Με ποιους τρόπους προσπαθεί ο Τσίπρας να προετοιμάσει την προοδευτική συμμαχία και να σπάσει το «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει «πεδίο συνεννόησης» με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή την Εξεταστική, και πώς επηρεάζεται από την απλή αναλογική η στρατηγική της Κουμουνδούρου για τις επόμενες εκλογές
Διαμέσου της κοινοβουλευτικής διαδικασίας επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας να δημιουργήσει αφενός το πρόπλασμα της προοδευτικής συμμαχίας, αφετέρου να σπάσει το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο που έχει συγκροτηθεί εδώ και αρκετά χρόνια και το οποίο τον δυσκολεύει να βρει πολιτικούς συνομιλητές.
Ο πρώην πρωθυπουργός επιθυμεί επί της ουσίας να εκμεταλλευτεί το κλίμα που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη από την παραίτηση του Αυστριακού καγκελαρίου Κουρτς, λόγω της παράνομης χρηματοδότησης μιας εταιρείας δημοσκοπήσεων. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως έσπρωξε ακόμα περισσότερο τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ από την κυβέρνηση για το ζήτημα της πανδημίας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργάτες του εκτίμησαν πως τα ζητήματα αυτά θα έφερναν σε δύσκολη θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την έννοια ότι στο όνομα της γενικότερης διαφάνειας δεν θα μπορούσαν να αρνηθούν να συνυπογράψουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και έγινε. Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2019, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ., ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση, έστω και με διαφορετικές αποχρώσεις στην οπτική και τη ρητορική τους.
Στην Κουμουνδούρου δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή, καθώς θεωρούν ότι η πρώτη αυτή «συνάντηση» μπορεί να αποτελέσει τον πρόδρομο μελλοντικών εξελίξεων που μπορεί να προκύψουν λόγω του εκλογικού νόμου. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει διακηρύξει πως τον ενδιαφέρει η συγκρότηση ενός προοδευτικού κυβερνητικού σχήματος. Γνωρίζοντας, βεβαίως, ότι αν απευθύνει επίσημη πρόσκληση στα κόμματα, θα εισπράξει «μπαράζ» αρνήσεων, εκτιμήθηκε ότι αυτό μπορεί να γίνει διά της πλαγίας οδού. Όπως είχε επιχειρηθεί και κατά το παρελθόν, με κινήσεις του κ. Τσίπρα για ζητήματα όπως ήταν η πορεία του Πολυτεχνείου, που είχε σχεδόν απαγορευτεί λόγω του κοροναϊού. Τότε, πρώτη από όλους η κ. Γεννηματά είχε αρνηθεί να συνταχθεί με τον κ. Τσίπρα.
Η κεντρική ιδέα, ωστόσο, δεν έφυγε από το μυαλό των επιτελών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για αυτό και την επανέφεραν με διαφορετικό πρόσχημα. Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι εκ των πραγμάτων η διαδικασία της Εξεταστικής θα σπάσει τον πάγο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, βγάζοντας σιωπηρά βεβαίως από το κάδρο των μελλοντικών εξελίξεων τον κ. Βελόπουλο.
Αλλά και με τα υπόλοιπα τρία κόμματα μόνο εύκολη δεν είναι η κατάσταση, ιδίως με το ΚΚΕ και το ΚΙΝ.ΑΛ. Οι γνώστες του παρασκηνίου αναφέρουν ότι το μόνο κόμμα με το οποίο υπάρχει μικρός δίαυλος επικοινωνίας είναι το ΜέΡΑ25, καθώς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, θεωρούν προνομιακό συνομιλητή τον κ. Βαρουφάκη, ενώ στελέχη των δύο πλευρών, λόγω παλαιότερων σχέσεων, διατηρούν ακόμη και τώρα στενή επαφή.
Καμία επικοινωνία με τον Περισσό
Στον αντίποδα, δεν υπάρχει η παραμικρή επικοινωνία με το ΚΚΕ, καθώς ο Περισσός ακόμη και τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην αντιπολίτευση δεν τον εξαιρεί ποτέ από την κριτική του. Στελέχη του ΚΚΕ επαναλαμβάνουν ότι και στο θέμα της Εξεταστικής που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν την πάγια τακτική τους, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα την προτείνει. Θυμίζουν, δε, με νόημα ότι ο κ. Τσίπρας είχε καταψηφίσει την τροπολογία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ όταν προέκυψε το ζήτημα της χρηματοδότησης των ΜΜΕ για την πανδημία. Παράλληλα, παραπέμπουν στην πρόσφατη συνέντευξη του κ. Κουτσούμπα («Βήμα», 10 Οκτωβρίου 2021), όπου ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ επικαλείται διάφορες πτυχές της πολιτικής Τσίπρα, προκειμένου να σημειώσει για τον ΣΥΡΙΖΑ πως «δεν μπορεί να εμφανίζεται με το “φωτοστέφανο” της προόδου».
Πιο σύνθετα είναι πλέον τα πράγματα με το Κίνημα Αλλαγής, λόγω και των εξελίξεων με την υγεία της κ. Γεννηματά. Ακόμα και έτσι, όμως, το Κίνημα Αλλαγής, προκειμένου να μην υπάρξουν παρερμηνείες για τη στάση του, ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει και την πρόταση της Ν.Δ. που επεκτείνει την Εξεταστική Επιτροπή από το 2015. Στη Χαριλάου Τρικούπη, και εν αναμονή της εκλογής νέου αρχηγού, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αποδοχής των ανοιγμάτων του κ. Τσίπρα. Επικαλούνται και τις διαθέσεις των ψηφοφόρων του κόμματος, οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητά τους εντάσσονται στο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο». Ανάλογα, φυσικά, με τον αρχηγό που θα εκλεγεί μπορεί να αναδιαμορφωθούν και οι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ανεξάρτητα, πάντως, από τα προαναφερθέντα για τις διαθέσεις των κομμάτων, ο Α. Τσίπρας διαμηνύει πως στο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί -κατά πάσα πιθανότητα- τον Φεβρουάριο θα ζητήσει να επικυρωθεί η γραμμή της προοδευτικής διακυβέρνησης. Και, παράλληλα, στην πορεία προς τις κάλπες, θα αναζητά τις πολιτικές αφορμές για να δημιουργεί, είτε σε επίπεδο Βουλής είτε σε κοινωνικό επίπεδο, συμμαχίες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση.