Επανέρχεται το σενάριο στον ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή αρχηγού από τη βάση - Ποια στελέχη έχει μαζί του ο Τσίπρας και ποιοι διαφωνούν
Οι σκέψεις ενόψει του Συνέδριου του ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο - Οι διαφωνίες, το παρασκήνιο και η τροπολογία στο καταστατικό του κόμματος
Μια ιδέα στριφογυρίζει εδώ και μήνες στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα και δεν είναι άλλη από την εκλογή αρχηγού από τη βάση. Απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν, όπως είχαν αποκαλύψει από το περασμένο καλοκαίρι τα «Π», πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το θέμα αυτό στις επαφές που κάνει με τους ανθρώπους που εμπιστεύεται. Υπενθυμίζεται πως η σχετική συζήτηση είχε φουντώσει στις αρχές του καλοκαιριού, ωστόσο πάγωσε από τις αντιδράσεις που συνάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Οι γνωρίζοντες τον τρόπο που λειτουργεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλα αυτά τα χρόνια ξέρουν ότι έχει έναν περιορισμένο κύκλο ανθρώπων της απολύτου εμπιστοσύνης του, με τους οποίους μοιράζεται όλες τις σκέψεις του. Και το πράττει με τη βεβαιότητα ότι οι συζητήσεις αυτές δεν θα διαρρεύσουν, όχι μόνο στα ΜΜΕ, αλλά ούτε και στο στελεχικό δυναμικό του κόμματος. Ιδίως το θέμα αυτό, δηλαδή η εκλογή από τη βάση, που εδώ και δεκαετίες αποτελεί ταμπού για τον ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα για τα κόμματα της Αριστεράς, που παραδοσιακά ακολουθούν το λενινιστικό μοντέλο λειτουργίας του κόμματος.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει να έχει στα χέρια του ένα πολύ ισχυρό όπλο έναντι των εσωκομματικών αντιπάλων του
Τις τελευταίες εβδομάδες, λοιπόν, έχει επανέλθει στο προσκήνιο η συζήτηση για εκλογή από τη βάση ενόψει και του Συνεδρίου του κόμματος. Ο χρόνος του Συνεδρίου, ειρήσθω εν παρόδω, φαίνεται πως θα είναι ο Φεβρουάριος, καθώς στην Κουμουνδούρου περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εκλογή ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής τον Δεκέμβριο. Μάλιστα, προσδοκούν ότι ανάλογα με το ποιος θα εκλεγεί μπορεί να έχει οφέλη ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως αν προκύψουν κάποιες αποχωρήσεις στελεχών. Ενόψει, λοιπόν, του Συνεδρίου, ο κ. Τσίπρας προσανατολίζεται να φέρει τροπολογία στο καταστατικό του κόμματος, με την οποία θα αλλάζει τον τρόπο εκλογής αρχηγού.
Έως τώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται από το Συνέδριο και μάλιστα, με εξαίρεση το Συνέδριο του 2008, όταν είχε απέναντί του τον Φώτη Κουβέλη, δεν υπήρξε σε όλα τα επόμενα συνέδρια κάποιο πρόσωπο που να διεκδίκησε απέναντι στον κ. Τσίπρα την ηγεσία του κόμματος.
Το αρνητικό κλίμα, ωστόσο, που επικρατεί όλους αυτούς τους μήνες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και έχει αντίκτυπο και στη δική του εικόνα, κάνει τον κ. Τσίπρα να το ξανασκέφτεται.
Να έχει, δηλαδή, στα χέρια του ένα πολύ ισχυρό όπλο έναντι των εσωκομματικών αντιπάλων του, που σε καμία περίπτωση δεν έχουν κάποιο πρόσωπο που να μπορεί να αντιπαρατεθεί με τον Αλέξη Τσίπρα σε επίπεδο ανοιχτών διαδικασιών.
Για το restart
Επιπλέον, εκτιμάται, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της εκλογής από τη βάση, πως μια πιθανή ανοιχτή εκλογή μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο restart για το κόμμα, δεδομένου ότι η εμπειρία από τις διαδικασίες σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχει δείξει πως πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών προσέρχεται σε αυτές τις κάλπες. Η δυσκολία, όμως, έχει να κάνει όχι τόσο με τους συσχετισμούς του Συνεδρίου και αν θα μπορέσει να «περάσει» τη σχετική τροπολογία, όσο με τις ισχυρές αντιστάσεις που θα συναντήσει.
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης και η Ολγα Γεροβασίλη κάνουν λόγο για κίνηση-ματ και ενίσχυση της «επαφής με τον κόσμο»
Κορυφαία στελέχη με μακρά διαδρομή στην Αριστερά, όπως ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Βούτσης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, διαφωνούν ριζικά με την εκλογή από τη βάση, θεωρώντας ότι με αυτή τη διαδικασία αλλοιώνεται η φιλοσοφία του κόμματος. «Θα χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα αριστερά χαρακτηριστικά του», λένε.
Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ ισχυρή ομάδα στελεχών που υποστηρίζουν σθεναρά την εκλογή από τη βάση. Μάλιστα, δύο από αυτούς, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και η Όλγα Γεροβασίλη, αποτελούν τους στενότερους συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού. Οι δύο προαναφερθέντες έχουν κάνει τη σχετική εισήγηση στον κ. Τσίπρα εδώ και μήνες, επιμένοντας πως αποτελεί κίνηση-ματ η εκλογή από τη βάση. Επιπλέον, σημαντικά στελέχη του κόμματος, όπως είναι ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Νίκος Παππάς, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Κώστας Μπάρκας, κινούνται σε αυτή τη λογική. Υποστηρίζουν ότι η διαδικασία αυτή θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρό του σε «επαφή με τον κόσμο, που είναι και το ισχυρό του χαρτί», αλλά και ότι θα βάλει τέλος στην εσωστρέφεια και την όποια αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα.