Πλάνα έκτακτης ανάγκης στην κυβέρνηση απέναντι στο ενδεχόμενο νέων μεταναστευτικών ροών
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν για το Αφγανιστάν – Προς το τέλος του φθινοπώρου ή τον χειµώνα αναµένονται οι πρώτες ροές
Ασκήσεις επί χάρτου κάνουν τα τελευταία 24ωρα σε κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθώντας να σταθµίσουν όλα τα δεδοµένα σε σχέση µε το Αφγανιστάν. Και αυτό γιατί όλα κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά και κανένας δεν µπορεί να προβλέψει µε ασφάλεια τις εξελίξεις στην πολύπαθη χώρα. Σε επίπεδο Ευρώπης, ήδη υπάρχει διπλωµατική δραστηριότητα προκειµένου να πραγµατοποιηθεί άµεσα Σύνοδος Κορυφής µε αποκλειστικό αντικείµενο το Αφγανιστάν. Στην κυβέρνηση, και ιδίως στα υπουργεία Αµυνας, Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη, έχει σηµάνει κόκκινος συναγερµός, προκειµένου η χώρα µας να είναι προετοιµασµένη για κάθε ενδεχόµενο. Αυτό ήταν το µήνυµα από την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Τετάρτη το µεσηµέρι υπό τον πρωθυπουργό. «Προφανώς και υπάρχει ανησυχία. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Οι πρώτες εικόνες είναι αρνητικές, αλλά όχι τόσο όσο ενδεχοµένως θα περιµέναµε», λέει στα «Π» κορυφαία κυβερνητική πηγή. Στην παρούσα φάση υπάρχουν αρκετές µεταβλητές. Πρώτη από όλες η πολιτική που θα ακολουθήσει το Αφγανιστάν σε σχέση µε τα σύνορά του. Σύµφωνα µε πηγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και µε βάση την ενηµέρωση που έχουν στην κυβέρνηση, έως τώρα είναι σφραγισµένα τα σύνορά του τόσο προς το Πακιστάν όσο και προς το Ιράν.
Η στάση της Τουρκίας
∆εύτερο ζητούµενο, η τακτική που θα κρατήσει η Τουρκία. Η στάση των γειτόνων, όπως είναι φυσικό, αποτέλεσε βασικό θέµα συζήτησης στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Από τους συµµετέχοντες εκτιµήθηκε ότι, έτσι όπως είναι η κατάσταση στην Τουρκία, τα συµφέροντα του κ. Ερντογάν δεν είναι αντικρουόµενα µε τα δικά µας.
Και αυτό γιατί, όπως επισηµαίνει στα «Π» κορυφαία κυβερνητική πηγή, «η διορατική πολιτική του Μητσοτάκη να κλείσει τα σύνορά µας δυσκολεύει τον Ερντογάν να δεχτεί µεγάλες µεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν, µε κίνδυνο να µείνουν για µεγάλο διάστηµα µέσα στην Τουρκία». Μάλιστα, για τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την αντιµετώπιση των προσφυγικών ροών που θα προκύψουν, ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, είχε µια πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία µε τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην παρούσα φάση η Αθήνα εκτιµά ότι η επαφή µε την Τουρκία είναι απαραίτητη, καθώς η ευρύτερη περιοχή και κυρίως οι δύο χώρες ενδέχεται να επηρεαστούν από νέες προσφυγικές ροές που θα προκύψουν από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και, άρα, βρίσκονται αντιµέτωπες µε το ίδιο πρόβληµα.
Το πλάνο της Ελλάδας
Την ίδια στιγµή, σε επίπεδο ασφάλειας, η Ελλάδα θα ενισχύσει µε κάθε τρόπο τη φύλαξη των συνόρων της. Απολύτως ενδεικτική είναι η επίσκεψη που έκαναν χθες, Παρασκευή, στον Έβρο ο υπουργός Αµυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες των «Π», τις προσεχείς ηµέρες θα περιοδεύσει στον Έβρο και ο πρωθυπουργός, συνοδευόµενος από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη. Παράλληλα, από το Ταµείο Μετανάστευσης θα ενισχυθούν η Αστυνοµία και το Λιµενικό Σώµα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε τεχνικά µέσα, ενόψει και του νέου ευρωπαϊκού προγράµµατος που αφορά την περίοδο 2021-2027. Σε νοµικό επίπεδο, έχει σηµασία η κίνηση της Ελλάδας να αναγνωρίσει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα. Που σηµαίνει ότι δεν θα είναι υποχρεωµένη η χώρα µας να δώσει χαρτιά σε Αφγανούς που προέρχονται από την Τουρκία.
Η προετοιμασία
Σε ό,τι αφορά το επίπεδο της προετοιµασίας, ήδη είναι πολύ καλύτερες οι δοµές που υπάρχουν πλέον σε Σάµο, Κω και Λέρο, ενώ του χρόνου θα είναι έτοιµη και αυτή της Λέσβου. Που σηµαίνει, σύµφωνα µε παράγοντες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, πως η Ελλάδα θα µπορέσει να αντιµετωπίσει τυχόν µεταναστευτικές ροές. ∆ιευκρινίζεται ότι κάτι τέτοιο δεν αναµένεται να συµβεί άµεσα, αλλά ενδεχοµένως προς το τέλος του φθινοπώρου ή τον χειµώνα. Σε σχέση µε το µείζον ζήτηµα των ροών, ο αρµόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης, είναι ξεκάθαρος στα «Π»: «Η Ελλάδα δεν είναι πύλη εισόδου για τους παράνοµους µετανάστες. Αλλο οι άνθρωποι µε βίζα, µε χαρτιά, που θα µπορούν να έρθουν στη χώρα µας µε το αεροπλάνο κ.λπ. Θα κάνουµε για αυτούς όλα όσα πρέπει σε ανθρώπινο επίπεδο, αλλά δεν θα αφήσουµε τη χώρα να γίνει ξέφραγο αµπέλι».
Πηγή: Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ