Στο κτίριο του Ιδρύματος Καραμανλή, στη Φιλοθέη, θα συγκεντρωθεί απόψε σύμπασα η ΝΔ, από τον 93χρονο πλέον Πέτρο Μολυβιάτη μέχρι τους νεαρούς βουλευτές της ΝΔ που δεν είχαν καν γεννηθεί όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποχωρούσε από την προεδρία του κόμματος και την πρωθυπουργία το 1980.

Το γεγονός, ωστόσο, της σημερινής εκδήλωσης είναι ότι πρόκειται για την πρώτη στην οποία θα μιλήσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής, στέλνοντας έτσι από κοινού ένα μήνυμα σύμπνοιας, ενότητας και συνέχειας στη Νέα Δημοκρατία. Η εκδήλωση οργανώνεται από το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», με αφορμή τα 47 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας και με θέμα: «Κωνσταντίνος Καραμανλής, Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη».

Η έναρξη θα γίνει στις 6 το απόγευμα, με σύντομη τοποθέτηση από δύο ιστορικά στελέχη της ΝΔ, τον Πέτρο Μολυβιάτη και τον Αχιλλέα Καραμανλή, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος, αντίστοιχα και με ένα βίντεο αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Θα ακολουθήσει δεκάλεπτος περίπου χαιρετισμός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αμέσως μετά ομιλία από τον Κώστα Καραμανλή.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται στη σύντομη αυτή παρέμβασή του να κάνει μια αναδρομή στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, από την περίοδο πριν τη δικτατορία, όταν όπως θα πει η ΕΟΚ ήταν η επιλογή του αστικού κόσμου της χώρας, ενώ θα αποδώσει την επιτυχία της και την ένταξη της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στην επιμονή του και στο προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο που ξόδεψε για το σκοπό αυτό. Μια ορμή που παρέσυρε όσες πολιτικές δυνάμεις είχαν τότε επιφυλάξεις, αναμένεται να προσθέσει, σε μία αναφορά στη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς στην ένταξη στην ΕΟΚ.

Φτάνοντας στο σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει για δικαίωση των επιλογών Καραμανλή και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει πλέον η χώρα μας, από τις πρωτοβουλίες που έλαβε σχετικά με την πανδημία και για το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι την προσπάθεια για ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Η χώρα μας η οποία, όπως αναμένεται να υπενθυμίσει, το 2015 λίγο έλειψε να μείνει εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σήμερα πια βρίσκεται στο κέντρο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Σε δύο μεγάλες παρακαταθήκες του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας θα σταθεί ιδιαίτερα ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός: Πρώτον, τη συμβολή του στην αποκατάσταση της δημοκρατίας και εν συνεχεία στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και δεύτερον στη θεμελίωση και εμπέδωση του πολιτικού πολιτισμού, μακριά από ακρότητες και οξύτητες. Η ομιλία του Κώστα Καραμανλή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει εκτενείς αναφορές στις ευρωτουρκικές σχέσεις, με αιχμές για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά και με θετικά σχόλια για την πρόσφατη συμφωνία εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Θα παροτρύνει, τέλος, την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξει περαιτέρω τον πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής.