O Μητσοτάκης το «πήρε πάνω του» για τα Χριστούγεννα - Νέα «συμφωνία εμπιστοσύνης» με τους πολίτες μπροστά στο 4ο κύμα
«Κυβέρνηση και κοινωνία, υπογράψαμε συμβόλαιο τιμής: να μην ξανακλείσουμε».
Μιλώντας την γλώσσα της αλήθειας και με επιστρατεύοντας ξανά την σχέση εμπιστοσύνης Πολιτείας και πολιτών, που μέχρι στιγμής έφερε αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του γολγοθά της υγειονομικής κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε με τηλεοπτικό μήνυμά του στους πολίτες. Αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός παρουσίασε τον οδικό χάρτη για την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, και την στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση έως τα Χριστούγεννα.
«Με αυτό το σχέδιο προχωρούμε στο επόμενο δίμηνο. Για να έχουμε φέτος καλύτερα Χριστούγεννα από πέρυσι. Και μέχρι τότε οι συνεχείς έλεγχοι, τα πολλά τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας να σταθεροποιήσουν και να μειώσουν τα κρούσματα. Και οι εμβολιασμοί πρώτης και τρίτης δόσης, ιδίως στους άνω των 60, να μειώσουν τις νοσηλείες και τα θύματα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα ότι οι φετινές γιορτές θα είναι περισσότερο «ελεύθερες» από τις προηγούμενες.
Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός. Το εμβόλιο. Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες – που πάνω από 7 εκατομμύρια- δεν θα περιοριστούν για χάρη των ανεμβολίαστων.
«Κυβέρνηση και κοινωνία, υπογράψαμε μαζί ένα συμβόλαιο τιμής: να μην ξανακλείσουμε, με ασπίδα το εμβόλιο. Και πρέπει να τηρήσουμε τους όρους αυτής της συμφωνίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός που από την πλευρά του μέχρι στιγμής έχει τηρήσει την «υπόσχεση», να μην αφαιρεθούν ελευθερίες από τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της επιστήμης για εμβολιασμό.
Μέτρα ενθαρρυντικά και όχι κατασταλτικά
Αναφορικά με τα πέντε μέτρα που ανακοίνωσε με σκοπό την αναχαίτιση της διασποράς ο ίδιος έκανε λόγο για επιλογές ενθαρρυντικές και όχι κατασταλτικές. Με διάθεση πειθούς και όχι αντιπαράθεσης που γεννάει διχασμούς και κοινωνικούς αυτοματισμούς.
Τα πρόσθετα μέτρα δεν έχουν χαρακτήρα τιμωρητικό, αντίθετα στοχεύουν στην υιοθέτηση της λογικής: Αν οι πολίτες εμβολιαστούν, η καθημερινότητά τους θα γίνει πιο εύκολη, χωρίς περιορισμούς και οικονομικές επιβαρύνσεις, με την κυβέρνηση πλέον να υιοθετεί την γραμμή της ενθάρρυνσης, που όπως είπε κι ο ίδιος ο Μητσοτάκης, έχει μεγαλύτερη δύναμη από τους γενικούς αφορισμούς περί υποχρεωτικότητας.
Άλλωστε σε ολόκληρο το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη η θέση ήταν σαφής. Ο κοροναϊός έχει πάψει να είναι ο αόρατος και ανυπέρβλητος εχθρός και είναι πια «πανδημία ανεμβολίαστων».
«Πρόκειται, λοιπόν, πράγματι για πανδημία ανεμβολίαστων, αφού οι εμβολιασμένοι ακόμα και να νοσήσουν θα έχουν ήπιες συνέπειες. Σκεφτείτε ότι αν είχαμε τα ποσοστά θωρακισμένων ηλικιωμένων της Πορτογαλίας -και η Ελλάδα, θυμίζω, είναι δεύτερη στις μεγάλες ηλικίες στην Ευρώπη- οι διασωληνώσεις θα ήταν πέντε φορές λιγότερες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Έκκληση για εμβολιασμούς
Όσον αφορά το εμβόλιο, ο πρωθυπουργός απηύθυνε για ακόμη μια φορά δραματική έκκληση στους πολίτες να λάβουν την πρώτη δόση, ενώ όσους έχουν θωρακιστεί πλήρως τους παραίνεσε να σπεύσουν για την αναμνηστική δόση. Κάλεσε τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στον φόβο και σε κάθε τσαρλατάνο που, για τη δική του δημοσιότητα και προβολή, εμπορεύεται την άγνοια. «Η απειθαρχία στις εκκλήσεις των ειδικών δεν είναι πράξη «αντίστασης» στο κράτος, αλλά υποχώρηση της λογικής και του κοινού συμφέροντος. Παράδοση στο σκοτάδι και στον κίνδυνο», τόνισε.«Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε», άλλωστε με αυτή την τριπλή επανάληψη της προτροπής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την παρέμβασή του.
«Αν το σύνολο των μεγάλων ηλικιών εμβολιαστεί, ο κορονοϊός θα μετατραπεί σε ένα είδος εποχιακής γρίπης. Και αν όλοι τηρήσουμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής, τότε ίσως εξαφανιστεί. Με τη στάση του καθένα μας στο σπίτι, στη δουλειά, στις συναναστροφές μας, με το να γίνουμε οι ίδιοι φύλακες της υγείας μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Πέντε μέτρα για την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος
-Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ.
-Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου.
-Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.
-Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. «Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
-Και πέμπτον, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. «Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.