Επίσκεψη Μητσοτάκη στο μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο (Εικόνες)
Είμαι υπερήφανος, είμαι πολύ ευχαριστημένος, ότι δίνεται μία λύση
Το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων που υλοποιείται στην Ελλάδα επισκέφτηκε το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας την περιοδεία του στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Πρόκειται για τη Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων και τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων που κατασκευάζονται στην Αρκαδία και θα μπορούν να διαχειριστούν 105.000 τόνους αποβλήτων ανά έτος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε στο εργοτάξιο συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης αρμόδιο για Θέματα Ιδιωτικών Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, συνομίλησε για την πορεία του έργου με εργαζόμενους και ενημερώθηκε αναλυτικά από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργο Περιστέρη και τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργο Αγραφιώτη.
Η υποδομή στην Αρκαδία αποτελεί τμήμα του ευρύτερου έργου για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με προϋπολογισμό κατασκευής 135 εκατομμύρια ευρώ. Σε πλήρη ανάπτυξη θα περιλαμβάνει δύο ακόμα ανάλογες μονάδες στη Μεσσηνία και τη Λακωνία και δύο Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που θα αναπτυχθούν στην Κορινθία και την Αργολίδα. Η μεταβατική διαχείριση στην Αρκαδία εκτιμάται πως θα αρχίσει φέτος τον Οκτώβριο.
«Πιστεύω ότι θα λύσουμε οριστικά πια το ζήτημα των απορριμμάτων της Πελοποννήσου για να μπορέσουμε πια να μπούμε και στη νέα φάση η οποία θα συμπεριλαμβάνει περισσότερη πρόληψη, περισσότερη επαναχρησιμοποίηση, περισσότερη ανακύκλωση -φυσικά- στην πηγή, αλλά είναι δεδομένο ότι πάντα θα υπάρχει ένα μέρος του υπολείμματος το οποίο πρέπει να το διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Όσον αφορά την ενεργειακή αξιοποίηση του έργου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι επιμένει «ιδιαίτερα και στο κομμάτι της ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου το οποίο παράγεται».
Η κατασκευή του νέου ολοκληρωμένου συστήματος θα βάλει τέλος στην έλλειψη υποδομών για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και στη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων.
Στο έργο απασχολούνται 860 εργαζόμενοι στη φάση της κατασκευής και μετά την ολοκλήρωσή της θα δημιουργηθούν 260 θέσεις εργασίας στη φάση της 25ετούς λειτουργίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε όσους έχουν συνδράμει στην υλοποίηση του έργου, την Περιφέρεια και τον Νίκο Παπαθανάση, δεδομένου ότι οι χειρισμοί που έγιναν προστάτευσαν την κοινοτική χρηματοδότηση και επέτρεψαν την έναρξη των εργασιών.
«Με την πολύ καλή συνεργασία του Περιφερειάρχη κ. Νίκα και με την εταιρεία επιλύσαμε πολλά προβλήματα και είμαστε σήμερα σε μία ευχάριστη θέση να βλέπουμε το έργο να υλοποιείται», δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης. Προσέθεσε πως τέτοια έργα «θα δώσουν ακριβώς τη στρατηγική και την ανάπτυξη που θέλουμε να δώσουμε στην πατρίδα μας: έναν τόπο φιλικό και στην επιχειρηματικότητα αλλά και στις επιχειρήσεις, γρήγορο και ευέλικτο στις αδειοδοτήσεις».
«Είμαι υπερήφανος, είμαι πολύ ευχαριστημένος, ότι δίνεται μία λύση», σημείωσε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, συμπληρώνοντας ότι «η Περιφέρειά μας έχει βασανιστεί τα τελευταία 20 χρόνια από αυτό το μεγάλο πρόβλημα» της διαχείρισης απορριμμάτων.
«Θέλω επίσης να πω ότι χωρίς τις δικές σας πρωτοβουλίες, σε νομοθετικό επίπεδο, που μας έλυσαν πάρα πολλά προβλήματα, θα εξακολουθούσαμε να είμαστε στο σημείο μηδέν. Έτσι, λοιπόν, τελειώνουμε με αυτό το μεγάλο θέμα για να δούμε τα άλλα μεγάλα ζητήματα της Περιφέρειάς μας, που έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και να πάει ακόμα πιο μπροστά», ανέφερε επίσης ο Περιφερειάρχης.
Πριν μεταβεί στην Αρκαδία ο Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Μεσσηνία, συνομιλώντας με νέους της περιοχής στην παραλία της Κυπαρισσίας.
Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για Θέματα Ιδιωτικών Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ, Κώστας Βλάσης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης και ο Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου, Σταύρος Αργειτάκος.
Ολόκληρη η συνομιλία του Πρωθυπουργού με τον Περιφερειάρχη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Κυριάκος Μητσοτάκης: Με μεγάλη χαρά βλέπω ότι ένα πολύ πονεμένο έργο επιτέλους υλοποιείται, εναρμονισμένο με τον περιφερειακό σχεδιασμό, χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία, φιλική προς το περιβάλλον.
Θέλω να ευχαριστήσω όσους εργάστηκαν για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος: και την Περιφέρεια αλλά και ειδικά τον Νίκο Παπαθανάση ο οποίος έδωσε μεγάλο αγώνα για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε και τη χρηματοδότηση. Και να πούμε βέβαια ότι αυτές οι μονάδες αντιμετωπίζουν και πιστεύω ότι θα λύσουμε οριστικά πια το ζήτημα των απορριμμάτων της Πελοποννήσου για να μπορέσουμε πια να μπούμε και στη νέα φάση η οποία θα συμπεριλαμβάνει περισσότερη πρόληψη, περισσότερη επαναχρησιμοποίηση, περισσότερη ανακύκλωση -φυσικά- στην πηγή αλλά είναι δεδομένο ότι πάντα θα υπάρχει ένα μέρος του υπολείμματος το οποίο πρέπει να το διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Επιμένω ιδιαίτερα και στο κομμάτι της ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου το οποίο παράγεται και το οποίο θέλω να θυμίσω ότι έχει μεγάλες ενεργειακές δυνατότητες. Και βέβαια την αξιοποίηση του δευτερογενούς καυσίμου το οποίο παράγεται πια σε αυτές τις μονάδες στα πλαίσια μιας γενικότερης λογικής κυκλικής οικονομίας.
Παναγιώτης Νίκας: Κύριε Πρόεδρε, όπως ξέρετε ήμουν και 12-13 χρόνια Δήμαρχος στην πόλη της Καλαμάτας. Τράβηξα πάρα πολλά, μπορώ να γράψω ένα βιβλίο ολόκληρο. Η Περιφέρειά μας έχει βασανιστεί τα τελευταία 20 χρόνια από αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Ντρεπόμαστε ειλικρινά, στις πόλεις και στα χωριά μας. Και είμαι υπερήφανος, είμαι πολύ ευχαριστημένος, ότι δίνεται μία λύση, έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία και με την εταιρεία -και το λέω δημόσια αυτό- και προωθούμε ένα έργο το οποίο θα δώσει μία ώθηση αναπτυξιακή στην Περιφέρειά μας χωρίς προηγούμενο.
Ήταν το μεγάλο πρόβλημα των Δημάρχων. Είναι εδώ πολλοί από αυτούς. Ήταν το βάσανό τους κυριολεκτικά. Και ότι μέσα στη χρονιά θα αρχίσουμε να παίρνουμε απορρίμματα, αυτό είναι εξόχως σημαντικό.
Θέλω επίσης να πω ότι χωρίς τις δικές σας πρωτοβουλίες, σε νομοθετικό επίπεδο, που μας έλυσαν πάρα πολλά προβλήματα, θα εξακολουθούσαμε να είμαστε στο σημείο μηδέν. Έτσι, λοιπόν, τελειώνουμε με αυτό το μεγάλο θέμα για να δούμε τα άλλα μεγάλα ζητήματα της Περιφέρειάς μας, που έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και να πάει ακόμα πιο μπροστά.
Και εγώ ευχαριστώ όλους και τους συνεργάτες μου και τους Δημάρχους.
Νίκος Παπαθανάσης: Είμαι και εγώ πολύ χαρούμενος, κύριε Πρόεδρε, με την εντολή σας τρέξαμε το έργο έτσι ώστε να ξεκινήσει. Ερχεται με καθυστέρηση, με πολλά προβλήματα, αλλά με την πολύ καλή συνεργασία του Περιφερειάρχη κ. Νίκα και με την εταιρεία επιλύσαμε πολλά προβλήματα και είμαστε σήμερα σε μία ευχάριστη θέση να βλέπουμε το έργο να υλοποιείται.
Αυτό το έργο μαζί και με άλλα έργα, που εσείς έχετε σχεδιάσει, θα τρέξουν και θα μας απαλλάξουν και από πρόστιμα που -όπως γνωρίζετε- μας έχουν επιβαρύνει τελευταία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και εν πάση περιπτώσει θα δώσουν ακριβώς τη στρατηγική και την ανάπτυξη που θέλουμε να δώσουμε στην πατρίδα μας: έναν τόπο φιλικό και στην επιχειρηματικότητα αλλά και στις επιχειρήσεις, γρήγορο και ευέλικτο στις αδειοδοτήσεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω να πω μόνο ότι ας αφήσουμε το τι έγινε στο παρελθόν, στο παρελθόν, και ας ασχοληθούμε τώρα με το μέλλον. Δεν τελειώνει η πρόκληση της διαχείρισης των απορριμμάτων -το ξέρουμε καλά- με την ολοκλήρωση αυτού του έργου, γίνεται όμως ένα πάρα πάρα πολύ σημαντικό βήμα, οπότε με το καλό, να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα, να έχουμε απορρίμματα μέχρι το τέλος του έτους και με το καλό στα εγκαίνια, κύριε Περιφερειάρχα.