Οικονόμου στα Παραπολιτικά 90,1: Το θέμα της ασφάλειας δεν επιτρέπει στείρα πολιτική αντιπαλότητα - 8.000 αστυνομικοί και 1.800 συνεργεία στους ελέγχους για τα μέτρα
Ο υφυπουργός κατέστησε σαφές ότι οι ανάγκες ήταν τέτοιες που απαιτούσαν τον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού Λειτουργίας της Άμεσης Δράσης
«Η Ελληνική Αστυνομία από τον Μάρτιο του 2020 συμμετέχει στα μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι έχουν πραγματοποιηθεί 32 εκατομμύρια έλεγχοι έχουν βεβαιωθεί 405.000 χιλιάδες παραβάσεις, έχουν γίνει 3.417 συλλήψεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 118 εκατομμυρίων ευρώ.
«Το θέμα της ασφάλειας δεν επιτρέπει στείρα πολιτική αντιπαλότητα»
Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι καθημερινά 8.000 αστυνομικοί συμμετέχουν στην εφαρμογή των μέτρων και έχουν συγκροτηθεί 1.800 συνεργεία, ενώ τόνισε πως έχει εμβολιαστεί το 70% του προσωπικού της ελληνικής αστυνομίας ενώ καθημερινός είναι ο έλεγχος για τα τεστ των ανεμβολίαστων.
Επίσης, υπογράμμισε ότι το προσωπικό που δεν εμβολιάζεται είναι δύσκολο να μπει σε αναστολή, ενώ αναφορικά με την καταδίωξη στο Πέραμα είναι πως υψηλά κλιμάκια ουδέποτε έδωσαν εντολή να σταματήσει η καταδίωξη
Ο υφυπουργός κατέστησε σαφές ότι οι ανάγκες ήταν τέτοιες που απαιτούσαν τον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού Λειτουργίας της Άμεσης Δράσης που παρέμενε ίδιος από το 2013, ενώ σε σχέση με τη με τη λειτουργία καμερών, ανέφερε πως είχε υπάρξει η σχετική προαναγγελία από τον κ. Χρυσοχοϊδη, και θα γίνει διαγωνισμός για τις κάμερες.
Τόνισε ότι το υλικό από τις κάμερες αποτελεί αναγκαίο υλικό, ενώ τέλος ανέφερε πως το θέμα της ασφάλειας δεν επιτρέπει στείρα πολιτική αντιπαλότητα.
Αναλυτικά η συνέντευξή του
«Η Ελληνική Αστυνομία από το Μάρτιο του ’20 συμμετέχει ενεργά ως προς την εφαρμογή των μέτρων για την πανδημία και δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά δεδομένου ότι και το προσωπικό των άλλων συναρμόδιων μηχανισμών δεν επαρκεί για να μπορέσει να επιτηρήσει την εφαρμογή των μέτρων αυτών. Το 78% των ελέγχων που έχουν πραγματοποιηθεί από 13 Μαρτίου του ‘20 έως και σήμερα το ενεργεί η Ελληνική Αστυνομία. Η Ελληνική Αστυνομία έχει βεβαιώσει το 95% των παραβάσεων. Οι έλεγχοι είναι συνεχείς όλο αυτό το χρονικό διάστημα, δεν έχει υπάρξει χαλάρωση, έχουμε δηλαδή από την αρχή εφαρμογής των μέτρων έως και σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει 32 εκατομμύρια έλεγχους. Για την ακρίβεια 32.022.943 ελέγχους. Έχουν βεβαιώσει 405.446 παραβάσεις, έχουν γίνει 3.417 συλλήψεις και έχει γίνει αναστολή λειτουργίας σε 2.109 ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα. Καθημερινά ασχολούνται 8.000 αστυνομικοί για την εφαρμογή των μέτρων και έχουν συγκροτηθεί 1.800 συνεργεία».
Για το ποια είναι η εντολή που έχει δοθεί στους αστυνομικούς σε σχέση με τους ελέγχους
«Οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται με αποφασιστικότητα, με την συχνότητα που επιβάλλεται, εστιασμένα κυρίως στα καταστήματα και στους χώρους που παρατηρούμε κατ’ επανάληψη παραβιάσεις των σχετικών μέτρων. Αυτή τη στιγμή έχουμε συνολικό ύψος προστίμων 118.788.924 €. Δεν είναι εισπρακτική η διαδικασία, θα πρέπει τα μέτρα να εφαρμοστούν. Πρέπει να κάνουμε μια έκκληση σε αυτούς που αρνούνται να εμβολιαστούν ότι αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη έναντι του εαυτού τους, των παιδιών τους, της οικογενείας τους, της κοινωνίας».
Για το ποσοστό εμβολιασμένων αστυνομικών
«Υπάρχει δυστυχώς ένας αριθμός ατόμων που για διάφορους λόγους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί αν και γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια από πλευράς ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας για να πεισθούν και αυτοί. Γύρω στο 70% του προσωπικού της ελληνικής Αστυνομίας έχει εμβολιαστεί. Θα πρέπει να επισημάνω ότι από τη μια πλευρά σε σχέση με τα τεστ τα οποία προβλέπονται να κάνουν για να εκτελέσουν υπηρεσία τα εφαρμόζουμε με πολύ μεγάλη αυστηρότητα και με καθημερινό έλεγχο από πλευράς εσωτερικού ελέγχου από την Ελληνική Αστυνομία για να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι το προσωπικό συμμορφώνεται προς τους κανόνες που ισχύουν αλλά είναι και υγιές αυτό που βγαινει έξω και κάνει τους ελέγχους. Υπάρχει όμως μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με αυτά που ισχύουν για τον υπόλοιπο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αντιλαμβάνεστε ότι το προσωπικό το οποίο δεν εμβολιάζεται στην Ελληνική Αστυνομία είναι πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο να το βάλουμε σε αναστολή γιατί δεν μπορούμε να το αναπληρώσουμε. Κατά συνέπεια τίθενται πολύ σημαντικά θέματα ασφαλείας αν μπει σε αναστολή ένα μέρος της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και στα υπόλοιπα ένστολα σώματα, οπότε η ιδιαιτερότητα αυτή μας επιβάλλει να προσαρμόσουμε το πλαίσιο των ελέγχων σε αυτό που επιβάλλει η καθημερινότητα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με έναν ρεαλισμό. Σε κάθε περίπτωση όμως οι εσωτερικοί έλεγχοι είναι αυστηροί και θέλω να πιστεύω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα το ποσοστό των ανεμβολίαστων στην Ελληνική Αστυνομία θα βελτιωθεί σημαντικά».
Για το περιστατικό στο Πέρασμα και την εντολή να σταματήσει η καταδίωξη
«Σε επίπεδο πολιτικής και φυσικής ηγεσίας από πλευράς υπουργείου και από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας ασφαλώς και δεν είχε δοθεί τέτοια διαταγή και δεν θα μπορούσε να δοθεί. Το τι εδόθη σε χαμηλότερα υπηρεσιακά κλιμάκια είναι θέμα τόσο πειθαρχικής όσο και ποινικής διερεύνησης. Λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση αυτή, δεδομένου ότι η υπόθεση βρίσκεται στην κύρια ανάκριση αλλά και από πλευράς εσωτερικού ελέγχου είναι σε εξέλιξη ένορκη διοικητική εξέταση αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να αναφερθώ, αναμφισβήτητα όμως έχουν προκύψει κάποιες πλημμέλειες από πλευράς επιχειρησιακής τακτικής. Όχι μόνο για τη συγκεκριμένη υπόθεση αλλά με την ευκαιρία αυτή ο υπουργός ζήτησε από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να του υποβάλλει εντός 5 ημερών, και το υπέβαλλε, ένα πόρισμα που σε πρώτη φάση θα αποτυπώνει αδυναμίες οι οποίες έχουν εντοπιστεί συνολικότερα ως προς το όλο πλαίσιο της Άμεσης Δράσης από πλευράς κανονιστικής λειτουργίας και ενεργείας στο πεδίο όταν χρειάζεται να υπάρχουν περιστατικά πρώτης ανταπόκρισης υψηλής επικινδυνότητας. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ένας κανονισμός λειτουργίας ο οποίος τελευταία φορά που έχει αναπροσαρμοστεί είναι το 2013, σε αρκετά σημεία είναι ξεπερασμένος από την πραγματικότητα και υπάρχει η αργκό για να υπάρξει αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του κανονιστικού αυτού πλαισίου της Άμεσης Δράσης και να εμπλουτιστεί και με βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται σε ευρωπαϊκές χώρες. Για το λόγο αυτό έχει συσταθεί ομάδα αξιωματικών η οποία θα αναλάβει μέσα σε ένα μήνα να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία και παράλληλα να συμπληρωθεί το όλο πλαίσιο των μέτρων τα οποία λαμβάνονται και με μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών».
Για τις κάμερες
«Είχε υπάρξει εξαγγελία εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και από τον κ. Χρυσοχοϊδη για τις κάμερες, έγινε όλη η προετοιμασία του αναγκαίου νομοθετικού πλαισίου που χρειαζόταν προκειμένου να λειτουργήσουν οι κάμερες σε συνεργασία με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ολοκληρώθηκε όλο αυτό το νομικό πλαίσιο, υπήρξε και μια μικρή προμήθεια καμερών που έχει δοθεί στα ΜΑΤ και σε κάποιες ομάδες ΟΠΚΕ και αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση σύνταξης των τεχνικών προδιαγραφών προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθεια ενός μεγάλου αριθμού καμερών για να εφοδιαστεί το προσωπικό των ομάδων ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, των περιπολικών και γενικά των αστυνομικών πρώτης ανταπόκρισης. Ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια οι διαδικασίες που προβλέπονται να επισπευσθούν κατά το δυνατόν ούτως ώστε το συντομότερο δυνατόν να είναι εφοδιασμένο το αστυνομικό προσωπικό με τις κάμερες οι οποίες διασφαλίζουν και το αστυνομικό προσωπικό και τον πολίτη και το βιντεοληπτικό υλικό αποτελεί ένα αναμφισβήτητο στοιχείο και για την ποινική διερεύνηση της όποιας υπόθεσης αλλά και την πειθαρχική».
Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ
«Το θέμα της ασφάλειας είναι ένα θέμα το οποίο ειδικά στις μέρες μας με την κρισιμότητα που έχουν τα θέματα και οι νέες απειλές από πλευράς εγκληματικότητας δεν επιτρέπουν την πολυτέλεια μιας στείρας πολιτικής αντιπαλότητας γύρω από τα θέματα αυτά. Αφορούν συνολικότερα την κοινωνία ανεξάρτητα από χρώμα και ιδεολογία και σε αυτό θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις, έχουν υποχρέωση έναντι των πολιτών, να συντείνουν σε μια κοινή λύση ως προς αυτά τα θέματα. Η έννοια του δικομματισμού όπως την εννοούν κάποιοι κύκλοι της Αριστεράς αγιοποιεί δυστυχώς τον εγκληματία, εξαγνίζει τις συμπεριφορές του μειονοτικού και πετροβολεί τις δομές ασφαλείας του κράτους. Προσβλέπει σε ένα κοινωνικό διχασμό σε μια πόλωση. Μας ενθαρρύνει όμως ένα γεγονός ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζει την Ελληνική Αστυνομία η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας δίνει κουράγιο, αυτοπεποίθηση και ικανοποίηση στους αστυνομικούς οι οποίοι με πολύ υψηλό αίσθημα ευθύνης ανταποκρίνονται στην κρισιμότητα των περιστάσεων και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Συμπλεγματικές συμπεριφορές και αντιδράσεις δεν μπορούν να επηρεάσουν την Αστυνομία που υπηρετεί το σύνταγμα, τους νόμους, την τάξη και την συλλογική ασφάλεια».
Ακούστε τη συνέντευξή του
Ο υφυπουργός τόνισε ότι έχουν πραγματοποιηθεί 32 εκατομμύρια έλεγχοι έχουν βεβαιωθεί 405.000 χιλιάδες παραβάσεις, έχουν γίνει 3.417 συλλήψεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 118 εκατομμυρίων ευρώ.
«Το θέμα της ασφάλειας δεν επιτρέπει στείρα πολιτική αντιπαλότητα»
Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι καθημερινά 8.000 αστυνομικοί συμμετέχουν στην εφαρμογή των μέτρων και έχουν συγκροτηθεί 1.800 συνεργεία, ενώ τόνισε πως έχει εμβολιαστεί το 70% του προσωπικού της ελληνικής αστυνομίας ενώ καθημερινός είναι ο έλεγχος για τα τεστ των ανεμβολίαστων.Επίσης, υπογράμμισε ότι το προσωπικό που δεν εμβολιάζεται είναι δύσκολο να μπει σε αναστολή, ενώ αναφορικά με την καταδίωξη στο Πέραμα είναι πως υψηλά κλιμάκια ουδέποτε έδωσαν εντολή να σταματήσει η καταδίωξη
Ο υφυπουργός κατέστησε σαφές ότι οι ανάγκες ήταν τέτοιες που απαιτούσαν τον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού Λειτουργίας της Άμεσης Δράσης που παρέμενε ίδιος από το 2013, ενώ σε σχέση με τη με τη λειτουργία καμερών, ανέφερε πως είχε υπάρξει η σχετική προαναγγελία από τον κ. Χρυσοχοϊδη, και θα γίνει διαγωνισμός για τις κάμερες.
Τόνισε ότι το υλικό από τις κάμερες αποτελεί αναγκαίο υλικό, ενώ τέλος ανέφερε πως το θέμα της ασφάλειας δεν επιτρέπει στείρα πολιτική αντιπαλότητα.