Χατζηδάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Κάνουμε παρεμβάσεις στον ΕΦΚΑ - Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης
«Όσοι εκδίδουν περισσότερες συντάξεις θα λαμβάνουν πριμ παραγωγικότητας», επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας
«Κάνουμε παρεμβάσεις στον ΕΦΚΑ», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.
Συγκεκριμένα ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι ο ΕΦΚΑ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Δημόσιας Διοίκησης καθώς έχει το 48% των παραπόνων, ενώ ανακοίνωσε πως θα προσληφθούν 500 οικονομολόγοι.
Την ίδια στιγμή, επανέλαβε πως όσοι εκδίδουν περισσότερες συντάξεις θα λαμβάνουν πριμ παραγωγικότητας ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως θα βγουν έξω οι συνδικαλιστές που συμμετέχουν στα πειθαρχικά συμβούλια.
Παράλληλα, έκανε λόγο για μία προσωπική...εμπειρία που είχε με τον ΕΦΚΑ, καθώς ανέφερε ότι «πρόσφατα με πήρε τηλέφωνο μία φίλη μου, συνταξιούχος πρέσβης, και μου είπε πως είχε θέμα με τον ΕΦΚΑ. Υπήρχε η απόφαση από πέρυσι τον Οκτώβριο και την απόφαση την πήρε φέτος τον Νοέμβριο», «καυτηριάζοντας» κατ'αυτόν τον τρόπο την επικρατούσα κατάσταση.
Ακόμη, για τις εκκρεμείς συντάξεις είπε πως το 2021 θα είναι χρονιά όπου καταγράφεται ρεκόρ στην έκδοση συντάξεων.
«Ο ΕΦΚΑ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης, έχει το 48% των παραπόνων του συνόλου του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεύτερη είναι η ΑΑΔΕ με 11%. Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη πληγή είναι, πάμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πολυεπίπεδα όχι μόνο με μια λύση και η αντιπολίτευση λεει ''γιατί το κάνετε αυτό''. Να συνεχίσουμε την ίδια ρότα να είναι ''ικανοποιημένος'' ο κόσμος, να ζητάμε από τους ανθρώπους πιστοποιητικά ότι ζουν, να συνεχιστεί όλος αυτός ο παραλογισμός για να κάνουμε κοινωνική πολιτική και να μην ξεβολέψουμε κανέναν, να μην πειράξουμε τίποτα και να ζούμε με αραχνιασμένα δόγματα και ανοησίες που μας έχουν φέρει μέχρι εδώ», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
«Μέσα στις παρεμβάσεις που φέρνουμε πάμε με πολύ πιο γρήγορες διαδικασίες για να «κόψουμε δρόμο», μέσα στα όρια του ενωσιακού δικαίου προφανώς αλλά δεν γίνεται να θέλουμε 4 μήνες για να αντικαταστήσουμε ένα κλιματιστικό διότι πρέπει να τηρήσουμε μέχρι κεραίας κάθε τρίχα που πρέπει να τηρήσουμε. Δεν γίνεται αυτό! Το ίδιο ισχύει και για μια σειρά από άλλα θέματα δηλαδή υπάρχει ένα οργανόγραμμα το οποίο δεν λειτουργεί στην πραγματικότητα με την έννοια ότι πας να δώσεις εντολή, το έκανα εγώ ο ίδιος, να δοθούν εντολές για να βγουν οι συντάξεις και λες υπάρχει μια πυραμίδα, θα φωνάξεις το γενικό διευθυντή, κάτω υπάρχουν διευθυντές ,από κάτω υπάρχουν άλλοι, λεω ''φέρτε μου απ’ όλη την Ελλάδα τους βασικούς υπευθύνους'', λεει ''δεν είναι σε μια γενική διεύθυνση άρα θα κάνουμε μια προσπάθεια να βρούμε ποιοι είναι περίπου να δούμε τι σύνθεση θα κάνουμε γιατί το θέμα ο υπουργός ...'' αυτό δεν είναι κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.
ΔΗΜ: Με αυτά συνειδητοποιεί κανείς ότι τελικά ένας υπουργός εχει πολύ λίγη εξουσία μπροστά στη γραφειοκρατία του δημοσίου
«Σε αυτό φταίνε κατά καιρούς όλοι οι υπουργοί πολλών και διαφορετικών κυβερνήσεων διότι έχουμε φτάσει για να μην στεναχωριέται ο καθένας από κάτω να στενοχωριόμαστε εμείς οι ίδιοι και κυρίως να φαινόμαστε αναποτελεσματικοί απέναντι στους ανθρώπους και πιο πολύ ακόμα να στεναχωριούνται οι άνθρωποι. Δηλαδή ενώ θα έπρεπε να ξεκινάμε όλοι από την αντίληψη ότι είμαστε υπηρέτες, και οι υπουργοί και οι διευθυντές των οργανισμών και οι υπάλληλοι των ανθρώπων στο τέλος είμαστε όλοι υπηρέτες κάποιων υπαλλήλων που βολεύονται ή κάποιων συνδικαλιστών κ αι μετά είμαστε απέναντι στον κόσμο όλοι μαζί. Με αυτό τον τρόπο απαξιώνεται και η πολιτική και το συνδικαλιστικό κίνημα και οι πάντες», επισήμανε επιπρόσθετα ο υπουργός.
Αναφορικά με την κριτική για τα «Golden boys» του ΕΦΚΑ, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Καταρχήν τους βαφτίσανε Golden boys πριν να δουν τις αμοιβές τους οι οποίες αμοιβές θα αντανακλούν φυσικά την ιδιαιτερότητα της θέσης γιατί είναι τριετή συμβόλαια ανανεούμενα άπαξ, μόνο μια φορά, δεν είναι μόνιμες οι θέσεις αλλά θα λαμβάνουν υπόψη ότι δεν πρέπει κανείς να προκαλεί με τις αμοιβές. Δεν λεει όμως κανείς από όλους αυτούς που διαμαρτύρονται ότι το σύνταγμα προβλέπει ότι μπορείς να φέρνεις ανθρώπους και από τον ιδιωτικό τομέα. Φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι εμείς κάνουμε υποτίθεται αυτή την ''ιδιωτικοποίηση'', η οποία δεν είναι βέβαια ιδιωτικοποίηση προσπαθούμε να φέρουμε ανθρώπους και από το δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα για να βοηθήσουν, όταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ το θέσπισε στο Κτηματολόγιο. Τότε που το θέσπισαν αυτοί ήταν μια χαρά, τώρα όμως είναι στα κεραμίδια».
«Είμαστε υπόλογοι στον κόσμο, μιλάμε για έναν πολυτραυματία που λέγεται ΕΦΚΑ και πρέπει με διαφορετικές μεθόδους να το αντιμετωπίσουμε. Μέσα στις μεθόδους είναι και η πρόσληψη 500 οικονομολόγων και ανθρώπων που ξέρουν από πληροφορική γιατί αυτούς χρειαζόμαστε. Αυτό είναι και το μόνο που προτείνει η αντιπολίτευση ''κάντε προσλήψεις'', κάνουμε προσλήψεις αλλά τα προβλήματα δεν λύνονται μόνο με τις προσλήψεις γιατί αν λυνόντουσαν με τις προσλήψεις μόνο τότε το δημόσιο θα πέταγε εδώ και δεκαετίες», διευκρίνισε ο ίδιος.
Για τον νόμο για τον ΕΦΚΑ, είπε: «Πάμε να βάλουμε μια νοοτροπία κοινής λογικής μέσα στον ΕΦΚΑ. Δηλαδή βγάζεις περισσότερες συντάξεις δεν μπορεί να παίρνει ένας εισηγητής που βγάζει 5 συντάξεις το μήνα με έναν εισηγητή που βγάζει 70 συντάξεις το μήνα τα ίδια λεφτά. Εγώ δεν το βρίσκω λογικό. Προτεραιοποιούμε δυο τομείς, ο ένας είναι της έκδοσης συντάξεων και ο άλλος της εξυπηρέτησης του κόσμου, το υποστηρικτικό γραφείο, και εκεί ανάλογα με το αποτέλεσμα της δουλειάς θα υπάρχει πριμ παραγωγικότητας. Και θα δούμε μετά αν διευρυνθεί και που θα διευρυνθεί και υπό ποιες προϋποθέσεις και με βάση στοχοθεσία».
«Από την άλλη πλευρά κανουμε μονάδα εσωτερικού ελέγχου με επικεφαλής πρώην ανώτατο δικαστικό για να ελέγχει τις καταγγελίες. Έχουμε αυτή την ώρα 1.127 εκκρεμείς καταγγελίες, τα πειθαρχικά κάνουν δύο χρόνια να αποφασίσουν και είναι και οι συνδικαλιστές μέσα στα πειθαρχικά και θα τους βγάλουμε έξω φυσικά γιατί δεν είναι δουλειά των συνδικαλιστών να είναι στα πειθαρχικά. Πάμε να χτίσουμε έναν ΕΦΚΑ ο οποίος να είναι ένα κοινωνικό εργαλείο και να υποστηρίζει πραγματικά τους πολίτες. Ή θα βάλουμε πάνω από όλα το συμφέρον των πολιτών ή θα βάλουμε το συμφέρον των συνδικαλιστών, για μένα είναι ξεκάθαρη η επιλογή», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος σε ένα παράδειγμα κραυγαλέας καταγγελίας, ο υπουργός δήλωσε: «Πρόσφατα ήρθε φίλη μου πρέσβης η οποία μου είπε ότι της πήρε ένα χρόνο περίπου για να πάρει μια εκδοθείσα από τον ΕΦΚΑ απόφαση διότι η πρωτοκόλληση του εγγράφου έκανε ένα χρόνο. Πρέπει να πω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν πολύ σκληρά μέσα στον ΕΦΚΑ μέσα σε δύσκολες συνθήκες γιατί δεν υπάρχει και το σύστημα, είναι φύρδην μίγδην όλα αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχουν και αυτοί που θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα».
Για τις εκκρεμείς συντάξεις, επισήμανε: «Μέσα σε όλες τις δυσκολίες και την καθημερινή τρέλα την οποία βιώνουμε έχουμε κατορθώσει το 2021 θα είναι χρονιά ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση συντάξεων. Ήδη μέχρι τον Νοέμβριο έχουμε ξεπεράσει τις 200 χιλιάδες αποφάσεις όταν πέρυσι όλη τη χρονιά ήταν 161 χιλιάδες και πρόπερσι 130 χιλιάδες. Πιστεύουμε ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν κλείσει οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση που είχαν γίνει μέχρι το ’19, και μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν κλείσει όλες οι περιπτώσεις υπερημερίας οπότε θα έχει αντιμετωπιστεί στην ολότητά του το θέμα».
Συγκεκριμένα ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι ο ΕΦΚΑ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Δημόσιας Διοίκησης καθώς έχει το 48% των παραπόνων, ενώ ανακοίνωσε πως θα προσληφθούν 500 οικονομολόγοι.
Την ίδια στιγμή, επανέλαβε πως όσοι εκδίδουν περισσότερες συντάξεις θα λαμβάνουν πριμ παραγωγικότητας ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως θα βγουν έξω οι συνδικαλιστές που συμμετέχουν στα πειθαρχικά συμβούλια.
Παράλληλα, έκανε λόγο για μία προσωπική...εμπειρία που είχε με τον ΕΦΚΑ, καθώς ανέφερε ότι «πρόσφατα με πήρε τηλέφωνο μία φίλη μου, συνταξιούχος πρέσβης, και μου είπε πως είχε θέμα με τον ΕΦΚΑ. Υπήρχε η απόφαση από πέρυσι τον Οκτώβριο και την απόφαση την πήρε φέτος τον Νοέμβριο», «καυτηριάζοντας» κατ'αυτόν τον τρόπο την επικρατούσα κατάσταση.
Ακόμη, για τις εκκρεμείς συντάξεις είπε πως το 2021 θα είναι χρονιά όπου καταγράφεται ρεκόρ στην έκδοση συντάξεων.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στα Παραπολιτικά 90,1
Για τον ΕΦΚΑ, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε: «Υπάρχουν πραγματικά εξοργιστικές ιστορίες καθημερινής τρέλας στον ΕΦΚΑ στον οποίο κάνουμε ήδη παρεμβάσεις αλλά θα συνεχίσουμε με μια πιο μεγάλη, πιο οριζόντια και πιο ουσιαστική παρέμβαση που είναι το νομοσχέδιο που προωθούμε αυτές τις μέρες».«Ο ΕΦΚΑ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης, έχει το 48% των παραπόνων του συνόλου του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεύτερη είναι η ΑΑΔΕ με 11%. Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη πληγή είναι, πάμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πολυεπίπεδα όχι μόνο με μια λύση και η αντιπολίτευση λεει ''γιατί το κάνετε αυτό''. Να συνεχίσουμε την ίδια ρότα να είναι ''ικανοποιημένος'' ο κόσμος, να ζητάμε από τους ανθρώπους πιστοποιητικά ότι ζουν, να συνεχιστεί όλος αυτός ο παραλογισμός για να κάνουμε κοινωνική πολιτική και να μην ξεβολέψουμε κανέναν, να μην πειράξουμε τίποτα και να ζούμε με αραχνιασμένα δόγματα και ανοησίες που μας έχουν φέρει μέχρι εδώ», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
«Μέσα στις παρεμβάσεις που φέρνουμε πάμε με πολύ πιο γρήγορες διαδικασίες για να «κόψουμε δρόμο», μέσα στα όρια του ενωσιακού δικαίου προφανώς αλλά δεν γίνεται να θέλουμε 4 μήνες για να αντικαταστήσουμε ένα κλιματιστικό διότι πρέπει να τηρήσουμε μέχρι κεραίας κάθε τρίχα που πρέπει να τηρήσουμε. Δεν γίνεται αυτό! Το ίδιο ισχύει και για μια σειρά από άλλα θέματα δηλαδή υπάρχει ένα οργανόγραμμα το οποίο δεν λειτουργεί στην πραγματικότητα με την έννοια ότι πας να δώσεις εντολή, το έκανα εγώ ο ίδιος, να δοθούν εντολές για να βγουν οι συντάξεις και λες υπάρχει μια πυραμίδα, θα φωνάξεις το γενικό διευθυντή, κάτω υπάρχουν διευθυντές ,από κάτω υπάρχουν άλλοι, λεω ''φέρτε μου απ’ όλη την Ελλάδα τους βασικούς υπευθύνους'', λεει ''δεν είναι σε μια γενική διεύθυνση άρα θα κάνουμε μια προσπάθεια να βρούμε ποιοι είναι περίπου να δούμε τι σύνθεση θα κάνουμε γιατί το θέμα ο υπουργός ...'' αυτό δεν είναι κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.
ΔΗΜ: Με αυτά συνειδητοποιεί κανείς ότι τελικά ένας υπουργός εχει πολύ λίγη εξουσία μπροστά στη γραφειοκρατία του δημοσίου
«Σε αυτό φταίνε κατά καιρούς όλοι οι υπουργοί πολλών και διαφορετικών κυβερνήσεων διότι έχουμε φτάσει για να μην στεναχωριέται ο καθένας από κάτω να στενοχωριόμαστε εμείς οι ίδιοι και κυρίως να φαινόμαστε αναποτελεσματικοί απέναντι στους ανθρώπους και πιο πολύ ακόμα να στεναχωριούνται οι άνθρωποι. Δηλαδή ενώ θα έπρεπε να ξεκινάμε όλοι από την αντίληψη ότι είμαστε υπηρέτες, και οι υπουργοί και οι διευθυντές των οργανισμών και οι υπάλληλοι των ανθρώπων στο τέλος είμαστε όλοι υπηρέτες κάποιων υπαλλήλων που βολεύονται ή κάποιων συνδικαλιστών κ αι μετά είμαστε απέναντι στον κόσμο όλοι μαζί. Με αυτό τον τρόπο απαξιώνεται και η πολιτική και το συνδικαλιστικό κίνημα και οι πάντες», επισήμανε επιπρόσθετα ο υπουργός.
Αναφορικά με την κριτική για τα «Golden boys» του ΕΦΚΑ, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Καταρχήν τους βαφτίσανε Golden boys πριν να δουν τις αμοιβές τους οι οποίες αμοιβές θα αντανακλούν φυσικά την ιδιαιτερότητα της θέσης γιατί είναι τριετή συμβόλαια ανανεούμενα άπαξ, μόνο μια φορά, δεν είναι μόνιμες οι θέσεις αλλά θα λαμβάνουν υπόψη ότι δεν πρέπει κανείς να προκαλεί με τις αμοιβές. Δεν λεει όμως κανείς από όλους αυτούς που διαμαρτύρονται ότι το σύνταγμα προβλέπει ότι μπορείς να φέρνεις ανθρώπους και από τον ιδιωτικό τομέα. Φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι εμείς κάνουμε υποτίθεται αυτή την ''ιδιωτικοποίηση'', η οποία δεν είναι βέβαια ιδιωτικοποίηση προσπαθούμε να φέρουμε ανθρώπους και από το δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα για να βοηθήσουν, όταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ το θέσπισε στο Κτηματολόγιο. Τότε που το θέσπισαν αυτοί ήταν μια χαρά, τώρα όμως είναι στα κεραμίδια».
«Είμαστε υπόλογοι στον κόσμο, μιλάμε για έναν πολυτραυματία που λέγεται ΕΦΚΑ και πρέπει με διαφορετικές μεθόδους να το αντιμετωπίσουμε. Μέσα στις μεθόδους είναι και η πρόσληψη 500 οικονομολόγων και ανθρώπων που ξέρουν από πληροφορική γιατί αυτούς χρειαζόμαστε. Αυτό είναι και το μόνο που προτείνει η αντιπολίτευση ''κάντε προσλήψεις'', κάνουμε προσλήψεις αλλά τα προβλήματα δεν λύνονται μόνο με τις προσλήψεις γιατί αν λυνόντουσαν με τις προσλήψεις μόνο τότε το δημόσιο θα πέταγε εδώ και δεκαετίες», διευκρίνισε ο ίδιος.
Για τον νόμο για τον ΕΦΚΑ, είπε: «Πάμε να βάλουμε μια νοοτροπία κοινής λογικής μέσα στον ΕΦΚΑ. Δηλαδή βγάζεις περισσότερες συντάξεις δεν μπορεί να παίρνει ένας εισηγητής που βγάζει 5 συντάξεις το μήνα με έναν εισηγητή που βγάζει 70 συντάξεις το μήνα τα ίδια λεφτά. Εγώ δεν το βρίσκω λογικό. Προτεραιοποιούμε δυο τομείς, ο ένας είναι της έκδοσης συντάξεων και ο άλλος της εξυπηρέτησης του κόσμου, το υποστηρικτικό γραφείο, και εκεί ανάλογα με το αποτέλεσμα της δουλειάς θα υπάρχει πριμ παραγωγικότητας. Και θα δούμε μετά αν διευρυνθεί και που θα διευρυνθεί και υπό ποιες προϋποθέσεις και με βάση στοχοθεσία».
«Από την άλλη πλευρά κανουμε μονάδα εσωτερικού ελέγχου με επικεφαλής πρώην ανώτατο δικαστικό για να ελέγχει τις καταγγελίες. Έχουμε αυτή την ώρα 1.127 εκκρεμείς καταγγελίες, τα πειθαρχικά κάνουν δύο χρόνια να αποφασίσουν και είναι και οι συνδικαλιστές μέσα στα πειθαρχικά και θα τους βγάλουμε έξω φυσικά γιατί δεν είναι δουλειά των συνδικαλιστών να είναι στα πειθαρχικά. Πάμε να χτίσουμε έναν ΕΦΚΑ ο οποίος να είναι ένα κοινωνικό εργαλείο και να υποστηρίζει πραγματικά τους πολίτες. Ή θα βάλουμε πάνω από όλα το συμφέρον των πολιτών ή θα βάλουμε το συμφέρον των συνδικαλιστών, για μένα είναι ξεκάθαρη η επιλογή», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος σε ένα παράδειγμα κραυγαλέας καταγγελίας, ο υπουργός δήλωσε: «Πρόσφατα ήρθε φίλη μου πρέσβης η οποία μου είπε ότι της πήρε ένα χρόνο περίπου για να πάρει μια εκδοθείσα από τον ΕΦΚΑ απόφαση διότι η πρωτοκόλληση του εγγράφου έκανε ένα χρόνο. Πρέπει να πω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν πολύ σκληρά μέσα στον ΕΦΚΑ μέσα σε δύσκολες συνθήκες γιατί δεν υπάρχει και το σύστημα, είναι φύρδην μίγδην όλα αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχουν και αυτοί που θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα».
Για τις εκκρεμείς συντάξεις, επισήμανε: «Μέσα σε όλες τις δυσκολίες και την καθημερινή τρέλα την οποία βιώνουμε έχουμε κατορθώσει το 2021 θα είναι χρονιά ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση συντάξεων. Ήδη μέχρι τον Νοέμβριο έχουμε ξεπεράσει τις 200 χιλιάδες αποφάσεις όταν πέρυσι όλη τη χρονιά ήταν 161 χιλιάδες και πρόπερσι 130 χιλιάδες. Πιστεύουμε ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν κλείσει οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση που είχαν γίνει μέχρι το ’19, και μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν κλείσει όλες οι περιπτώσεις υπερημερίας οπότε θα έχει αντιμετωπιστεί στην ολότητά του το θέμα».