Aβραμόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1: Μικρό δράμα σε ένα κλειστό δωμάτιο, αυτό που έγινε με τον Μπογδάνο
Για την συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, έκανε λόγο για μείζονος στρατηγική κίνηση του ίδιου του πρωθυπουργού
«Μικρό δράμα σε ένα κλειστό δωμάτιο, αυτό που έγινε με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τις διαστάσεις που έχει πάρει από εχθές η διαγραφή του πρώην βουλευτή της ΝΔ από την Κ.Ο. του κόμματος.
Ειδικότερα, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μπροστά καθώς να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις και είναι απαραίτητη η ενότητα.
Την ίδια ώρα, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος δεξιά της ΝΔ απάντησε πως με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει δυνατότητα για νέους κομματικούς σχηματισμούς, ενώ ζήτησε να υπάρχει αυστηρή και ξεκάθαρη θέση στις αρχές του κόμματος.
Για την συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, έκανε λόγο για μείζονος στρατηγική κίνηση του ίδιου του πρωθυπουργού ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για στείρα αντιπολιτευτική τακτική.
«Μην γυρνάμε τις μνήμες πίσω, τέρμα, έληξε, κοιτάμε μπροστά. Είμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, η Ελλάδα έχει περάσει στο κατώφλι μιας άλλης εποχής, αντιμετωπίζει δυσκολίες, χρειάζεται η ενότητα όχι όπως τη διατυμπανίζουμε συνεχώς από τα μπαλκόνια και από τον άμβωνα της πολιτικής αλλά να το πιστέψουν οι έλληνες διότι αν δεν προχωρήσουμε μπροστά έχοντας μια συναντίληψη της δικιάς μας ευθύνης για την αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει καλλιεργήσει εθνική συναντίληψη για τις ευθύνες της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.
Ερωτηθείς αν «οι Τούρκοι είναι καλύτεροι από τους κομμουνιστές», απάντησε: «Είναι δυνατόν να τίθενται τέτοια ερωτήματα! Το θέμα δεν μπαίνει στην ίδια ζυγαριά κάτι που αντανακλά με ένα εθνικό πρόβλημα με μια εσωτερική πολιτική κατάσταση, είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα. Δεν στέκομαι ποιος είναι χειρότερος ποιος καλύτερος, το τι λεγόταν τότε στην Κύπρο, γιατί δεν το έλεγε μόνο ο Γρίβας το έλεγαν και άλλοι, τι σημασία έχει πια. Δείτε που είναι σήμερα η Κύπρος που χρειάζεται και εκεί μια συναντίληψη για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που σε τελευταία ανάλυση ορίζει από μόνο του τις εξελίξεις σε ολόκληρη την περιοχή. Εδώ χάνουμε τη μεγάλη εικόνα, εγκλωβιζόμαστε στο μικρό το εσωτερικό, θα πρέπει να δούμε έξω από τα σύνορά μας».
Ερωτηθείς αν υπάρχει χώρος να δημιουργηθεί ένα κόμμα δεξιά της ΝΔ, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε: «Με τα σημερινά πολιτικά δεδομένα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για τη δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών διότι τα προβλήματα από μόνα τους είναι που καθορίζουν τις τάσεις συνολικά του πολιτικού συστήματος της χώρας. Για ποιο λόγο να βγει ένα καινούργιο κόμμα, σε τι θα εκφράσει κάτι παραπάνω, ζούμε στην εποχή που κορυφώνονται οι μεγάλες ιδεολογικές διαφορές; Εδώ έχουμε πρακτικά προβλήματα να λύσουμε μπροστά μας. Ο κόσμος περιμένει από το πολιτικό σύστημα να απαντήσει με συγκεκριμένες λύσεις σε ότι αφορά την υγεία του, σε ότι αφορά την ασφάλειά του, την παιδεία του. Αν παρατηρείται γενικευμένη αντιπολιτική διαμαρτυρία των νέων ανθρώπων είναι γιατί βλέπουν ότι το πολιτικό τους σύστημα σήμερα δεν ανταποκρίνεται στις δικές τους απαιτήσεις και στα όνειρα τους και για αυτό είναι εύκολοι συνομιλητές εκείνων που θέλουν να τους οδηγήσουν σε ακραίες συμπεριφορές. Πάντα έτσι γινόταν...».
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει ο πρωθυπουργός να επιλέξει την ίδια σκληρή στάση στην περίπτωση που υπάρξουν και άλλες αντίστοιχες φωνές με του κ. Μπογδάνου στο μέλλον, απάντησε: «Αυστηρή και ξεκάθαρη θέση σε ότι αφορά τις αξίες και τις αρχές πάνω στις οποίες έχει στηριχτεί μια ολόκληρη μεταπολιτευτική πολιτική και που αν το καλοσκεφτούμε φέρνει κοντά όλες τις πολιτικές δυνάμεις».
Αναφορικά με την Ελληνογαλλική συμφωνία, επισήμανε: «Αυτή η αμυντική συμφωνία αποτελεί μείζονα στρατηγική κίνηση του ίδιου του πρωθυπουργού. Ο ίδιος το χειρίστηκε και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Η Ελλάδα μέσα από αυτή τη συμφωνία διαδραματίζει πλέον έναν ευρύτερο σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και το λεω αυτό διότι εδώ η Ευρώπη είναι αδύναμη. Η Μεσόγειος εξελίσσεται σε ένα πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα στους μεγάλους παίκτες, η Αμερική, η Κίνα, η Ρωσία. Έχει πολλά προβλήματα εκεί γύρω και βεβαία μια Γαλλία η οποία ανοίγεται προς τη Μεσόγειο, έχει βρει έναν καλό εταίρο ο οποίος όμως αυτή τη στιγμή συνεργάζεται μαζί της για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παρουσίας και ανοίγει το δρόμο για πρωτοβουλίες έτσι ώστε κάποτε η Ευρώπη να κάνει το τολμηρό βήμα και να χειραφετηθεί αμυντικά και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
«...Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο με μια προϋπόθεση ότι θα απαλλαγεί από τα ξεπερασμένα στερεότυπα μιας παρωχημένης εξωτερικής πολιτικής που την έχουν οδηγήσει σήμερα στο να παίζει μεν ρόλο αλλά από την άλλη μεριά και να την εμποδίζει. Εγώ πιστεύω ότι η εξωτερική πολιτική όπως ορίζεται προσωπικά από τον κ. Μητσοτάκη είναι τη σωστή κατεύθυνση, αυτή η σύμπραξη μπορεί να φέρει μόνο θετικά οφέλη πέραν του γεγονότος ότι δημιουργεί μια ομπρέλα ασφάλειας και για την Ελλάδα και για την Κύπρο», δήλωσε επιπρόσθετα.
Ερωτηθεις για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελληνογαλλική συμφωνία, απάντησε: «Πιστεύω ότι εντάσσεται σε μια στείρα αντιπολιτευτική πρακτική και τακτική που συνηθίζει τον τελευταίο καιρό διότι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα στην προσπάθειά της να βρει ρόλο και λόγο δυστυχώς τίθεται μετωπικά απέναντι και σε θέματα με τα οποία θα συμφωνούσε ή θα είχε κάνει τα ίδια αν ήταν στην συμπολίτευση».
Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, δήλωσε: «Ήμουνα πάντοτε υπέρ των διερευνητικών αυτή τη φορά όμως γίνονται κάτω από τα βαριά σύννεφα μιας ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί συμπεριλαμβανομένης και της ερμηνείας που δίνουν οι γείτονες στην ελληνογαλλική συνεννόηση. Δεν περιμένω πολλά πράγματα αλλά δεν πρέπει και να διακοπούν. Το κανάλι να μείνει ανοιχτό, τα πράγματα αλλάζουν στην πολιτική την εσωτερική και την εξωτερική και πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να συνεχίζουμε μια συζήτηση μέχρι να βρεθεί επιτέλους μια φόρμουλα γιατί κακά τα ψέματα πρέπει κάποτε να βρούμε έναν τρόπο συνεννόησης».
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει η πολιτική του Ερντογάν, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε: «Είναι λίγο αργά πια, ο Ερντογάν έχει περάσει το κατώφλι μιας νέας εποχής κυρίως κάτω από την εσωτερική πίεση που ασκούν τα εθνικιστικά κόμματα και αποδυναμωμένος πλέον ολίγο ο ίδιος σε ένα μεγάλο βαθμό. Είναι κρίμα που δεν αξιοποιήθηκε πριν από αρκετά χρόνια το άλλο κλίμα που είχε διαμορφωθεί και το οποίο το 2012 είχε οδηγήσει την Ελλάδα και την Τουρκία να υπογράφουν 25 συμφωνίες στην Κωνσταντινούπολη. Ας φτάσουμε κάποτε εκεί να έχουμε την ηρεμία μας γιατί εμείς την ανάπτυξή μας την βλέπουμε μέσα από ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας όπου πρέπει να διαδραματίσουμε τον εθνικό μας ρόλο, να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και να ξεκαθαρίζουμε τις έννοιες, άλλο εθνική κυριαρχία άλλο κυριαρχικά δικαιώματα. Επίσης να επιμείνουμε στο ότι δύο θέματα μας χωρίζουν με την Τουρκία και οδηγός μας μόνο το διεθνές δίκαιο».
Αναφορικά με την επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ, διαμήνυσε: «Πιστεύω ότι δεν είναι πάρα μια κίνηση αντιπερισπασμού. Τέτοιες δηλώσεις, ρηματικές διακοινώσεις και ενημερώσεις γίνονται συχνά πυκνά στα Ηνωμένα Έθνη από όλες τις χώρες σχετική όμως αξία έχουν. Εγώ πιστεύω ότι αυτό που θα οδηγήσει σε έναν άλλο δρόμο τις σχέσεις είναι ο απευθείας διάλογος. Γιατί τρεις δρόμοι υπάρχουν για να λύσεις τις διαφορές με τον γείτονά σου ή με απευθείας διάλογο ή μέσα από διεθνείς διαδικασίες, και είδατε που κατάντησε το Κυπριακό, ή με πόλεμο. Θα διαλέξουμε».
Ειδικότερα, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μπροστά καθώς να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις και είναι απαραίτητη η ενότητα.
Την ίδια ώρα, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος δεξιά της ΝΔ απάντησε πως με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει δυνατότητα για νέους κομματικούς σχηματισμούς, ενώ ζήτησε να υπάρχει αυστηρή και ξεκάθαρη θέση στις αρχές του κόμματος.
Για την συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, έκανε λόγο για μείζονος στρατηγική κίνηση του ίδιου του πρωθυπουργού ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για στείρα αντιπολιτευτική τακτική.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου στα Παραπολιτκά 90,1
Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις του κ. Μπογδάνου, ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ σημείωσε: «Έχει την πολυτέλεια η σημερινή Ελλάδα να γυρνάει πίσω τις μνήμες στις σκοτεινές εποχές; Δηλαδή αυτό που έγινε χθες είναι ένα μικρό δράμα σε ένα κλειστό δωμάτιο το οποίο πήρε μεγάλες διαστάσεις και πολύ ορθά από την ώρα που ο ίδιος ο κος Μπογδάνος επέλεξε να κάνει αυτή τη δήλωση ήξερε και ποιες θα είναι οι συνέπειες. Τέλειωσε αυτή η ιστορία, δεν μπορεί ταλανιζόμαστε σήμερα για το τι έγινε τότε γιατί θα ξυπνήσουν κι άλλες μνήμες και δεν είναι καλό αυτό! Ενδιάμεσα όμως από τότε μέχρι τώρα έχει συντελεστεί σε μεγάλο βαθμό η εθνική συμφιλίωση και συμβολικά και ουσιαστικά. Η Ελλάδα σήμερα πρέπει να κινηθεί μπροστά έχουμε πάρα πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε νομίζω ότι είναι πολυτέλεια να ασχολούμαστε με τέτοια περιστατικά».«Μην γυρνάμε τις μνήμες πίσω, τέρμα, έληξε, κοιτάμε μπροστά. Είμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, η Ελλάδα έχει περάσει στο κατώφλι μιας άλλης εποχής, αντιμετωπίζει δυσκολίες, χρειάζεται η ενότητα όχι όπως τη διατυμπανίζουμε συνεχώς από τα μπαλκόνια και από τον άμβωνα της πολιτικής αλλά να το πιστέψουν οι έλληνες διότι αν δεν προχωρήσουμε μπροστά έχοντας μια συναντίληψη της δικιάς μας ευθύνης για την αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει καλλιεργήσει εθνική συναντίληψη για τις ευθύνες της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.
Ερωτηθείς αν «οι Τούρκοι είναι καλύτεροι από τους κομμουνιστές», απάντησε: «Είναι δυνατόν να τίθενται τέτοια ερωτήματα! Το θέμα δεν μπαίνει στην ίδια ζυγαριά κάτι που αντανακλά με ένα εθνικό πρόβλημα με μια εσωτερική πολιτική κατάσταση, είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα. Δεν στέκομαι ποιος είναι χειρότερος ποιος καλύτερος, το τι λεγόταν τότε στην Κύπρο, γιατί δεν το έλεγε μόνο ο Γρίβας το έλεγαν και άλλοι, τι σημασία έχει πια. Δείτε που είναι σήμερα η Κύπρος που χρειάζεται και εκεί μια συναντίληψη για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που σε τελευταία ανάλυση ορίζει από μόνο του τις εξελίξεις σε ολόκληρη την περιοχή. Εδώ χάνουμε τη μεγάλη εικόνα, εγκλωβιζόμαστε στο μικρό το εσωτερικό, θα πρέπει να δούμε έξω από τα σύνορά μας».
Ερωτηθείς αν υπάρχει χώρος να δημιουργηθεί ένα κόμμα δεξιά της ΝΔ, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε: «Με τα σημερινά πολιτικά δεδομένα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για τη δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών διότι τα προβλήματα από μόνα τους είναι που καθορίζουν τις τάσεις συνολικά του πολιτικού συστήματος της χώρας. Για ποιο λόγο να βγει ένα καινούργιο κόμμα, σε τι θα εκφράσει κάτι παραπάνω, ζούμε στην εποχή που κορυφώνονται οι μεγάλες ιδεολογικές διαφορές; Εδώ έχουμε πρακτικά προβλήματα να λύσουμε μπροστά μας. Ο κόσμος περιμένει από το πολιτικό σύστημα να απαντήσει με συγκεκριμένες λύσεις σε ότι αφορά την υγεία του, σε ότι αφορά την ασφάλειά του, την παιδεία του. Αν παρατηρείται γενικευμένη αντιπολιτική διαμαρτυρία των νέων ανθρώπων είναι γιατί βλέπουν ότι το πολιτικό τους σύστημα σήμερα δεν ανταποκρίνεται στις δικές τους απαιτήσεις και στα όνειρα τους και για αυτό είναι εύκολοι συνομιλητές εκείνων που θέλουν να τους οδηγήσουν σε ακραίες συμπεριφορές. Πάντα έτσι γινόταν...».
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει ο πρωθυπουργός να επιλέξει την ίδια σκληρή στάση στην περίπτωση που υπάρξουν και άλλες αντίστοιχες φωνές με του κ. Μπογδάνου στο μέλλον, απάντησε: «Αυστηρή και ξεκάθαρη θέση σε ότι αφορά τις αξίες και τις αρχές πάνω στις οποίες έχει στηριχτεί μια ολόκληρη μεταπολιτευτική πολιτική και που αν το καλοσκεφτούμε φέρνει κοντά όλες τις πολιτικές δυνάμεις».
Αναφορικά με την Ελληνογαλλική συμφωνία, επισήμανε: «Αυτή η αμυντική συμφωνία αποτελεί μείζονα στρατηγική κίνηση του ίδιου του πρωθυπουργού. Ο ίδιος το χειρίστηκε και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Η Ελλάδα μέσα από αυτή τη συμφωνία διαδραματίζει πλέον έναν ευρύτερο σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και το λεω αυτό διότι εδώ η Ευρώπη είναι αδύναμη. Η Μεσόγειος εξελίσσεται σε ένα πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα στους μεγάλους παίκτες, η Αμερική, η Κίνα, η Ρωσία. Έχει πολλά προβλήματα εκεί γύρω και βεβαία μια Γαλλία η οποία ανοίγεται προς τη Μεσόγειο, έχει βρει έναν καλό εταίρο ο οποίος όμως αυτή τη στιγμή συνεργάζεται μαζί της για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παρουσίας και ανοίγει το δρόμο για πρωτοβουλίες έτσι ώστε κάποτε η Ευρώπη να κάνει το τολμηρό βήμα και να χειραφετηθεί αμυντικά και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
«...Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο με μια προϋπόθεση ότι θα απαλλαγεί από τα ξεπερασμένα στερεότυπα μιας παρωχημένης εξωτερικής πολιτικής που την έχουν οδηγήσει σήμερα στο να παίζει μεν ρόλο αλλά από την άλλη μεριά και να την εμποδίζει. Εγώ πιστεύω ότι η εξωτερική πολιτική όπως ορίζεται προσωπικά από τον κ. Μητσοτάκη είναι τη σωστή κατεύθυνση, αυτή η σύμπραξη μπορεί να φέρει μόνο θετικά οφέλη πέραν του γεγονότος ότι δημιουργεί μια ομπρέλα ασφάλειας και για την Ελλάδα και για την Κύπρο», δήλωσε επιπρόσθετα.
Ερωτηθεις για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελληνογαλλική συμφωνία, απάντησε: «Πιστεύω ότι εντάσσεται σε μια στείρα αντιπολιτευτική πρακτική και τακτική που συνηθίζει τον τελευταίο καιρό διότι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα στην προσπάθειά της να βρει ρόλο και λόγο δυστυχώς τίθεται μετωπικά απέναντι και σε θέματα με τα οποία θα συμφωνούσε ή θα είχε κάνει τα ίδια αν ήταν στην συμπολίτευση».
Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, δήλωσε: «Ήμουνα πάντοτε υπέρ των διερευνητικών αυτή τη φορά όμως γίνονται κάτω από τα βαριά σύννεφα μιας ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί συμπεριλαμβανομένης και της ερμηνείας που δίνουν οι γείτονες στην ελληνογαλλική συνεννόηση. Δεν περιμένω πολλά πράγματα αλλά δεν πρέπει και να διακοπούν. Το κανάλι να μείνει ανοιχτό, τα πράγματα αλλάζουν στην πολιτική την εσωτερική και την εξωτερική και πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να συνεχίζουμε μια συζήτηση μέχρι να βρεθεί επιτέλους μια φόρμουλα γιατί κακά τα ψέματα πρέπει κάποτε να βρούμε έναν τρόπο συνεννόησης».
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει η πολιτική του Ερντογάν, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε: «Είναι λίγο αργά πια, ο Ερντογάν έχει περάσει το κατώφλι μιας νέας εποχής κυρίως κάτω από την εσωτερική πίεση που ασκούν τα εθνικιστικά κόμματα και αποδυναμωμένος πλέον ολίγο ο ίδιος σε ένα μεγάλο βαθμό. Είναι κρίμα που δεν αξιοποιήθηκε πριν από αρκετά χρόνια το άλλο κλίμα που είχε διαμορφωθεί και το οποίο το 2012 είχε οδηγήσει την Ελλάδα και την Τουρκία να υπογράφουν 25 συμφωνίες στην Κωνσταντινούπολη. Ας φτάσουμε κάποτε εκεί να έχουμε την ηρεμία μας γιατί εμείς την ανάπτυξή μας την βλέπουμε μέσα από ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας όπου πρέπει να διαδραματίσουμε τον εθνικό μας ρόλο, να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και να ξεκαθαρίζουμε τις έννοιες, άλλο εθνική κυριαρχία άλλο κυριαρχικά δικαιώματα. Επίσης να επιμείνουμε στο ότι δύο θέματα μας χωρίζουν με την Τουρκία και οδηγός μας μόνο το διεθνές δίκαιο».
Αναφορικά με την επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ, διαμήνυσε: «Πιστεύω ότι δεν είναι πάρα μια κίνηση αντιπερισπασμού. Τέτοιες δηλώσεις, ρηματικές διακοινώσεις και ενημερώσεις γίνονται συχνά πυκνά στα Ηνωμένα Έθνη από όλες τις χώρες σχετική όμως αξία έχουν. Εγώ πιστεύω ότι αυτό που θα οδηγήσει σε έναν άλλο δρόμο τις σχέσεις είναι ο απευθείας διάλογος. Γιατί τρεις δρόμοι υπάρχουν για να λύσεις τις διαφορές με τον γείτονά σου ή με απευθείας διάλογο ή μέσα από διεθνείς διαδικασίες, και είδατε που κατάντησε το Κυπριακό, ή με πόλεμο. Θα διαλέξουμε».