Στην ανάγκη αντιμετώπισης των εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με την Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να γίνει εφικτή η πλήρης συνεργασία των δύο χωρών στάθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον ομόλογό της της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι. Μια συνάντηση που η κ. Σακελλαορπούλου χαρακτήρισε «ιστορική».

Από την πλευρά του ο κ. Πενταρόφσκι συμφώνησε με την επισήμανση της κ. Σακελλαροπούλου και, αφού αναφέρθηκε στη συμβολή της Ελλάδας στην είσοδο της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε πως ευελπιστεί στην περαιτέρω συνδρομή της στην προσπάθεια εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της κ.Σακελλαροπούλου και το κ. Πενταρόφσκι:


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Αθήνα κύριε Πρόεδρε. Η επίσκεψή σας είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στη χώρα μου και ως εκ τούτου αποκτά ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό για την σχέση μεταξύ των χωρών μας.

Θα ήθελα και εγώ να επιβεβαιώσω τη σημασία που αποδίδουμε στην ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, καθώς και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας. Θα συμφωνήσετε ότι η πλήρης, συνεπής και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι κρίσιμη για την υλοποίηση και των δύο αυτών στόχων.

Έχουν ήδη περάσει δυόμιση χρόνια από την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, αναγνωρίζουμε ότι έχουν γίνει θετικά βήματα από πλευράς της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες. Η αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων αυτών θα επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της συνεργασίας μας. Από πλευράς μας, εξετάζουμε κάθε πτυχή της διμερούς μας συνεργασίας, με σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων που παρέχει με αμοιβαία επωφελή τρόπο. Και πάλι καλώς ήρθατε κύριε Πρόεδρε.

Στέβο Πενταρόφσκι: Κυρία Πρόεδρε σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Ως πρόσωπο δεν μου αρέσουν τα πολιτικά πάθη, αλλά σίγουρα συμφωνώ μαζί σας ότι πρόκειται για μια ιστορική συνάντηση. Να υπάρχει πρώτη συνάντηση μετά από τριάντα χρόνια, δύο χωρών που είναι άμεσοι γείτονες, είναι πολύ σημαντικό. Είχαμε και πρωτύτερα την καλύτερη συνεργασία, αλλά από το 2018 τέθηκε και το νομικό πλαίσιο για τη βελτίωση της συνεργασίας μας.

Κυρία Πρόεδρε, είστε νομικός, όπως είμαι και εγώ, και θα ήθελα να σας υπενθυμίσω μια νομική αρχή που σχετίζεται άμεσα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στα λατινικά είναι «pacta sunt servanda», που σημαίνει «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται». Συμφωνώ μαζί σας ότι έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ίσως και τα πιο δύσκολα. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες που πρέπει να υλοποιηθούν, αλλά σας διαβεβαιώ ότι είμαστε πρόθυμοι να υλοποιήσουμε μέχρι το τελευταίο γράμμα αυτής της Συμφωνίας.

Ερχόμενος ενημερώθηκα ότι οι δύο επιτροπές που συναντώνται και συνεργάζονται έχουν συμφωνήσει για επόμενες συναντήσεις. Η μία επιτροπή είναι η Επιτροπή Ιστορικών Αρχαιολογικών Θεμάτων και η Επιτροπή για τις Ονομασίες. Μέχρι τώρα οι δύο επιτροπές είχαν τη βέλτιστη συνεργασία, αλλά λόγω του κορωνοϊού υπήρξε μια διακοπή, αλλά και τώρα επεκτείνεται η συνεργασία και η εργασία των δύο επιτροπών.

Η Συμφωνία των Πρεσπών συνέβαλε στην είσοδο της χώρας μου στο ΝΑΤΟ και ευελπιστούμε ότι στη συνέχεια θα συνδράμει, και χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, για την εισαγωγή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι το 2018 είχαμε τη στήριξή σας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά το 2018 πιστεύω ότι θα την έχουμε ακόμα περισσότερο. Να μην ξεχάσουμε ποια είναι η πλήρης ονομασία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν είναι απλώς μια συμφωνία για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, αλλά είναι και Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας. Ευχαριστώ για άλλη μία φορά.