Ύμνοι από την Γαλλία για την φύλαξη των συνόρων μας: Αν όλες οι χώρες εργάζονταν όπως η Ελλάδα, το μεταναστευτικό θα ήταν λιγότερο σημαντικό
Συνάντηση του Νότη Μηταράκη με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών
Τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν, υποδέχθηκε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στο κτίριο Κεράνη. Ο κ. Νταρμανέν έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα συμπαράστασης για το μεταναστευτικό.
«Εάν όλες οι χώρες εργάζονταν όπως η Ελλάδα εργάζεται σήμερα για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, τότε αναμφίβολα το μεταναστευτικό ζήτημα θα ήταν λιγότερο σημαντικό στην Ευρώπη. Προφανής σκοπός της γαλλικής προεδρίας θα είναι να βασιστεί στο ελληνικό παράδειγμα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων», είπε χαρακτηριστικά. Μια δήλωση που συνιστά ουσιαστική απάντηση υπέρ της Ελλάδας στις πρόσφατες δηλώσεις Γιόχανσον και ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, οι δύο υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ευρώπη, ενόψει και της ανάληψης από τη Γαλλία της προεδρίας της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Όπως σημειώνεται, «στη συνάντηση αποτυπώθηκε σύγκλιση απόψεων και θέσεων σε κρίσιμους τομείς, όπως η προστασία των συνόρων, καθώς οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, η Ελλάδα ως χώρα πρώτης υποδοχής και η Γαλλία ως χώρα προορισμού».
Αναφερόμενος στο νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Μηταράκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση δεν μπορεί να συνεπάγεται συνολική αδράνεια της Επιτροπής στη διαχείριση του μεταναστευτικού», και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις τομείς, όπως η προστασία των συνόρων, οι εξωτερικές σχέσεις και οι επιστροφές, στους οποίους είναι δυνατή η ανάληψη άμεσης δράσης με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.
Οι Έλληνες δεν προστατεύουν μόνο τη χώρα τους αλλά και την Ευρώπη
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος επισκέφθηκε επίσης χθες τη νέα κλειστή και ελεγχόμενη δομή στη Σάμο, έκανε λόγο για «πλήρη αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών της ελληνικής κυβέρνησης στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, και με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε καλά στη Γαλλία ότι οι Έλληνες όχι μόνο προστατεύουν τα σύνορά τους, αλλά προστατεύουν ολόκληρη την Ευρώπη».
Ο Ζεράλ Νταρμανέν σημείωσε: «Τους ευχαριστούμε γιατί γνωρίζουμε ότι αυτό γίνεται υπό δύσκολες συνθήκες για τα στελέχη τους, για τις δικές τους διπλωματικές σχέσεις και, φυσικά, για την κοινή γνώμη». Επίσης, παρατήρησε ότι «εάν όλες οι χώρες εργάζονταν όπως η Ελλάδα εργάζεται σήμερα για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, τότε αναμφίβολα το μεταναστευτικό ζήτημα θα ήταν λιγότερο σημαντικό στην Ευρώπη και ο προφανής σκοπός της γαλλικής προεδρίας θα είναι να βασιστεί στο ελληνικό παράδειγμα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη ελεύθερη κυκλοφορία των λαών μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Τέλος, ανέφερε ότι με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει κατά την επικείμενη γαλλική προεδρία της ΕΕ «να καταλήξουμε σε μια σειρά πολύ συγκεκριμένων προτάσεων για τις ευρωπαϊκές μας χώρες, στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, όπως προφανώς και στην αλληλεγγύη που οφείλουμε στις μεσογειακές χώρες».