Οι «γαλάζιες» σκέψεις για το ΚΙΝΑΛ – Πώς ερμηνεύουν ΝΔ και Μαξίμου την εκλογική μάχη
Ποια η άποψη για Ανδρουλάκη και Παπανδρέου
«Ας δούµε πρώτα το στίγµα που θέλει να δώσει και τον προγραµµατικό του λόγο και µετά θα τοποθετηθούµε». Με αυτήν τη λακωνική φράση απαντούν συνεργάτες του πρωθυπουργού σε σχέση µε τις εξελίξεις στο Κίνηµα Αλλαγής και την εκλογή νέου προέδρου αύριο – όποιος εκ των Νίκου Ανδρουλάκη ή Γιώργου Παπανδρέου και αν τελικά εκλεγεί, αν και οι πιθανότητες µετά το αποτέλεσµα του πρώτου γύρου είναι σαφώς υπέρ του ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ. Εφόσον, βέβαια, εκλεγεί τελικά ο κ. Ανδρουλάκης, σηµειώνουν πως έχει τη δική του σηµασία ποιος θα εκπροσωπεί το κόµµα στη Βουλή και ποια στάση θα τηρεί.
Στο Μέγαρο Μαξίµου τονίζουν πεισµατικά ότι δεν υπήρχε «προτίµηση» σε οποιονδήποτε υποψήφιο από τους έξι αρχικούς και προτιµούν να δείχνουν προς την κατεύθυνση των ψηφοφόρων του Κινήµατος Αλλαγής και τη στάση τους έναντι της κυβέρνησης. Σε µια σειρά σφυγµοµετρήσεων την τελευταία διετία, οι υποστηρικτές του ΚΙΝΑΛ επικροτούν στη µεγάλη τους πλειοψηφία µια σειρά από κοµβικές κυβερνητικές µεταρρυθµίσεις. Για παράδειγµα, το 79,2% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ τάσσεται υπέρ της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα πανεπιστήµια (έρευνα Marc). Στο ζήτηµα της υποχρεωτικότητας του εµβολιασµού για τους υγειο νοµικούς, το 85,5% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ τασσόταν υπέρ, πριν µάλιστα αυτή θεσµοθετηθεί (έρευνα Opinion Poll).
Σε ένα άλλο αµφιλεγόµενο θέµα, αυτό της δηµιουργίας της λεγόµενης πανεπιστηµιακής Αστυνοµίας, το 63,8% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ εξέφρασε θετική γνώµη. «Επτά στους δέκα πολίτες που ψήφισαν το Κίνηµα Αλλαγής το 2019 στηρίζουν βασικές πολιτικές µας. Ο πυρήνας της πολιτικής µας είναι γύρω από το κέντρο», επισηµαίνει κυβερνητικό στέλεχος.
«Το άγχος το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι εµείς», αναφέρει στα «Π» έτερο κυβερνητικό στέλεχος, που παρακολουθεί τα τεκταινόµενα στο Κίνηµα Αλλαγής.
Εξηγώντας τη θέση του αυτή, τονίζει πως τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Ανδρουλάκης απευθύνονται περισσότερο στο κεντροαριστερό ακροατήριο και όχι στο κεντροδεξιό, όπου, όπως υπογραµµίζει, κυριαρχεί πλήρως η Νέα ∆ηµοκρατία.
Υψηλή απόδοχή δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Παράλληλα, υπενθυµίζει ότι, βάσει όλων των σχετικών δηµοσκοπήσεων, η αποδοχή του κυβερνητικού έργου είναι υψηλή ανάµεσα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ. Οσο για τον ευρύτερο πολιτικό αντίκτυπο της νέας ηγεσίας στο κόµµα, εκτιµά πως είναι πολύ νωρίς για να αποτιµηθεί και πρέπει πρώτα «να κάτσει ο κουρνιαχτός από την µεγάλη εσωκοµµατική διαδικασία» και στη συνέχεια να αποτυπωθεί ο αντίκτυπος αυτός στις πρώτες µετρήσεις. «Αυτό που προκύπτει από τη διαδικασία στο Κίνηµα Αλλαγής είναι ότι υπάρχει ένα αίτηµα της πολιτικής ζωής του τόπου και συµµετοχής των πολιτών στα κοινά και στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων στα κόµµατα. Αυτό είναι πολύ θετικό, γιατί κάνει καλύτερη τη ∆ηµοκρατία µας, κάνει καλύτερα τα κόµµατα, κάνει καλύτερη την αντιπολίτευση», ανέφερε προ ηµερών ο Άκης Σκέρτσος, το µόνο υψηλόβαθµο κυβερνητικό στέλεχος που τοποθετήθηκε ανοιχτά και αναλυτικά για τον πρώτο γύρο των εκλογών στο Κίνηµα Αλλαγής.
«Εχουµε ανάγκη από καλύτερη, ποιοτικότερη αντιπολίτευση, γιατί αυτό κάνει καλύτερη και την κυβέρνηση. Θεωρούµε ότι αυτό το αίτηµα της ανανέωσης έχει ικανοποιηθεί σε µεγάλο βαθµό στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς από την προσωπικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, την ατζέντα διακυβέρνησης, πίσω και κάτω από την οποία έχει συνταχθεί ένα ευρύ κοινωνικό µέτωπο από πολλούς πολιτικούς χώρους. ∆εν έχει, όµως, ικανοποιηθεί έως σήµερα στον χώρο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Εκεί, δηλαδή, αντί για ανανέωση, έχουµε δει µέχρι πρότινος αναπαλαίωση», πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας, σε µια αναφορά µε σαφείς αιχµές για τις εσωτερικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ως προς την υφέρπουσα σεναριολογία για ενδεχόµενη µελλοντική κυβερνητική συνεργασία µε το Κίνηµα Αλλαγής, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει: «Η Νέα ∆ηµοκρατία θα διεκδικήσει την αυτοδυναµία και στην πρώτη κάλπη, και µε την απλή αναλογική. Αυτός θα είναι ο στόχος µας. Εάν δεν τον πετύχουµε, θεωρώ ότι θα είναι περίπου αδύνατο να σχηµατιστεί κυβέρνηση. Θα πρέπει να µεσολαβήσει η άχαρη περίοδος των διερευνητικών εντολών και θα πάµε σε δεύτερες εκλογές».