Αιφνιδιάζει με πρόταση-έκπληξη ο Γιώργος Παπανδρέου: Γιατί να μην είμαστε όλοι μέτοχοι στο Facebook;
«Εφόσον δίνουμε τα δεδομένα μας γιατί να μην έχουμε και μέρος των εσόδων;»
«Γιατί να μην είμαστε όλοι μέτοχοι στο Facebook;» αναρωτιέται ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και διεκδικητής της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας πως εφόσον η πλατφόρμα χρησιμοποιεί τα προσωπικά του δεδομένα, θα έπρεπε να έχει κέρδος από την επεξεργασία τους.
O Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο ραδιόφωνο του alpha έκανε πρόταση-έκπληξη μιλώντας για “μοντέλο αυτοδιαχείρισης των δεδομένων” του Facebook.
«Γιατί να μην είμαστε όλοι μέτοχοι στο Facebook;» υποστήριξε, συμπληρώνοντας «εφόσον εγώ δίνω τα δεδομένα μου, γιατί να μην έχω ένα κομμάτι κέρδους από την επεξεργασία τους;».
Δεν έμεινε όμως εκεί ο πρώην Πρωθυπουργός, προτείνοντας να κάνει η Ευρώπη «μία πλατφόρμα των πολιτών».
Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «Μπαίνουμε σε κρίσεις, π.χ. προσφυγική, κλιματική», προσθέτοντας πως υπάρχουν και οι προκλήσεις της ψηφιακής εποχής για να σημειώσει ως παράδειγμα το γεγονός ότι «οι πλατφόρμες του Facebook έχουν μία τεράστια εξουσία μεγαλύτερη από τα κράτη. Έχουν μία συγκεντρωτική εξουσία» και να καταλήξει λέγοντας ότι «αυτή είναι μία υπονόμευση της δημοκρατίας».
Συνέχισε όμως αναφορικά με τη διαχείριση δεδομένων και αφού μίλησε για τις δύο σχολές που υπάρχουν, αυτή της Κίνας που υποστηρίζει πως τα data ανήκουν στο κράτος και αυτή των ΗΠΑ που υποστηρίζει πως ανήκουν στις πολυεθνικές, κατέληξε πως υπάρχει και η άποψη της αυτοδιαχείρισης των δεδομένων.
Τέλος, έθεσε και το θέμα των εξουσιών υποστηρίζοντας πως πρέπει πέραν των τριών, της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής «να έχουμε και τη διαβουλευτική εξουσία με αλγόριθμούς που είναι διαφανείς…».