Κακώς έκανα τη δήλωση «μη σώσεις να εμβολιαστείς», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Είπε ότι οι εμβολιασμένοι χρεώνουν την μη επιστροφή τους στην κανονικότητα στους ανεμβολίαστους κάτι που δημιουργεί πόλωση, ενώ την ίδια στιγμή εκτίμησε ότι όσο μια χώρα απομακρύνεται από την Δύση πέφτει το ποσοστό εμβολιασμού.

Σε ότι αφορά την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, είπε ότι υπάρχει ένα λεπτό σημείο μεταξύ της προστασίας της δημόσιας προστασίας και της ελεύθερης βούλησης. Απέκλεισε εμμέσως το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο lockdown καθώς όπως είπε υπάρχει πλέον το εμβόλιο, ενώ απέφυγε να εμπλακεί στα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ.

Αναφορικά με την συμφωνία για τα ναυπηγεία Ελευσίνας είπε ότι η δικαστική απόφαση αναμένεται την Άνοιξη του 2022 ώστε να προχωρήσει η καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζομένους και οι επενδύσεις.

Για την ακρίβεια είπε ότι η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ, αναφέροντας παράλληλα πως είναι εντατικοί οι έλεγχοι στην αγορά.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε:

Αναφορικά με τη δήλωσή του «να μη σώσουν να εμβολιαστούν

Τη δήλωση αυτή κακώς την είπα, την ίδια στιγμή είπα ότι αναφέρομαι μόνο σε εκείνους οι οποίοι με βρίζουν όταν τους λέω για τον εμβολιασμό. Η κουβέντα που κάναμε εκεί ήταν για εκείνους που στέλνουν στα social media φοβερές κατάρες και φοβερές ύβρεις, έχω διαβάσει πράγματα που δεν πίστευα ότι άνθρωπος μπορεί να στείλει στο συνάνθρωπό του. Η εμπειρία μου η τηλεοπτική θα έπρεπε να με είχε προστατεύσει και να ξέρω ότι θα κόψουν τη φράση μου στη μέση, αυτό δεν συνέβη. Το είπα, είπα μετά κακώς το είπα παιδιά, εννοούσα αυτό συγγνώμη για όσους προσέβαλα και πήγαμε παρακάτω και οι δημοσιογράφοι δεν επέμειναν κιόλας γιατί το είχα ήδη μαζέψει .  Τέτοιο κύμα υποστήριξης από συμπολίτες μου για αυτή τη δήλωση δεν θυμάμαι να έχω ξαναπάρει. Εμένα με εντυπωσίασε γιατί ο εγώ ο ίδιος είπα ότι δεν έπρεπε να το πω. Ο κόσμος που εμβολιάστηκε και που έχει κουραστεί από τις μάσκες , από τον περιορισμό της ζωής του που έστω πια είναι μικρότερος αλλά στο βαθμό που τον υφίσταται, από το γεγονός ότι ακόμα δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο status quo της ζωής μας αρχίζει να χρεώνει αυτή του τη μη δυνατότητα της επιστροφής του στην κανονικότητα στους συμπολίτες του που αρνούνται να εμβολιαστούν και αυτό δημιουργεί μέσα στην κοινωνία πολύ μεγάλη πόλωση και αυτό δεν είναι καλό.

Ερωτηθείς γιατί η Πορτογαλία έχει τόσο μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού σε σχέση με την Ελλάδα

Γιατί έχει έναν λαό που είναι κοντά πιο πολύ στη Δύση. Αν δείτε το χάρτη στην Ευρώπη όσο πιο δυτική είναι μια χώρα τόσο υψηλότερα τα ποσοστά εμβολιασμού της και όσο πιο στην ανατολική Ευρώπη γίνεται μια χώρα τόσο πέφτουν. Εμείς είμαστε ακριβώς στη μέση όπως σε όλα μας. Όσο μια χώρα απομακρύνεται, όπως θα έλεγε ο Κοραής και οι άλλοι, από τα φωτισμένα έθνη της Δύσεως πέφτει το ποσοστό εμβολιασμού. Η διαφορά Δύσης –Ανατολής είναι ότι η Δύση είναι με την επιστήμη, με τον ορθολογισμό και με τη λογική, η Ανατολή είναι περισσότερο με το συναίσθημα. Αν δεις το εμβόλιο συναισθηματικά και το κρίνεις ως μια πράξη επιβολής του κράτους εναντίον σου πας αρνητικά, αν το δεις λογικά, επιστημονικά, ορθολογικά πας θετικά.

Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα

Σήμερα στην Ελλάδα άνθρωπος που μπορεί βάσιμα να ισχυριστεί ότι είναι ανενημέρωτος για τους κινδύνους του ιού και το οφέλη του εμβολίου εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει άρα από εκεί και πέρα έχει ένα χαρακτήρα προσωπικής επιλογής. Η μόνη συζήτηση που θα μπορούσε να γίνει εδώ είναι αν θα μπορούσε το κράτος να επεκτείνει ή όχι την υποχρεωτικότητα που εκεί είναι μια άλλη συζήτηση. Στην υπόθεση της υποχρεωτικότητας υπάρχει ένα λεπτό σημείο, ένα σημείο ισορροπίας όχι εύκολης μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και της ελευθέρας βουλήσεως. Εγώ επειδή σε όλη μου τη ζωή ήμουνα φιλελεύθερος δεξιός, εγώ ποτέ δεν πίστεψα σε ένα κράτος πατερούλη ούτε σε ένα κράτος αφεντικό, εγώ πιστεύω στους ανθρώπους που μπορούν μεταξύ τους να συνεννοούνται καλόπιστα και πολιτισμένα. Μου αρέσει η ελευθερία της βουλήσεως, την υπερασπίζομαι. Ο Ντράγκι έκανε αυτό που έκανε υπό τις συνθήκες που έζησε η Ιταλία , η Ελλάδα δεν έφτασε ποτέ σε αυτά τα επίπεδα πανδημίας ευτυχώς. Πιο τζάμπα θάνατο σήμερα από τον κοροναϊό ανεμβολίαστου δεν μπορώ να σκεφτώ ότι υπάρχει στον κόσμο. Σου έχει δώσει η επιστήμη την ευκαιρία να μην κινδυνεύεις να πεθάνεις και εσύ πας μόνος σου και παίζεις τη ζωή σου κορώνα-γράμματα. Είναι τζάμπα, είναι άδικο, είναι κρίμα.

Ερωτηθείς αν είναι βέβαιος ότι ό, τι και να συμβεί δεν θα γίνει lockdown

Τη φράση «ό,τι και να συμβεί» στην πολιτική εγω δεν τη βάζω ποτέ. Εγώ πιστεύω ότι την ώρα που πήραμε την απόφαση να κλείσουμε τον κόσμο στα σπίτια τους, να κλείσουμε τις επιχειρήσεις και να πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα, μέτρα που ποτέ στη ζωή μου δεν είχα φανταστεί ότι θα έπαιρνα ως υπουργός, το ηθικό μας δικαίωμα για να παραβιάσουμε όλα τα δικαιώματα ελεύθερης κυκλοφορίας, βούλησης και λοιπά όλων αυτών των ανθρώπων ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας. Γιατί δεν υπήρχε το εμβόλιο, είχαμε μια άγνωστη πανδημία που δεν ξέραμε τις διαστάσεις που θα ελάμβανε και άρα έπρεπε πάνω σε αυτή τη βάση υποχώρησε όλο το υπόλοιπο. Σήμερα με το εμβόλιο ξέρουμε ότι αυτός που εμβολιάζεται μπορεί μεν να νοσήσει αλλά δεν θα πεθάνει άρα το ηθικό μας αυτό δικαίωμα να τον κλείσουμε ξανά μέρα στο σπίτι του σήμερα δεν υφίσταται.

Όμως υπάρχει ένα 30% ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί και αν η πανδημία δείξει τα δόντια της με το τέταρτο κύμα ενδεχομένως να γεμίσουν οι εντατικές εκεί τι θα γίνει;

Δεν θα ήθελα καθόλου να μπω σε αυτή την σεναριολογία, δεν θα ήξερα καθόλου πως θα αντιδρούσαν πια οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας έναντι των ανεμβολίαστων αν αυτοί τους έπαιρναν στο μυαλό τους.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο κ. Πολάκης τροφοδοτεί τη δεξαμενή των ανεμβολίαστων

Το φάρμακο το οποίο προέβαλε ο κ. Πολάκης στο Facebook έχει αποσυρθεί σήμερα, απαγορεύεται να τα δώσεις στους ανθρώπους. Τα μονοκλωνικά αντισώματα της εταιρείας που είχε βγάλει στο Facebook έχουν απαγορευτεί ως αναποτελεσματικά. Θέλετε να κάνουμε κανονική συζήτηση με τον κ. Πολάκη που σε όλα αυτά που συμβαίνουν βρήκε να βρίσει τον κ. Τσιόδρα;

Για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Οι εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ δεν με αφορούν καθόλου. Είμαι αντιπρόεδρος της ΝΔ δεν πρόκειται ποτέ να αποσπάσετε την παραμικρή μου δήλωση για τις εσωτερικές εξελίξεις σε ένα άλλο κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ είναι πολιτικός μας αντίπαλος, είναι ένας άλλος πολιτικός χώρος, δεν εμπλεκόμαστε ποτέ στα εσωτερικά άλλων κομμάτων ότι θέλουν θα κάνουν στο χώρο τους.

Αναφορικά με τη συμφωνία για την εξυγίανση ναυπηγεία Ελευσίνας

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το νέο σχήμα θα φτάσει στο δικαστήριο μέχρι τέλος του έτους βάσει του πτωχευτικού νόμου της ελληνικής δημοκρατίας, θα καταθέσει το σχέδιο εξυγίανσης, θα εκδοθεί η δικαστική απόφαση ελπίζω μέχρι την Άνοιξη του 2022 εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και εκεί θα μπορεί να μπει πλέον το νέο σχήμα και να πληρώσει τα δεδουλευμένα των εργαζομενων και να αρχίσει τις επενδύσεις για να πάρει μπρος το ναυπηγείο. Ο όμιλος Fincantieri είναι ο μεγαλύτερος ναυπηγικός όμιλος της Ευρώπης, ο τέταρτος μεγαλύτερος του κόσμου με δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και πάνω από 6 δις ετήσιο τζίρο. Η είδηση ότι αυτός ο όμιλος αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα και να επενδύσει είναι από μόνο του ένα τεράστιο ζήτημα.

Όταν ήρθα στο υπουργείο Ανάπτυξης ειχαμε τρία ναυπηγία για δεκαετίες κλειστά, τη Σύρο, το Σκαραμαγκά και την Ελευσίνα που ήταν κανονικά νεκροταφεία. Πρώτα ξεμπλοκάραμε τη Σύρο που ξεκίνησε και δουλεύει ήδη δυο χρόνια ρολόι με κέρδη και με εργαζόμενους ευχαριστημένους. Στη συνέχεις προχωρήσαμε με τον κ. Σταικούρα στο διαγωνισμό που τελικώς πέτυχε και βρέθηκε αγοραστής ένας εξαιρετικός έλληνας εφοπλιστής ο κ. Προκοπίου, με ένα εξαιρετικό σχέδιο ανάπτυξης του ναυπηγείου αυτού και τώρα είναι σε φάση που γίνεται η μεταβίβαση των μεριδίων για να προχωρήσει και εκεί η επένδυση. Και τώρα με την Ελευσίνα κλείσουμε και την τελευταία εκκρεμότητα δηλαδή θα έχω μπει στο υπουργείο με τρία ναυπηγεία για περίπου 40 χρόνια κλειστά και θα φύγω με τρία ναυπηγεία που θα λειτουργούν και αυτό μου προκαλεί υπερηφάνεια.


Αναφορικά με την ακρίβεια

Η Ελλάδα προχθές που βγήκε ο πίνακας της Eurostat έχει τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Κάνουμε ελέγχους, διατάξεις σχετικές με την αισχροκέρδεια υπάρχουν, με την αγορά είμαστε σε συνεχή επαφή για να υπάρχει επάρκεια σε προϊόντα δεν θέλω να υποκριθώ ότι αυτή είναι μια εύκολη άσκηση, δεν είναι εύκολη γιατί δεν εξαρτάται μόνο από εμάς είναι παγκόσμια και κάτι που είναι παγκόσμιο αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να το λύσει ένας υπουργός Ανάπτυξης σε μια χώρα.

Ακούστε τη συνέντευξή του