Η συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου στην κούρσα για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα (και) στην Κουμουνδούρου.

Οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα στις πρώτες συσκέψεις που έκαναν μετά την αναγγελία της υποψηφιότητας προσπάθησαν να εκτιμήσουν τι συμφέρει και τι όχι τον ΣΥΡΙΖΑ και πόσο αλλάζουν τα δεδομένα για το κόμμα τους.

Προσπαθούν, δηλαδή, να σταθμίσουν ποιος από τους υποψηφίους του Κινήματος Αλλαγής μπορεί εξυπηρετήσει καλύτερα το αφήγημα του κ. Τσίπρα για τη διαμόρφωση της προοδευτικής διακυβέρνησης, λόγω και του εκλογικού νόμου με τον οποίο θα πραγματοποιηθούν οι εθνικές εκλογές.

Συν τοις άλλοις, ένα ζήτημα που τους προβληματίζει ιδιαιτέρως με την περίπτωση του κ. Παπανδρέου είναι η άνεση με την οποία κυκλοφορεί στα διεθνή φόρα και πόσο η δική του παρουσία στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές μπορεί να περιθωριοποιήσει την αντίστοιχη του κ. Τσίπρα.

Ταυτόχρονα, έχουν πάρει τη λίστα με τα 695 μέλη της (διορισμένης) Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, προκειμένου να εξετάσουν πόσοι από αυτούς ενδέχεται να επηρεαστούν από την εμπλοκή Παπανδρέου στις διεργασίες του ΚΙΝ.ΑΛ. και, πολύ περισσότερο, από την προοπτική της εκλογής του.

Και αυτό γιατί ένας σημαντικός αριθμός των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καθαρά «παπανδρεϊκές αναφορές» και είχαν με ποικίλους τρόπους συνεργαστεί ή στηρίξει κατά το παρελθόν τον πρώην πρωθυπουργό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο πρώην γραμματείς του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης, είναι πλέον κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπροσθέτως, με το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου είχαν πρωτοεκλεγεί, δραστηριοποιηθεί πολύ ενεργά ή αναμειχθεί στα πολιτικά δρώμενα σημερινοί βουλευτές, πρώην βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Αγγελος Τόλκας, ο Θάνος Μωραΐτης, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Θανάσης Οικονόμου, η Μαρία Θεοχάρη, η Γεωργία Γεννιά, ο Θανάσης Γικόνογλου, ο Θόδωρος Παραστατίδης, ο Αντώνης Γάκης, ο Θόδωρος Δουλουμπέκης, η Χρυσάνθη Κισκήρα, ο Ρούλης Κοκελίδης, ο Νίκος Μαδεμλής, ο Χρήστος Ρώσσιος, ο Αγης Τάτσης, ο Χρήστος Κοκκινοβασίλης κ.ά.

Στενή συνεργάτιδα

Ξεχωριστή, δε, αναφορά πρέπει να γίνει στη Ρεγγίνα Βάρτζελη, η οποία επί δεκαετίες ήταν στενή συνεργάτιδα και διευθύντρια στο γραφείο του κ. Παπανδρέου και σήμερα είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες, η κυρία Βάρτζελη λέει ότι δεν θα έχει την παραμικρή ανάμειξη στις διεργασίες του Κινήματος Αλλαγής, ακόμα και αν εκλεγεί πρόεδρος ο Παπανδρέου.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σηκώσει το τηλέφωνο, έχει συνομιλήσει με πρόσωπα με τα οποία είχε συνεργαστεί στο παρελθόν και τους έχει ζητήσει να στηρίξουν τον κ. Παπανδρέου στην εκλογική κούρσα.

Είναι ξεκάθαρο, πάντως, πως όλοι οι προαναφερθέντες δεν μπορούν να μπουν στο ίδιο καζάνι και, πολύ περισσότερο, όσοι έχουν κεντρικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Χρ. Σπίρτζης, Γ. Ραγκούσης κ.ά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας σημαντικός αριθμός προσώπων που είναι στον ΣΥΡΙΖΑ θα σταθμίσει τη στάση του με βάση τις προοπτικές που μπορεί να έχει είτε παραμένοντας στον χώρο αυτόν είτε επιστρέφοντας στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Γι’ αυτό και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως προαναφέραμε, ήδη έχει ξεκινήσει ένας πρώτος γύρος βολιδοσκόπησης των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης. Εν γνώσει, βεβαίως, των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως, ακόμα και αν εισπράττουν ξεκάθαρες απαντήσεις, κάποιοι θα περιμένουν την 5η ή και τη 12η Δεκεμβρίου για να κάνουν το επόμενο βήμα.

Να δουν, δηλαδή, πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί, ποια πρόσωπα παίζουν ρόλο στον κάθε νομό, πόσο μπορούν εκείνοι να παίξουν ρόλο σε τοπικό επίπεδο κ.λπ.

Ακόμα και έτσι, ήδη κυκλοφορούν ονόματα πρώην βουλευτών, μεσαίων και χαμηλότερων στελεχών, που στο άκουσμα της συμμετοχής του Παπανδρέου στην εκλογική διαδικασία είναι έτοιμοι να επιστρέψουν, όπως λέγεται, «σπίτι τους» ή και να συζητήσουν το ενδεχόμενο αυτό.

Στην λίστα αυτή, για παράδειγμα, πρώτο από όλα φιγουράρει, σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα του πρώην βουλευτή Aιτωλοακαρνανίας Χρήστου Κοκκινοβασίλη.

Εμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι σε πρώτη φάση θα υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα σε επίπεδο απλών μελών και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κίνημα Αλλαγής και σε επόμενη φάση αυτό μπορεί να μεταφερθεί και σε επίπεδο στελεχών του κόμματος, ανάλογα και με τη δυναμική που θα αποκτήσει το Κίνημα Αλλαγής.