Σύνοδος MED9: Μητσοτάκης, Μακρόν, Ντράγκι και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες συζητάνε για ασφάλεια, κλιματική αλλαγή και μεταναστευτικό
«H Διακήρυξη της Αθήνας θέτει τις προτεραιότητες των χωρών της Μεσογείου και του Ευρωπαϊκού Νότου, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, MED9, που «φιλοξενεί» σήμερα η χώρα μας, με την Αθήνα να έχει μετατρέπεται σε «φρούριο» με την άφιξη σημαντικών πολιτικών προσώπων. Πρόκειται πλέον για το MED9, καθώς η ομάδα των επτά χωρών που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στην ομάδα της EUMED εμπλουτίζεται από φέτος με τη συμμετοχή της Κροατίας και της Σλοβενίας.
«Με μεγάλη μου χαρά καλωσορίζω στην Αθήνα τους ομολόγους μου, αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στην επισήμως 1η Σύνοδο MED 9, αφου προστέθηκαν πλέον η Σλοβενία και η Κροατία. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που στην ατζέντα θα έχουμε το ζήτημα της κλιματικής κρίσης τις συνέπειες της οποίας αντιμετωπίζει η Μεσόγειος σήμερα.
«Θα έχουμε την ευκαιρία να υιοθετήσουμε τη Διακήρυξη της Αθήνας, η οποία θέτει τις προτεραιότητες των χωρών της Μεσογείου και του Ευρωπαϊκού Νότου, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η οποία επηρεάζει ιδιαίτερα την κοινή μας θάλασσα, τη Μεσόγειο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη των εργασιών της EUMED9.
Και συνέχισε: «Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε σημαντικά γεωπολιτικά και άλλα ζητήματα, από το Αφγανισταν έως την πανδημία Covid. Και φυσικά θα είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στην επίτευξη των σημαντικών στόχων που έχουμε θέσει, να έχουμε μετατρέψει την Ευρώπη στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως τα μέσα του αιώνα.
Επομένως, ελπίζω πως θα έχουμε πολύ παραγωγικές συναντήσεις και με χαροποιεί ότι καταφέραμε να διευρύνουμε το σχήμα MED 7, που πλέον περιλαμβάνει τους φίλους μας από τη Σλοβενία και την Κροατία».
Στην ατζέντα της Συνόδου που αποκτά ξεχωριστή γεωπολιτική βαρύτητα, βρίσκονται οι προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή, νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως η απειλή κύματος μεταναστευτικών ροών μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν αλλά και κρίσεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή.
Ήδη οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησαν από χθες, καθώς ο πρωθυπουργός παρέθεσε δείπνο στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο σπίτι του.
Με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της EUMED, συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συζήτησαν τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο δίνοντας έμφαση στη συνεργασία στον οικονομικό τομέα.
Συζήτησαν ακόμη για τις προκλήσεις στη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων το Μεταναστευτικό.
Ο πρωθυπουργός και ο Ιταλός ομόλογός του έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής και στις επιπτώσεις στη Μεσόγειο, καθώς και στη συνεργασία των δύο χωρών σε αυτό τον τομέα.
Συζήτησαν ακόμα για την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών.
Απών θα είναι ο Πορτογάλος πρόεδρος, Αντόνιο Κόστα, καθώς στη χώρα διεξάγονται δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ωστόσο στη Σύνοδο θα παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.
Στις 15:30 ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στη Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Στις 17:00 θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9.
Στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Στις 20:30 οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο EUMED 9 θα παρακαθίσουν σε δείπνο.
«Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που σας υποδέχομαι εδώ. Είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε να διευρύνουμε το σχήμα MED 7 και πλέον περιλαμβάνονται η Κροατία και η Σλοβενία», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, πριν από την έναρξη της συνάντησης.
«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για μία ολόκληρη ημέρα διάφορα θέματα τα οποία είναι κοινού ενδιαφέροντος. Είμαι χαρούμενος που βρήκαμε λίγο χρόνο να συζητήσουμε τις κοινές προκλήσεις σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και συμφωνήσαμε σε ένα σημαντικό κατά τη γνώμη μου έγγραφο, τη Διακήρυξη της Αθήνας, όπου διατυπώνονται με σαφήνεια οι προτεραιότητες όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Μεσογείου απέναντι στην κλιματική αλλαγή», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ομόλογό του από την Κροατία, Αντρέι Πλένκοβιτς
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι προσωπικά για την στήριξη που μας προσφέρατε κατά τη διάρκεια των τραγικών πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι. Σας απηύθυνα έκκληση και ανταποκριθήκατε αμέσως στέλνοντας εναέρια βοήθεια. Το εκτιμήσαμε πραγματικά. Το γεγονός αυτό επίσης αναδεικνύει την ανάγκη για ακόμα πιο ενισχυμένη συνεργασία μέσω του μηχανισμού RescEU».
«Θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να συζητήσουμε και τα υπόλοιπα ζητήματα, τις γεωπολιτικές προκλήσεις στη Μεσόγειο, αλλά, βεβαίως, και οικονομικά θέματα, θέματα διαχείρισης της πανδημίας και πώς θα ανοίξουμε εκ νέου τις οικονομίες. Αλλά φυσικά και θέματα που σχετίζονται με την Νότια Γειτονία.
Στη διάρκεια της συνάντησής μας, θα έχουμε την ευκαιρία να εστιάσουμε στις διμερείς μας σχέσεις, που ενισχύονται όλο και περισσότερο.. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πως στηρίζουμε τον στόχο σας για ακόμη μεγαλύτερη ενσωμάτωση στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
«Θα ήθελα κατ’ αρχήν να εκφράσω τη λύπη μου για τις τραγικές πυρκαγιές που αντιμετωπίσατε και τις μεγάλες, καταστροφικές συνέπειες τους για τον ελληνικό λαό.
Ασφαλώς δείξαμε αλληλεγγύη στον μέγιστο δυνατό βαθμό, με το Canadair που εστάλη αμέσως, με το πλήρωμά του. Αλλά κι εσείς μας βοηθήσατε αμέσως μετά τον σεισμό που έπληξε την Κροατία τον περασμένο Δεκέμβριο, κι αυτό ήταν έκφραση των πολύ καλών σχέσεων και της θετικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας», συνέχισε.
Παράλληλα, ο Πλένκοβιτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συμμετοχή της Κροατίας στη Σύνοδο:
«Είμαι επίσης ευγνώμων που η Κροατία, μαζί με την Σλοβενία, συμμετέχουν για πρώτη φορά σε Σύνοδο Κορυφής MED, των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την περιοχή της Μεσογείου, που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα.
Πιστεύω ότι πρόκειται για πολύ καλή διεύρυνση αυτού το σχήματος, καθώς τόσο η Σλοβενία όσο και η Κροατία, χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο και την Αδριατική, ανήκουν σε αυτή την ομάδα.
Αυτό θα επιτρέψει καλύτερη κατανόηση όχι μόνον των παγκόσμιων και των μεσογειακών ζητημάτων, αλλά και των πολιτικών προκλήσεων και των προκλήσεων ασφαλείας που όλοι αντιμετωπίζουμε. Προσβλέπω επίσης στη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας μας. Σε ό,τι αφορά τον πολιτικό διάλογο πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάτι που μας χωρίζει.
Όσον αφορά την οικονομία, ο όμιλος ΑΒΑΞ συμμετέχει σε ένα από τα πλέον στρατηγικής σημασίας έργα στην Κροατία, που είναι η Γέφυρα Pelješac, ενώ η εταιρεία Aegean είχε εκδηλώσει προ πανδημίας ενδιαφέρον για την Croatia Airlines. Η οικονομική συνεργασία είναι νομίζω ένα από τα θέματα που μπορούμε να εξετάσουμε σήμερα», πρόσθεσε ο Πλένκοβιτς.
Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας στο διμερές και περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση τον οικονομικό τομέα.
Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και το μεταναστευτικό, υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν.
Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πλένκοβιτς υπογράμμισαν την προσήλωσή τους στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Στη συνάντηση μετείχαν επίσης, από ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Η συμμαχία που οικοδομείται στη Νότια Ευρώπη, πέραν της σπουδαιότητας στη διπλωματική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργεί και έναν ισχυρό πόλο εντός της ΕΕ. Η δυνατότητα των χωρών του Νότου να συνδιαμορφώνουν τις θέσεις τους για κομβικά ζητήματα μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη και για αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας θα κλείνουν ανάλογα με το πού θα κινούνται οι Έλληνες και οι ξένοι αξιωματούχοι.
Ωστόσο με εντολή της αστυνομίας, την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου δεν θα πραγματοποιηθούν μόνο τα δρομολόγια των 14:31 και 15:01 από Νίκαια προς αεροδρόμιο και των 15:32 και 16:02 από αεροδρόμιο προς Νίκαια.
Τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών Χ95 & Χ97 προς Αεροδρόμιο θα πραγματοποιούνται κανονικά.
Επίσης, αύριο Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, με εντολή της αστυνομίας δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια από Νίκαια προς Αεροδρόμιο από τις 08:01 έως τις 09:31 και από τις 14:31 έως τις 15:31, καθώς και τα δρομολόγια Αεροδρόμιο προς Νίκαια από τις 09:32 έως τις 10:32 και από τις 15:32 έως τις 16:32.
Τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών Χ95 & Χ97 προς Αεροδρόμιο θα πραγματοποιούνται κανονικά.
Παράλληλα απαγορεύεται κάθε υπαίθρια δημόσια συνάθροιση από τις 6 το πρωί σε περιοχές της Αττικής.
18.09.2021 και ώρες 09.45-10.15, 15.45-16.15,
Οι παρακάτω αμαξοστοιχίες του Προαστιακού θα τερματίζουν/εκκινούν στο Κορωπί αντί του αεροδρομίου, ανά ημερομηνία:
16.09.2021: 2222, 1215, 1228, 2255, 2250, 1229
17.09.2021: 1212, 2223, 2218, 1213, 2222, 1215, 1216, 2231, 2226, 1217, 2230, 1219, 1222, 2243, 2238, 1223, 1228, 2255, 2250, 1229, 1230, 2259, 1236, 1237
18.09.2021: 1222, 2243, 2238, 1223, 1226, 2251
«Με μεγάλη μου χαρά καλωσορίζω στην Αθήνα τους ομολόγους μου, αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στην επισήμως 1η Σύνοδο MED 9, αφου προστέθηκαν πλέον η Σλοβενία και η Κροατία. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που στην ατζέντα θα έχουμε το ζήτημα της κλιματικής κρίσης τις συνέπειες της οποίας αντιμετωπίζει η Μεσόγειος σήμερα.
«Θα έχουμε την ευκαιρία να υιοθετήσουμε τη Διακήρυξη της Αθήνας, η οποία θέτει τις προτεραιότητες των χωρών της Μεσογείου και του Ευρωπαϊκού Νότου, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η οποία επηρεάζει ιδιαίτερα την κοινή μας θάλασσα, τη Μεσόγειο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη των εργασιών της EUMED9.
Και συνέχισε: «Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε σημαντικά γεωπολιτικά και άλλα ζητήματα, από το Αφγανισταν έως την πανδημία Covid. Και φυσικά θα είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στην επίτευξη των σημαντικών στόχων που έχουμε θέσει, να έχουμε μετατρέψει την Ευρώπη στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως τα μέσα του αιώνα.
Επομένως, ελπίζω πως θα έχουμε πολύ παραγωγικές συναντήσεις και με χαροποιεί ότι καταφέραμε να διευρύνουμε το σχήμα MED 7, που πλέον περιλαμβάνει τους φίλους μας από τη Σλοβενία και την Κροατία».
Στην ατζέντα της Συνόδου που αποκτά ξεχωριστή γεωπολιτική βαρύτητα, βρίσκονται οι προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή, νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως η απειλή κύματος μεταναστευτικών ροών μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν αλλά και κρίσεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή.
Ήδη οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησαν από χθες, καθώς ο πρωθυπουργός παρέθεσε δείπνο στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο σπίτι του.
Μεσόγειος, μεταναστευτικό και κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο του τετ α τετ Μητσοτάκη - Ντράγκι
Με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της EUMED, συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συζήτησαν τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο δίνοντας έμφαση στη συνεργασία στον οικονομικό τομέα.
Συζήτησαν ακόμη για τις προκλήσεις στη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων το Μεταναστευτικό.
Ο πρωθυπουργός και ο Ιταλός ομόλογός του έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής και στις επιπτώσεις στη Μεσόγειο, καθώς και στη συνεργασία των δύο χωρών σε αυτό τον τομέα.
Συζήτησαν ακόμα για την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών.
Ποιοι συμμετέχουν στην Σύνοδο
Ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι, τον πρωθυπουργό της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, καθώς και τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Γιάνετς Γιάνζα και της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς.Απών θα είναι ο Πορτογάλος πρόεδρος, Αντόνιο Κόστα, καθώς στη χώρα διεξάγονται δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ωστόσο στη Σύνοδο θα παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.
Το πρόγραμμα της Συνόδου
Στις 14:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.Στις 15:30 ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στη Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Στις 17:00 θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9.
Στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Στις 20:30 οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο EUMED 9 θα παρακαθίσουν σε δείπνο.
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Κροατίας
Στις 12:00, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ομόλογό του από την Κροατία, Αντρέι Πλένκοβιτς.«Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που σας υποδέχομαι εδώ. Είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε να διευρύνουμε το σχήμα MED 7 και πλέον περιλαμβάνονται η Κροατία και η Σλοβενία», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, πριν από την έναρξη της συνάντησης.
«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για μία ολόκληρη ημέρα διάφορα θέματα τα οποία είναι κοινού ενδιαφέροντος. Είμαι χαρούμενος που βρήκαμε λίγο χρόνο να συζητήσουμε τις κοινές προκλήσεις σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και συμφωνήσαμε σε ένα σημαντικό κατά τη γνώμη μου έγγραφο, τη Διακήρυξη της Αθήνας, όπου διατυπώνονται με σαφήνεια οι προτεραιότητες όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Μεσογείου απέναντι στην κλιματική αλλαγή», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Ευχαριστίες για την στήριξη την περίοδο των πυρκαγιών
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε, παράλληλα, τον Κροάτη πρωθυπουργό για την στήριξη που μας προσέφερε η χώρα του την περίοδο των πυρκαγιών:«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι προσωπικά για την στήριξη που μας προσφέρατε κατά τη διάρκεια των τραγικών πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι. Σας απηύθυνα έκκληση και ανταποκριθήκατε αμέσως στέλνοντας εναέρια βοήθεια. Το εκτιμήσαμε πραγματικά. Το γεγονός αυτό επίσης αναδεικνύει την ανάγκη για ακόμα πιο ενισχυμένη συνεργασία μέσω του μηχανισμού RescEU».
«Θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να συζητήσουμε και τα υπόλοιπα ζητήματα, τις γεωπολιτικές προκλήσεις στη Μεσόγειο, αλλά, βεβαίως, και οικονομικά θέματα, θέματα διαχείρισης της πανδημίας και πώς θα ανοίξουμε εκ νέου τις οικονομίες. Αλλά φυσικά και θέματα που σχετίζονται με την Νότια Γειτονία.
Στη διάρκεια της συνάντησής μας, θα έχουμε την ευκαιρία να εστιάσουμε στις διμερείς μας σχέσεις, που ενισχύονται όλο και περισσότερο.. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πως στηρίζουμε τον στόχο σας για ακόμη μεγαλύτερη ενσωμάτωση στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Πλένκοβιτς: Προσβλέπω στη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας
«Είναι μεγάλη χαρά για εμένα να βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψή μου από τότε που γίνατε πρωθυπουργός και νομίζω αποτελεί πολύ καλή συχνότητα όσον αφορά τα ταξίδια μας εδώ», δήλωσε από την πλευρά του ο Κροάτης πρωθυπουργός.«Θα ήθελα κατ’ αρχήν να εκφράσω τη λύπη μου για τις τραγικές πυρκαγιές που αντιμετωπίσατε και τις μεγάλες, καταστροφικές συνέπειες τους για τον ελληνικό λαό.
Ασφαλώς δείξαμε αλληλεγγύη στον μέγιστο δυνατό βαθμό, με το Canadair που εστάλη αμέσως, με το πλήρωμά του. Αλλά κι εσείς μας βοηθήσατε αμέσως μετά τον σεισμό που έπληξε την Κροατία τον περασμένο Δεκέμβριο, κι αυτό ήταν έκφραση των πολύ καλών σχέσεων και της θετικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας», συνέχισε.
Παράλληλα, ο Πλένκοβιτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συμμετοχή της Κροατίας στη Σύνοδο:
«Είμαι επίσης ευγνώμων που η Κροατία, μαζί με την Σλοβενία, συμμετέχουν για πρώτη φορά σε Σύνοδο Κορυφής MED, των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την περιοχή της Μεσογείου, που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα.
Πιστεύω ότι πρόκειται για πολύ καλή διεύρυνση αυτού το σχήματος, καθώς τόσο η Σλοβενία όσο και η Κροατία, χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο και την Αδριατική, ανήκουν σε αυτή την ομάδα.
Αυτό θα επιτρέψει καλύτερη κατανόηση όχι μόνον των παγκόσμιων και των μεσογειακών ζητημάτων, αλλά και των πολιτικών προκλήσεων και των προκλήσεων ασφαλείας που όλοι αντιμετωπίζουμε. Προσβλέπω επίσης στη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας μας. Σε ό,τι αφορά τον πολιτικό διάλογο πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάτι που μας χωρίζει.
Όσον αφορά την οικονομία, ο όμιλος ΑΒΑΞ συμμετέχει σε ένα από τα πλέον στρατηγικής σημασίας έργα στην Κροατία, που είναι η Γέφυρα Pelješac, ενώ η εταιρεία Aegean είχε εκδηλώσει προ πανδημίας ενδιαφέρον για την Croatia Airlines. Η οικονομική συνεργασία είναι νομίζω ένα από τα θέματα που μπορούμε να εξετάσουμε σήμερα», πρόσθεσε ο Πλένκοβιτς.
Επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων
Η Κροατία συμμετέχει για πρώτη φορά στο σχήμα συνεργασίας των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που σηματοδοτεί τη διεύρυνση και ενίσχυσή του.Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας στο διμερές και περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση τον οικονομικό τομέα.
Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και το μεταναστευτικό, υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν.
Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πλένκοβιτς υπογράμμισαν την προσήλωσή τους στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Στη συνάντηση μετείχαν επίσης, από ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Η ασφάλεια στη Μεσόγειο στο επίκεντρο
Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια στη Μεσόγειο, απόρροια της τουρκικής επιθετικότητας, αποτελούν βασικό θέμα συζήτησης των ηγετών. Άλλωστε, η προηγούμενη Σύνοδος, τον Σεπτέμβριο του 2020 στην Κορσική, πραγματοποιήθηκε εν μέσω της ελληνοτουρκικής κρίσης, με τους ηγέτες να εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.Σλοβενία και Κροατία στη Σύνοδο
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στη διεύρυνση των μελών του EUMed επί ελληνικής προεδρίας, κατά δύο μέλη, καθώς θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στις εργασίες η Κροατία και η Σλοβενία.Η συμμαχία που οικοδομείται στη Νότια Ευρώπη, πέραν της σπουδαιότητας στη διπλωματική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργεί και έναν ισχυρό πόλο εντός της ΕΕ. Η δυνατότητα των χωρών του Νότου να συνδιαμορφώνουν τις θέσεις τους για κομβικά ζητήματα μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη και για αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Φρούριο» η Αθήνα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Η παρουσία των Ευρωπαίων ηγετών στην Αθήνα έχει σημάνει συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ, ενώ η Τροχαία έχει προχωρήσει και στις απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις βάσει των μέτρων ασφαλείας που έχουν αποφασιστεί.Όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας θα κλείνουν ανάλογα με το πού θα κινούνται οι Έλληνες και οι ξένοι αξιωματούχοι.
Τι ισχύει με τα μέσα μαζικής μεταφοράς
Κανονικά θα πραγματοποιηθούν σήμερα όλα τα δρομολόγια της Γραμμής 3 του μετρό, από και προς το αεροδρόμιο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.Ωστόσο με εντολή της αστυνομίας, την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου δεν θα πραγματοποιηθούν μόνο τα δρομολόγια των 14:31 και 15:01 από Νίκαια προς αεροδρόμιο και των 15:32 και 16:02 από αεροδρόμιο προς Νίκαια.
Τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών Χ95 & Χ97 προς Αεροδρόμιο θα πραγματοποιούνται κανονικά.
Επίσης, αύριο Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, με εντολή της αστυνομίας δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια από Νίκαια προς Αεροδρόμιο από τις 08:01 έως τις 09:31 και από τις 14:31 έως τις 15:31, καθώς και τα δρομολόγια Αεροδρόμιο προς Νίκαια από τις 09:32 έως τις 10:32 και από τις 15:32 έως τις 16:32.
Τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών Χ95 & Χ97 προς Αεροδρόμιο θα πραγματοποιούνται κανονικά.
Παράλληλα απαγορεύεται κάθε υπαίθρια δημόσια συνάθροιση από τις 6 το πρωί σε περιοχές της Αττικής.
Αλλαγές και στα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ
17.09.2021 και ώρες 10.45-11.15, 12.10-13.15, 14.00-14.30, 15.40-16.10, 18.10-19.45, 22.45-23.15, 23.35-00.05,18.09.2021 και ώρες 09.45-10.15, 15.45-16.15,
Οι παρακάτω αμαξοστοιχίες του Προαστιακού θα τερματίζουν/εκκινούν στο Κορωπί αντί του αεροδρομίου, ανά ημερομηνία:
16.09.2021: 2222, 1215, 1228, 2255, 2250, 1229
17.09.2021: 1212, 2223, 2218, 1213, 2222, 1215, 1216, 2231, 2226, 1217, 2230, 1219, 1222, 2243, 2238, 1223, 1228, 2255, 2250, 1229, 1230, 2259, 1236, 1237
18.09.2021: 1222, 2243, 2238, 1223, 1226, 2251