Συντονισμός δράσης Μητσοτάκη - Αναστασιάδη απέναντι στις προκλήσεις Ερντογάν
Καταιγισμός αντιδράσεων στις ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου για τα Βαρώσια από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση - Στη Λευκωσία ο Νίκος Δένδιας
«Πορτοκαλί συναγερμός» χτύπησε σήμερα σε Λευκωσία και Αθήνα, μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κ. Ερντογάν σε σχέση με το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. Συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα, ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστεί η άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της πόλης, οδηγώντας σε άνοιγμα της περιοχής σε ποσοστό 3,5%.
Οι δηλώσεις αυτές ενεργοποίησαν την Ελληνοκυπριακή διπλωματία και τη χάραξη κοινής γραμμής, όπως αυτή συμφωνήθηκε στο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Οι δυο ηγέτες έκαναν λόγο για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Υπουργείο Εξωτερικών: Δεν θα μείνουν αναπάντητες οι προκλήσεις
Άμεση ήταν και η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος: «Η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Είναι καταδικαστέες και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών , με αφορμή και τη συμπλήρωση 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. «Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο».
Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου
Αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου υπό την προεδρία του κ. Αναστασιάδη. Μάλιστα, στη Λευκωσία θα βρεθεί και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη. Νωρίτερα ο κ. Δένδιας ενημέρωσε και την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.
Διεθνής κατακραυγή
Οι δηλώσεις Ερντογάν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση στηλίτευσαν με τον πλέον σκληρό τρόπο τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου. Καταδικαστική ήταν η αμερικανική αντίδραση και μάλιστα στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (σ.σ: όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις ΗΠΑ) εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων, με την υποστήριξη της Τουρκίας, να ανοίξει ξανά μέρος της παραλίας Βαρώσια. «Αυτή η κίνηση ήταν ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η θέση μας δεν άλλαξε: τυχόν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν προκλητικά και αντιπαραγωγικά για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση», ανέφερε η ίδια υψηλόβαθμη πηγή.
Μπορέλ: Απαράδεκτη η απόφαση
Για «απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων» μίλησε ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τους κυρίους Ερντογάν και Τατάρ.
Συγκεκριμένα ο κ. Μπορέλ δήλωσε: «Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, τα οποία πρέπει να τηρούνται πλήρως – συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά την αυριανή κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα». Και πρόσθεσε: «Η ΕΕ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβανόμενες προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή στις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Ο Ζοζέπ Μπορέλ υπενθύμισε ότι «η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και αναμένει το ίδιο από την Τουρκία».
Κανέναν επίσημο διάλογο με την Τουρκία ζητά ο Σαμαράς
Στις εξελίξεις παρενέβη και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος με μια ιδιαιτέρως σκληρή δήλωση υπουστήριξε πως η παρουσία και οι δηλώσεις του Ερντογάν στην κατεχόμενη και μαρτυρική Κύπρο αποτελούν μία πρωτοφανή πρόκληση για τον πολιτισμένο κόσμο.
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως «η Δύση παρακολουθεί τον εισβολέα, τον καταπατητή, τον ένοχο για εγκλήματα πολέμου, τον πειρατή του διεθνούς δικαίου, να ανακοινώνει με περισσό θράσος τις “αποφάσεις” του για το κατεχόμενο τμήμα μιάς ανεξάρτητης χώρας, κράτους -μέλους της ΕΕ κι όλων των διεθνών Οργανισμών! Αδιαφορώντας για όλους και για όλα, ευτελίζοντας τον ρόλο, τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις ακόμα και του ΟΗΕ!». Ο πρώην πρωθυπουργός σχολίασε πως «ο Ελληνισμός, σε Κύπρο κι Ελλάδα, συνειδητοποιεί ότι παρά τις προσπάθειες "κατευνασμού", παρά τις προσδοκίες για "ήσυχο καλοκαίρι", ο Ερντογάν απτόητος συνεχίζει να επιχειρεί την επιβολή κυριαρχίας. Δεν κάνει πίσω στον αναθεωρητισμό του». Και κατέληξε λέγοντας: «Είναι φανερό ότι δεν αρκούν πια ούτε οι “συστάσεις” και η “έκφραση ανησυχίας” των “φίλων κι εταίρων”, ούτε η “πολιτική ίσων αποστάσεων” κάποιων παραδοσιακών μας συμμάχων. Αλλά είναι εξίσου φανερό ότι είναι ώρα να ενεργοποιήσουμε αποφασιστικά την αποτρεπτική μας πολιτική, κινητοποιώντας στο έπακρο τις διμερείς και περιφερειακές μας συμμαχίες. Είναι ώρα να εκφράσουμε σειρά εγχώριων αλλά και διεθνών πρωτοβουλιών, σε ανώτατο επίπεδο, καθιστώντας απολύτως σαφείς κι απαραβίαστες τις εθνικές μας “κόκκινες γραμμές”. Και - βεβαίως - όσο ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει απτόητος την πολιτική του, ο επίσημος διάλογος μαζί του δεν έχει απολύτως κανένα νόημα! Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν μπορούν να είναι "αιχμάλωτες" των τουρκικών προκλήσεων και απειλών. Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν μπορούν όμως να είναι ούτε κι “αιχμάλωτες” μικρών ομάδων πίεσης που προωθούν συστηματικά την πολιτική της “αποδοχής τετελεσμένων”, του κατευνασμού και της υποταγής».
Οι δηλώσεις αυτές ενεργοποίησαν την Ελληνοκυπριακή διπλωματία και τη χάραξη κοινής γραμμής, όπως αυτή συμφωνήθηκε στο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Οι δυο ηγέτες έκαναν λόγο για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Υπουργείο Εξωτερικών: Δεν θα μείνουν αναπάντητες οι προκλήσεις
Άμεση ήταν και η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος: «Η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Είναι καταδικαστέες και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών , με αφορμή και τη συμπλήρωση 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. «Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο». Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου
Αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου υπό την προεδρία του κ. Αναστασιάδη. Μάλιστα, στη Λευκωσία θα βρεθεί και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη. Νωρίτερα ο κ. Δένδιας ενημέρωσε και την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια. Διεθνής κατακραυγή
Οι δηλώσεις Ερντογάν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση στηλίτευσαν με τον πλέον σκληρό τρόπο τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου. Καταδικαστική ήταν η αμερικανική αντίδραση και μάλιστα στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (σ.σ: όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις ΗΠΑ) εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων, με την υποστήριξη της Τουρκίας, να ανοίξει ξανά μέρος της παραλίας Βαρώσια. «Αυτή η κίνηση ήταν ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η θέση μας δεν άλλαξε: τυχόν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν προκλητικά και αντιπαραγωγικά για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση», ανέφερε η ίδια υψηλόβαθμη πηγή. Μπορέλ: Απαράδεκτη η απόφαση
Για «απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων» μίλησε ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τους κυρίους Ερντογάν και Τατάρ.Συγκεκριμένα ο κ. Μπορέλ δήλωσε: «Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, τα οποία πρέπει να τηρούνται πλήρως – συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά την αυριανή κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα». Και πρόσθεσε: «Η ΕΕ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβανόμενες προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή στις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Ο Ζοζέπ Μπορέλ υπενθύμισε ότι «η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και αναμένει το ίδιο από την Τουρκία».
Κανέναν επίσημο διάλογο με την Τουρκία ζητά ο Σαμαράς
Στις εξελίξεις παρενέβη και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος με μια ιδιαιτέρως σκληρή δήλωση υπουστήριξε πως η παρουσία και οι δηλώσεις του Ερντογάν στην κατεχόμενη και μαρτυρική Κύπρο αποτελούν μία πρωτοφανή πρόκληση για τον πολιτισμένο κόσμο. Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως «η Δύση παρακολουθεί τον εισβολέα, τον καταπατητή, τον ένοχο για εγκλήματα πολέμου, τον πειρατή του διεθνούς δικαίου, να ανακοινώνει με περισσό θράσος τις “αποφάσεις” του για το κατεχόμενο τμήμα μιάς ανεξάρτητης χώρας, κράτους -μέλους της ΕΕ κι όλων των διεθνών Οργανισμών! Αδιαφορώντας για όλους και για όλα, ευτελίζοντας τον ρόλο, τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις ακόμα και του ΟΗΕ!». Ο πρώην πρωθυπουργός σχολίασε πως «ο Ελληνισμός, σε Κύπρο κι Ελλάδα, συνειδητοποιεί ότι παρά τις προσπάθειες "κατευνασμού", παρά τις προσδοκίες για "ήσυχο καλοκαίρι", ο Ερντογάν απτόητος συνεχίζει να επιχειρεί την επιβολή κυριαρχίας. Δεν κάνει πίσω στον αναθεωρητισμό του». Και κατέληξε λέγοντας: «Είναι φανερό ότι δεν αρκούν πια ούτε οι “συστάσεις” και η “έκφραση ανησυχίας” των “φίλων κι εταίρων”, ούτε η “πολιτική ίσων αποστάσεων” κάποιων παραδοσιακών μας συμμάχων. Αλλά είναι εξίσου φανερό ότι είναι ώρα να ενεργοποιήσουμε αποφασιστικά την αποτρεπτική μας πολιτική, κινητοποιώντας στο έπακρο τις διμερείς και περιφερειακές μας συμμαχίες. Είναι ώρα να εκφράσουμε σειρά εγχώριων αλλά και διεθνών πρωτοβουλιών, σε ανώτατο επίπεδο, καθιστώντας απολύτως σαφείς κι απαραβίαστες τις εθνικές μας “κόκκινες γραμμές”. Και - βεβαίως - όσο ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει απτόητος την πολιτική του, ο επίσημος διάλογος μαζί του δεν έχει απολύτως κανένα νόημα! Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν μπορούν να είναι "αιχμάλωτες" των τουρκικών προκλήσεων και απειλών. Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν μπορούν όμως να είναι ούτε κι “αιχμάλωτες” μικρών ομάδων πίεσης που προωθούν συστηματικά την πολιτική της “αποδοχής τετελεσμένων”, του κατευνασμού και της υποταγής».