Η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Ζέττα Μακρή, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Αναφορικά με τους γονείς που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο εδώ και δύο χρόνια λόγω των μέτρων για την πανδημία, η κ. Μακρή επεσήμανε πως «Είναι πολύ δυσάρεστα περιστατικά γιατί δεν είναι μόνο συνταγματική υποχρέωση η μόρφωση, είναι και δικαίωμα των παιδιών. Δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου, δεν σημαίνει ότι δεν έχει ενδιαφέρον, δεν σημαίνει ότι το υπουργείο στα θέματα αυτά δεν θέλει να έχει γνώση, δεν έχει την τυπική αρμοδιότητα να ασκήσει κάποιον έλεγχο».

Και συμπλήρωσε ότι «Από την αρχή θα έπρεπε και οι υπηρεσίες μέριμνας να ενημερωθούν και βεβαίως και ο Εισαγγελέας γιατί αυτό είναι στα πλαίσια της άσκησης της γονικής μέριμνα η οποία αν δεν ασκείται σωστά υπάρχει το νομικό οπλοστάσιο να αφαιρεθεί ή να ασκηθεί με άλλο τρόπο».

Αναφορικά με το νομικό κενό η κ. Μακρή υποστήριξε ότι αυτό «Αφορά τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στον ποινικό κώδικα, κι αφορά στις κυρώσεις εκείνων οι οποίοι δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, όχι στη δυνατότητα που έχει ο εισαγγελικός λειτουργός να δώσει εντολή κι από τις υπηρεσίες να διερευνηθεί εάν ασκείται ορθά -που δεν ασκείται προφανώς εδώ- η γονική μέριμνα και να ανατεθεί σε άλλους. Το κενό υπάρχει στην τιμωρία των γονέων ή των κηδεμόνων που δεν ασκούν τα καθήκοντα τους σωστά».

Εν συνεχεία, ερωτηθείσα αν έχουν ευθύνη οι καθηγητές και οι δάσκαλοι που δεν ενημέρωσαν και αν θα ελεγχθούν, η ίδια απάντησε πως «Ηθική ευθύνη έχουνε προφανώς. Δεν θέλω να συνδέσω το όνομα μου, το έχω συνδέσει ήδη και στο παρελθόν, με αυστηρότητα και με πειθαρχικές διώξεις. Εγώ παρόλα αυτά θα ήθελα να επικοινωνήσω με αυτούς τους εκπαιδευτικούς και να τους ρωτήσω με τη θεσμική θέση την οποία έχω γιατί άργησαν να αντιδράσουν σε αυτό το θέμα».

Αναφορικά με τις απειλές με μηνύσεις που δέχονται οι καθηγητές από τους αρνητές γονείς, η υφυπουργός Παιδείας εξήγησε πως «Εάν κάποιος μηνυθεί γιατί ασκεί τα καθήκοντα του η πολιτεία, το υπουργείο μας αναλαμβάνει όλα τα δικαστικά έξοδα και βεβαίως έχει δοθεί και μια εντολή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να μην υπάρχει αυτόφωρη διαδικασία. Οποιαδήποτε δικαστική ταλαιπωρία υπάρχει που δεν θα υπάρχει στο τέλος, γιατι πιστέψτε με οι υποθέσεις αυτές στο αρχείο μπαίνουν. Από την περσινή χρονιά που πάλι είχαμε ίσως και λίγο πιο έντονες αντιδράσεις μόνο μια περίπτωση έφτασε στο ακροατήριο, στα Γιάννενα αν δεν κάνω λάθος, και βεβαία τα έξοδα καλύφθηκαν από το υπουργείο μας».

Ενώ σχετικά με τη μη τιμωρία των γονιών που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, η ίδια κατέστησε σαφές πως «Θα το ρυθμίσει αυτό το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κύριος Τσιάρας έχει δείξει γρήγορα και ορθά αντανακλαστικά. Οχι δεν σας δίνω είδηση ξέρω τον άνδρα. Κάποιος όμως κάποια στιγμή πρέπει και πολιτικά να απολογηθεί για όλες αυτές τις αλλαγές που μας έφεραν πολλές φόρες σε εγκλήματα ειδεχθή ή δημιούργησαν κενά νόμου, κάποια στιγμή κάποιος πρέπει να απολογηθεί για όλα αυτά που γίνανε επιπόλαια, στο γόνατο, να ευνοήσουν κάποιους, να αδικήσουν κάποιους άλλους δηλαδή δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να παίζει εύκολα. Η ποινική διαδικασία, ο ποινικός κολασμός δεν είναι κάτι που μπορεί να εξυπηρετεί την πολιτική!»

Τέλος, αναφορικά την πλειοψηφία των παιδιών των Ρομά που δεν πάνε στο σχολείο, η υφυπουργός Παιδείας τόνισε ότι «Γίνεται καταγραφή των παιδιών που δεν πάνε σχολείο. Δεν είναι πάντοτε πολύ εύκολο να εντοπίσεις αυτά τα παιδιά, διότι δεν έχουν σταθερή κατοικία πάντοτε».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη