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι, ενώ είχαμε φτάσει σε ένα υψηλό ρυθμό εμβολιασμών ημερησίως, όπου γίνονταν 115.000 -120.000 εμβολιασμοί την ημέρα, τώρα είμαστε κάτω από τις 90.000 εδώ κι αρκετές ημέρες, που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται περίπου 25.000-30.000 εμβολιασμοί επιπλέον.
Ο κ. Πέτσας προειδοποίησε ότι, αν συνεχίσει να πέφτει ο ρυθμός των εμβολιασμών, «θα πρέπει πράγματι να εξετάσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για να είναι πιο έντονο το κίνητρο για τον εμβολιασμό».
Έτσι μετά τις ανακοινώσεις για χώρους εστίασης covid free και μη, προχώρησε στην αυστηροποίηση του πλαισίου στις μετακινήσεις των μη εμβολιασμένων με τα πλοία και αεροπλάν στα νησιά, ενώ η ανησυχία για τη μετάλλαξη «Δέλτα» επαναφέρει επιτακτικά στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Μητσοτάκης: Δεν θα ξανακλείσει η χώρα για τους ανεμβολίαστους
Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Κ», ότι δεν θα ληφθούν ξανά οριζόντια μέτρα. Σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Κ», ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει ότι η απροθυμία για τον εμβολιασμό είναι παγκόσμια πραγματικότητα και όχι ελληνική ιδιαιτερότητα. «Καλούμαστε να απευθυνθούμε στους πιο καχύποπτους οι οποίοι δεν αποτελούν ένα ομοιογενές σύνολο.
Υπάρχουν οι φιλοσοφικά αρνητές στο εμβόλιο που είναι πάρα πολύ δύσκολο να πειστούν. Υπάρχει και η εξαιρετικά κατακριτέα κατηγορία των “δεν βαριέσαι, ξέρω ότι δουλεύει, να το κάνουν οι άλλοι, να ξεπεραστεί η πανδημία, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να το κάνω εγώ”. Είναι αυτοί που αποκαλούνται free riders ή τζαμπατζήδες», λέει.
Οικονομία και κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν για τους ανεμβολίαστους
Xαρακτηριστικά είναι και τα όσα έγραψε σήμερα μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Άκης Σκέρτσος που ουσιαστικά έχει και την συνολική διαχείριση της πανδημίας στα χέρια του από πλευράς μεγάρου Μαξίμου.«Οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη» έγραψε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ σε μια μακροσκελή του ανάρτηση για την πορεία των εμβολιασμών.
Κατέληξε δε λέγοντας ότι «ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει.
Να μην περάσει ανεκμετάλλευτο το καλοκαίρι
»Ας μην αφήσουμε, λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι να περάσει ανεκμετάλλευτο και ας εμβολιαστούν το νωρίτερο δυνατόν όσοι ακόμη το σκέφτονται, ώστε να περάσουμε στο φθινόπωρο όσο πιο προστατευμένοι και ενωμένοι γίνεται απέναντι στον ιό. Τώρα έχει έρθει η ώρα της τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, της εκκλησίας, των επιχειρήσεων αλλά και της κοινωνίας των πολιτών να κάνουν το καθήκον τους και να πείσουν όσο περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν άμεσα».Δεν είναι λύση το lockdown εφόσον υπάρχει το εμβόλιο
Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε τα κυβερνητικά στελέχη και ιδιαίτερα οι υπουργοί με τα οικονομικά χαρτοφυλάκια αποκλείουν νέο οριζόντιο lockdown στο μέλλον, συνδέοντας τα περιοριστικά μέτρα με τους ανεμβολίαστους.Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στη Βουλή απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο τη λογική ενός νέου καθολικού lockdown, τονίζοντας ότι εφόσον υπάρχει η λύση του εμβολιασμού, το lockdown δεν υπάρχει στο τραπέζι.
«Δεν μπορεί να είναι λύση» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης επισημαίνοντς ότι απο την στιγμή που αυξάνεται το ποσοστό που εμβολιάζεται και υπάρχει απόθεμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με εμβολιασμό».
Τα λεφτά τελείωσαν
Ταυτόχρονα όμως ο κ. Σκυλακάκης έθεσε και την δημοσιονομική πτυχή του ζητήματος ενός καθολικού lockdown στη λογική της προηγούμενης δήλωσης του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ότι «τα λεφτά τελείωσαν».Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας με επιχειρηματίες εστίασης για τους μεικτούς και αμιγείς χώρους, κάλεσε τους καλλιτέχνες να ενισχύσουν το ρεύμα υπέρ του εμβολιασμού καθώς «δεν υπάρχουν άλλα λεφτά. Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά ή θέλετε να σας το πω πιο απλά;».
Ο υπουργός Ανάπτυξης επανήλθε το Σάββατο, στέλνοντας νέο αυστηρό μήνυμα στους ανεμβολίαστους και λέγοντας πως «Αν κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, και νομίζουν ότι θα κάθονται τον χειμώνα και θα παίρνουν λεφτά, κάνουν λάθος».
Να εμβολιαστείτε όλοι
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η Αριστοτελία Πελώνη εστίασε στη ανάγκη να εμβολιαστεί ο πληθυσμός για να επιτευχθεί τείχος ανοσίας. «Ασφαλείς πολίτες είναι οι εμβολιασμένοι πολίτες. Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν, μπορεί να λειτουργούν ως αναμεταδότες του ιού. Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο, τόσο αφήνουμε χώρο στις μεταλλάξεις» είπε χαρακτηριστικά.Κίνητρα και ελευθερίες
Όσο η βεντάλια των διευκολύνσεων για τους πλήρως εμβολιασμένους ανοίγει, τόσο εντείνονται οι "αποκλεισμοί" για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Έτσι, μετά την Κάρτα Ελευθερίας, από Δευτέρα 5 Ιουλίου οι μετακινήσεις στα νησιά για τους ενηλίκους θα γίνονται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, καθώς και με αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών ή αρνητικό rapid τεστ 48 ωρών.
Για τους εφήβους 12-17 για τις μετακινήσεις στα νησιά θα απαιτείται η διενέργεια προηγουμένως οποιουδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου και του self test. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα μετακινούνται ελεύθερα.
Αναζητούνται τρόποι προσέγγισης όσων έχουν αμφιβολίες για το εμβόλιο
«Με ανησυχεί ότι κάποιοι δεν πείθονται. Πρέπει να βρούμε τρόπους να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους που έχουν αμφιβολίες για το εμβόλιο» δήλωσε στο «ΜEGA Σαββατοκύριακο» o καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πιθανότητα κάποιος πλήρως εμβολιασμένος να νοσήσει σοβαρά είναι σχεδόν μηδενική. «Μπορεί να νοσήσει κάποιος που εμβολιάστηκε, αλλά με πολύ ελαφρά συμπτώματα» συμπλήρωσε, ενώ είπε ότι τυπικά μπορεί ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει τον ιό, αλλά η πιθανότητα είναι ελάχιστη, γιατί έχει ελάχιστο ιικό φορτίο.
Τέλος, έκανε λόγο, ότι ο εμβολιασμός θα ενισχύσει την ανοσία όσων νόσησαν από κοροναϊό.
Covid free και μεικτοί χώροι
Παράλληλα, σε δύο κατηγορίες, για αμιγώς εμβολιασμένους και μεικτούς, αναμένεται να χωριστούν από τις 15 Ιουλίου οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας.Ειδικότερα, οι μη εμβολιασμένοι θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό test για να προσέρχονται σε κλειστούς χώρους, πλην κέντρων διασκέδασης (εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφους και θέατρα). Το ίδιο θα ισχύει και για τα υπαίθρια (από 1/7) και κλειστά κέντρα διασκέδασης (από 15/7).
Επιπλέον, από 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε μη εμβολιασμένους, σε κλειστά και ανοιχτά γήπεδα.
Στους χώρους για αμιγώς εμβολιασμένους θα έχουν πρόσβαση όσοι ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.
Στον αντίποδα, στους μεικτούς χώρους θα εισέρχονται κι όσοι έχουν υποβληθεί σε μοριακό ή rapid test με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.
Πρόσθετα κίνητρα
Το Associated Press στην ανταπόκριση του από την Αθήνα, επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι εξετάζονται και πρόσθετα κίνητρα και ελευθερίες. Ποια τα νέα μέτρα που εξετάζονται
Μπροστά στον φόβο για ένα νέο lockdown, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει την επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα» ή να περιορίσει όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.«Οι περιορισμοί θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους», διεμήνυσε, εξάλλου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, προαναγγέλλοντας νέα μέτρα μόνο για αυτή την κατηγορία πολιτών, χωρίς να διαταράσσεται η επιστροφή στην κανονικότητα όσων έχουν εμβολιαστεί.
Η ανησυχία για τη μετάλλαξη «Δέλτα» επαναφέρει επιτακτικά στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Η πρώτη κίνηση θα είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών και των εργαζομένων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, βάσει και του πορίσματος της Επιτροπής Βιοηθικής. Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιουλίου, με τις όποιες αποφάσεις να αναμένεται να εφαρμοστούν προς το τέλος Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου.
Βέβαια, υποχρεωτικός εμβολιασμός εξετάζεται και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων και πολιτών.
Σε αυτές περιλαμβάνονται όσοι θα καταταγούν για να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους και οι αθλητές επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σωματείων.
Επίσης, η επόμενη μεγάλη επαγγελματική κατηγορία που εξετάζεται είναι οι εκπαιδευτικοί.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για test και green pass και για μετακινήσεις από νομό σε νομό
Ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου στις μετακινήσεις προς τη νησιωτική χώρα (αρνητικό μοριακό ή rapid test και ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό) για τους μη εμβολιασμένους πολίτες να εφαρμοστούν και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.«Δεν αποκλείω τίποτα γιατί ο μήνας Ιούλιος είναι πολύ κρίσιμος. Αν θέλει κάποιος να κάνει τις διακοπές του τον Αύγουστο, έχει μέσα στον Ιούλιο κάθε δυνατότητα να κάνει το εμβόλιο και να τελειώνει, ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Έχει πέσει ο ρυθμός εμβολιασμών
Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι, ενώ είχαμε φτάσει σε ένα υψηλό ρυθμό εμβολιασμών ημερησίως, όπου γίνονταν 115.000 -120.000 εμβολιασμοί την ημέρα, τώρα είμαστε κάτω από τις 90.000 εδώ κι αρκετές ημέρες, που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται περίπου 25.000-30.000 εμβολιασμοί επιπλέον.Ο κ. Πέτσας προειδοποίησε ότι, αν συνεχίσει να πέφτει ο ρυθμός των εμβολιασμών, «θα πρέπει πράγματι να εξετάσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για να είναι πιο έντονο το κίνητρο για τον εμβολιασμό».