«Με ευχολόγια δεν αντιμετωπίζεται ο κοροναϊός», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Ο κ. Φίλης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει συναίνεση στο θέμα του εμβολιασμού.

Την ίδια στιγμή τάχθηκε υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες.
Εν κατακλείδι, ανέφερε ότι οι νόμοι για την δημόσια υγεία πρέπει να εφαρμόζονται σε όλο το εύρος της δημόσιας ζωής ακόμα και στην εκκλησία.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Φίλη στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την πρότασή του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και την τρίτη δόση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Ποιά είναι η πρόταση της κυβέρνησης στα ευρωπαϊκά όργανα, στη Σύνοδο για παράδειγμα των Υπουργών Υγείας; Όλοι έχουν πει την άποψη τους και η Γαλλία και η Γερμανία και η Ελλάδα δεν έχει πει καμία άποψη ακόμα είναι στη γραμμή του ευχολογίου! Με ευχολόγια δεν αντιμετωπίζεται η πανδημία διότι και στο θέμα του εμβολιασμού η κυβερνηση είτε φοβίζει-εκφοβίζει είτε έχει ευχολόγια. Εδώ χρειάζονται μέτρα, χρειάζεται επιχείρημα, χρειάζεται να μιλάς με βάση την ευαισθησία του κάθε ανθρώπου, σχεδόν προσωπικά στον καθε άνθρωπο να μιλάς διότι είναι αυτοί οι φανατικοί που με τίποτα δεν θέλουν να κάνουν εμβόλιο, αλλά η πλειοψηφία των μη εμβολιασμένων ή ένα μεγάλο των μη εμβολιασμένων είναι άνθρωποι που έχουν φόβους. Χρειάζεται να μιλάμε τη γλώσσα της κοινωνικής αλληλεγγύης».
ΔΗΜ: Άρα η πρότασή σας προς την κυβέρνηση είναι να είναι η επίσημη θέση της Ελλάδας στο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας

«Αν δεν μπορεί να εφαρμοστεί μονομερώς στην Ελλάδα όπως λεει η κυβέρνηση, δεν το ξέρω το θέμα αυτό, τότε σύντομα να το βάλει στην ΕΕ και να το υποστηρίξει. Γιατί αν παρέλθει το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση σταματήσει η ισχύς του εμβολίου άρα θα έχουμε, όπως λένε οι ιδιοι οι επιστήμονες, μια νέα κατηγορία ''εμβολιασμένων ανεμβολίαστων''. Και ενώ έχουμε τώρα ένα 40% που δεν είναι εμβολιασμένο τότε θα έχουμε συν αυτών που εχει λήξει η προστασία από τη δεύτερη δόση. Εγώ πιστεύω ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιδιώξει να υπάρχει ένα κλίμα συναίνεσης στο θέμα του εμβολιασμού, και η κυβερνηση κι όλα τα κόμματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

Αναφορικά με την πρόταση της κ. Μπακογιάννη να ενημερώσουν να μαζί τον κόσμο για τον εμβολιασμό, επισήμανε: «Βεβαίως και το χαιρετίζω αυτό αλλά τονίζω κι έχει σημασία, πρέπει η κυβέρνηση που έχει την ευθύνη ως κόμμα μεγάλο, ως κυβερνητική παράταξη να διαμορφώσει κλίμα συναίνεσης. Και το κλίμα συναίνεσης σημαίνει όχι αντιδικίες γύρω από το θέμα των εμβολίων. Δεύτερον, συναίνεση στην ανασύσταση του Συστήματος Υγείας. Καταρρέουν τα νοσοκομεία, βλέπετε κάθε μέρα τι γίνεται. Με μεγάλη καθυστέρηση υπήρξε προκήρυξη για θέσεις, δεν έχουν πάρει προσωπικό, λεει η κυβερνηση ''ναι άλλα πήραμε μερικές εκατοντάδες ενώ δεν είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ''. Έτσι θα κουβεντιάζουμε; ... Να υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση για δημόσιο σύστημα υγείας. Όταν λεει ο πρωθυπουργός μέσα στην πανδημία ότι θα κλείσει τα νοσοκομεία, δεν είναι απάντηση αυτή. Ότι θα κάνει ΣΔΙΤ μέσα στα νοσοκομεία...»

«Το μεγάλο στοίχημα στο οποίο πρέπει όλες οι δυνάμεις να συστρατευτούν είναι ένα αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ανέφερε: «Σήμερα έχουμε μερικές εκατοντάδες υγειονομικούς οι οποίοι για λόγους υγείας δεν μπορούσαν να κάνουν εμβόλιο, είναι μέσα στο σύστημα υγείας, εργάζονται με την πανδημία με δύο τεστ την εβδομάδα. Οι 1.000 γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό που λείπουν δεν έχουν αντικατασταθεί στο σύστημα υγείας, δεν βρέθηκαν αντικαταστάτες άρα τι κάνουμε διώχνουμε αυτούς που έχουμε; Πρέπει να τους αξιοποιήσουμε με δύο τεστ μοριακά».

Ερωτηθείς αν είναι υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, ο κ. Φίλης απάντησε: «Είναι προφανές ότι στην Ευρώπη έχει επεκταθεί το ζήτημα της υποχρεωτικότητας αν και εδώ βλέπουμε ότι πηγαίνει το πράγμα άσχημα και πάει άσχημα γιατί να το αποκλείσουμε; Για παράδειγμα εκεί που υπάρχει συγχρωτισμός λόγω στρατωνισμού όπως ο στρατός ή όπως είναι ο συγχρωτισμός λόγω της λειτουργίας, της Θειας Μετάληψης κλπ που είναι στις εκκλησίες. Μιλάω προσωπικά, το κόμμα μου θα τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό όταν προκύψει δημόσια το θέμα αυτό. Πρέπει να συζητηθεί το θέμα ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι δημιουργεί «φόβο» ο κ. Πολάκης όταν καλεί να εμβολιαστούν οι κάτω των 65 ετών όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, σημείωσε: «Δεν πιστεύω ότι η άποψη του γιατρού του κ. Πολάκη είναι τέτοια και τόσο ισχυρή που επηρεάζει τον κόσμο. Θα έλεγα ότι πιο μεγάλα προβλήματα δημιουργεί μια αντιφατικότητα από τα μηνύματα της επιστημονικής κοινότητας. Ακούμε πολλούς γιατρούς με επίσημες μάλιστα αρμοδιότητες οι οποίοι πότε λένε έτσι πότε αλλιώς. Ακούμε υπουργούς, προχθές τρεις –τέσσερις υπουργοί λέγαν άλλα πράγματα για το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολίων. Άρα για να μην αδικώ κανέναν υπάρχει ένα θέμα να σοβαρευτούμε όλοι και να πούμε στον κόσμο ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει εμβόλιο, η μάχη τώρα δίνεται για το εμβόλιο. Να μην είναι αντικείμενο μιας κομματικής διαμάχης το εμβόλιο και να συμφωνήσουμε στην ανάγκη να αναβαθμιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας».

Αναφορικά με το νέο think tank του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Καταρχήν να σας πω ότι τους περισσότερους από αυτούς που ανακοινώθηκαν χθες τους γνωρίζω προσωπικώς και είχα αξιοποιήσει αρκετούς από αυτούς στον εθνικό διάλογο για την παιδεία. Ευτυχώς που στην Ελλάδα κάνουμε αυτό το βήμα να μην σταματάμε μόνο στους ''γνωστούς'' αλλά να πηγαίνουμε και πιο πέρα, να αναζητούμε προσωπικότητες που μπορούν να βοηθήσουν από το σύνολο του οικουμενικού ελληνισμού. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους είναι οργανικά ενταγμένοι στην προσπάθεια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη πενταετία. Έχουν βοηθήσει οι άνθρωποι σε δουλειές επιστημονικές –πολιτικές και τώρα και άλλοι να έρθουν. Πρέπει να είμαστε ανοικτοί να στο μπορούμε να αξιοποιούμε χωρίς στενές κομματικές παρωπίδες, να αξιοποιούμε ανθρώπους της επιστημονικής κοινότητας με κύρος οι οποίοι μπορούν να υλοποιήσουν μια προοδευτική αντίληψη. Όπου προοδευτική αντίληψη σημαίνει ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του κοινωνικού κράτους».

Για τον έλεγχο στις εκκλησίες, επισήμανε: «Οι νόμοι για τη δημόσια υγεία πρέπει να εφαρμόζονται σε όλο το εύρος της κοινωνίας και να μην κάνουμε εξαίρεση ολόκληρων τομέων που μάλιστα πηγαίνουν ευάλωτες ομάδες, υπερήλικοι. Πρέπει παντού να εφαρμόζεται ο νόμος. Προφανές είναι ότι δεν ελέγχει ο επίτροπος τον ιερέα, τον ιερέα τον ελέγχει ο δεσπότης διότι είναι δημόσιος υπάλληλος υπόκειται σε ένα σύστημα ιεραρχικό. Μπορεί να το ελέγξει αυτό η εκκλησία έχει τους αρχιερατικούς υπεύθυνους, ξέρει ποιοι κάναν εμβόλια, ποιοι δεν κάναν, αυτό μπορεί να το ελέγξει. Βεβαίως οι πιστοί πηγαίνουν στις εκκλησίες σε αυτούς πριν μπουν μέσα στις εκκλησίες πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι από τον εμβολιασμό δεν κινδυνεύει η πίστη αλλά ο πιστός. Ότι αν δεν κάνει εμβόλιο δεν είναι ότι σώζει την πίστη, αντιθέτως θέτει σε κίνδυνο τον πιστό τον ίδιο και τον διπλανό του, άρα είναι θέμα αγάπης. Αγάπα τον πλησίον σου. Άρα πρέπει να τον πείσουμε, και ένας τρόπος για να πειστεί είναι ότι στο τέλος είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε και ένα μέτρο αλλά το βασικό είναι να εξαντλήσουμε την πειθώ, τα ειδικά επιχειρήματα θρησκευτικού χαρακτήρα που μπορεί να έχουμε όταν μιλάμε σε έναν πιστό».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η φράση περί εργαλειοποίησης της εκκλησίας αφορούσε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Δεν το έχω υπόψη μου αλλά δεν πιστεύω ότι η εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος είναι λογικό να μπαίνουν σήμερα σε αντιπαράθεση είτε με την κυβέρνηση είτε με την αντιπολίτευση. Να κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει με βάση το κήρυγμα του Χριστού που είναι ''υπεράνω όλων η ζωή''».