Παναγιωτόπουλος: Βοηθούμε τα Αμυντικά Συστήματα, αλλά δεν τα διοικούμε - Υλοποίηση προγραμμάτων ύψους 115 εκατ. ευρώ
Προσπαθούμε να καταθέσει κάποιες παραγγελίες τις οποίες, ως ο μόνος πελάτης, θα μπορέσει να στηρίξει και συνεπώς έτσι και τις θέσεις εργασίας στα ΕΑΣ
Στη φράση ότι ως υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Ένοπλες Δυνάμεις βοηθούμε όσο μπορούμε τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, αλλά δεν τα διοικούμε ούτε και είμαστε υπεύθυνοι για απολύσεις προσωπικού μπορεί να συνοψιστεί η σημερινή απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, στην οποία μεταξύ άλλων «αποκάλυψε» ότι το ΓΕΣ έχει αναθέσει στην εταιρεία την υλοποίηση τεσσάρων προγραμμάτων συνολικής αξίας 115 εκατομμυρίων ευρώ.
Τελείως επιγραμματικώς:
Ο Ν.Παναγιωτόπουλος σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου με θέμα: «Απόλυση 36 εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ) στο Αίγιο» απάντησε τα εξής:
-Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν είναι αρμόδιο για τα ΕΑΣ. Ιδιοκτήτης είναι ο μέτοχος της εταιρείας δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) και διαχειριστής η Διοίκησή της που λαμβάνει τις σχετικές με το μάνατζμεντ αποφάσεις.
-Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι πελάτης της εταιρείας και ουσιαστικώς ο μοναδικός πελάτης της.
- Την 1η Οκτωβρίου 2021 ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών (δηλ.το μέτοχο και ιδιοκτήτη) αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου των ΕΑΣ κατά 29 εκατ.ευρώ για κάλυψη αναγκών, από τα οποία 15 εκατ.για εξόφληση τρίτων, 4 εκατ.για μισθοδοσία και 10 εκατ.ευρώ για προμήθεια πρώτων υλών.
Παράλληλα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, προσπαθεί να καταθέσει κάποιες παραγγελίες τις οποίες, ως ο μόνος πελάτης, θα μπορέσει να στηρίξει και συνεπώς έτσι και τις θέσεις εργασίας στα ΕΑΣ.
- Στο πλαίσιο αυτό το ΓΕΣ έχει δρομολογήσει τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία διαδικασίες, που προϋποθέτουν χρόνο, για την ενεργοποίηση των παρακάτω προγραμμάτων με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα(ΕΑΣ), συνολικού εκτιμώμενου κόστους περί τα 115 εκατ. ευρώ.
-Προμήθεια 1000 ελαφρών πολυβόλων FN Minimi με συνολικό εκτιμώμενο κόστος προγράμματος περίπου 10,9 εκατ. ευρώ.
- Μετατροπή 500 πολυβόλων μηχανικής πυροδοτήσεως Ταχείας Αλλαγής Κάννης (ΤΑΚ) με συνολικό εκτιμώμενο κόστος 2,132 εκατ. ευρώ.
- Αναβάθμιση ρουκετών των 122 χιλιοστών για τους Πολλαπλούς Εκτοξευτές Πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70 του Ελληνικού Στρατού, με συνολικό εκτιμώμενο κόστος 87 εκατ. ευρώ.
- Προμήθεια φυσιγγίων με συνολικό εκτιμώμενο κόστος προγράμματος από 14 ως 14,5 εκατ. Ευρώ, τα οποία δεν παρασκευάζονται στο Αίγιο, αλλά συνολικώς από τα ΕΑΣ σε άλλο εργοστάσιό τους.
Τέλος, αναφορικώς με το κύριο αντικείμενο της ερωτήσεως ο Ν.Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι οι 36 εργαζόμενοι απολύθηκαν από τον εργολάβο που είχε αναλάβει την εκτέλεση συγκεκριμένου προγράμματος, που ολοκληρώθηκε, και δεν ήταν εργαζόμενοι των ΕΑΣ με τα οποία δεν είχαν καμία εργασιακή σχέση. «Όσον αφορά στη μονιμοποίηση της μετατροπής των συμβάσεων εργαζομένων σε μόνιμες και σταθερές, ξέρετε από το Νόμο ότι αυτό δεν προβλέπεται. Οι προσλήψεις έκτακτου ή τακτικού προσωπικού στα ΕΑΣ υπάγονται στο σύστημα των προσλήψεων του Δημοσίου και ίσως επειδή αυτό το σύστημα παρουσιάζει καθυστερήσεις, σχετικά με την κάλυψη των αναγκών, για αυτό το λόγο επιλέγεται η λύση της πρόσληψης προσωπικού μέσω εργολάβου» επισήμανε ο υπουργός.