Αθήνα, Κάιρο και Λευκωσία επαναβεβαίωσαν τις στενές τους σχέσεις, υπογράφοντας την Τρίτη μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ευρώπης μέσω καλωδίου από την Αίγυπτο με ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα, και στέλνοντας σαφή μηνύματα προς την Τουρκία να απέχει από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν θα γίνει αποδεκτή καμία λύση δύο κρατών και πως δεν μπορούμε να αποκλίνουμε από την ουσία του πλαισίου, όπως αυτό έχει προσδιοριστεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην «ένταση της τουρκικής προκλητικότητας η οποία μας γεννά έντονο προβληματισμό, αγανάκτηση, μία συμπεριφορά η οποία ξεφεύγει τελείως από το πλαίσιο μιας συμφωνημένης λύσης για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

Θέλω να επαναλάβω – για ακόμα μία φορά – αυτό το οποίο είχα την ευκαιρία να τονίσω και στην πρόσφατη επίσκεψη μου, στη Λευκωσία, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία λύση δύο κρατών και ότι δεν μπορούμε να αποκλίνουμε από την ουσία του πλαισίου, όπως αυτό έχει προσδιοριστεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
5404362
Και η διαρκής προκλητικότητα, η αύξηση της έντασης, δεν συνάδει με μία εποικοδομητική στάση η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει μία ειλικρινή συζήτηση για ένα σύνθετο πρόβλημα του οποίου, όμως, επί τις παρούσες συνθήκες η επίλυσή του δυσχεραίνεται ιδιαίτερα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Να γνωρίζεις -ακόμα μία φορά- ότι η στήριξή μας είναι αμέριστη και προφανώς έχουμε πάντα τη δυνατότητα -έγινε και στο πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών- να εγείρουμε την τουρκική προκλητικότητα, ειδικά όταν αυτή αφορά και έργα, ενεργειακά, έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και έρευνες οι οποίες διεξάγονται από ευρωπαϊκά πλοία».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων, μίλησε για αδιανόητα προαπαιτούμενα εκ μέρους της Τουρκίας για να επανεκκινήσει ο διάλογος και πρόσθεσε ότι: «Είμαι βέβαιος ότι η οδός που ακολουθούμε, που είναι και η πλέον ενδεδειγμένη δηλαδή του ειρηνικού διαλόγου, τις προσπάθειες ενός δημιουργικού διαλόγου, πού βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο, που βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών είναι ο πλέον ενδεδειγμένος. Η οποιαδήποτε άλλη συνταγή είναι συνταγή καταστροφής. Ειλικρινά διερωτώμαι: Πόσο πιο ευτυχισμένος θα ήταν ο τουρκικός λαός αν αντί της κούρσας εξοπλισμών που επιδιώκει ο Τούρκος ηγέτης επένδυε στην ευημερία του λαού του».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι το μοναδικό αποδεκτό πλαίσιο ορίζεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες είναι δεσμευτικές προς όλους.
5404551
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ελληνογαλλική συμφωνία για την εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης και για την ανανεωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και για τη σημασία της για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά το πέρας της συνάντησης οι δύο ηγέτες υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση περιοχών της Ανατολικής Αττικής (Μάτι) που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2018, με χρηματοδότηση από πόρους που συγκεντρώθηκαν από συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας και από δωρεές ιδιωτών.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν, επίσης, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νατάσα Πηλείδου.

Ηχηρά μηνύματα προς την Τουρκία στην τριμερή Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου - Όχληση της Άγκυρας

«Δείξαμε το δρόμο για την οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας και καλής γειτονίας μακριά από λογικές επιβολής, μονομερούς αυθαιρεσίας, πολιτικής κανονιοφόρων και απειλών πολέμου», διαμήνυσε ο έλληνας πρωθυπουργός, στέλνοντας αποφασιστικά μηνύματα με κύριο αποδέκτη την Άγκυρα, με τους ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου και Λιβύης πέραν από τους τομείς της πολυεπίπεδης συνεργασίας των τριών κρατών να κάνουν ειδικές αναφορές στις δηλώσεις τους στις πρακτικές της Άγκυρας.

Οι τρεις χώρες υπέγραψαν μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεσή τους. Ο φιλόδοξος στόχος όμως που περιέγραψε ο πρόεδρος της Αιγύπτου είναι ο αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ στην Αίγυπτο για υγροποίηση, για να φτάνει με πλοία στην Ελλάδα για διανομή. Την ίδια στιγμή, οι αναφορές Σίσι στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων με βάση τη διεθνή Νομιμότητα αφορούσαν και πάλι την Τουρκί.

«Είναι σημαντικό να συνεργαστούμε ώστε να υπάρξει η ίδρυση ενός αγωγού μεταφοράς από το οικόπεδο Αφροδίτη, πράγμα το οποίο συνάδει με τις μεγάλες φιλοδοξίες για την ίδρυση ενός φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου για την αξιοποίηση των αποθεμάτων σε υδρογονάνθρακες που συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο το οποίο σέβεται την κυριαρχία όλων των χωρών επί των φυσικών τους πόρων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φατάχ Αλ Σίσι.

Από την πλευρά της η Τουρκία αντέδρασε εντόνως στην κοινή διακήρυξη Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου. Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ γίνεται λόγος για «μια νέα εκδήλωση της εχθρικής πολιτικής του δiδύμου Ελλάδας- Eλληνοκυπρίων απέναντι στην Τουρκία και την ‘ΤΔΒΚ’».