Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες «να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση» στον χαιρετισμό του, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19».

«Είναι πιο εύκολο να πείσεις κάποιον να κάνει την τρίτη αναμνηστική δόση, παρά να πείσεις κάποιον που δεν το έχει κάνει», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ημερίδα διοργανώνει η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ηλικιωμένους: «Η συγκυρία επιτάσσει ταυτόχρονα με την πρόληψη να ενταθούν και οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων. Και ασφαλώς -και θα επιμείνουμε πολύ σε αυτό- να ολοκληρωθεί γρήγορα ο κύκλος της ενισχυτικής τρίτης δόσης. Διότι γνωρίζουμε πια -μας έχετε ενημερώσει επιστημονικά και έχουμε όλα τα σχετικά δεδομένα- ότι το τείχος ανοσίας αρχίζει μετά το εξάμηνο, ειδικά στις μεγάλες ηλικίες, να παρουσιάζει ρωγμές. Και ο μόνος τρόπος να ενισχυθεί είναι η τρίτη, ενισχυτική δόση, η οποία μάλιστα θα ανοίξει για όλο τον πληθυσμό από αυτήν την Παρασκευή».



«Το συντομότερο δυνατό»

Στη συνέχεια οκ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Από τη στιγμή που κάποιος, λοιπόν, έχει συμπληρώσει εξάμηνο από τη χορήγηση της 2ης δόσης, τον ενθαρρύνουμε, του ζητάμε, να σπεύσει να κάνει την 3η δόση το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την άμυνά του απέναντι στον κοροναϊό.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν την Τρίτη από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη βασίζονται σε τρεις αρχές:
  1. Από την στιγμή που έχουμε στην διάθεσή μας το εμβόλιο δεν θα ξανακλείσει η οικονομία και η κοινωνία.
  2. Οι εμβολιασμένοι δεν θα χάσουν τα δικαιώματα που έχουν.
  3. Όσοι δεν θωρακίζονται ακόμα με το εμβόλιο θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο, με περισσότερα τεστ για να ελέγχονται και οι ίδιοι και οι γύρω τους. 

«Να το πράξουν άμεσα»

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι «όσοι το σκέφτονται να εμβολιαστούν να το πράξουν αύριο κιόλας για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες και να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία μας και να ξεφύγουμε επιτέλους από αυτή την περιπέτεια».

«Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να χτίσουμε ένα ανθρωποκεντρικό και όχι ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας για να μη νοσούν οι πολίτες. Το εμβόλιο είναι η απόλυτη πρόληψη. Το μεγαλύτερο δώρο της επιστήμης και η επιστημονική ανακάλυψη που παγκόσμια έσωσε τις περισσότερες ζωές», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, κάλεσε «να μην διαρραγεί το εθνικό μέτωπο της κοινής λογικής και της επιστημονικής ακρίβειας».



«Θέλω να κάνω μία έκκληση σε όλα τα κόμματα, σε όλους τους συναδέλφους που πιστεύω ότι έχουν επιδείξει κατά κανόνα μεγάλη υπευθυνότητα και μεγάλη ευαισθησία στα θέματα αυτά: να μπορέσουμε να ακούσουμε με προσοχή τις συμβουλές της επιστήμης. Να μην κομματικοποιούμε άσκοπα μία μεγάλη εθνική μάχη η οποία πρέπει να κερδηθεί», είπε χαρακτηριστικά.

«Μεγάλη απώλεια»

Αξίζει επίσης να τονιστεί η αναφορά του πρωθυπουργού στη Φώφη Γεννηματά. Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης, στην αρχή της ομιλίας του είπε: «Η σημερινή μας εκδήλωση γίνεται, δυστυχώς, στη σκιά της μεγάλης απώλειας της Φώφης Γεννηματά κι ενώ ταυτόχρονα η υγειονομική κρίση έχει πλέον μετατραπεί σε μία πανδημία που αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Συνεπώς, το θέμα της, η διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και ο προσυμπτωματικός έλεγχος στη μετά-Covid εποχή αποκτά θα έλεγα μία τραγική επικαιρότητα. Κυρίως όμως αποκτά και επείγοντα χαρακτήρα. Ακριβώς για αυτό, όπως ξέρετε, έχει ήδη δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού το οποίο πήρε το όνομα της Φώφης».

Παράλληλα, αποκάλυψε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα: «Θα αφορά σε πρώτη φάση γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών, που θα ειδοποιούνται ηλεκτρονικά για το ραντεβού τους σε διάφορες δομές υγείας κι εκεί θα λειτουργούν παράλληλα και σταθμοί παροχής εξειδικευμένων συμβουλών και υποστήριξης».



Δωρεάν εξετάσεις

Σημαντική είναι και η επιβεβαίωση της είδησης, δια στόματος πρωθυπουργού για το κόστος των εξετάσεων, τους επόμενους μήνες: «Από τις αρχές του 2022 αυξάνονται σημαντικά και οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις τόσο για ογκολογικές όσο και για καρδιολογικές ασθένειες. Συμπεριλαμβάνουμε βέβαια σε αυτές και τον διαβήτη και τη χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια. Πρόκειται για τις αιτίες, το γνωρίζετε καλά, που προκαλούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αφενός με έγκαιρη διάγνωση και αφετέρου, και εκεί αποδίδω προσωπικά πολύ μεγάλη σημασία, με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής».