Τι σχεδιάζουν οι υποψήφιοι για την επόμενη μέρα στο Κίνημα Αλλαγής - Ποιες θα είναι οι πρώτες τους κινήσεις
Ο νικητής θα κρίνει την επόμενη ημέρα
Αν κάτι ευαγγελίζονται όλοι οι διεκδικητές της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, είναι πως θα το ξανακάνουν μεγάλο, ενθυμούμενοι, βεβαίως, και τα περασμένα μεγαλεία του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, η ρητορική των έξι υποψηφίων διαφέρει, όπως και ο πήχης που ο καθένας βάζει για το Κίνημα Αλλαγής και πολύ περισσότερο οι τρόποι με τους οποίους θα πετύχουν τον φιλόδοξο στόχο. Άλλωστε, είναι σε εκκρεμότητα ακόμα και αυτό καθαυτό το θέμα του τίτλου, με την έννοια ότι οι υποψήφιοι υποστηρίζουν ότι, αν οι ίδιοι εκλεγούν, θα επιστρέψουν στον ιστορικό ιδρυτικό τίτλο της παράταξης. Οι κύριοι Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Παπανδρέου, Γερουλάνος, Καστανίδης και Χρηστίδης έχουν επικεντρώσει τη στρατηγική τους στην 5η ή και την 12η Δεκεμβρίου, ωστόσο είναι σαφές ότι το βλέμμα τους είναι και στην επόμενη μέρα.
Πώς, δηλαδή, θα δομήσουν τα όργανα του κόμματος, ιδίως τις θέσεις-«κλειδιά», όπως είναι αυτές του γραμματέα και του εκπροσώπου Τύπου, τι θα κάνουν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ποια θα είναι η δοσολογία της κριτικής στην κυβέρνηση, πώς θα είναι οι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα του κόμματος κ.λπ.
Αυτά και πολλά άλλα ζητήματα απασχολούν τους υποψηφίους και αποτελούν αντικείμενο των ερωτήσεων που τους γίνονται τόσο από τους δημοσιογράφους όσο και από τα μέλη και τους ψηφοφόρους του κόμματος. Συν τοις άλλοις, για τους υποψηφίους είναι ζητούμενο και οι συμμαχίες που θα διαμορφωθούν μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου ανάμεσα στους δύο πρώτους και τους τέσσερις που θα μείνουν εκτός κούρσας. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου όλοι οι υποψήφιοι έχουν δώσει μια πρόγευση για το τι σκοπεύουν να πράξουν στην περίπτωση που εκλεγούν.
ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης το πρώτο θέμα που θα κληθεί να επιλύσει είναι ποιος/α βουλευτής θα τον εκπροσωπεί στο Κοινοβούλιο. Και αυτό γιατί θα παραμείνει στην Ευρωβουλή, προκειμένου να στηρίζει, όπως λέει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της παράταξης αλλά και της χώρας στο υψηλότερο δυνατό ευρωπαϊκό επίπεδο. Το μεγάλο στοίχημα είναι, όπως και ο ίδιος παραδέχεται, μαζί με εκείνον να εκφραστούν και οι νεότερες γενιές, προκειμένου να γίνει πράξη η ανανέωση σε όλα τα επίπεδα του κόμματος. «Ένας κούκος δεν αρκεί για να φέρει την άνοιξη», λέει χαρακτηριστικά. Στη βάση αυτή, κύριο μέλημά του είναι η ανάδειξη μιας πλειάδας νέων στελεχών τόσο στο κόμμα όσο και στην επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και, παράλληλα, να παντρέψει τη φρεσκάδα των προσώπων που θα αναδειχτούν την επόμενη μέρα με την εμπειρία σημαντικών στελεχών που έχει το Κίνημα Αλλαγής στο δυναμικό του. Φιλοδοξώντας να ενεργοποιήσει περαιτέρω τη βάση του κόμματος, σε μικρό διάστημα μετά την εκλογή του θα πραγματοποιήσει περιφερειακά προγραμματικά συνέδρια και θα ενεργοποιήσει τα κοινωνικά δίκτυα. Παράλληλα, θα επιδιώξει να οργανώσει με ψηφιακό τρόπο το κόμμα, προκειμένου να παίρνουν μέρος στις διαδικασίες τα μέλη του κόμματος σε Ελλάδα και εξωτερικό.
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Ο Παύλος Γερουλάνος είναι από τους υποψηφίους που μιλούν για την ανάγκη επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ - άλλωστε, είναι γνωστό πως ο ίδιος δεν έχει υπάρξει ποτέ μέλος του Κινήματος Αλλαγής. Ο πρώην υπουργός έχει αναφερθεί εκτενώς στα ζητήματα της κομματικής λειτουργίας, και μάλιστα θεωρεί ότι τα πρώτα πράγματα που πρέπει να γίνουν είναι η αλλαγή του καταστατικού του κόμματος και η παρουσίαση ενός νέου προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γερουλάνος υποστηρίζει ότι το κόμμα έχει ανάγκη από «ένα σχέδιο για τη χώρα που να ξεκινά από το σοσιαλιστικό όραμα που εξέφρασε ο χώρος και να το μεταφράζει σε θέσεις και προτάσεις που να απαντούν στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας». Κατά μία έννοια, ο Παύλος Γερουλάνος μιλάει για την επικαιροποίηση της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη. Μάλιστα, έχει βαπτίσει το προγραμματικό του πλαίσιο ως «Αναγέννηση Νο 2», δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη νεωτερική ατζέντα την οποία θα πρέπει να υιοθετήσει το κόμμα.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ
Υπέρ της επιστροφής στο ακρωνύμιο ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί ο Χάρης Καστανίδης, ζητώντας την αξιοποίηση όλων των πολιτικών σημάτων του κόμματος. Ο πρώην υπουργός και από τους μακροβιότερους βουλευτές του Κοινοβουλίου έχει επικεντρώσει σχεδόν όλη του τη ρητορική και τη στρατηγική στο ζήτημα της φυσιογνωμίας του κόμματος. Ο ίδιος δηλώνει πως ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει αν εκλεγεί πρόεδρος είναι να αποκτήσει το κόμμα συγκεκριμένη ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καστανίδης υποστηρίζει ότι έως τον Μάρτιο θα πρέπει να υπάρξει μια νέα διακήρυξη του κόμματος, η οποία «θα εξηγεί τι σημαίνει να εκπροσωπείς στον 21ο αιώνα τις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού και να ανήκεις στη μεγάλη οικογένεια της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Θα ορίσει και πάλι τα όρια και τις διαφορές μεταξύ συντηρητικών και προοδευτικών πολιτικών, μεταξύ του νεοφιλελεύθερου εγχειρήματος που συνέτριψε τις ανθρώπινες ανάγκες και τη Δημοκρατία». Παράλληλα, δηλώνει ότι την επομένη των εσωκομματικών εκλογών θα ανοίξει τη συζήτηση για την ανασυγκρότηση του χώρου, απευθύνοντας ένα πλατύ κάλεσμα στους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής να συμμετάσχουν στις διαδικασίες για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους σε κάθε πόλη. Ο κ. Καστανίδης υποστηρίζει ότι μέσω αυτής της διαδικασίας θα χτιστεί από τη βάση και συντεταγμένα το νέο κόμμα.
ΑΝΔΡEAΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο Ανδρέας Λοβέρδος, αν εκλεγεί, είναι να κινήσει τις διαδικασίες για να επιστρέψει το κόμμα στον ιστορικό του τίτλο. Μάλιστα, έχει διαμηνύσει πως το βράδυ του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών ο ίδιος θα αυτοαναγορευτεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και θα προτείνει στο συνέδριο του κόμματος που θα γίνει λίγους μήνες μετά να αποφασιστεί η αλλαγή του τίτλου. Σε ό,τι αφορά το θέμα των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ για τα ζητήματα που θα ανακύψουν με την επιστροφή στον τίτλο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λοβέρδος, όταν ρωτήθηκε από τα «Π», είχε απαντήσει ως εξής: «Δεν υπόσχομαι τίποτε που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Προσέρχομαι με σύνθημα “αλλαγή είναι η αλήθεια”. Πώς θα μπορούσα να μιλώ χωρίς βεβαιότητες;». Ο πρώην υπουργός αναφορικά με τη στελέχωση του κόμματος έχει ανακοινώσει πως θα τοποθετήσει δύο μόνιμους αντιπροέδρους. «Ο ένας ή η μία θα έχει να κάνει με θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του κόμματος, ο άλλος θα έχει τα συνδικάτα και τα κοινωνικά κινήματα», σημείωσε. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι έως τις εθνικές εκλογές θα υπάρχει και τρίτος/η αντιπρόεδρος του κόμματος, με ευθύνη την κατάρτιση του προγράμματος, που πρέπει να έχει κυβερνητικά χαρακτηριστικά. Σε πρώτη φάση, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει δηλώσει πως ο στόχος του είναι να διπλασιάσει τα ποσοστά του κόμματος και να τα φτάσει κοντά στο 20%.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ο Γιώργος Παπανδρέου φιλοδοξεί, όπως δηλώνει, να ξανακάνει το Κίνημα Αλλαγής κόμμα που θα διεκδικεί τα ηνία της χώρας, και μάλιστα σημειώνει ότι το ζητούμενο δεν είναι να ξαναγίνει ο ίδιος πρωθυπουργός, αλλά να υπάρξει μια προοδευτική διακυβέρνηση και διαχείριση των ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν μπαίνει στη συζήτηση για τον τίτλο του κόμματος, καθώς σημειώνει πως το ζητούμενο δεν είναι οι συμβολισμοί. Στις συνεντεύξεις του επικαλείται το ΟpenGov, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή η διαδικασία αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για την ανανέωση του στελεχικού δυναμικού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περίπτωση που εκλεγεί θα επιδιώξει να κάνει κάλεσμα επιστροφής σε στελέχη που αποχώρησαν τα τελευταία χρόνια, ενώ δεν είναι τυχαίο -ακόμα και αν έγινε και για προεκλογικούς λόγους- το άνοιγμα που έκανε στον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τα θετικά λόγια που χρησιμοποίησε για αυτόν. Ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να φρεσκάρει όχι μόνο την εικόνα, αλλά και τον προγραμματικό λόγο του κόμματος, εναρμονίζοντας τις θέσεις του με τις αντίστοιχες της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο διάστημα θα επιδιώξει να κάνει έναν γύρο επισκέψεων σε μεγάλες πρωτεύουσες, προκειμένου να ενεργοποιήσει προς όφελος του κόμματος το σημαντικό δίκτυο διεθνών επαφών που διαθέτει.
ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ
Στη μεγαλύτερη δυνατή ενεργή συμμετοχή των πολιτών που θα πάρουν μέρος στις εσωκομματικές εκλογές επενδύει για την επόμενη ημέρα του Κινήματος Αλλαγής ο Παύλος Χρηστίδης. Για αυτό και υποστηρίζει πως δεν θα πρέπει να ξεχαστούν οι άνθρωποι αυτοί την επομένη των εκλογών, αντιθέτως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα μητρώο με όλα τα μέλη του κόμματος. Σε αυτήν τη λογική, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος θεωρεί ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί το μοντέλο της δημοκρατικής λειτουργίας του, με ενεργή συμμετοχή των μελών στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, κάνει λόγο για «ένα κίνημα αυθεντικό, που διαμορφώνεται από κάτω προς τα πάνω». Παράλληλα, επιμένει στη λογική της ανανέωσης του κόμματος και μιλάει για την ανάγκη «ανανέωσης με πολιτικό περιεχόμενο». Ο κ. Χρηστίδης επιμένει ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί πλήρως η γραμμή που χάραξε και υπηρέτησε με συνέπεια η Φώφη Γεννηματά, δηλαδή της αυτονομίας του κόμματος. Για αυτό και δηλώνει ότι είναι προσβλητική η συζήτηση για το αν το Κίνημα Αλλαγής θα πάει με τη Ν.Δ. ή με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πώς, δηλαδή, θα δομήσουν τα όργανα του κόμματος, ιδίως τις θέσεις-«κλειδιά», όπως είναι αυτές του γραμματέα και του εκπροσώπου Τύπου, τι θα κάνουν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ποια θα είναι η δοσολογία της κριτικής στην κυβέρνηση, πώς θα είναι οι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα του κόμματος κ.λπ.
Αυτά και πολλά άλλα ζητήματα απασχολούν τους υποψηφίους και αποτελούν αντικείμενο των ερωτήσεων που τους γίνονται τόσο από τους δημοσιογράφους όσο και από τα μέλη και τους ψηφοφόρους του κόμματος. Συν τοις άλλοις, για τους υποψηφίους είναι ζητούμενο και οι συμμαχίες που θα διαμορφωθούν μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου ανάμεσα στους δύο πρώτους και τους τέσσερις που θα μείνουν εκτός κούρσας. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου όλοι οι υποψήφιοι έχουν δώσει μια πρόγευση για το τι σκοπεύουν να πράξουν στην περίπτωση που εκλεγούν.
ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
Περιφερειακά συνέδρια και στελεχική ανανέωση
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Αλλαγή καταστατικού και νέο πρόγραμμα
ΧΑΡΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ
Δημοκρατικές διαδικασίες και αυτόνομη πορεία
ΑΝΔΡEAΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Αλλαγή τίτλου και τρεις αντιπρόεδροι
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Κόμμα εξουσίας με διεθνείς επαφές και συνεργασίες
Ο Γιώργος Παπανδρέου φιλοδοξεί, όπως δηλώνει, να ξανακάνει το Κίνημα Αλλαγής κόμμα που θα διεκδικεί τα ηνία της χώρας, και μάλιστα σημειώνει ότι το ζητούμενο δεν είναι να ξαναγίνει ο ίδιος πρωθυπουργός, αλλά να υπάρξει μια προοδευτική διακυβέρνηση και διαχείριση των ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν μπαίνει στη συζήτηση για τον τίτλο του κόμματος, καθώς σημειώνει πως το ζητούμενο δεν είναι οι συμβολισμοί. Στις συνεντεύξεις του επικαλείται το ΟpenGov, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή η διαδικασία αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για την ανανέωση του στελεχικού δυναμικού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περίπτωση που εκλεγεί θα επιδιώξει να κάνει κάλεσμα επιστροφής σε στελέχη που αποχώρησαν τα τελευταία χρόνια, ενώ δεν είναι τυχαίο -ακόμα και αν έγινε και για προεκλογικούς λόγους- το άνοιγμα που έκανε στον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τα θετικά λόγια που χρησιμοποίησε για αυτόν. Ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να φρεσκάρει όχι μόνο την εικόνα, αλλά και τον προγραμματικό λόγο του κόμματος, εναρμονίζοντας τις θέσεις του με τις αντίστοιχες της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο διάστημα θα επιδιώξει να κάνει έναν γύρο επισκέψεων σε μεγάλες πρωτεύουσες, προκειμένου να ενεργοποιήσει προς όφελος του κόμματος το σημαντικό δίκτυο διεθνών επαφών που διαθέτει.
ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ
Δημοκρατικές διαδικασίες και αυτόνομη πορεία
Στη μεγαλύτερη δυνατή ενεργή συμμετοχή των πολιτών που θα πάρουν μέρος στις εσωκομματικές εκλογές επενδύει για την επόμενη ημέρα του Κινήματος Αλλαγής ο Παύλος Χρηστίδης. Για αυτό και υποστηρίζει πως δεν θα πρέπει να ξεχαστούν οι άνθρωποι αυτοί την επομένη των εκλογών, αντιθέτως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα μητρώο με όλα τα μέλη του κόμματος. Σε αυτήν τη λογική, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος θεωρεί ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί το μοντέλο της δημοκρατικής λειτουργίας του, με ενεργή συμμετοχή των μελών στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, κάνει λόγο για «ένα κίνημα αυθεντικό, που διαμορφώνεται από κάτω προς τα πάνω». Παράλληλα, επιμένει στη λογική της ανανέωσης του κόμματος και μιλάει για την ανάγκη «ανανέωσης με πολιτικό περιεχόμενο». Ο κ. Χρηστίδης επιμένει ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί πλήρως η γραμμή που χάραξε και υπηρέτησε με συνέπεια η Φώφη Γεννηματά, δηλαδή της αυτονομίας του κόμματος. Για αυτό και δηλώνει ότι είναι προσβλητική η συζήτηση για το αν το Κίνημα Αλλαγής θα πάει με τη Ν.Δ. ή με τον ΣΥΡΙΖΑ.