Παναγιωτόπουλος: Tο ΝΑΤΟ πρέπει να είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει απειλές από κάθε κατεύθυνση
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί για να αποτραπεί η αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Τη θέση ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί ώστε να αποτραπεί η αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν διατύπωσε, νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων και ΓΕΕΘΑ του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με την ευκαιρία των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.
Χαιρετισμό προς τους Αρχηγούς των ΕΔ/ΓΕΕΘΑ του ΝΑΤΟ απηύθυνε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εισαγωγικές ομιλίες έκαναν τόσο ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας Ναύαρχος Ρόμπερτ Μπάουερ, όσο και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
Στην ομιλία του ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο παρόν και στο μέλλον της Συμμαχίας, υπογραμμίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί για να αποτραπεί η αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν, αλλά και για «να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών της χώρας» για να μην υπάρξει ανθρωπιστική κρίση. «Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε το λαό του Αφγανιστάν, ειδικά όσους κινδυνεύουν άμεσα» τόνισε χαρακτηριστικώς.
Και συνέχισε ο ΥΕΘΑ λέγοντας ότι: «Αντιμετωπίζουμε, μια σειρά προκλήσεων στο Αφγανιστάν όπως ο κίνδυνος αύξησης μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη», διευκρινίζοντας ότι «πρέπει να συνεργαστούμε για να υποστηρίξουμε τις χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν ώστε να αποφύγουμε μια μεταναστευτική κρίση στα σύνορά μας…Ότι συνέβη στο Αφγανιστάν πρέπει να μας γίνει μάθημα για το μέλλον για να ισχυροποιήσουμε την κοινή μας αντίληψη για να υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες».
Ο ίδιος, σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει απειλές από κάθε κατεύθυνση», προσθέτοντας ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να εξελιχθεί σε πλατφόρμα ανταλλαγής καλών πρακτικών» που θα προωθεί την ανταλλαγή απόψεων «για το σχεδιασμό των εθνικών πλάνων του κάθε κράτους - μέλους».
«Η τεχνολογία είναι ζωτικής σημασίας για τη Συμμαχία. Τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα κρίνουν το αποτέλεσμα ενόπλων συγκρούσεων» επισήμανε ο ΥΕΘΑ, προσθέτοντας ότι είναι σημαντική η διαλειτουργικότητα, οι κοινές στρατιωτικές εκπαιδεύσεις «που φέρνουν σε επαφή προσωπικό από διαφορετικά κράτη - μέλη» και επιτρέπουν «καλύτερη επικοινωνία ενώ χτίζουν κοινή αντίληψη».