Στη Βουλή η ελληνογαλλική Συμφωνία - Θετικά μηνύματα από Γερμανία και ΗΠΑ - «Νευρική κρίση» στην Τουρκία
Αναλυτικά όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου της ιστορικής συμφωνίας που αλλάζει τις ισορροπίες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο κατατέθηκε η ελληνογαλλική συμφωνία για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, μετά τις υπογραφές των δύο μερών στο Παρίσι στις 28 Σεπτεμβρίου, και τις σχετικές ανακοινώσεις από τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Εμανουέλ Μακρόν.
Το σχέδιο νόμου της συμφωνίας, που υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ελλάδας και της Γαλλίας αποτελείται από 31 άρθρα.
Στο προοίμιο της συμφωνίας υπάρχει ρητή αναφορά στις κοινές αξίες και αρχές που διέπουν τις δύο χώρες με σαφή αναφορά στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Στο σχέδιο νόμου ορίζεται πως με την υπό κύρωση συμφωνία ενισχύεται και αναβαθμίζεται η συνεργασία των δύο μερών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, με στόχο την αμοιβαία διαφύλαξη και προστασία της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των δύο κρατών, καθώς και την προώθηση της ασφάλειας και ευημερίας σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος, όπως ιδίως η Ανατολική Μεσόγειος, η Μέση Ανατολή, η Αφρική και τα Βαλκάνια.
Υπογραμμίζεται ότι τα δύο μέρη δεσμεύονται, σε περίπτωση που κάποιο από αυτά δεχθεί ένοπλη επίθεση, να παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή με όλα τα κατάλληλα μέσα, συμπεριλαμβανομένης, εάν παραστεί ανάγκη, της χρήσης ένοπλης βίας, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση και εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τις αρχές και τους σκοπούς του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Παράλληλα, η Ελλάδα θα παραλάβει σε χρόνο - ρεκόρ τις 3+1 φρεγάτες Belharra με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία έχει προγραμματιστεί να τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική επιτροπή την προσεχή Τρίτη, ενώ θα πάρει το δρόμο της Ολομέλειας προς ψήφιση την Πέμπτη όπου θα τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί. Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του πολιτικού κέντρου κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διευκρινίσεις σε δύο άρθρα της συμφωνίας. Το άρθρο 2 και το άρθρο 18, δηλαδή τα άρθρα που αφήνουν εκτός Αμυντικής Συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ.
Δείτε εδώ τί προβλέπει το σχέδιο νόμου
Θετικά μηνύματα από Γερμανία
Η ελληνογαλλική συμφωνία «περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητα (των δύο χωρών) ως κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση της συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας.
Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητά τους ως κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Ικανοποίηση και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τις συνεχείς επενδύσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα για την αναβάθμιση των αμυντικών της δυνατοτήτων, ήταν άλλωστε και το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή τη νέα αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η χώρα μας με τη Γαλλία.
Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ικανοποίηση από πλευράς ΗΠΑ για το γεγονός ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις νατοϊκές της δεσμεύσεις για τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες.
Απειλητική ανακοίνωση της Τουρκίας
Με μια οργισμένη και απειλητική ανακοίνωση η Τουρκία αντέδρασε στη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία για τις φρεγάτες και την αμυντική συνεργασία.Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές θέσεις» σε ό,τι αφορά στις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο.
Στην ανακοίνωσή του, δια στόματος του εκπροσώπου Τανζού Μπιλγκίτς, το τουρκικό ΥΠΕΞ για ακόμα μία φορά κατηγορεί τη χώρα μας για μαξιμαλιστικές αξιώσεις και με τη δικαιολογία της ελληνογαλλικής συμφωνίας, η Άγκυρα απειλεί την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
«Οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας σε εναέριο χώρο και ύδατα είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο.
Είναι ένα απατηλό όνειρο ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αμφισβητούνται επίσης από τη διεθνή κοινότητα, δημιουργώντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Αντί συνεργασίας, η ελληνική πολιτική εξοπλισμού, απομόνωσης και αποξένωσης της Τουρκίας είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει τον εαυτό της και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».