Λιγότερο από ένας μήνας, απομένει για την πραγματοποίηση των κρίσιμων εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής, που θα καθορίσουν εν πολλοίς τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς και θα επηρεάσουν συνολικά τον πολιτικό χάρτη. Ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά αλλά και η συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου στην κούρσα έχουν δημιουργήσει αφενός ένα (ανεπανάληπτο) συγκινησιακό-φορτισμένο κλίμα, αφετέρου ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από το Κίνημα Αλλαγής.

Τα στοιχεία αυτά σύμφωνα με αναλυτές αλλά και έμπειρα κομματικά στελέχη θα οδηγήσουν σε πολύ μεγάλη συμμετοχή, καθώς με βάση τις εκτιμήσεις θεωρείται απολύτως ρεαλιστικό να πάνε στις 5 Δεκεμβρίου (ίσως και αρκετά) παραπάνω από 200 χιλιάδες να ψηφίσουν.

Ολα αυτά φυσικά -αν επιβεβαιωθούν και στην κάλπη- θα δώσουν μεγάλη ώθηση στο εγχείρημα και, βεβαίως, στον νέο αρχηγό. Οι έξι υποψήφιοι ξεδιπλώνουν τα τελευταία 24ωρα -μετά την πενθήμερη «ανακωχή» λόγω του θανάτου της προέδρου του κόμματος- τη στρατηγική τους με περιοδείες, μαζώξεις φίλων, συνεντεύξεις, αλλά και τη δημοσιοποίηση των προσώπων που τους στηρίζουν.

Βεβαίως τη μερίδα του λέοντος έχουν κερδίσει οι κύριοι Ανδρουλάκης, Λοβέρδος και Παπανδρέου, οι τρεις δηλαδή που θα δώσουν τη μάχη για την είσοδο στον δεύτερο γύρο, που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου. Με αξιοπρέπεια και αισθητή παρουσία δίνουν τη μάχη και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι, οι κύριοι Γερουλάνος, Καστανίδης και Χρηστίδης.

Το ζητούμενο για τις προσεχείς ημέρες είναι αν θα υπάρξει (τουλάχιστον) ένα ντιμπέιτ, καθώς έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις για περισσότερα, κάποια εκ των οποίων να γίνουν στην περιφέρεια ή να έχουν θεματικό χαρακτήρα. Επίσης στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα για ηλεκτρονική ψηφοφορία, κάτι που μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο τη συμμετοχή. Και οι έξι υποψηφιότητες, που εκτός απροόπτου θα φτάσουν έως το τέλος της κούρσας, έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους.



Η βάση και το παρελθόν

Η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου είναι αυτή που τάραξε όσο τίποτα άλλο τα νερά και ανακάτεψε συνολικά την πολιτική τράπουλα. Το επίθετο του πρώην πρωθυπουργού έχει τεράστια απήχηση στη βάση του ΠΑΣΟΚ και δημιουργεί αυτονόητους συνειρμούς.

Ο κ. Παπανδρέου διατηρεί ένα τεράστιο δίκτυο υποστηρικτών σε όλη την Ελλάδα, στο οποίο περιλαμβάνονται βουλευτές, πρώην βουλευτές, αυτοδιοικητικοί, συνδικαλιστές κ.λπ. Ισχυρό του ατού η διεθνής παρουσία του και οι υψηλές επαφές που έχει σε όλο τον πλανήτη. Μάλιστα, πολλοί ισχυρίζονται πως είναι ο μόνος που μπορεί να περιορίσει αισθητά τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, αλλά και να αντιστρέψει τους συσχετισμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συν τοις άλλοις, οι υποστηρικτές του τονίζουν ότι έχει ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό λόγο, όπως φάνηκε από επιλογές που έκανε όταν ήταν πρωθυπουργός με τη «Διαύγεια», την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τον νόμο για την Παιδεία κ.ά.

Στα αδύναμα σημεία του κ. Παπανδρέου συγκαταλέγεται το γεγονός ότι πολλές φορές η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το τι συνέβη την περίοδο 2009-2012, δηλαδή ότι πάει στο παρελθόν και όχι στο μέλλον.

Επιπλέον, οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι τον επικρίνουν λέγοντας ότι δεν δικαιούται να μιλάει για ενότητα και, πολύ περισσότερο, να εμφανίζεται ως εγγυητής της, όταν διέσπασε την παράταξη παραμονές των εκλογών του 2015 και δημιούργησε το ΚΙΔΗΣΟ. Του καταλογίζουν ότι, ενώ ο ίδιος το 2004 μιλούσε για θητείες στα όργανα του κόμματος, 17 χρόνια μετά διεκδικεί εκ νέου την προεδρία.



Η ανανέωση και η Βουλή

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ποντάρει όσο κανένας άλλος στο χαρτί της ουσιαστικής ηλικιακής ανανέωσης, καθώς δεν κουβαλάει βαρίδια και δεν έχει καθόλου δεσμεύσεις. Εχει διατελέσει κορυφαίο στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και Γραμματέας του κόμματος, κάτι που ενισχύει την κομματικότητά του και την ταύτισή του με τον χώρο.

Η παρουσία του αυτά τα χρόνια στις Βρυξέλλες τον έχει βοηθήσει πολύ να ενισχύσει το ευρωπαϊκό προφίλ του, να έχει διεθνείς επαφές και να αποκτήσει σημαντικές εμπειρίες. Διατηρεί ένα πολύ μεγάλο δίκτυο υποστηρικτών εδώ και χρόνια, το οποίο έχει αυξηθεί αισθητά τον τελευταίο καιρό με τη στήριξη βουλευτών, πρώην υπουργών, αυτοδιοικητικών παραγόντων αλλά και κομματικών στελεχών.

Κανείς δεν του χρεώνει ότι είναι πιο κοντά στη Ν.Δ. ή στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που τον βοηθά να απευθύνεται σε όλα τα ακροατήρια του κόμματος, αλλά και στους εκτός των τειχών. Διατηρεί προνομιακές σχέσεις με το «εκσυγχρονιστικό» μπλοκ, όπως δείχνει και η φιλική οικογενειακή σχέση που έχει εδώ και χρόνια με τον κ. Σημίτη, ενώ συνομιλεί και με το παραδοσιακό στελεχικό δυναμικό του κόμματος.

Αδύναμο στοιχείο για τον κ. Ανδρουλάκη θεωρείται το γεγονός ότι έως τις εκλογές δεν θα μπορεί να εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή από τη στιγμή που δεν είναι βουλευτής. Επιπλέον, οι αντίπαλοί του τον επικρίνουν λέγοντας ότι κάποιες φορές αποφεύγει να μιλήσει πολιτικά και ότι δεν είναι γνωστές οι θέσεις του για ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.



Οι πυρήνες και ο νέοι

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκίνησε πρώτος -από πέρυσι τέτοια εποχή- τη μάχη για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, κάτι που τον βοήθησε να δημιουργήσει «πυρήνες» και υποστηρικτές σε όλη την Ελλάδα. Είναι ο υποψήφιος με το πλέον ξεκάθαρα «αντιΣΥΡΙΖΑϊκό προφίλ», κάτι που τον βοηθάει να απευθυνθεί και σε πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ρητορική αυτή βρίσκει ακροατήρια και στους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής, καθώς σε όλες τις έρευνες το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του κόμματος διακατέχονται από αρνητικά αισθήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Λοβέρδος επεδίωξε να κινητοποιήσει στελέχη που είχαν αναφορές στο «εκσυγχρονιστικό» εγχείρημα, αλλά και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ ήδη απολαμβάνει της στήριξης βουλευτών και αρκετών πρώην βουλευτών. Είναι από τους υποψηφίους που έχουν σημαντικό προγραμματικό οπλοστάσιο, με τις αντίστοιχες ομάδες προγράμματος που έχει συγκροτήσει.

Στα αδύναμα σημεία του είναι το γεγονός ότι έχει περιορισμένη απήχηση στις νεότερες ηλικίες, όπως καταδεικνύουν και οι φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις που κάνει. Επίσης η σκληρή «αντιΣΥΡΙΖΑϊκή» ρητορική του βοηθάει τους επικριτές του να τον ταυτίζουν με τη Δεξιά λόγω και των σχέσεων που διατηρεί με κάποια πρόσωπα από τον χώρο της Ν.Δ.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε ανοίξει πρώτος τη συζήτηση για την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, επενδύοντας έτσι στις μεγαλύτερες ηλικίες και στους νοσταλγούς του κραταιού ΠΑΣΟΚ, ωστόσο η παρουσία του κ. Παπανδρέου στην κούρσα ουσιαστικά ακυρώνει αυτή τη ρητορική του.



Το προφίλ και ο Γιώργος

Στην υψηλή δημοφιλία, στο εναλλακτικό στυλ και στη δυνατότητά του να απευθύνεται σε ευρύτερα ακροατήρια επενδύει ο Παύλος Γερουλάνος. Αξιοποιεί το δίκτυο που είχε δημιουργήσει σε όλη την Ελλάδα, κυρίως μέσα από την ενεργό συμμετοχή του στα αυτοδιοικητικά δρώμενα, λόγω και της παρουσίας του στον Δήμο Αθηναίων.

Ο κ. Γερουλάνος επιλέγει τον νεωτερικό λόγο, που τον βοηθάει κυρίως στις νεότερες ηλικίες, ενισχύοντας και το τεχνοκρατικό προφίλ του. Τις προσεχείς ημέρες θα ενισχύσει τον προγραμματικό του λόγο στη βάση και του κεντρικού αφηγήματος που έχει για το πού πρέπει να πάνε τα πράγματα στη χώρα. Ηδη συζητήθηκε ευρέως η πρόταση που έκανε τόσο για πολλά ντιμπέιτ όσο και για τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Ξεκαθαρίζει σε όλους τους συνομιλητές του πως θα πάει έως το τέλος, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το βαρύ πρόγραμμα περιοδειών που έχει ετοιμάσει για το επόμενο διάστημα, ενώ προηγήθηκε η επίσκεψή του στην Αρτα και την Πρέβεζα. Αυτό που εμφανώς τον δυσκολεύει είναι ότι άνθρωποι που είχαν αποφασίσει να τον στηρίξουν έχουν παραδοσιακά σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ το ίδιο ισχύει και για σημαντική μερίδα ψηφοφόρων που θα προσέβλεπαν σε αυτόν.



«Αντιδεξιός» και στελέχη

Στα παραδοσιακά αντιδεξιά χαρακτηριστικά του κόμματος επενδύει ο Χάρης Καστανίδης, δείχνοντας ότι δεν έχει καμία διάθεση να αποσυρθεί από την κούρσα λόγω της εμπλοκής του κ. Παπανδρέου. Ο πρώην υπουργός έχει ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, λέγοντας ένα κατηγορηματικό «όχι» στην οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας με τη Ν.Δ.

Γι’ αυτό και είναι από αυτούς που ασκούν κριτική στις επιλογές που έκανε το ΠΑΣΟΚ, ιδίως την περίοδο του Ευάγγελου Βενιζέλου. Μιλάει ευθέως για προοδευτική διακυβέρνηση και συνεργασίες με τις δυνάμεις της Αριστεράς, υπογραμμίζοντας ότι ο χώρος πρέπει να ξαναγίνει ισχυρός για να παίξει ουσιαστικό ρόλο. Ο κ. Καστανίδης διατηρεί ισχυρούς πυρήνες κυρίως στην Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης και μάλιστα κάποιοι πρώην βουλευτές, όπως ο Λάζαρος Λωτίδης, θα είναι στο πλευρό του.

Επιπλέον, έχει δεσμούς και επιρροή σε νομούς της Ελλάδας όπως η Ηλεία, η Κέρκυρα και η Κοζάνη (σ.σ.: Ο πατέρας του, Γιώργος Καστανίδης, ήταν βουλευτής της Ενωσης Κέντρου στην Κοζάνη). Η υποψηφιότητά του, ωστόσο, αδυνάτισε αισθητά μετά την εμπλοκή του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς μια σειρά σημαντικών στελεχών που θα τον στήριζαν, όπως ο Δημήτρης Ρέππας και ο Μιχάλης Καρχιμάκης, είναι στο κεντρικό επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού.



Η νεολαία και οι συμμαχίες

Στην αναγνωρισιμότητα που απέκτησε όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στη Φώφη Γεννηματά ως εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής επενδύει ο Παύλος Χρηστίδης.

Οπως επίσης στο πολύ καλό πέρασμα που έχει στη βάση του κόμματος, ιδίως, δε, στις νεότερες ηλικίες. Ο κ. Χρηστίδης θα επιδιώξει κυρίως μέσα από τις εμφανίσεις του στα ΜΜΕ αλλά και στα social media να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα ακροατήρια και να εισπράξει σε ψήφους τις συμπάθειες που είχε κερδίσει ως εκπρόσωπος.

Η ρητορική του είναι ακριβώς στην ίδια γραμμή με αυτή που ακολουθούσε με συνέπεια η Φ. Γεννηματά, δηλαδή στην κατεύθυνση της αυτονομίας του κόμματος. Η υποψηφιότητά του είναι προφανώς με όρους μέλλοντος, δηλαδή ως «επένδυση» για τα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα για τον Νομό της Αργολίδας, όπου είναι και ο στόχος του να εκλεγεί βουλευτής. Η ατζέντα του θα είναι νεωτερική και θα μοιάζει σε κάποιον βαθμό με αυτή του κ. Γερουλάνου.

Αδύναμο σημείο για την υποψηφιότητά του είναι το γεγονός ότι το ισχυρό του χαρτί, αυτό της ανανέωσης, μπορεί να το κερδίσει με πολύ μεγαλύτερες αξιώσεις η υποψηφιότητα του κ. Ανδρουλάκη.

Επίσης, το μεγαλύτερο τμήμα των στελεχών που είχαν συνεργαστεί τα προηγούμενα χρόνια και ήταν κοντά στη Φώφη Γεννηματά έχουν μετακομίσει στον κ. Παπανδρέου, οπότε έχει πολύ περιορισμένες κομματικές συμμαχίες.