Νέα μέτρα για την προστασία νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών λόγω της ενεργειακής κρίσης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή.

1. Θα υπάρχει πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Δεκέμβριο όπως και για τους δικαιούχους του ΚΟΤ και τα ευάλωτα νοικοκυριά.

2. Θα υπάρχει αύξηση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο κατά 40% το μήνα Δεκέμβριο

3. Θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της ρήτρας προσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια από τον Αύγουστο έως τον μήνα Δεκέμβριο

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αυξήσεις στο φυσικό αέριο που ήταν «πέρα από κάθε προβλεπτικό μοντέλο», ενώ απεθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μας είπατε κ. Τσίπρα τι θα γίνει το 2022 στην αγορά ενέργειας. Αν το ξέρετε, πείτε το και σε εμάς, για να σχεδιάσουμε από κοινού τα μέτρα!».

Ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας πως «δεν έχει ιστορικό προηγούμενο αυτό που συμβαίνει ειδικά με τις τιμές του φυσικού αερίου», προσέθεσε πως η παρέμβαση της κυβέρνησης ήταν έγκαιρη και δυναμική, για να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα των αγορών.

Μιλώντας για την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις, που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες χώρες, και οι οποίες – όπως είπε- συνδέονται ευθέως με τις επιπτώσεις της πανδημίας και τα lockdown, ανέφερε πως οι σε πρωτοφανή επίπεδα αυξήσεις στην ενέργεια και ειδικά στο φυσικό αέριο, με τη σειρά τους, επιβάρυναν πολλά προϊόντα και υπηρεσίες.

«Αντιδράσαμε έγκαιρα, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα να είναι στο 4%, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο»,
τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και προσέθεσε:

«Είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες: η ακρίβεια θα είναι μαζί μας για ένα ακόμη διάστημα, γι’ αυτό η κυβέρνηση θα στηρίξει τους πολίτες. Ελέγχοντας την αισχροκέρδεια και τις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις στην αγορά, παρεμβαίνοντας όπου χρειάζεται, από τους λογαριασμούς του ρεύματος μέχρι και το καλάθι της νοικοκυράς.

Ήδη, έχουμε υψώσει ένα σημαντικό τείχος, μια ασπίδα απέναντι στις ανατιμήσεις, καθώς από τις αρχές Σεπτεμβρίου με το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και πόρους άνω των 800 εκατ. ευρώ, στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που βρίσκονται στη χαμηλή τάση.

Πρόκειται μόνο για ένα μέρος από τα 1,35 δισ. ευρώ που θα διατεθούν συνολικά για το 2021».

Επίθεση κατά Τσίπρα 

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός είπε απευθνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα:

«Μετά από 27 μήνες ο κ. Τσίπρας διέβη τον εκλογικό Ρουβίκωνα και ζήτησε εκλογές. Αν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα που θα είχε όφελος αν γίνονταν εκλογές, αυτός δεν θα ήσασταν εσείς, αλλά εγώ».

«Ζητήσατε εκλογές όχι γιατί πιστεύετε ότι θα είστε πρώτο κόμμα, αλλά γιατί φοβάστε ότι σε λίγο καιρό θα είστε τρίτο», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης

«Αυτούς τους μήνες υπήρξαν ευκαιρίες να προκηρύξω εκλογές, με βεβαιότητα ότι θα μας οδηγούσαν σε καλύτερο αποτέλεσμα από το αποτέλεσμα του Ιουλίου 2019.

Αναφέρω ενδεικτικά την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου του περασμένου έτους, όταν τα ποσοστά της κυβέρνησης ήταν στρατοσφαιρικά. Δεν το έκανα. Δεν το έκανα, γιατί δεν είμαστε το ίδιο κ. Τσίπρα. Μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης στις ανάγκες της χώρας. Και προς μια προσέγγιση που επιμένει να βλέπει την κοινωνία υπο το πρίσμα των σκοπιμοτήτων. Εσείς κ. Τσίπρα ήσασταν αυτός που το 2015, στην περίφημη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, είχατε διαβεβαιώσει τους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θα κάνετε εκλογές και τις προκηρύξατε αμέσως μετά. Και μετά λέτε ότι εγώ είμαι ψεύτης. Είναι το μεγαλύτερο ανέκδοτο που έχει ακουστεί στην αίθουσα αυτή. Θα ήταν πράγματι μεγάλος πειρασμός να προκήρυσσα σήμερα εκλογές, μόνο και μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας σήμερα» υπογράμμισε.

Κιννδυνεύει να χάσει τη δεύτερη θέση από το ΚΙΝΑΛ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα μίλησε για αντίφαση στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει εκλογές λέγοντας ότι η κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στον φόβο του πως όσο αργούν οι εκλογές κινδυνεύει να χάσει τη δεύτερη θέση από το ΚΙΝΑΛ.

«Η αιτία βρίσκεται δίπλα σας. Στις αναταράξεις της πολυκατοικίας της κεντροαριστεράς» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν τον κ. Τσίπρα να ζητήσει πρόωρες εκλογές.

Η πολιτική μας μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες

Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει τις ίδιες ακραίες απόψεις με «όλους αυτούς τους Θεματοφύλακες του Συντάγματος» λέγοντας «είστε ακόμη μία φορά στο περιθώριο της κοινωνίας» και προσέθεσε: «Εάν εσείς θέλετε να οδηγήσετε την χώρα σε εξάρσεις και ανένδοτους, έχετε το δικαίωμα να το κάνετε, εσείς θα καταδικαστείτε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού»

Περνώντας στο θέμα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει ανάπτυξη 9,3% στο 9μηνο, την τρίτη καλύτερη στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «κατέρρευσε η αντιπολίτευση της καταστροφής» και τόνισε:

«Η πολιτική μας μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και ξεπέρασε τις προσδοκίες. Πράγματι η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της, άλλα έπεσε έξω προς τα πάνω, με ένα αναπτυξιακό άλμα, που δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ήλθε ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και έτσι ξεπέρασε τις προσδοκίες».

Ο στόχος είναι διπλός

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι διπλός: «Ανάπτυξη από τη μια, κοινωνική φροντίδα από την άλλη», σημείωσε προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ετσι και φέτος και πέρσι και του χρόνου οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές και λιγότερο ΕΝΦΙΑ», αφού συνολικά υπάρχουν 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Προτιμώ να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα να είναι περισσότερα. Ανάπτυξη για όλους χωρίς κανείς στην κοινωνία να μένει πίσω» υπογράμμισε.