Οικονόμου στα Παραπολιτικά 90,1: Στόχος είναι η χώρα και το ΕΣΥ να παραμείνουν όρθια - Δεν τίθεται θέμα νέου lockdown
«Στην παρούσα φάση δεν θα ληφθούν νέα μέτρα», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Υπάρχει ένας κόσμος που έχει αμφιβολίες και ανησυχίες για το εμβόλιο που προχωρά στον εμβολιασμό του και μια μερίδα που δεν αποδέχεται την επιστήμη», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως ότι χρειάζεται στο κομμάτι της ενημέρωσης συνεχίζει να γίνεται ενώ είπε πως το θέμα του εμβολιασμού δεν είναι διχαστικό.
Παράλληλα σημείωσε πως στόχος είναι η χώρα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας να παραμείνουν όρθιο ενώ επανέλαβε πως δεν τίθεται θέμα νέου lockdown.
Ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που άνοιξε η τρίτη δόση και έκανε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών.
Επιπρόσθετα είπε πως στην παρούσα φάση δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, σημειώνοντας πως «αν χρειαστούν κάποιες μικρές σημειολογικές παρεμβάσεις θα τις δούμε στη συνέχεια».
Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν περιορισμούς.
Σε ότι αφορά την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, είπε πως δεν έχει κάτι να προσθέσει.
Ακόμα ανέφερε πως η προγραμματική συμφωνία στη Γερμανία είναι κοντά στις ελληνικές θέσεις.
Τέλος υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με την νέα παραλλαγή του κοροναϊού.
Ερωτηθείς αν χρειάζεται επιπλέον ενημέρωση και εκστρατεία, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Ότι χρειάζεται στο κομμάτι της ενημέρωσης, στο κομμάτι της πληροφόρησης, στο κομμάτι της πρόσβασης σε πραγματικά στοιχεία και γεγονότα εξακολουθεί να γίνεται. Από την πρώτη στιγμή επενδύσαμε πάνω σε αυτό και εξακολουθήσαμε να το κάνουμε με όλους τους τρόπους. Με καμπάνιες τηλεοπτικές, διαδικτυακές, με δηλώσεις δημόσιες, με ειδικούς που απαντούν τα ερωτήματα του κόσμου. Πρώτα από όλα εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι το θέμα του εμβολιασμού δεν είναι ζήτημα διχασμών, δεν είναι ζήτημα να βάζουμε τη μια κοινωνική ομάδα έναντι της άλλης, δεν είναι ζήτημα ταξικό, πολιτικό και ιδεολογικό».
«Τους πείθουμε με τα στοιχεία της πραγματικής ζωής, με τις εικόνες και τις στατιστικές του τι γίνεται στις ΜΕΘ, με τις καθημερινές τραγικές ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας που λένε ''πειτε τους ότι πρέπει να εμβολιαστούμε'', ''έπρεπε να εμβολιαστώ, το μεγαλύτερο λάθος που έκανα''. Με τις συνεχείς παροτρύνσεις της επιστημονικής κοινότητας και των ανθρώπων που έχουνε φάει στα χρόνια τους στα θρανία και στα εργαστήρια και που λένε ότι αυτός είναι ο δρόμος. Με το παράδειγμα δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την υφήλιο που εμβολιάζονται για να ασφαλιστούν απέναντι στη βαριά νόσηση, με όλα αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν βλέπουν το ζήτημα «χαλαρά» και δεν παίρνουν πιο αυστηρά μέτρα γιατί δεν θέλουν να τα χαλάσουν με κανέναν, σημείωσε: «Καθόλου χαλαρά δεν το βλέπουμε γιατί εδώ το ζήτημα δεν είναι με ποιον θα τα χαλάσουμε και με ποιον δεν θα τα χαλάσουμε, το ζήτημα είναι να κρατήσουμε τη χώρα και το εθνικό σύστημα υγείας όρθιο. Έχουμε από το Σεπτέμβριο και μετά προσαρμόσει τα μέτρα που παίρνουμε ανάλογα με την ένταση της πανδημίας και έχοντας μια βασική στρατηγική ότι θέλουμε την οικονομία και την εκπαίδευση λειτουργικές και την κοινωνία να μην είναι περίκλειστη και ταυτόχρονα προσπαθούμε με όλα αυτά τα μέτρα που γνωρίζετε και που όσο περνούσε ο καιρός άρχισαν να αυστηροποιούνται σε διάφορες κατηγορίες, να περιορίσουμε τη διασπορά, να προστατεύσουμε κυρίως τους ανεμβολίαστους, να ασκήσουμε και μια έμμεση πίεση που έχει και αυτή αποδώσει με έναν τρόπο για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης την οποία στιγμή δεν αφήσαμε, και βέβαια εξαιτίας της τεράστιας πίεσης και έντασης που δεχόμαστε και εμείς όπως και όλη η υπόλοιπη Ευρώπη να συνεχίζουμε για την προσπάθεια στήριξης του ΕΣΥ για να σώσουμε όσους περισσότερους».
ΔΗΜ: Ο ΠΟΥ όμως είπε στις χώρες «πάρτε μέτρα τώρα γιατί μετά θα είναι αργά»
«Η χώρα μας δεν σταμάτησε στιγμή να παίρνει μέτρα. Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που ανοίξαμε την τρίτη δόση για όλο τον πληθυσμό και δεύτερον ήμασταν από τις πρώτες ώρες που καταστήσαμε ''υποχρεωτικό'' τον εμβολιασμό των 60 και πάνω προκειμένου να έχουν τα προνόμια των εμβολιασμένων», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς αν θα παρθούν και άλλα μέτρα, απάντησε: «Στην παρούσα φάση αυτά είναι τα μέτρα και έτσι συνεχίζουμε. Όταν έχουμε μια γκάμα μέτρων δεν είναι δυνατόν μόλις τα ανακοινώνουμε και πριν περάσει η πρώτη εβδομάδα εφαρμογής τους να λέμε τι άλλα μέτρα θα πάρετε. Η βασική μας στρατηγική δεν είναι στρατηγική την οποία σκεφτόμαστε να την αλλάξουμε δηλαδή στη χώρα δεν θα υπάρξει lockdown. Στη χώρα γενικώς σε ότι αφορά τους εμβολιασμένους δεν θα υπάρχουν περιορισμοί, σημειακές βελτιώσεις ή σημειακές αλλαγές που να αφορούν επιμέρους καταστάσεις εάν κριθεί απαραίτητο και αν είναι και σίγουρο ότι προσθέτουν κάτι ουσιαστικό βεβαίως και θα γίνουνε».
«Το χειρότερο και το τελευταίο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να μην εκπέμπουμε καθαρά μηνύματα και να μπερδεύουμε τον κόσμο, υπάρχει σαφής στρατηγική, η στρατηγική να κρατήσουμε ανοιχτή την οικονομία και τη χώρα και ταυτόχρονα να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού. Μεγάλο όπλο σε αυτή την ιστορία είναι οι εμβολιασμοί, έχουμε μέτρα τα οποία συνοδεύονται από κυρωτικό πλαίσιο και από ελέγχους για να υποστηριχθούν, στηρίζουμε το εθνικό σύστημα υγείας και έτσι πάμε, αυτή είναι η απόφαση και η στρατηγική αυτή την ώρα», δήλωσε επιπρόσθετα.
Ερωτηθείς γιατί δεν προχωράνε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό και άλλων κοινωνικών ομάδων, δήλωσε: «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός όπως φάνηκε και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, που δεν επιβλήθηκε από καμία κυβέρνηση πουθενά, δεν θεωρείται ότι αυτή την ώρα έχει να προσθέσει πράγματα. Αναφερόμενος σε ευρήματα της χθεσινής δημοσκόπησης απεδείχθη ότι επί της ουσίας η υποχρεωτικότητα δεν είναι αυτή που θα αποτελέσει το ουσιαστικό κίνητρο για να έχουμε παραπάνω εμβολιασμούς όσο η πειθώ ή η έμμεση πίεση που ασκείται με τον τρόπο αυτό».
ΔΗΜ: Στην υποχρεωτικότητα φαίνεται ότι είναι διατεθειμένος να βάλει πλάτη και ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτό το κομμάτι φαίνεται ότι η αντιπολίτευση είναι διατεθειμένη να σας βοηθήσει να πάρετε μισό το πολιτικό κόστος
«Καταρχήν η κυβέρνηση σε ότι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας ούτε συμπεριφέρεται ούτε σχεδιάζει ούτε αποφασίζει με βάση το κόστος και αυτό το έχουμε αποδείξει περίτρανα όλο το τελευταίο διάστημα. Αντίθετα η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η πανδημία είναι εκείνο το πεδίο στο οποίο πρέπει να κάνει αντιπολίτευση ή να αναζητήσει πολιτικά οφέλη. Δεν υπάρχει άλλος πολιτικός αρχηγός ή άλλο κόμμα στην Ευρώπη που να προσεγγίζει την πανδημία με αυτούς τους όρους, που να τους δίνει χαρακτηριστικά και ονοματεπώνυμο, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Η αντιπολίτευση ως απάντηση στην πανδημία τι έχει; Προσλήψεις, μην κάνετε συνεννόηση στα τμήματα, τι γίνεται στις αστικές συγκοινωνίες, με τα λεωφορεία και να χτυπήσουμε την πόρτα να εμβολιάσουμε τον κόσμο. Δηλαδή τι μας λεει; Μας λεει αυτά που έχουμε κάνει. Μας λεει δηλαδή ότι δεν είναι αρκετοί οι 14-15 χιλιάδες που έχουνε μπει στο ΕΣΥ και όσοι προβλέπονται για το υπόλοιπο διάστημα κάνετε τους 55 χιλιάδες. Μας λεει ότι δεν είναι αρκετά τα 500 παραπάνω λεωφορεία που κυκλοφορούν στην Αθήνα, που το ’19 ήταν 850 ενώ είναι 1.300 τώρα, θέλω άλλες 2 χιλιαδες. Εδώ περνάμε μια δύσκολη συγκυρία και κάποιοι περνάνε σημαίες ευκαιρίας κάνοντας τον έξυπνο χωρίς να λένε ουσιαστικά πράγματα εφαρμόσιμα, καινούργια, διαφορετικά. Έχουν μπερδευτεί και θεωρούν ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο, είμαστε σε περίοδο μάχης, είμαστε εστιασμένοι στην προσπάθεια ανάσχεσης του κορονοϊού αυτή είναι η διαφορά μας», επισήμανε μεταξύ άλλων.
Ερωτηθείς για δεν επιλέγουν το μέτρο της τηλεργασίας, απάντησε: «Τηλεργασία εφαρμόζουν προαιρετικά όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν από εκεί και πέρα οι επιχειρήσεις, με δεδομένα τα μέτρα που εχουμε δηλαδή τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους να πηγαίνουν με rapid test, λειτουργούν με τον τρόπο που προβλέπεται από τα πρωτόκολλα. Αυτή την ώρα δεν εχουμε εισηγήσεις που να λένε ότι οποιαδήποτε επιπλέον μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή θα έχουν να προσθέσουν κάτι ουσιαστικό».
Ερωτηθείς γιατί δεν επιλέγουν το μέτρο της καθολικής χρήσης της μάσκας, ανέφερε: «Σε χώρους κλειστούς εκτός της εστίασης είναι υποχρεωτική η μάσκα, σε εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός και εκεί είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας. Μου λέτε γιατί δεν λέτε να ειναι υποχρεωτική να φοράει ο άλλος τη μάσκα όταν προχωράει στο δρόμο, γιατί είναι διφορούμενες οι απόψεις αν αυτό προσθέτει ή όχι. Πέρυσι δεν είχαμε τα εμβόλια».
Αναφορικά με την Γερμανία τοποθετήθηκε λέγοντας: «Αυτό που έχουμε μπροστά μας αυτή τη στιγμή είναι η προγραμματική συμφωνία βάση της οποίας προκύπτει η επόμενη κυβέρνηση στη Γερμανία και αυτό που παρατηρούμε είναι ότι η προγραμματική συμφωνία είναι μια συμφωνία που βρίσκεται κοντά στις ελληνικές θέσεις σε ότι αφορά όλα τα επίπεδα. Από εκεί και πέρα εδώ είμαστε το επόμενο διάστημα και σε ότι αφορά τα ζητήματα τα δικά μας και σε ότι αφορά τα ζητήματα της Ευρώπης που προφανώς μας επηρεάζουν σε όλα τα επίπεδα θα τα παρακολουθήσουμε για να δούμε την εξέλιξη της κατάστασης».
Ερωτηθείς αν σχεδιάζουν να παρθούν μέτρα σε σχέση με τους ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, απάντησε: «Το παρακολουθούμε ως χώρα πολύ έντονα, δεν έχουμε τόσες πολλές απευθείας πτήσεις με τις ώρες αυτές, θα υπάρχουν ανακοινώσεις . Πάντως προφανώς είναι κατι που πρέπει να το δούμε και το παρακολουθούμε».
Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως ότι χρειάζεται στο κομμάτι της ενημέρωσης συνεχίζει να γίνεται ενώ είπε πως το θέμα του εμβολιασμού δεν είναι διχαστικό.
Παράλληλα σημείωσε πως στόχος είναι η χώρα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας να παραμείνουν όρθιο ενώ επανέλαβε πως δεν τίθεται θέμα νέου lockdown.
Ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που άνοιξε η τρίτη δόση και έκανε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών.
Επιπρόσθετα είπε πως στην παρούσα φάση δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, σημειώνοντας πως «αν χρειαστούν κάποιες μικρές σημειολογικές παρεμβάσεις θα τις δούμε στη συνέχεια».
Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν περιορισμούς.
Σε ότι αφορά την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, είπε πως δεν έχει κάτι να προσθέσει.
Ακόμα ανέφερε πως η προγραμματική συμφωνία στη Γερμανία είναι κοντά στις ελληνικές θέσεις.
Τέλος υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με την νέα παραλλαγή του κοροναϊού.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Οικονόμου στα Παραπολιτικά 90,1
Αναφορικά με τις απόψεις των αρνητών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Υπάρχει ένας κόσμος ο οποίος έχει αυθεντικές και ειλικρινείς ανησυχίες, ενδεχομένως και κάποια προβλήματα υγείας και κάποιες ιδιαίτερες καταστάσεις που τον καθιστούν πιο επιφυλακτικό και εκεί ο δρόμος είναι ο δρόμος της πειθούς, της πρόσβασης στην επιστημονική γνώση, στο τι γίνεται σε όλο τον κόσμο, σε ειδικούς ανά κατηγορίες και υπάρχει και ένα κομμάτι της κοινωνίας το οποίο εκπέμπει σε ένα μήκος κύματος που δεν έχει να κάνει σε τίποτα το αν αποδέχεται το εμβόλιο ή όχι. Δεν αποδέχεται την επιστήμη, δεν αποδέχεται τον ορθολογισμό, δεν αποδέχεται τον τρόπο ζωής που μας έχει φέρει μέχρι εδώ».Ερωτηθείς αν χρειάζεται επιπλέον ενημέρωση και εκστρατεία, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Ότι χρειάζεται στο κομμάτι της ενημέρωσης, στο κομμάτι της πληροφόρησης, στο κομμάτι της πρόσβασης σε πραγματικά στοιχεία και γεγονότα εξακολουθεί να γίνεται. Από την πρώτη στιγμή επενδύσαμε πάνω σε αυτό και εξακολουθήσαμε να το κάνουμε με όλους τους τρόπους. Με καμπάνιες τηλεοπτικές, διαδικτυακές, με δηλώσεις δημόσιες, με ειδικούς που απαντούν τα ερωτήματα του κόσμου. Πρώτα από όλα εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι το θέμα του εμβολιασμού δεν είναι ζήτημα διχασμών, δεν είναι ζήτημα να βάζουμε τη μια κοινωνική ομάδα έναντι της άλλης, δεν είναι ζήτημα ταξικό, πολιτικό και ιδεολογικό».
«Τους πείθουμε με τα στοιχεία της πραγματικής ζωής, με τις εικόνες και τις στατιστικές του τι γίνεται στις ΜΕΘ, με τις καθημερινές τραγικές ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας που λένε ''πειτε τους ότι πρέπει να εμβολιαστούμε'', ''έπρεπε να εμβολιαστώ, το μεγαλύτερο λάθος που έκανα''. Με τις συνεχείς παροτρύνσεις της επιστημονικής κοινότητας και των ανθρώπων που έχουνε φάει στα χρόνια τους στα θρανία και στα εργαστήρια και που λένε ότι αυτός είναι ο δρόμος. Με το παράδειγμα δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την υφήλιο που εμβολιάζονται για να ασφαλιστούν απέναντι στη βαριά νόσηση, με όλα αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν βλέπουν το ζήτημα «χαλαρά» και δεν παίρνουν πιο αυστηρά μέτρα γιατί δεν θέλουν να τα χαλάσουν με κανέναν, σημείωσε: «Καθόλου χαλαρά δεν το βλέπουμε γιατί εδώ το ζήτημα δεν είναι με ποιον θα τα χαλάσουμε και με ποιον δεν θα τα χαλάσουμε, το ζήτημα είναι να κρατήσουμε τη χώρα και το εθνικό σύστημα υγείας όρθιο. Έχουμε από το Σεπτέμβριο και μετά προσαρμόσει τα μέτρα που παίρνουμε ανάλογα με την ένταση της πανδημίας και έχοντας μια βασική στρατηγική ότι θέλουμε την οικονομία και την εκπαίδευση λειτουργικές και την κοινωνία να μην είναι περίκλειστη και ταυτόχρονα προσπαθούμε με όλα αυτά τα μέτρα που γνωρίζετε και που όσο περνούσε ο καιρός άρχισαν να αυστηροποιούνται σε διάφορες κατηγορίες, να περιορίσουμε τη διασπορά, να προστατεύσουμε κυρίως τους ανεμβολίαστους, να ασκήσουμε και μια έμμεση πίεση που έχει και αυτή αποδώσει με έναν τρόπο για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης την οποία στιγμή δεν αφήσαμε, και βέβαια εξαιτίας της τεράστιας πίεσης και έντασης που δεχόμαστε και εμείς όπως και όλη η υπόλοιπη Ευρώπη να συνεχίζουμε για την προσπάθεια στήριξης του ΕΣΥ για να σώσουμε όσους περισσότερους».
ΔΗΜ: Ο ΠΟΥ όμως είπε στις χώρες «πάρτε μέτρα τώρα γιατί μετά θα είναι αργά»
«Η χώρα μας δεν σταμάτησε στιγμή να παίρνει μέτρα. Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που ανοίξαμε την τρίτη δόση για όλο τον πληθυσμό και δεύτερον ήμασταν από τις πρώτες ώρες που καταστήσαμε ''υποχρεωτικό'' τον εμβολιασμό των 60 και πάνω προκειμένου να έχουν τα προνόμια των εμβολιασμένων», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς αν θα παρθούν και άλλα μέτρα, απάντησε: «Στην παρούσα φάση αυτά είναι τα μέτρα και έτσι συνεχίζουμε. Όταν έχουμε μια γκάμα μέτρων δεν είναι δυνατόν μόλις τα ανακοινώνουμε και πριν περάσει η πρώτη εβδομάδα εφαρμογής τους να λέμε τι άλλα μέτρα θα πάρετε. Η βασική μας στρατηγική δεν είναι στρατηγική την οποία σκεφτόμαστε να την αλλάξουμε δηλαδή στη χώρα δεν θα υπάρξει lockdown. Στη χώρα γενικώς σε ότι αφορά τους εμβολιασμένους δεν θα υπάρχουν περιορισμοί, σημειακές βελτιώσεις ή σημειακές αλλαγές που να αφορούν επιμέρους καταστάσεις εάν κριθεί απαραίτητο και αν είναι και σίγουρο ότι προσθέτουν κάτι ουσιαστικό βεβαίως και θα γίνουνε».
«Το χειρότερο και το τελευταίο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να μην εκπέμπουμε καθαρά μηνύματα και να μπερδεύουμε τον κόσμο, υπάρχει σαφής στρατηγική, η στρατηγική να κρατήσουμε ανοιχτή την οικονομία και τη χώρα και ταυτόχρονα να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού. Μεγάλο όπλο σε αυτή την ιστορία είναι οι εμβολιασμοί, έχουμε μέτρα τα οποία συνοδεύονται από κυρωτικό πλαίσιο και από ελέγχους για να υποστηριχθούν, στηρίζουμε το εθνικό σύστημα υγείας και έτσι πάμε, αυτή είναι η απόφαση και η στρατηγική αυτή την ώρα», δήλωσε επιπρόσθετα.
Ερωτηθείς γιατί δεν προχωράνε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό και άλλων κοινωνικών ομάδων, δήλωσε: «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός όπως φάνηκε και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, που δεν επιβλήθηκε από καμία κυβέρνηση πουθενά, δεν θεωρείται ότι αυτή την ώρα έχει να προσθέσει πράγματα. Αναφερόμενος σε ευρήματα της χθεσινής δημοσκόπησης απεδείχθη ότι επί της ουσίας η υποχρεωτικότητα δεν είναι αυτή που θα αποτελέσει το ουσιαστικό κίνητρο για να έχουμε παραπάνω εμβολιασμούς όσο η πειθώ ή η έμμεση πίεση που ασκείται με τον τρόπο αυτό».
ΔΗΜ: Στην υποχρεωτικότητα φαίνεται ότι είναι διατεθειμένος να βάλει πλάτη και ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτό το κομμάτι φαίνεται ότι η αντιπολίτευση είναι διατεθειμένη να σας βοηθήσει να πάρετε μισό το πολιτικό κόστος
«Καταρχήν η κυβέρνηση σε ότι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας ούτε συμπεριφέρεται ούτε σχεδιάζει ούτε αποφασίζει με βάση το κόστος και αυτό το έχουμε αποδείξει περίτρανα όλο το τελευταίο διάστημα. Αντίθετα η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η πανδημία είναι εκείνο το πεδίο στο οποίο πρέπει να κάνει αντιπολίτευση ή να αναζητήσει πολιτικά οφέλη. Δεν υπάρχει άλλος πολιτικός αρχηγός ή άλλο κόμμα στην Ευρώπη που να προσεγγίζει την πανδημία με αυτούς τους όρους, που να τους δίνει χαρακτηριστικά και ονοματεπώνυμο, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Η αντιπολίτευση ως απάντηση στην πανδημία τι έχει; Προσλήψεις, μην κάνετε συνεννόηση στα τμήματα, τι γίνεται στις αστικές συγκοινωνίες, με τα λεωφορεία και να χτυπήσουμε την πόρτα να εμβολιάσουμε τον κόσμο. Δηλαδή τι μας λεει; Μας λεει αυτά που έχουμε κάνει. Μας λεει δηλαδή ότι δεν είναι αρκετοί οι 14-15 χιλιάδες που έχουνε μπει στο ΕΣΥ και όσοι προβλέπονται για το υπόλοιπο διάστημα κάνετε τους 55 χιλιάδες. Μας λεει ότι δεν είναι αρκετά τα 500 παραπάνω λεωφορεία που κυκλοφορούν στην Αθήνα, που το ’19 ήταν 850 ενώ είναι 1.300 τώρα, θέλω άλλες 2 χιλιαδες. Εδώ περνάμε μια δύσκολη συγκυρία και κάποιοι περνάνε σημαίες ευκαιρίας κάνοντας τον έξυπνο χωρίς να λένε ουσιαστικά πράγματα εφαρμόσιμα, καινούργια, διαφορετικά. Έχουν μπερδευτεί και θεωρούν ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο, είμαστε σε περίοδο μάχης, είμαστε εστιασμένοι στην προσπάθεια ανάσχεσης του κορονοϊού αυτή είναι η διαφορά μας», επισήμανε μεταξύ άλλων.
Ερωτηθείς για δεν επιλέγουν το μέτρο της τηλεργασίας, απάντησε: «Τηλεργασία εφαρμόζουν προαιρετικά όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν από εκεί και πέρα οι επιχειρήσεις, με δεδομένα τα μέτρα που εχουμε δηλαδή τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους να πηγαίνουν με rapid test, λειτουργούν με τον τρόπο που προβλέπεται από τα πρωτόκολλα. Αυτή την ώρα δεν εχουμε εισηγήσεις που να λένε ότι οποιαδήποτε επιπλέον μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή θα έχουν να προσθέσουν κάτι ουσιαστικό».
Ερωτηθείς γιατί δεν επιλέγουν το μέτρο της καθολικής χρήσης της μάσκας, ανέφερε: «Σε χώρους κλειστούς εκτός της εστίασης είναι υποχρεωτική η μάσκα, σε εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός και εκεί είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας. Μου λέτε γιατί δεν λέτε να ειναι υποχρεωτική να φοράει ο άλλος τη μάσκα όταν προχωράει στο δρόμο, γιατί είναι διφορούμενες οι απόψεις αν αυτό προσθέτει ή όχι. Πέρυσι δεν είχαμε τα εμβόλια».
Αναφορικά με την Γερμανία τοποθετήθηκε λέγοντας: «Αυτό που έχουμε μπροστά μας αυτή τη στιγμή είναι η προγραμματική συμφωνία βάση της οποίας προκύπτει η επόμενη κυβέρνηση στη Γερμανία και αυτό που παρατηρούμε είναι ότι η προγραμματική συμφωνία είναι μια συμφωνία που βρίσκεται κοντά στις ελληνικές θέσεις σε ότι αφορά όλα τα επίπεδα. Από εκεί και πέρα εδώ είμαστε το επόμενο διάστημα και σε ότι αφορά τα ζητήματα τα δικά μας και σε ότι αφορά τα ζητήματα της Ευρώπης που προφανώς μας επηρεάζουν σε όλα τα επίπεδα θα τα παρακολουθήσουμε για να δούμε την εξέλιξη της κατάστασης».
Ερωτηθείς αν σχεδιάζουν να παρθούν μέτρα σε σχέση με τους ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, απάντησε: «Το παρακολουθούμε ως χώρα πολύ έντονα, δεν έχουμε τόσες πολλές απευθείας πτήσεις με τις ώρες αυτές, θα υπάρχουν ανακοινώσεις . Πάντως προφανώς είναι κατι που πρέπει να το δούμε και το παρακολουθούμε».