Μπακογιάννη στα Παραπολιτικά 90,1: Πιθανή η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών
Τι δήλωσε για την πανδημία, την Τουρκία, το Αιγαίο, τον Ερντογάν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Η βουλευτής της ΝΔ, κα Ντόρα Μπακογιάννη, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.
Ερωτηθείσα αν ισχύει η πληροφορία ότι ανέλαβε ως σύνδεσμος μεταξύ της κυβέρνησης και των βουλευτών της ΝΔ, η κ. Μπακογιάννη απάντησε πως «Ισχύει, μου ζήτησε ο πρωθυπουργός να πάω στο γραφείο στη Βουλή για να έχω μια στενότερη επαφή με συναδελφους βουλευτές και να διευκολύνω την επαφή μεταξύ κυβέρνησης και συνάδελφων στην Βουλή, σε στενή συνεργασία βεβαίως πάντα με τον γενικό γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον κ. Μπούγα και τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή. Ο στόχος είναι να ενισχύσουμε το γραφείο της Βουλής έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικό σε ορισμένα θέματα και γρήγορο. Είναι μια παλιά δοκιμασμένη συνταγή, δεν το κάνουμε τώρα πρώτη φόρα, εγώ το έχω κάνει και παλαιοτέρα αυτό. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει ένας συντονισμός των συνάδελφων και να υπάρχει μια ανταπόκριση σε θέματα που απασχολούν την περιφέρεια, την περιφέρεια τους δηλαδή, και θέματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά να αντιμετωπίζονται από το γραφείο του πρωθυπουργού, κι εκεί μπήκα κι εγώ για να στηρίξω».
Αναφορικά με την κριτική σε σχέση με τα μέτρα για την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60, η βουλευτής είπε πως «Δεν είναι σοβαροί άνθρωποι! Αυτή τη στιγμή που μιλάμε σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο επαναπροσδιορίζεται η στρατηγική των κυβερνήσεων έναντι του ιού. Έχουμε μια νέα παρουσία με ένα νέο ιό Όμικρον, δεν ξέρουμε αυτός ο ιός ακόμα πως θα χτυπάει, με τι ταχύτητα χτυπάει, με τι δυναμική χτυπάει, έχουμε την εμπειρία μόνο της Δέλτα, ξέρουμε όμως από τα στοιχεία τα οποία έχουμε οτι στις χώρες που η ηλικιακή ομάδα άνω των 60 έχει εμβολιαστεί πάνω από 90% οι θάνατοι είναι κατά μέσο όρο 10 και οι διασωληνωμένοι κατά μέσο όρο 50. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αυτός ο ιός οδηγεί στη ΜΕΘ και σε θάνατο, κυρίως άτομα τα οποία είναι στην ηλικία άνω των 60 ετών και παίρνει ο πρωθυπουργός μια εξαιρετικά γενναία απόφαση, και λεω γενναία γιατί μέχρι τώρα τον κατηγορούσαν ότι για λόγους πολιτικού κόστους δεν παίρνει αποφάσεις υποχρεωτικότητας σε διαφορές κοινωνικές ομάδες. Παίρνει αυτή την απόφαση και με αυτό τον τρόπο προστατεύει αυτούς τους ανθρώπους από τον κίνδυνο να πεθάνουν. Τους προστατεύει κάνοντας υποχρεωτικό το εμβόλιο και κάνοντας και πράξη κάτι το οποίο είχε πει ο Διονύσης Σαββόπουλος, πήρε την ευθύνη της απόφασης τους πάνω του. Δεν μπορούσαν εκείνοι να αποφασίσουν να εμβολιαστούν, τώρα το πήρε ο πρωθυπουργός κι αυτοί οι άνθρωποι με την υποχρεωτικότητα δεν θα καταλήξουν στις ΜΕΘ και δεν θα αρρωστήσουν βαριά και είναι βέβαιο ότι δια αυτού του τρόπου θα σωθούν ζωές. Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι ήδη ότι έχουμε 30 χιλιαδες πρώτους εμβολιασμούς σε αυτή την ηλικία. Δεν έχουμε κανένα άλλο όπλο, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τα πάντα για να εμβολιαστεί ο κόσμος και να μπορέσουμε να θωρακίσουμε κατ’ αρχήν τους Έλληνες πολίτες να μην πεθαίνουν και δεύτερον να θωρακίσουμε και την οικονομία μας».
Αναφορικά με την ανάληψη του πολιτικού κόστους, η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε πως «Δείχνει ότι η χώρα αυτή τη στιγμή έχει ηγεσία. Έχει ηγεσία η οποία βάζει τη χώρα, την υγεία των πολιτών πάνω από το οποιοδήποτε κομματικό ή πολιτικό όφελος. Και το κανει ο Κυριακός Μητσοτάκης εν γνώσει του αυτή τη στιγμή, το κάνει διότι στο τέλος της ημέρας αυτοί οι άνθρωποι θα είναι ευγνώμονες θα έχουν γλιτώσει και από τη δύσκολη απόφαση από την οποία θα έπρεπε να πάρουν και να πάνε να εμβολιαστούν αλλά και από την άλλη μεριά θα έχουν γλιτώσει τη ζωή τους».
Εν συνεχεία, σχετικά με την επιβολή του προστίμου, η κ. Μπακογιάννη κατέστησε σαφές πως «Θεωρώ ότι οτιδήποτε και να κάνουμε η αντιπολίτευση έχει διαφορετική άποψη. Όταν δώσαμε κίνητρα στη νεολαία μας είπε οτι τους εξαγοράζουμε. Δεύτερον υπάρχει ένα θέμα ισονομίας και ισοπολιτείας. 70% των ανθρώπων έχουν εμβολιαστεί, αυτοί οι 70% θα ένοιωθαν περίπου ή κορόιδα εάν αύριο το πρωί αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και θέτουν και σε κίνδυνο τους υπολοίπους έπαιρναν από πάνω μια επιβράβευση για το οτι δεν εμβολιάστηκαν. Στη φάση αυτή αυτό είναι διοικητικό μέτρο. Είναι διοικητικό μέτρο όπως όταν δεν φοράτε το κράνος σας στη μοτοσυκλέτα ή τη ζώνη ασφαλείας. Πρέπει να γίνει κάτι το οποίο να κινητοποιήσει ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του κίνδυνου. Και ξέρετε δεν υπάρχει τίποτα πιο φοβερό παρά να μπαίνουν στις ΜΕΘ κι αφού μπαίνουν στη ΜΕΘ να λένε «θεέ μου τι έκανα» και να χτυπάμε το κεφάλι τους στον τοίχο αλλά τότε είναι αργά».
Ενώ σχετικά με το αν έπρεπε να υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες κατηγορίες, η ίδια εξήγησε πως «Πιθανόν. Αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την Ευρώπη χώρες όπως βλέπετε στην Γερμανία η υποχρεωτικότητα έκανε «τζίζ» λόγω της ιστορίας τους του Β’ παγκοσμίου πολέμου και ήταν κάτι το οποίο δεν μπορούσαν καν να σκεφτούν και σήμερα μπαίνει μπροστά η υποχρεωτικότητα σε ολόκληρη τη Γερμανία. Μπαίνει μπροστά η υποχρεωτικότητα πλέον σε επίπεδο ευρωπαϊκό από την Φον Ντερ Λαιεν. Να θυμίσω ότι ο Λένιν στην μεγάλη πανδημία της ευλογιάς έσωσε τους Ρώσους με την υποχρεωτικότητα του εμβολίου και δεν το κουβέντιασε. Τους εμβολίασε όλους και έσωσε τη Ρωσία τότε. Δηλαδή υπάρχουν αποφάσεις που μπορεί να είναι δύσκολες τις οποίες όμως ένας υπεύθυνος ηγέτης πρέπει να τις πάρει, και πρέπει να τις πάρει διότι εχει υποχρέωση να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, είναι μέσα στα καθήκοντα του του υπεύθυνου πρωθυπουργού. Ως προσωπική γνώμη το λεω ναι, αν υπάρξει ανάγκη υποχρεωτικότητας και αλλού ναι υποχρεωτικότητα και αλλού. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, δεν υπάρχει άλλη άμυνα».
Και πρόσθεσε, «Κατά τη γνώμη μου η Ελλάδα πρέπει να τεθεί στην πρωτοπορία των χωρών εκείνων οι οποίες θα αγωνιστούν να πάνε τα εμβόλια στις φτωχές χώρες της Αφρικής διότι ο ιός Όμικρον είναι η εκδίκηση της φτώχειας. Έρχεται από την Αφρική μια Αφρική η οποία έμεινε απροστάτευτη, η οποία δεν εμβολιάστηκε, μια Αφρική που παρακαλούνε για ένα εμβόλιο το οποίο σήμερα εδώ πέρα κάποιοι το αρνούνται, για να μπορέσουν να προστατευτούν. Δεν ζούμε σε ένα νησί στου πουθενά, είμαστε μια παγκοσμιοποιημένη κοινότητα και δεν μπορεί το θέμα του εμβολίου να είναι προνόμιο των πλουσίων. Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί ένας τρόπος να εμβολιαστούν και οι φτωχές χώρες έτσι ώστε να γλιτώσουμε από αυτή την πανδημία».
Όσον αφορά στη γείτονα Τουρκία και πιο συγκεκριμένα ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι στην περίπτωση που τελειώσει ο Ερντογάν θα τελειώσει και ο ερντογανισμός, η ίδια απάντησε πως «Όχι. Καταρχήν η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει μια αντιπολίτευση η οποία είναι ακραία εθνικιστική με επιχειρήματα τα οποία πάρα πολλές φορές ξεπερνούν τις θέσεις του ίδιου του Ερντογάν. Άρα όποιος πιστεύει ότι με αλλαγή Ερντογάν αλλάζει η Τουρκία νομίζω ότι κάτι λάθος. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα με μια μεγάλη οικονομία, στόχος της είναι να μπει ανάμεσα στην Ευρώπη και την Κίνα σε παραγωγή προϊόντων , αυτή ειναι η λογική Ερντογάν, μια λογική η οποία οικονομικά όμως που δεν έχει απολύτως κανένα αποτέλεσμα διότι πάει κόντρα στη διεθνή οικονομική θεωρία αυτή η πολιτική η οποία ασκεί σήμερα. Αυτό τον έχε φέρει σε πάρα πολύ μεγάλη πίεση οικονομική. Οι κοινωνικές ομάδες οι οποίες ανέβηκαν επί Ερντογάν οι οποίες ήταν εξαιρετικά φτωχές και έγιναν μεσοαστικές, αυτές σήμερα ξαναπέφτουν οικονομικά πάρα πολύ χαμηλά άρα ένα κομμάτι της βάσης του Ερντογαν τον αμφισβητεί πλέον πολιτικά ανοιχτά. Θα περάσει ένα πολύ δύσκολο χειμώνα στον οποίο δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι μπορεί να συμβεί από πλευράς κοινωνικής έντασης στην Τουρκία».
Ερωτηθείσα αν φοβάται την εξαγωγή της εσωτερικής έντασης της Τουρκίας στο Αιγαίο, η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι «Για το Αιγαίο δεν μπορώ να πω ότι έχω κάποιο συγκεκριμένο φόβο πιο πολύ προς τη μεριά της Κύπρου νομίζω ότι θα πρέπει να στραφεί η προσοχή μας αλλά η αίσθησή μου είναι ότι αυτή τη στιγμή το μεγάλο θέμα του Ερντογάν είναι πλέον το εσωτερικό της χώρας του και προς τα εκεί θα στραφεί. Γενικώς μια διάλυση ή μια αποσταθεροποίηση της γειτονικής χώρας είναι κάτι που δεν το εύχεται κανείς. Αποσταθεροποιημένες χώρες και δη χώρες σαν την Τουρκία δίπλα του δεν είναι ποτέ καλό νέο. Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή, είμαστε πολύ καλά θωρακισμένοι, είναι κάτι που ενοχλεί πάρα πολύ τους Τούρκους αυτή η αμυντική θωράκιση της Ελλάδος. Εξακολουθούμε και κινούμαστε με βάση τις δικές μας αρχές που είναι οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου, με πολλούς συμμάχους στη φάση αυτή, πράγμα που επίσης ενοχλεί πάρα πολύ την Τουρκία, και με σταθερότητα και ψυχραιμία».
Τέλος, ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξουν οι ισορροπίες μετά τις επαναπροσεγγίσεις που κάνει ο Ερντογάν με τις γειτονικές χώρες, η βουλευτής είπε πως «Δεν νομίζω, είναι δείγμα της έλλειψης της σταθερής εξωτερικής πολιτικής των Τούρκων. Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντιλαμβάνονται πλήρως ότι αυτό είναι σήμερα μια σημαία ευκαιρίας με την Τουρκία και αυτή είναι η διαφορά με την Ελλάδα. Εμείς όταν κάνουμε τέτοιου είδους συμφωνίες, όταν υπογράφουμε αυτές τις συνεργασίες τις υπογράφουμε εν ψυχρώ, εν ηρεμία, έχοντας βάλει κάτω όλα τα συν και τα πλην τα οποία έχουμε κάθε φορά δεν τα χρησιμοποιούμε ως σημαία ευκαιρίας. Ψάχνεται ο Ερντογάν και είναι ακριβώς η επιβεβαίωση της αποτυχίας της πολιτικής την οποία άσκησε μέχρι τώρα και το καταλαβαίνει αλλά είναι κάπως αργά».
Ερωτηθείσα αν ισχύει η πληροφορία ότι ανέλαβε ως σύνδεσμος μεταξύ της κυβέρνησης και των βουλευτών της ΝΔ, η κ. Μπακογιάννη απάντησε πως «Ισχύει, μου ζήτησε ο πρωθυπουργός να πάω στο γραφείο στη Βουλή για να έχω μια στενότερη επαφή με συναδελφους βουλευτές και να διευκολύνω την επαφή μεταξύ κυβέρνησης και συνάδελφων στην Βουλή, σε στενή συνεργασία βεβαίως πάντα με τον γενικό γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον κ. Μπούγα και τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή. Ο στόχος είναι να ενισχύσουμε το γραφείο της Βουλής έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικό σε ορισμένα θέματα και γρήγορο. Είναι μια παλιά δοκιμασμένη συνταγή, δεν το κάνουμε τώρα πρώτη φόρα, εγώ το έχω κάνει και παλαιοτέρα αυτό. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει ένας συντονισμός των συνάδελφων και να υπάρχει μια ανταπόκριση σε θέματα που απασχολούν την περιφέρεια, την περιφέρεια τους δηλαδή, και θέματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά να αντιμετωπίζονται από το γραφείο του πρωθυπουργού, κι εκεί μπήκα κι εγώ για να στηρίξω».
Αναφορικά με την κριτική σε σχέση με τα μέτρα για την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60, η βουλευτής είπε πως «Δεν είναι σοβαροί άνθρωποι! Αυτή τη στιγμή που μιλάμε σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο επαναπροσδιορίζεται η στρατηγική των κυβερνήσεων έναντι του ιού. Έχουμε μια νέα παρουσία με ένα νέο ιό Όμικρον, δεν ξέρουμε αυτός ο ιός ακόμα πως θα χτυπάει, με τι ταχύτητα χτυπάει, με τι δυναμική χτυπάει, έχουμε την εμπειρία μόνο της Δέλτα, ξέρουμε όμως από τα στοιχεία τα οποία έχουμε οτι στις χώρες που η ηλικιακή ομάδα άνω των 60 έχει εμβολιαστεί πάνω από 90% οι θάνατοι είναι κατά μέσο όρο 10 και οι διασωληνωμένοι κατά μέσο όρο 50. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αυτός ο ιός οδηγεί στη ΜΕΘ και σε θάνατο, κυρίως άτομα τα οποία είναι στην ηλικία άνω των 60 ετών και παίρνει ο πρωθυπουργός μια εξαιρετικά γενναία απόφαση, και λεω γενναία γιατί μέχρι τώρα τον κατηγορούσαν ότι για λόγους πολιτικού κόστους δεν παίρνει αποφάσεις υποχρεωτικότητας σε διαφορές κοινωνικές ομάδες. Παίρνει αυτή την απόφαση και με αυτό τον τρόπο προστατεύει αυτούς τους ανθρώπους από τον κίνδυνο να πεθάνουν. Τους προστατεύει κάνοντας υποχρεωτικό το εμβόλιο και κάνοντας και πράξη κάτι το οποίο είχε πει ο Διονύσης Σαββόπουλος, πήρε την ευθύνη της απόφασης τους πάνω του. Δεν μπορούσαν εκείνοι να αποφασίσουν να εμβολιαστούν, τώρα το πήρε ο πρωθυπουργός κι αυτοί οι άνθρωποι με την υποχρεωτικότητα δεν θα καταλήξουν στις ΜΕΘ και δεν θα αρρωστήσουν βαριά και είναι βέβαιο ότι δια αυτού του τρόπου θα σωθούν ζωές. Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι ήδη ότι έχουμε 30 χιλιαδες πρώτους εμβολιασμούς σε αυτή την ηλικία. Δεν έχουμε κανένα άλλο όπλο, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τα πάντα για να εμβολιαστεί ο κόσμος και να μπορέσουμε να θωρακίσουμε κατ’ αρχήν τους Έλληνες πολίτες να μην πεθαίνουν και δεύτερον να θωρακίσουμε και την οικονομία μας».
Αναφορικά με την ανάληψη του πολιτικού κόστους, η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε πως «Δείχνει ότι η χώρα αυτή τη στιγμή έχει ηγεσία. Έχει ηγεσία η οποία βάζει τη χώρα, την υγεία των πολιτών πάνω από το οποιοδήποτε κομματικό ή πολιτικό όφελος. Και το κανει ο Κυριακός Μητσοτάκης εν γνώσει του αυτή τη στιγμή, το κάνει διότι στο τέλος της ημέρας αυτοί οι άνθρωποι θα είναι ευγνώμονες θα έχουν γλιτώσει και από τη δύσκολη απόφαση από την οποία θα έπρεπε να πάρουν και να πάνε να εμβολιαστούν αλλά και από την άλλη μεριά θα έχουν γλιτώσει τη ζωή τους».
Εν συνεχεία, σχετικά με την επιβολή του προστίμου, η κ. Μπακογιάννη κατέστησε σαφές πως «Θεωρώ ότι οτιδήποτε και να κάνουμε η αντιπολίτευση έχει διαφορετική άποψη. Όταν δώσαμε κίνητρα στη νεολαία μας είπε οτι τους εξαγοράζουμε. Δεύτερον υπάρχει ένα θέμα ισονομίας και ισοπολιτείας. 70% των ανθρώπων έχουν εμβολιαστεί, αυτοί οι 70% θα ένοιωθαν περίπου ή κορόιδα εάν αύριο το πρωί αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και θέτουν και σε κίνδυνο τους υπολοίπους έπαιρναν από πάνω μια επιβράβευση για το οτι δεν εμβολιάστηκαν. Στη φάση αυτή αυτό είναι διοικητικό μέτρο. Είναι διοικητικό μέτρο όπως όταν δεν φοράτε το κράνος σας στη μοτοσυκλέτα ή τη ζώνη ασφαλείας. Πρέπει να γίνει κάτι το οποίο να κινητοποιήσει ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του κίνδυνου. Και ξέρετε δεν υπάρχει τίποτα πιο φοβερό παρά να μπαίνουν στις ΜΕΘ κι αφού μπαίνουν στη ΜΕΘ να λένε «θεέ μου τι έκανα» και να χτυπάμε το κεφάλι τους στον τοίχο αλλά τότε είναι αργά».
Ενώ σχετικά με το αν έπρεπε να υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες κατηγορίες, η ίδια εξήγησε πως «Πιθανόν. Αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την Ευρώπη χώρες όπως βλέπετε στην Γερμανία η υποχρεωτικότητα έκανε «τζίζ» λόγω της ιστορίας τους του Β’ παγκοσμίου πολέμου και ήταν κάτι το οποίο δεν μπορούσαν καν να σκεφτούν και σήμερα μπαίνει μπροστά η υποχρεωτικότητα σε ολόκληρη τη Γερμανία. Μπαίνει μπροστά η υποχρεωτικότητα πλέον σε επίπεδο ευρωπαϊκό από την Φον Ντερ Λαιεν. Να θυμίσω ότι ο Λένιν στην μεγάλη πανδημία της ευλογιάς έσωσε τους Ρώσους με την υποχρεωτικότητα του εμβολίου και δεν το κουβέντιασε. Τους εμβολίασε όλους και έσωσε τη Ρωσία τότε. Δηλαδή υπάρχουν αποφάσεις που μπορεί να είναι δύσκολες τις οποίες όμως ένας υπεύθυνος ηγέτης πρέπει να τις πάρει, και πρέπει να τις πάρει διότι εχει υποχρέωση να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, είναι μέσα στα καθήκοντα του του υπεύθυνου πρωθυπουργού. Ως προσωπική γνώμη το λεω ναι, αν υπάρξει ανάγκη υποχρεωτικότητας και αλλού ναι υποχρεωτικότητα και αλλού. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, δεν υπάρχει άλλη άμυνα».
Και πρόσθεσε, «Κατά τη γνώμη μου η Ελλάδα πρέπει να τεθεί στην πρωτοπορία των χωρών εκείνων οι οποίες θα αγωνιστούν να πάνε τα εμβόλια στις φτωχές χώρες της Αφρικής διότι ο ιός Όμικρον είναι η εκδίκηση της φτώχειας. Έρχεται από την Αφρική μια Αφρική η οποία έμεινε απροστάτευτη, η οποία δεν εμβολιάστηκε, μια Αφρική που παρακαλούνε για ένα εμβόλιο το οποίο σήμερα εδώ πέρα κάποιοι το αρνούνται, για να μπορέσουν να προστατευτούν. Δεν ζούμε σε ένα νησί στου πουθενά, είμαστε μια παγκοσμιοποιημένη κοινότητα και δεν μπορεί το θέμα του εμβολίου να είναι προνόμιο των πλουσίων. Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί ένας τρόπος να εμβολιαστούν και οι φτωχές χώρες έτσι ώστε να γλιτώσουμε από αυτή την πανδημία».
Όσον αφορά στη γείτονα Τουρκία και πιο συγκεκριμένα ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι στην περίπτωση που τελειώσει ο Ερντογάν θα τελειώσει και ο ερντογανισμός, η ίδια απάντησε πως «Όχι. Καταρχήν η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει μια αντιπολίτευση η οποία είναι ακραία εθνικιστική με επιχειρήματα τα οποία πάρα πολλές φορές ξεπερνούν τις θέσεις του ίδιου του Ερντογάν. Άρα όποιος πιστεύει ότι με αλλαγή Ερντογάν αλλάζει η Τουρκία νομίζω ότι κάτι λάθος. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα με μια μεγάλη οικονομία, στόχος της είναι να μπει ανάμεσα στην Ευρώπη και την Κίνα σε παραγωγή προϊόντων , αυτή ειναι η λογική Ερντογάν, μια λογική η οποία οικονομικά όμως που δεν έχει απολύτως κανένα αποτέλεσμα διότι πάει κόντρα στη διεθνή οικονομική θεωρία αυτή η πολιτική η οποία ασκεί σήμερα. Αυτό τον έχε φέρει σε πάρα πολύ μεγάλη πίεση οικονομική. Οι κοινωνικές ομάδες οι οποίες ανέβηκαν επί Ερντογάν οι οποίες ήταν εξαιρετικά φτωχές και έγιναν μεσοαστικές, αυτές σήμερα ξαναπέφτουν οικονομικά πάρα πολύ χαμηλά άρα ένα κομμάτι της βάσης του Ερντογαν τον αμφισβητεί πλέον πολιτικά ανοιχτά. Θα περάσει ένα πολύ δύσκολο χειμώνα στον οποίο δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι μπορεί να συμβεί από πλευράς κοινωνικής έντασης στην Τουρκία».
Ερωτηθείσα αν φοβάται την εξαγωγή της εσωτερικής έντασης της Τουρκίας στο Αιγαίο, η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι «Για το Αιγαίο δεν μπορώ να πω ότι έχω κάποιο συγκεκριμένο φόβο πιο πολύ προς τη μεριά της Κύπρου νομίζω ότι θα πρέπει να στραφεί η προσοχή μας αλλά η αίσθησή μου είναι ότι αυτή τη στιγμή το μεγάλο θέμα του Ερντογάν είναι πλέον το εσωτερικό της χώρας του και προς τα εκεί θα στραφεί. Γενικώς μια διάλυση ή μια αποσταθεροποίηση της γειτονικής χώρας είναι κάτι που δεν το εύχεται κανείς. Αποσταθεροποιημένες χώρες και δη χώρες σαν την Τουρκία δίπλα του δεν είναι ποτέ καλό νέο. Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή, είμαστε πολύ καλά θωρακισμένοι, είναι κάτι που ενοχλεί πάρα πολύ τους Τούρκους αυτή η αμυντική θωράκιση της Ελλάδος. Εξακολουθούμε και κινούμαστε με βάση τις δικές μας αρχές που είναι οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου, με πολλούς συμμάχους στη φάση αυτή, πράγμα που επίσης ενοχλεί πάρα πολύ την Τουρκία, και με σταθερότητα και ψυχραιμία».
Τέλος, ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξουν οι ισορροπίες μετά τις επαναπροσεγγίσεις που κάνει ο Ερντογάν με τις γειτονικές χώρες, η βουλευτής είπε πως «Δεν νομίζω, είναι δείγμα της έλλειψης της σταθερής εξωτερικής πολιτικής των Τούρκων. Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντιλαμβάνονται πλήρως ότι αυτό είναι σήμερα μια σημαία ευκαιρίας με την Τουρκία και αυτή είναι η διαφορά με την Ελλάδα. Εμείς όταν κάνουμε τέτοιου είδους συμφωνίες, όταν υπογράφουμε αυτές τις συνεργασίες τις υπογράφουμε εν ψυχρώ, εν ηρεμία, έχοντας βάλει κάτω όλα τα συν και τα πλην τα οποία έχουμε κάθε φορά δεν τα χρησιμοποιούμε ως σημαία ευκαιρίας. Ψάχνεται ο Ερντογάν και είναι ακριβώς η επιβεβαίωση της αποτυχίας της πολιτικής την οποία άσκησε μέχρι τώρα και το καταλαβαίνει αλλά είναι κάπως αργά».