Οι νέοι ρόλοι στο Μαξίμου – Αλλάζουν οι ισορροπίες μετά τις πρόσφατες ανακατατάξεις
Διεύρυνση του «πολιτικού καφέ» με περισσότερα στελέχη του κόμματος - Τα μέτωπα και η συνεργασία
Νέα δεδοµένα και άκρως ενδιαφέρουσες ισορροπίες προκύπτουν στους κόλπους του στενού πρωθυπουργικού επιτελείου, µετά τις σχετικές ανακατατάξεις στις οποίες προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από ελάχιστες εβδοµάδες και οι οποίες ουσιαστικά άνοιξαν τον δρόµο για τον πρόσφατο και πολυσυζητηµένο (λόγω Αποστολάκη) κυβερνητικό σχηµατισµό. Οι κεντρικοί άξονες γύρω από τους οποίους κινήθηκαν οι αλλαγές στον στενό µητσοτακικό πυρήνα είναι φυσικά η αναβάθµιση του Ακη Σκέρτσου, ο οποίος πλέον είναι θεσµικά ισότιµος του Γιώργου Γεραπετρίτη, ως ο δεύτερος κατά χρονική ακολουθία υπουργός Επικρατείας, καθώς και η ανάληψη από τον Γιάννη Οικονόµου της θέσης του κυβερνητικού εκπροσώπου. Πέραν της εµπλοκής του άλλοτε συνεργάτη του Γιάννη Στουρνάρα στο εγχείρηµα της ανάταξης των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές (αφού σε αυτόν θα αναφέρεται ο αρµόδιος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος), είναι σαφές πως, µέσω της απόφασης για την ανέλιξή του στην παρούσα χρονική συγκυρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να στείλει ξεκάθαρο µήνυµα της σηµασίας του ρόλου του ως συντονιστή του κυβερνητικού έργου. Τα µέτωπα που έχει να αντιµετωπίσει η κυβέρνηση τους επόµενους µήνες, από την πανδηµία µέχρι την οικονοµία (ακρίβεια) και τη διαδικασία ανακούφισης των πυροπλήκτων, καθιστούν αναγκαία την άψογη συνεννόηση µεταξύ των συναρµόδιων χαρτοφυλακίων και την εξάλειψη των δυσλειτουργιών που συνήθως παρατηρούνται. Στο πλαίσιο αυτό, κρίθηκε πως και σηµειολογικά η ουσιαστική, αλλά και σε επίπεδο γοήτρου ενίσχυση του Θεσσαλονικιού συνεργάτη του πρωθυπουργού θα µπορούσε να φανεί ιδιαιτέρως χρήσιµη. Από την άλλη, βεβαίως, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα εξακολουθήσει να έχει υπό την εποπτεία του την κατάθεση του συνόλου των σχετικών νοµοθετηµάτων, αλλά και τη διατύπωση του θεσµικού πλαισίου σε κάθε κρίσιµη πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίµου, µε βάση τις προτεραιότητες που θα προκύπτουν. Παράλληλα, πλέον δεν θα χρειάζεται να νιώθει µοναξιά σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική του παρουσία, αφού αυτό το προνόµιο ή την ευθύνη θα έχει και ο Ακης Σκέρτσος.
Η επιλογή Οικονόμου
Η άκρως ενδιαφέρουσα πολιτική περίοδος που έρχεται, ενόψει και της κλιµάκωσης της αντιπολιτευτικής ρητορικής του ΣΥΡΙ[1]ΖΑ, επέβαλε ταυτόχρονα και την κάλυψη της θέσης του κυ]βερνητικού εκπροσώπου από ένα άφθαρτο στέλεχος µεν, µπαρουτοκαπνισµένο και µε έντονες κοµµατικές αναφορές δε. Ο Γιάννης Οικονόµου ήταν, κατά κοινή οµολογία, µια περίπτωση που συγκέντρωνε όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που σπεύδουν να προβλέψουν ότι θα συνεχίσει να είναι η φωνή της κυβέρνησης µέχρι και το τέλος της κυβερνητικής θητείας. ∆εν είναι τυχαίο ότι, σε αντίθεση µε τους προκατόχους του Στέλιο Πέτσα και Αριστοτελία Πελώνη, έχει πολύ µεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων από την πρώτη στιγµή και παρουσιάζεται απολύτως ενισχυµένος έναντι των έτερων σηµαντικών της πρωθυπουργικής επικοινωνίας, όπως ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου, ∆ηµήτρης Τσιόδρας, αλλά και ο Γιάννης Βλαστάρης. «∆εν εκφράζει µόνο την κυβερνητική πολιτική, αλλά θα έχει λόγο και ρόλο στη χάραξή της», σηµειώνουν οι γνωρίζοντες τα τεκταινόµενα στο περιβάλλον του πρωθυπουργού. Την ίδια ώρα, ο Γ. Οικονόµου ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έχει στο κάδρο των αρµοδιοτήτων του και τα ΜΜΕ που βρίσκονται υπό κρατική οµπρέλα, τα οποία και «κληρονόµησε» από τον υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής πλέον, Θοδωρή Λιβάνιο. Αυτό που µένει να φανεί είναι ο τρόπος µε τον οποίο θα δραστηριοποιηθεί στο πεδίο αυτό το αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα, αφού το σχετικό ενδιαφέρον του µητσοτακικού συστήµατος είναι λογικό να αυξάνεται κάθε φορά που το κυβερνητικό στρατόπεδο καλείται να περά[1]σει πολιτικούς σκοπέλους, και ιδιαίτερα όταν αποµένουν λιγότερα από δύο χρόνια µέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας.
Κινητικότητα στο Μαξίμου
Ενδεικτικό της κινητικότητας που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίµου είναι το γεγονός των σκέψεων περί διεύρυνσης του λεγόµενου «πολιτικού καφέ» -σε καθηµερινή βάση-, µε τη συµµετοχή περισσότερων στελεχών του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος (ακόµα και πέραν της κλειστής οµάδας), καθώς και των παραγόντων της κεντρικής διοίκησης του κόµµατος, που εδράζεται στην οδό Πειραιώς, οι οποίοι αναµένεται στο εξής να πυκνώσουν τις επισκέψεις τους στην Ηρώδου Αττικού. Πρόκειται για µια παράµετρο στην οποία δίνουν βάση τόσο ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης ∆ηµητριάδης, όσο και το σύνολο των άµεσων συνοµιλητών του Κυριάκου Μητσοτάκη, µε φόντο τις εσωκοµµατικές διαδικασίες του Οκτωβρίου, στον δρόµο προς το τακτικό συνέδριο, το οποίο είναι προγραµµατισµένο για το δεύτερο δεκαπενθήµερο του ∆εκεµβρίου.