Τα «σήματα» που εξέπεμψε ο Μητσοτάκης με τον ανασχηματισμό - Την Πέμπτη συνεδριάζει το ανανεωμένο υπουργικό συμβούλιο
Αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης στον απόηχο των πυρκαγιών και της πανδημίας
Με δέκα κομβικές αλλαγές στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε σαφή και ξεκάθαρα μηνύματα για την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης, στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου και εν μέσω της εκ νέου έξαρσης της πανδημίας στη χώρα.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, τονίζεται ότι έχει καταγραφεί απολύτως θετικό έργο την τελευταία διετία με τον βασικό κορμό του υπουργικού συμβουλίου να μην έχει δέχεται μεταβολές, ενώ ο ανασχηματισμός της 31ης Αυγούστου χαρακτηρίζεται προωθητικός, όχι τιμωρητικός και «ανοικτών μετώπων».
Παρότι οι αλλαγές στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, όπως ανακοινώθηκαν από τον Γιάννη Οικονόμου, επισκιάστηκαν από την υπαναχώρηση του Ευάγγελου Αποστολάκη η στρατηγική που ακολούθησε ο πρωθυπουργός στην αναμόρφωση του σχήματος είχε ως αποκλειστική προτεραιότητα να μην προκληθούν ασυνέχειες σε καθοριστικούς τομείς του κυβερνητικού έργου που αφορούν την ανάπτυξη, τις υποδομές και την απορρόφηση πόρων, για τον λόγο αυτόν άλλωστε δεν υπήρξαν συγκλονιστικές αλλαγές στα αντίστοιχα υπουργεία.
Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει το ανανεωμένο υπουργικό συμβούλιο.
Ριζικές αλλαγές στο Υγείας και το Προστασίας του Πολίτη
Σαρωτικές είναι οι αλλαγές στη σύνθεση των υπουργείων Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, με το βλέμμα στις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου αλλά και το ενεργό μέτωπο της πανδημίας του κοροναϊού.
Αναμενόμενη χαρακτηρίζεται από τους γνωρίζοντες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η αντικατάσταση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ύστερα από 25 μήνες αδιάληπτης θητείας στην Κατεχάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες η αλλαγή φιλοσοφίας σε ζητήματα δημόσιας τάξης, εκσυγχρονισμού στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και διαχείρισης του ρόλου των Σωμάτων Ασφαλείας, προκρίθηκαν από τον πρωθυπουργό στον παρόντα χρόνο, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν στην αντικατάσταση του μέχρι πρότινος υπουργού.
Από την άλλη πλευρά, η επιστροφή του Τάκη Θεοδωρικάκου στο υπουργικό συμβούλιο ύστερα από οκτώ μήνες αποχής στέλνει το μήνυμα ότι όποιος βγαίνει από την κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι δεν επιστρέφει σε αυτή.
Βέβαιο ωστόσο θεωρείται ότι οι καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών βάρυναν περαιτέρω την απόφαση του κ. Μητσοτάκη σχετικά με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ωστόσο από τις αρχές του καλοκαιριού υπήρξε εκπεφρασμένη βούληση για αλλαγές στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Παράλληλα, στο υπουργείο Υγείας το οποίο όλο αυτό το διάστημα διαχειρίστηκε τον «βραχνά» της πανδημίας τα ηνία αναλαμβάνει ο Θάνος Πλεύρης, αναλαμβάνοντας ένα από τα καυτά πόστα την παρούσα στιγμή. Μαζί του στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η Ασημίνα Γκάκα, που είναι η συντονίστρια και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία». Η κ. Γκάκα, αναλαμβάνει αναπληρώτρια υπουργός του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που έδωσε από την πρώτη γραμμή την μάχη κατά του κοροναϊού.
Εκτός κυβέρνησης μένει ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας, μετακινείται στο υπουργείο Τουρισμού.
Σημαντική επίσης θεωρείται η είσοδος στην κυβέρνηση, σε θέση υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Σίμου Κεδίκογλου ο οποίος προέρχεται από την Εύβοια, όπου το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας άφησε πίσω της καταστροφικές συνέπειες. Στο υπουργείο Μεταφορών και επιστρέφει ο βουλευτής Κοζάνης Μιχάλης Παπαδόπουλος στη θέση του υφυπουργού Μεταφορών, την οποία κατείχε και επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά και αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό Υποδομών του Θεσσαλονικιού Γιώργου Καραγιάννη ο οποίος ήταν έως σήμερα γενικός γραμματέας στο ίδιο υπουργείο.
Οι χαμένοι του ανασχηματισμού
Άνευ υπουργικού χαρτοφυλακίου μένουν επίσης ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού, Κώστας Βλάσης, η υφυπουργός Αγροτικής Πολιτικής, Φωτεινή Αραμπατζή, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γιώργος Ζαββός και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.