Στις 3 Νοεμβρίου στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική - Πόλεμος ανακοινώσεων
«Θα σεβαστούν τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 68 παρ. 2 του νέου Συντάγματος που και οι ίδιοι ψήφισαν ή από τον πανικό τους θα ευτελίσουν και το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο;»
Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συζήτηση και ψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις δημοσκοπήσεις και την χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης για την πανδημία.
Αυτό ανακοίνωσε στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ο ίδιος ο κ. Τασούλας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο να υπάρξει και δεύτερη πρόταση για εξεταστική, τότε αυτή θα έχει διαφορετικό περιεχόμενο ως προς το χρόνο. Η Βουλή θα θέσει επί τάπητος την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία εφόσον - όπως και αναμένεται με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων - λάβει 120 ψήφους θα συσταθεί σε εξεταστική.
Αυτό που ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα είναι το τι θα πράξει η πλειοψηφία, μετά την απόρριψη της πρότασης του ίδιου του πρωθυπουργού να γίνει η διαδικασία διευρυμένη, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες και ακραίες διατυπώσεις. Το σενάριο της κατάθεσης νέας πρότασης, με την οποία πιθανότατα θα συμφωνήσουν και αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι πάντα στο τραπέζι, παρότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στο κοινοβουλευτικό παράδοξο της παράλληλης λειτουργίας δύο όμορων επιτροπών.
Υπενθυμίζεται πως η πρόταση έχει κατατεθεί στο πλαίσιο του αναθεωρημένου Συντάγματος, που δίνει την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να συγκροτεί ως δύο εξεταστικές ανα κοινοβουλευτική περίοδο αρκεί να λαμβάνουν την θετική ψήφο 120 βουλευτών.
Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των κομμάτων, η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία.
ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας έχει κάτι να κρύψει;
Πηγές της ΝΔ ανάφεραν μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής πως: «Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όρισε την 3η Νοεμβρίου 2021, ως ημέρα συζήτησης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με δικαίωμα της μειοψηφίας, που υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ πρότεινε και ψήφισε στο πλαίσιο της τελευταίας Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Η θέση της ΝΔ είναι σαφής και συγκεκριμένη όπως τη διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Να συσταθεί διευρυμένη εξεταστική επιτροπή από το 2015 μέχρι σήμερα, με μία ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο ώστε να ελεγχθεί η χρηματοδότηση στα μέσα και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.
Καλούμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απάντησε καταφατικά ενώπιον της Βουλής στην πρόταση του πρωθυπουργού και το νεύμα του καταγράφηκε στις τηλεοπτικές κάμερες, μέχρι και τη συζήτηση της 3ης Νοεμβρίου να δεχθεί την πρότασή μας, να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο και να μην ευτελίσει το Συνταγματικό δικαίωμα της μειοψηφίας επιλέγοντας επικοινωνιακά τρικ για να ξεφύγει από το πολιτικό του αδιέξοδο.
Και διατυπώνουμε ξανά το ίδιο ερώτημα. Τι φοβάται ο κ. Τσίπρας και δε συναινεί σε διευρυμένη Εξεταστική Επιτροπή ουδέτερης διατύπωσης; Έχει κάτι να κρύψει;
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι αν ο κ. Τσίπρας επιμείνει στην ενοχική στάση του, η Νέα Δημοκρατία θα αναλάβει κάθε θεσμική πρωτοβουλία προκειμένου να διερευνηθεί το σύνολο του διαστήματος από το 2015 έως και το 2021».
ΣΥΡΙΖΑ: Η Εξεταστική Επιτροπή θα στηθεί είτε ψηφίσει η ΝΔ είτε όχι
Η απάντηση ήρθε από την Κουμουνδούρου όπου αναφέρουν: «Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κρύψει τις ευθύνες του για τις λίστες Πέτσα πίσω από «ουδέτερες διατυπώσεις».
Η Εξεταστική Επιτροπή θα στηθεί είτε ψηφίσει η ΝΔ είτε όχι.
Δεδομένου λοιπόν ότι η ΝΔ θα έχει την πλειοψηφία στην Επιτροπή και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι μετά τη σύστασή της αποδέχεται οποιαδήποτε πρόταση για χρονική διεύρυνση, τι είναι αυτό που φοβίζει τον κ. Μητσοτάκη και προσπαθεί να δραπετεύσει; Μήπως ότι η υπόθεση Κουρτς είναι παιδική χαρά μπροστά στα αίσχη που έχουν κάνει ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες με τις υπογραφές τους;
Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό: «Θα σεβαστούν τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 68 παρ. 2 του νέου Συντάγματος που και οι ίδιοι ψήφισαν ή από τον πανικό τους θα ευτελίσουν και το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο;»