Ολοκληρώθηκε η μυστική ψηφοφορία στη Βουλή για την παραπομπή του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού
Νίκου Παππά στο
Ειδικό Δικαστήριο, για την
διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή στην υπόθεση του
διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών το 2016 και στην απόπειρα δημιουργίας
ΣΥΡΙΖΑ Channel.
Υπέρ της παραπομπής του Νίκου Παππά ψήφισαν 178 βουλευτές. Κατά ψήφισαν 86 βουλευτές, «παρών» ψήφισαν 12 βουλευτές, ενώ υπήρχε κι ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.
Οι βουλευτές
ψήφισαν για την παραπομπή του πρώην υπουργού στο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο στη συνέχεια θα αποφασίσει για την παραπομπή ή όχι στο
Ειδικό Δικαστήριο.
Υπέρ της παραπομπής ψήφισαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της
Νέας Δημοκρατίας και του
Κινήματος Αλλαγής, καταψήφισαν οι βουλευτες του
ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι βουλευτές του
ΚΚΕ δήλωσαν «παρών» και η
Ελληνική Λυση και το
ΜεΡΑ25 απείχαν από την διαδικασία.
Το άκυρο και η μία «περίεργη» ψήφος
Στο παρασκήνιο συζητήθηκε έντονα το γεγονός ότι ένα ψηφοδέλτιο κρίθηκε άκυρο, ενώ μια ακόμα ψήφος κατευθύνθηκε υπερ της μη παραπομπής του
Νίκου Παππά. Πηγές της
ΝΔ ανέφεραν με νόημα πως πρέπει να «αναζητήσετε αλλού τις διαρροές», δείχνοντας προς το
Κίνημα Αλλαγής. Ωστόσο, από το ΚΙΝΑΛ σχολίασαν μέσω διαρροών πως «για τις διαρροές κοιτάξτε προς την Καραμανλική πτέρυγα», συμπληρώνοντας με νόημα πως «ο κ.
Τσίπρας άλλωστε έπλεξε σήμερα το εγκώμιο του κ. Καραμανλή».
Τα στοιχεία που «έκαψαν» τον Παππά
Η πρόταση πορίσματος των μελών-Βουλευτών της
Νέας Δημοκρατίας περιέγραψε καρέ-καρέ την επιχείρηση χειραγώγησης των Μέσων Ενημέρωσης και δημιουργίας του «
ΣΥΡΙΖΑ Channel» από τον τότε ισχυρό υπουργό Επικρατείας
Νίκου Παππά, αποκαλύπτοντας το χρονικό των μυστικών επαφών και των εικονικών συμβάσεων μέχρι τη δημιουργία της εφημερίδας Documento που εκδόθηκε για να προβάλει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να στοχοποιεί πολιτικούς αντιπάλους και μάλιστα τις συζύγους τους.
Κόλαφος το αποδεικτικό υλικό
Το αποδεικτικό υλικό ήταν κόλαφος για τους «πρωταγωνιστές» εκείνης της εποχής.
Αναλυτικά στοιχεία, sms και email που κατέθεσε στην προανακριτική ο αποκαλούμενος και «κόκκινος εργολάβος» Χρήστος Καλογρίτσας και μια σειρά κρίσιμων μαρτύρων έριξαν φως στις σκοτεινές διαδρομές εκείνης της περιόδου. Παράλληλα, αναδεικνύονται οι ευθύνες του πρώην ισχυρού Υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Νίκου Παππά και σε άλλα μέσα ενημέρωσης, ενώ μπήκε στο κάδρο της έρευνας και
ο εκδότης της εφημερίδας Documento Κώστας Βαξεβάνης και
ο δικηγόρος που ειδικεύεται σε off shore εταιρίες Αρτέμη Αρτεμίου, ο οποίος σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Καλογρίτσα ήταν ένα και το αυτό με τον κ. Παππά, παρά το ότι ο κ. Παππάς την εποχή που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας τα ταξίδια του στη Βενεζουέλα και οι επισκέψεις του κ. Αρτεμίου στο Μαξίμου, έκανε πως δεν τον γνώριζε.
Ο «μπροστινός» και η σύμπραξη Αρτεμίου
Όπως ανέφερε το πόρισμα, από την κατάθεση Καλογρίτσα προκύπτει ότι ο
Νίκος Παππάς ως αρμόδιος υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και αρμόδιος για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016,
με πρόθεση παρέβη τα καθήκοντα με σκοπό να προσπορίζει στον εαυτό του και σε άλλους παράνομο όφελος και συγκεκριμένα ζήτησε από τον μάρτυρα Χρήστο Καλογρίτσα να συμμετάσχει στον διαγωνισμό ως «μπροστινός» προκειμένου να λάβει άδεια τηλεοπτικού σταθμού που θα ελεγχόταν από τον ίδιον και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και θα υπηρετούσε την πολιτική για την προβολή των δικών τους πολιτικών θέσεων και για την αποδόμηση των θέσεων των πολιτικών του αντιπάλων. Του ζήτησε να έρθει σε επαφή με τους εκπροσώπους της λιβανέζικης εταιρίας CCC και με βάση τη συμφωνία αυτή ένα μέρος των χρημάτων που θα απαιτείτο για την λήψη της άδειας και τη λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού περίπου 25 εκατομμύρια θα τα κατέβαλλε η εταιρία CCC και τα υπόλοιπα περίπου 25 εκατομμύρια θα τα έβρισκε και κατέβαλλε ουσιαστικά ο ίδιος με τρόπο που δεν έχει διευκρινιστεί αλλά πάντως με την σύμπραξη του Αρτέμη Αρτεμίου.
Ουσιαστικά το πόρισμα περιγράφει ότι ο κ. Παππάς παρά το ότι όφειλε να διαφυλάξει το κύρος του διαγωνισμού του, ο ίδιος με ενέργειες του «έστησε» το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, με παρένθετο, τον κ. Καλογρίτσα.
Το χρέος
Για όλο δεν το εγχείρημα μπροστινός θα φαινόταν ο μάρτυρας
Χρήστος Καλογρίτσας και συγκεκριμένα εταιρία του γιού του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, ο οποίος επιλέχθηκε να ηγηθεί του εταιρικού σχήματος που θα λάμβανε άδεια, αφού προηγούμενα η ομάδα φρόντισε να τακτοποιηθεί χρέος του προς την εφορία άνω των 5 εκ. Ευρώ, μέσω τραπεζικού δανεισμού από την Τράπεζα Αττικής, προκειμένου να μπορεί να διεκδικήσει τη μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες με τα χρήματα της CCC και της ομάδας Παππά.
Παρασκηνιακές διεργασίες
Σύμφωνα με το πόρισμα, ο ίδιος ο
Νίκος Παππάς ήρθε σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους και μάλιστα, σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις,
έγινε συνάντηση και στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας λίγο πριν την κατάθεση του ποσού των 3.000.000 ευρώ το οποίο πράγματι κατατέθηκε από την εταιρία CCC. Σύμφωνα με το πόρισμα, με το ποσό αυτό εκδόθηκε εγγυητική επιστολή στο όνομα της εταιρίας που είχε σχηματιστεί με την επωνυμία «ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» με σκοπό να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και κατέστη εφικτή η συμμετοχή της. Επινοήθηκε δε με την υπόδειξη και συμμετοχή και του Νίκου Παππά ως προσφορότερος τρόπος για τη μεταφορά του ποσού η σύναψη εικονικής σύμβασης υπεργολαβίας για δήθεν εκτέλεση από την εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ, έργου που είχε αναλάβει η λιβανέζικη εταιρία στο εξωτερικό χωρίς όμως ποτέ να έχει εκτελέσει έργο στο εξωτερικό και χωρίς να περιγράφονται καν οι τεχνικοί όροι της σύμβασης υπεργολαβίας.
Το καυτό 24ωρο της 29ης Αυγούστου 2016
Σύμφωνα με το πόρισμα, μέσα σε μία μόλις μέρα, μια σειρά συναλλαγών αποτυπώνει με τον πιο πειστικό τρόπο το πώς λειτουργούσε το σύστημα προκειμένου η εταιρία «Καλογρίτσας» να αποκτήσει το δικαίωμα συμμετοχής στον τηλεοπτικό διαγωνισμό με σκοπό να δημιουργηθεί το “
ΣΥΡΙΖΑ Channel”. Συγκεκριμένα, μεταφέρθηκε το ποσό των 3.000.000 Ευρώ στην ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. μέσω εισερχόμενου εμβάσματος SWIFT και στη συνέχεια μεταφέρθηκε το ποσό των 3.000.000 Ευρώ από την ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. στο λογαριασμό Ταμιευτηρίου του Ιωάννη – Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, για να καταλήξει το ποσό αυτό στο λογαριασμό όψεως της εταιρείας «ΙΩΑΝΝΗΣ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Όλα έγιναν σε χρόνο ρεκόρ και τελικά η Τράπεζα ATTICABANK δέσμευσε το ποσό των 3.000.000 Ευρώ, ως κάλυμμα και προχώρησε στην έκδοση ισόποσης εγγυητικής επιστολής που χρησιμοποιήθηκε για τη συμμετοχή της ως άνω εταιρείας στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Η διαδρομή του ποσού φωτίστηκε από το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ προέκυψε ότι η Τράπεζα Αττικής παρά το ότι όφειλε να ελέγξει τη νομιμότητα της προέλευσης του ποσού, και ενώ υπάρχουν επαρκέστατες ενδείξεις περί εικονικότητας της συναλλαγής, έστειλε αναφορά στην αρχή καταπολέμησης εσόδων από παράνομες ενέργειες, δύο σχεδόν μήνες μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής και αφού είχε προηγηθεί σχετική σύσταση από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η εικονικότητα των συμβάσεων
Η χρονική αλληλουχία των επαφών καταδεικνύει πλήρως και την εικονικότητα της σύμβασης, αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κ. Νίκου Παππά, όπως σημειώνεται στο πόρισμα. Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο κανονίζεται συνάντηση του κ. Καλογρίτσα με τον κ. Χούρι στο Πόρτο Χέλι, όπου για πρώτη φορά θα γνωρίζονταν με μοναδικό θέμα συζήτησης τη συμμετοχή της CCC στο εγχείρημα του Καλογρίτσα. Στο πόρισμα καταγράφονται με αναλυτικό τρόπο στοιχεία που δείχνουν τον πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο Παππά προκειμένου να δημιουργηθεί το αφανές εταιρικό σχήμα και να καταφέρει ο κος Καλογρίτσας, με την οικονομική συμμετοχή της CCC στο εγχείρημα, να συμμετάσχει στον διαγωνισμό με προνομιακή ενημέρωση και όρους, ώστε να λάβει άδεια και να δημιουργήσει κανάλι που θα ελεγχόταν από τον ίδιο τον ελεγχόμενο Υπουργό κ. Παππά και θα εξυπηρετούσε την προώθηση των συμφερόντων της τότε κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατάθεση υπομνήματος
Το πόρισμα, τέλος,
περιλαμβάνει πληθώρα στοιχειών και αποδείξεων που προσκόμισε κυρίως ο κ. Καλογρίτσας από την ημέρα του διαγωνισμού μέχρι την πρώτη δόση, από την επόμενη μέρα (του διαγωνισμού) μέχρι το Documento αλλά και συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον κ. Παππά που δεν απαντήθηκαν στην Επιτροπή καθώς ο πρώην υπουργός επέλεξε να μην παρουσιαστεί στην προανακριτική επιτροπή, αλλά να υποβάλλει τις θέσεις του δια υπομνήματος.