Προς Κύρωση η Ελληνογαλλική Συμφωνία: Πώς αλλάζει τις ισορροπίες σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο - Σε θέση μάχης οι πολιτικοί αρχηγοί
«Όλοι θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους», τόνισε ο πρωθυπουργός
Στις 10:00 το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ανοίξει τα χαρτιά του στη Βουλή μιλώντας για τη Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας, που αφορά στην εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια.
Μάλιστα από τη Σλοβενία όπου έλαβε μέρος στη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία. Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία, τονίζοντας πως πρόκειται για «ιστορική ψήφο στη Βουλή, όλοι θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους».
Ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει στους ομολόγους του πως πρόκειται για μία πολύ σημαντική Συμφωνία η οποία αναβαθμίζει γεωπολιτικά τη θέση της χώρας και ταυτόχρονα συνοδεύεται και από μία σημαντική επένδυση στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών μας, ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού. Επαναλαμβάνω ότι αγοράζουμε τα καλύτερα πλοία, στην καλύτερη τιμή, με τον γρηγορότερο χρόνο παράδοσης».
Μετά τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων επί την συμφωνίας, τον λόγο θα λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί ενώ η συζήτηση θα εξελιχθεί σε δύο κύκλους ομιλητών.
Οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, θα έχουν την δυνατότητα δευτερολογίας και αμέσως μετά η διαδικασία θα συνεχιστεί με έναν ομιλητή από κάθε κόμμα.
Υπέρ της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, έχουν ταχθεί η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, όπου μάλιστα την υπερψήφισαν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Τη Συμφωνία καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.
Η ελληνική διπλωματία επισημαίνει ότι η συμφωνία Αθήνας - Παρισίων έρχεται να ενισχύσει σημαντικά την άμυνα της χώρας, παράλληλα με τη στενή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ, που θα υπογραφεί λίαν προσεχώς στην Ουάσινγκτον στη βάση κοινών αντιλήψεων για τη σταθερότητα στην περιοχή. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι στη Μεσόγειο ένας άτυπος «άξονας» ασφαλείας ΗΠΑ και Γαλλίας «φρενάρει» την επιθετική, ισλαμική Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, επεκτείνοντας τη στρατηγική παρουσία της Δύσης στην περιοχή.
Γι’ αυτό και στα παρασκήνια ήταν εξαρχής βέβαιο ότι η Αθήνα δεν επρόκειτο να «αιφνιδιάσει» σε καμία περίπτωση τη στρατιωτική σύμμαχό της Ουάσινγκτον, η οποία, αντιθέτως, φέρεται ικανοποιημένη με τη θετική τροπή των διαπραγματεύσεων Αθήνας - Παρισίων για την αμυντική συμφωνία τους, που έρχεται και να εξισορροπήσει εμμέσως κάποια πράγματα που διαταράχθηκαν με τη συμφωνία AUKUS.
Μάλιστα από τη Σλοβενία όπου έλαβε μέρος στη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία. Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία, τονίζοντας πως πρόκειται για «ιστορική ψήφο στη Βουλή, όλοι θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους».
Mητσοτάκης: Όλοι θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους
«Θα έχουμε την ευκαιρία αύριο, στη Βουλή, να συζητήσουμε αναλυτικά για αυτήν την ιστορική Συμφωνία. Και βέβαια όλοι θα τοποθετηθούν και θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους, καθώς σε μία ιστορική Συμφωνία ιστορικές είναι και οι ευθύνες όσων θα κληθούν δια της ψήφου τους να πουν «ναι» ή «όχι» σε μία Συμφωνία η οποία έχει πραγματικά εθνική διάσταση» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.Μετά τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων επί την συμφωνίας, τον λόγο θα λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί ενώ η συζήτηση θα εξελιχθεί σε δύο κύκλους ομιλητών.
Οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, θα έχουν την δυνατότητα δευτερολογίας και αμέσως μετά η διαδικασία θα συνεχιστεί με έναν ομιλητή από κάθε κόμμα.
Θωράκιση της Ελλάδας
Η Αθήνα, με δεδομένο ότι η Ε.Ε. δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί τα απειλούμενα από την Τουρκία ανατολικά σύνορά της, συνήψε συμφωνία στρατηγικού βάθους με τη μόνη χώρα της Ευρώπης που δραστηριοποιείται στρατιωτικά στη Μεσόγειο, αντιμάχεται τον τουρκικό ισλαμισμό και διατηρεί καλές σχέσεις με την Αθήνα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Η ελληνική κυβέρνηση θα εμπλουτίσει την αποτρεπτική αεροναυτική δύναμή της απέναντι στην Τουρκία με τις υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες, που προστίθενται στη συμφωνία για την απόκτηση των μαχητικών Rafale. Με τη Γερμανία να υποστηρίζει τις πολιτικές Ερντογάν, προς ζημία της Ελλάδας, η συμφωνία της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Μακρόν αποκτά πρόσθετη σημασία, αφού περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης ή στρατιωτικής απειλής από τρίτη χώρα, έστω κι αν αυτή ανήκει στο ΝΑΤΟ.Η ελληνική διπλωματία επισημαίνει ότι η συμφωνία Αθήνας - Παρισίων έρχεται να ενισχύσει σημαντικά την άμυνα της χώρας, παράλληλα με τη στενή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ, που θα υπογραφεί λίαν προσεχώς στην Ουάσινγκτον στη βάση κοινών αντιλήψεων για τη σταθερότητα στην περιοχή. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι στη Μεσόγειο ένας άτυπος «άξονας» ασφαλείας ΗΠΑ και Γαλλίας «φρενάρει» την επιθετική, ισλαμική Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, επεκτείνοντας τη στρατηγική παρουσία της Δύσης στην περιοχή.