Παναγιωτόπουλος στη Βιέννη: Φροντίζουμε τη διπλωματική προσπάθεια και την επαύξηση της αποτρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων
Ας λειτουργήσει και ας συμπεριφερθεί η Τουρκία όπως πρέπει να συμπεριφέρονται κράτη στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας
«Παράλληλα με τη διπλωματική προσπάθεια, φροντίζουμε και για την επαύξηση της συνολικής αποτρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτό είναι κάτι που κάνουμε με σχέδιο και ένταση, ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια» τόνισε με έμφαση ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος μετά το πέρας της συναντήσεώς του με την Αυστριακή ομόλογό του Κλαούντια Τάννερ, με την οποία και υπόγραψε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας στο χώρο της αμυντικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της επισήμου επισκέψεώς του που ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα στη Βιέννη.
Αναφορικώς με τις σχέσεις με την Τουρκία ο ΥΕΘΑ δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τα εξής: «Στο πλαίσιο της ανάλυσης που κάναμε για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο ασφαλώς το κύριο θέμα είναι η παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Και, όπως είχαμε την ευκαιρία να πούμε, μπορεί η ένταση του περυσινού καλοκαιριού να μην διατηρήθηκε και αυτό το καλοκαίρι, από εκεί και πέρα όμως οι προθέσεις της Τουρκίας, και ιδίως οι συμπεριφορές της, είναι δεδομένες και δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Τόνισα ότι εάν αποφασίσει ποτέ η Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες συμβίωσης των κρατών στον διεθνή περίγυρο, δηλαδή, κυρίως το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, έχουμε περιθώρια να συνεννοηθούμε. Όταν όμως δεν σέβεται αυτούς τους κανόνες, τότε ασφαλώς τα περιθώρια αισιοδοξίας και τα δικά μας είναι πολύ μικρά. Ας λειτουργήσει και ας συμπεριφερθεί η Τουρκία όπως πρέπει να συμπεριφέρονται τα κράτη στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και μπορούμε, όπως είπα, να πάνε πολύ καλύτερα. Δυστυχώς όμως αυτό δεν διαφαίνεται και δεν υπάρχουν και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, εν τούτοις οφείλουμε εμείς να συνεχίζουμε τις προσπάθειες, παράλληλα όμως στη διπλωματική προσπάθεια να φροντίζουμε και για την επαύξηση της συνολικής αποτρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτό είναι κάτι που κάνουμε με σχέδιο και ένταση, ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια».
Για την αμυντική συνεργασία Ελλάδος – Αυστρία και για το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφτηκε μεταξύ των δύο χωρών ο Ν.Παναγιωτόπουλος, σημείωσε τα εξής: «Συζητήσαμε μία μεγάλη γκάμα θεμάτων, που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, και κυρίως την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και πως οι δύο χώρες μας μπορούν να στηρίξουν προς αυτή την κατεύθυνση και φυσικά τις Διμερείς Σχέσεις και την ενδυνάμωση της Αμυντικής Σχέσης με συνεργασίες ακόμα περισσότερες, με συνεκπαιδεύσεις και ακόμα συμμετοχή από κοινού σε Ευρωπαϊκά προγράμματα της «Ρesco» τα οποία συζητήσαμε».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Συνολικά το κλίμα ήταν εξαιρετικό. Έχουμε την αίσθηση από την πρώτη στιγμή ότι ήρθαμε να συζητήσουμε με φίλους. με μία φίλη χώρα, η οποία άλλωστε απέδειξε τα φιλικά αισθήματα της και την αλληλεγγύη της ως ευρωπαϊκό κράτος προς την Ελλάδα τόσο και κατά τις δοκιμασίες του καλοκαιριού που μας πέρασε με τις καταστροφικές πυρκαγιές που ζήσαμε στην πατρίδα μας, αλλά και πέρυσι -κατά το 2020, με την μεταναστευτική κρίση στα χερσαία κυρίως σύνορά μας και την ορατή και θα έλεγα σημαντική παρουσία της Αυστρίας, συνδράμοντας τους «Φρουρούς» των συνόρων στον Έβρο. Οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα, όπως είχα τη δυνατότητα να πω και στις δηλώσεις μου και η Αυστρία στα δύσκολα στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα και την ευχαριστούμε για αυτό».