Βενιζέλος στα Παραπολιτικά 90,1: Είμαι αισιόδοξος για τις δυνατότητες της επιστήμης - Θα ανακοπεί και η παραλλαγή Όμικρον
«Θα τελειώσει η πανδημία αλλά δεν πρέπει να βιαζόμαστε να κηρύσσουμε το τέλος της κρίσης και την επιστροφή στην κανονικότητα», επισήμανε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Για την απώλεια του Κάρολου Παπούλια, την υγειονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας υπό τη «σκιά» της μετάλλαξης «Όμικρον» αλλά και για τις πολιτικές αποφάσεις απέναντι στην πανδημία του κοροναϊού μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μέχρι τέλους» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κουβαρά και Γιώργο Πιέρρο, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Με αφορμή την απώλεια του Κάρολου Παπούλια, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Ο Κάρολος Παπούλιας ήταν ένας άνθρωπος με ανεξάντλητο χιούμορ, ένας άνθρωπος που χαιρόταν τη ζωή, ένας άνθρωπος που γνώριζε λεπτομέρειες για τον τρόπο ζωής λαών και περιοχών. Ένας άνθρωπος διανοούμενος με πολύ μεγάλα πνευματικά ενδιαφέροντα, με ολοκληρωμένη και ισχυρή άποψη αλλά πάντοτε λιγόλογος, προσεκτικός, επιφυλακτικός γιατί βεβαίως είχε περάσει μέσα από εμπειρίες ιστορικές που τον είχαν χαλυβδώσει και ως εκ τούτου συναντήθηκε με την ιστορία πριν συναντηθεί με την τρέχουσα πολιτική».
Αναφερόμενος στην ιδιαίτερη φιλία που συνέδεε τον Κάρολο Παπούλια με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε: «Αναφέρομαι σε όλα τα στοιχεία του βιογραφικού του που είναι εντυπωσιακά γιατί στην εθνική αντίσταση συμμετείχε έφηβος, και βέβαια στην αντίσταση κατά της δικτατορίας όπου έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στο πλευρό του Α. Παπανδρέου με τον οποίο τον συνέδεε μια ιδιαίτερη, πολύ στενή φιλία, μια εξομολογητική φιλία. Ο Αν. Παπανδρέου του είχε πολύ μεγάλη αδυναμία, δικαιολογημένη κατά τη γνώμη μου, απολάμβανε τη συντροφιά του, λάμβανε υπόψη τη γνώμη του, του ανέθετε εμπιστευτικές αποστολές. Του είχε αναθέσει άλλωστε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών και βέβαια απολάμβανε πάρα πολύ το χιούμορ του».
«Ο Κ. Παπούλιας ήταν ένας καλλιεργημένος άνθρωπος με σπουδές μεταπτυχιακές στην Ιταλία και την Γερμανία, ένας κοσμοπολίτης. Ένα άλλο στοιχείο που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι η διακριτικότητα με την οποία κινήθηκε στο δημόσιο βίο από τότε που έγινε βουλευτής μέχρι πρόεδρος Δημοκρατίας. Κανείς δεν άκουσε ποτέ για την οικογένειά του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
«Ήταν μια ευχάριστη στροφή της μοίρας το γεγονός ότι η ΝΔ τον πρότεινε τότε ως κυβερνών κόμμα για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, μια πρόταση που απεδέχθη ασμένως και το ΠΑΣΟΚ αλλά πρέπει να πούμε ότι την έκανε η αντίπαλη ιστορική παράταξη. Υπήρξαν άνθρωποι που έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιλογή του, θα μου επιτρέψετε να μνημονεύσω δύο ονόματα προσώπων που ιδιαίτερα εκτιμώ, τον Π. Μολυβιάτη και τον Ι. Βαρβιτσιώτη που ήταν και οι δύο στενοί του φίλοι», διευκρίνισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι κάποιες φορές το κομματικό σύστημα είναι κάτω από τα πρόσωπα ή κάτω από τη συγκυρία, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Το κομματικό σύστημα δεν ξέρω αν φταίει ως σύστημα πάντως η λειτουργία των κομμάτων εμπεριέχει πολλά στοιχεία αδικίας και αναξιοκρατίας, από εκεί και πέρα το κομματικό σύστημα το οποίο δοκιμάστηκε λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα έχει μεγαλύτερη διορατικότητα από ότι τα κόμματα τα ίδια. Διότι το κομματικό σύστημα λειτούργησε έτσι ώστε να κάνει τον Κ. Παπούλια πρόεδρο της Δημοκρατίας και να τον εκλέξει η Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία δύο φορές. Έναν άνθρωπο της πολιτικής, έναν άνθρωπο που είχε μια διαδρομή όχι απλά και μόνο ως κομματικό στέλεχος αλλά ως προσωπικός φίλος του αντίπαλου ιστορικού ηγέτη, του Α. Παπανδρέου».
Αναφορικά με την περίοδο της κρίσης και το χαρακτηρισμό του «προδότη» που του φώναξαν οι «Αγανακτισμένοι», ο κ. Βενιζέλος τοποθετήθηκε λέγοντας: «Αυτά είναι η ακραία στιγμή έκπτωσης του πολιτικού πολιτισμού και αυτό δεν είναι το αυθόρμητο κίνημα των αγανακτισμένων, είναι πολιτικές δυνάμεις οργανωμένες και επίσημες που το έκαναν αυτό ή που το ανέχθηκαν ή που εμμέσως το υπέθαλψαν. Έζησα την πίκρα του Κ. Παπούλια, που είναι η πίκρα ενός ανθρώπου που έχει ζήσει την ιστορία, την έχει διαπεράσει και υπερασπίζεται τη δημοκρατία πρακτικά όχι ρητορικά και σας θυμίζω ότι αυτό επηρέασε και την τότε απόφαση για την εξαγγελία του δημοψηφίσματος».
«Αλλά πάντως ο Κ. Παπούλια ως πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν πάντα ένας εκφραστής του ψύχραιμου πάθους να σώσουμε την οικονομία, να μείνουμε στην Ευρώπη, να μείνουμε στο ευρώ. Δηλαδή εξέφραζε στην πραγματικότητα όπως όφειλε κατά το σύνταγμα τη βούληση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», υπογράμμισε στη συνέχεια.
Ερωτηθείς που βλέπει σήμερα το λαϊκισμό, απάντησε: «Τον λαϊκισμό τον βλέπω στην πάση θυσία αποφυγή του πολιτικού κόστους και στην πρόωρη εξαγγελία μιας κανονικότητας η οποία δεν έχει έρθει και είναι πάρα πολύ δύσκολο να ‘ρθει διότι υγειονομικά δεν μπορεί να έρθει λόγω της πανδημίας. Υπάρχει ένας στρουθοκαμηλισμός ο οποίος αφορά την κυβέρνηση, ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος και δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Υπάρχουν φυσικά και κόμματα και πρόσωπα τα οποία λένε ''βγάλτε το κεφάλι από την άμμο''. Υπάρχει ένας σχεδιασμός για την επιστροφή στην ομαλότητα, στην κανονικότητα αλλά αν η πραγματικότητα δεν ταιριάζει στον σχεδιασμό μας και μας φέρνει ενώπιον νέων προκλήσεων πρέπει να προσαρμόσουμε τον σχεδιασμό μας και όχι να θυμώσουμε επειδή ο σχεδιασμός μας δεν επιβεβαιώνεται από τις οικουμενικές εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία».
Αναφορικά με την κριτική που δέχεται ότι τα λέει αυτά τώρα που δεν έχει κάποιο κόστος, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε: «Έχω πει πολύ πιο βαριά πράγματα με κόστος όταν ήμουνα στην πρώτη γραμμή του πυρός και λάμβανα αποφάσεις και αναλάμβανα και το κόστος άρα έχω καταβάλει το τίμημα μου και τέτοιου είδους κριτική δεν δέχομαι. Από την άλλη πλευρά έχω την υποχρέωση να λέω την αλήθεια όπως την αντιλαμβάνομαι. Αυτή την λέω προσπαθώντας να βοηθήσω ως πολίτης τον τόπο από εκεί και πέρα νομίζω ότι θα είχε κάθε συμφέρον όποιος ασκεί την εξουσία να προσέχει αυτά που λένε οι πολίτες. Η δε αντιπολίτευση να φροντίσει και αυτή να συμβάλει δημιουργικά με κριτικό αλλά συγκροτημένο και παραγωγικό λόγο και όχι με απλουστεύσεις».
«Ότι λέμε είναι κτήμα κοινό ο καθένας το χρησιμοποιεί όπως θέλει, άλλο το τι πρόθεση και τι στόχο έχει αυτός που λέει και άλλο το πως το χρησιμοποιεί αυτός που το ακούει. Καταρχάς πρέπει να το αντιληφθεί πριν το χρησιμοποιήσει», τόνισε.
Ερωτηθείς πόσο αισιόδοξος είναι για την έξοδο από την υγειονομική κρίση, επισήμανε: «Όταν βλέπουμε παγκοσμίως τη δυσκολία της επιστημονικής κοινότητας να καταλήξει σε ορισμένες αξιολογήσεις, όταν βλέπουμε ότι υπάρχει μια απροσδιοριστία ακόμη σε σχέση με το τι συμβαίνει με την παραλλαγή Όμικρον, σε σχέση με τα εμβόλια, σε σχέση με τα μονοκλωνικά αντισώματα, σε σχέση με τα φάρμακα και τις θεραπείες, όταν βλέπετε αυτή την επιφυλακτικότητα της επιστήμης θα ήταν λάθος κάποιος να κάνει πολιτικές, κοινωνικές ή δημοσιογραφικές εκτιμήσεις οι οποίες να είναι προτρέχουσες σε την επιστήμη. Δεν πρέπει να προτρέχουμε, πρέπει να περιμένουμε να δούμε αυτό όλο το διανοητικό κεφάλαιο που διαθέτει η ανθρωπότητα, αυτός ο μηχανισμός αντιμετώπισης των υγειονομικών προκλήσεων πως θα αντιδράσει».
«Είμαι αισιόδοξος για τις δυνατότητες της επιστήμης, θα υπάρξει επιστημονική απάντηση, θα ανακοπεί και η παραλλαγή Όμικρον, θα τελειώσει η πανδημία αλλά δεν πρέπει να βιαζόμαστε να κηρύσσουμε το τέλος της κρίσης και την επιστροφή στην κανονικότητα, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα», εκτίμησε μεταξύ άλλων.
ΔΗΜ: Για τις δυνατότητες της επιστήμης είστε αισιόδοξος, για τις δυνατότητες της πολιτικής είστε αισιόδοξος; Λένε πολλοί ότι ωραία η επιστήμη, θα μας δώσει κάποιες εισηγήσεις αλλά οι αποφάσεις είναι πολιτικές, εσείς επειδή έχετε περάσει από τέτοιες θέσεις θα ακούγατε τους επιστήμονες ή θα κάνατε κάτι κόντρα τους επιστήμονες;
«Οι αποφάσεις είναι πολιτικές αλλά πρέπει να βασίζονται σε μια καθαρή εκτίμηση επιστημονική η οποία είναι ούτως ή άλλως διεθνής. Δεν υπάρχουν εθνικού χαρακτήρα εκτιμήσεις, υπάρχουν εθνικού χαρακτήρα εξειδικεύσεις των επιδημιολογικών δεδομένων γιατί υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα. Από εκεί και πέρα βεβαίως μπορείς να πεις πολιτικά ότι λαμβάνω υπόψη μου και άλλες παραμέτρους καταρχάς οικονομικές ή αντοχές ψυχικές της κοινωνίας αλλά εμένα με ενδιαφέρει να είναι καθαροί οι ρόλοι και καθαρές οι φάσεις. Καθαρός ο ρόλος της επιστημονικής εκτίμησης και πρότασης και καθαρό το στοιχείο το πολιτικό το οποίο προστίθεται με αιτιολογία η οποία να μπορεί να αξιολογηθεί πολιτικά γιατί έχει επιπτώσεις, έχει ευθύνη το τι λες και τι αποφασίζεις», δήλωσε επεξηγηματικά απαντώντας στο ερώτημα.
«Μιλάμε για μια διαχείριση κρίσεων όπου δεν έχεις να αντιμετωπίσεις ανθρώπινες συμπεριφορές ή μηχανισμούς οικονομικού χαρακτήρα, εδώ έχεις να κάνει με έναν αντίπαλο ο οποίος είναι ασύμμετρος και με μια κρίση η οποία είναι κρίση ιατροβιολογική, δεν είναι μια κρίση κοινωνική ή πολιτική. Είναι δευτερογενή τα προβλήματα τα κοινωνικά, τα πολιτικά, τα οικονομικά, το πρωτογενές στοιχεία είναι μια ασύμμετρή κρίση με έναν ιό. Δεν μπορείς να παίζεις με αυτά», διαμήνυσε κλείνοντας ο κ. Βενιζέλος.
Με αφορμή την απώλεια του Κάρολου Παπούλια, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Ο Κάρολος Παπούλιας ήταν ένας άνθρωπος με ανεξάντλητο χιούμορ, ένας άνθρωπος που χαιρόταν τη ζωή, ένας άνθρωπος που γνώριζε λεπτομέρειες για τον τρόπο ζωής λαών και περιοχών. Ένας άνθρωπος διανοούμενος με πολύ μεγάλα πνευματικά ενδιαφέροντα, με ολοκληρωμένη και ισχυρή άποψη αλλά πάντοτε λιγόλογος, προσεκτικός, επιφυλακτικός γιατί βεβαίως είχε περάσει μέσα από εμπειρίες ιστορικές που τον είχαν χαλυβδώσει και ως εκ τούτου συναντήθηκε με την ιστορία πριν συναντηθεί με την τρέχουσα πολιτική».
«Ο Κ. Παπούλιας ήταν ένας καλλιεργημένος άνθρωπος με σπουδές μεταπτυχιακές στην Ιταλία και την Γερμανία, ένας κοσμοπολίτης. Ένα άλλο στοιχείο που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι η διακριτικότητα με την οποία κινήθηκε στο δημόσιο βίο από τότε που έγινε βουλευτής μέχρι πρόεδρος Δημοκρατίας. Κανείς δεν άκουσε ποτέ για την οικογένειά του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
«Ήταν μια ευχάριστη στροφή της μοίρας το γεγονός ότι η ΝΔ τον πρότεινε τότε ως κυβερνών κόμμα για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, μια πρόταση που απεδέχθη ασμένως και το ΠΑΣΟΚ αλλά πρέπει να πούμε ότι την έκανε η αντίπαλη ιστορική παράταξη. Υπήρξαν άνθρωποι που έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιλογή του, θα μου επιτρέψετε να μνημονεύσω δύο ονόματα προσώπων που ιδιαίτερα εκτιμώ, τον Π. Μολυβιάτη και τον Ι. Βαρβιτσιώτη που ήταν και οι δύο στενοί του φίλοι», διευκρίνισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι κάποιες φορές το κομματικό σύστημα είναι κάτω από τα πρόσωπα ή κάτω από τη συγκυρία, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Το κομματικό σύστημα δεν ξέρω αν φταίει ως σύστημα πάντως η λειτουργία των κομμάτων εμπεριέχει πολλά στοιχεία αδικίας και αναξιοκρατίας, από εκεί και πέρα το κομματικό σύστημα το οποίο δοκιμάστηκε λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα έχει μεγαλύτερη διορατικότητα από ότι τα κόμματα τα ίδια. Διότι το κομματικό σύστημα λειτούργησε έτσι ώστε να κάνει τον Κ. Παπούλια πρόεδρο της Δημοκρατίας και να τον εκλέξει η Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία δύο φορές. Έναν άνθρωπο της πολιτικής, έναν άνθρωπο που είχε μια διαδρομή όχι απλά και μόνο ως κομματικό στέλεχος αλλά ως προσωπικός φίλος του αντίπαλου ιστορικού ηγέτη, του Α. Παπανδρέου».
Αναφορικά με την περίοδο της κρίσης και το χαρακτηρισμό του «προδότη» που του φώναξαν οι «Αγανακτισμένοι», ο κ. Βενιζέλος τοποθετήθηκε λέγοντας: «Αυτά είναι η ακραία στιγμή έκπτωσης του πολιτικού πολιτισμού και αυτό δεν είναι το αυθόρμητο κίνημα των αγανακτισμένων, είναι πολιτικές δυνάμεις οργανωμένες και επίσημες που το έκαναν αυτό ή που το ανέχθηκαν ή που εμμέσως το υπέθαλψαν. Έζησα την πίκρα του Κ. Παπούλια, που είναι η πίκρα ενός ανθρώπου που έχει ζήσει την ιστορία, την έχει διαπεράσει και υπερασπίζεται τη δημοκρατία πρακτικά όχι ρητορικά και σας θυμίζω ότι αυτό επηρέασε και την τότε απόφαση για την εξαγγελία του δημοψηφίσματος».
«Αλλά πάντως ο Κ. Παπούλια ως πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν πάντα ένας εκφραστής του ψύχραιμου πάθους να σώσουμε την οικονομία, να μείνουμε στην Ευρώπη, να μείνουμε στο ευρώ. Δηλαδή εξέφραζε στην πραγματικότητα όπως όφειλε κατά το σύνταγμα τη βούληση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», υπογράμμισε στη συνέχεια.
Ερωτηθείς που βλέπει σήμερα το λαϊκισμό, απάντησε: «Τον λαϊκισμό τον βλέπω στην πάση θυσία αποφυγή του πολιτικού κόστους και στην πρόωρη εξαγγελία μιας κανονικότητας η οποία δεν έχει έρθει και είναι πάρα πολύ δύσκολο να ‘ρθει διότι υγειονομικά δεν μπορεί να έρθει λόγω της πανδημίας. Υπάρχει ένας στρουθοκαμηλισμός ο οποίος αφορά την κυβέρνηση, ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος και δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Υπάρχουν φυσικά και κόμματα και πρόσωπα τα οποία λένε ''βγάλτε το κεφάλι από την άμμο''. Υπάρχει ένας σχεδιασμός για την επιστροφή στην ομαλότητα, στην κανονικότητα αλλά αν η πραγματικότητα δεν ταιριάζει στον σχεδιασμό μας και μας φέρνει ενώπιον νέων προκλήσεων πρέπει να προσαρμόσουμε τον σχεδιασμό μας και όχι να θυμώσουμε επειδή ο σχεδιασμός μας δεν επιβεβαιώνεται από τις οικουμενικές εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία».
Αναφορικά με την κριτική που δέχεται ότι τα λέει αυτά τώρα που δεν έχει κάποιο κόστος, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε: «Έχω πει πολύ πιο βαριά πράγματα με κόστος όταν ήμουνα στην πρώτη γραμμή του πυρός και λάμβανα αποφάσεις και αναλάμβανα και το κόστος άρα έχω καταβάλει το τίμημα μου και τέτοιου είδους κριτική δεν δέχομαι. Από την άλλη πλευρά έχω την υποχρέωση να λέω την αλήθεια όπως την αντιλαμβάνομαι. Αυτή την λέω προσπαθώντας να βοηθήσω ως πολίτης τον τόπο από εκεί και πέρα νομίζω ότι θα είχε κάθε συμφέρον όποιος ασκεί την εξουσία να προσέχει αυτά που λένε οι πολίτες. Η δε αντιπολίτευση να φροντίσει και αυτή να συμβάλει δημιουργικά με κριτικό αλλά συγκροτημένο και παραγωγικό λόγο και όχι με απλουστεύσεις».
«Ότι λέμε είναι κτήμα κοινό ο καθένας το χρησιμοποιεί όπως θέλει, άλλο το τι πρόθεση και τι στόχο έχει αυτός που λέει και άλλο το πως το χρησιμοποιεί αυτός που το ακούει. Καταρχάς πρέπει να το αντιληφθεί πριν το χρησιμοποιήσει», τόνισε.
Ερωτηθείς πόσο αισιόδοξος είναι για την έξοδο από την υγειονομική κρίση, επισήμανε: «Όταν βλέπουμε παγκοσμίως τη δυσκολία της επιστημονικής κοινότητας να καταλήξει σε ορισμένες αξιολογήσεις, όταν βλέπουμε ότι υπάρχει μια απροσδιοριστία ακόμη σε σχέση με το τι συμβαίνει με την παραλλαγή Όμικρον, σε σχέση με τα εμβόλια, σε σχέση με τα μονοκλωνικά αντισώματα, σε σχέση με τα φάρμακα και τις θεραπείες, όταν βλέπετε αυτή την επιφυλακτικότητα της επιστήμης θα ήταν λάθος κάποιος να κάνει πολιτικές, κοινωνικές ή δημοσιογραφικές εκτιμήσεις οι οποίες να είναι προτρέχουσες σε την επιστήμη. Δεν πρέπει να προτρέχουμε, πρέπει να περιμένουμε να δούμε αυτό όλο το διανοητικό κεφάλαιο που διαθέτει η ανθρωπότητα, αυτός ο μηχανισμός αντιμετώπισης των υγειονομικών προκλήσεων πως θα αντιδράσει».
«Είμαι αισιόδοξος για τις δυνατότητες της επιστήμης, θα υπάρξει επιστημονική απάντηση, θα ανακοπεί και η παραλλαγή Όμικρον, θα τελειώσει η πανδημία αλλά δεν πρέπει να βιαζόμαστε να κηρύσσουμε το τέλος της κρίσης και την επιστροφή στην κανονικότητα, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα», εκτίμησε μεταξύ άλλων.
ΔΗΜ: Για τις δυνατότητες της επιστήμης είστε αισιόδοξος, για τις δυνατότητες της πολιτικής είστε αισιόδοξος; Λένε πολλοί ότι ωραία η επιστήμη, θα μας δώσει κάποιες εισηγήσεις αλλά οι αποφάσεις είναι πολιτικές, εσείς επειδή έχετε περάσει από τέτοιες θέσεις θα ακούγατε τους επιστήμονες ή θα κάνατε κάτι κόντρα τους επιστήμονες;
«Οι αποφάσεις είναι πολιτικές αλλά πρέπει να βασίζονται σε μια καθαρή εκτίμηση επιστημονική η οποία είναι ούτως ή άλλως διεθνής. Δεν υπάρχουν εθνικού χαρακτήρα εκτιμήσεις, υπάρχουν εθνικού χαρακτήρα εξειδικεύσεις των επιδημιολογικών δεδομένων γιατί υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα. Από εκεί και πέρα βεβαίως μπορείς να πεις πολιτικά ότι λαμβάνω υπόψη μου και άλλες παραμέτρους καταρχάς οικονομικές ή αντοχές ψυχικές της κοινωνίας αλλά εμένα με ενδιαφέρει να είναι καθαροί οι ρόλοι και καθαρές οι φάσεις. Καθαρός ο ρόλος της επιστημονικής εκτίμησης και πρότασης και καθαρό το στοιχείο το πολιτικό το οποίο προστίθεται με αιτιολογία η οποία να μπορεί να αξιολογηθεί πολιτικά γιατί έχει επιπτώσεις, έχει ευθύνη το τι λες και τι αποφασίζεις», δήλωσε επεξηγηματικά απαντώντας στο ερώτημα.
«Μιλάμε για μια διαχείριση κρίσεων όπου δεν έχεις να αντιμετωπίσεις ανθρώπινες συμπεριφορές ή μηχανισμούς οικονομικού χαρακτήρα, εδώ έχεις να κάνει με έναν αντίπαλο ο οποίος είναι ασύμμετρος και με μια κρίση η οποία είναι κρίση ιατροβιολογική, δεν είναι μια κρίση κοινωνική ή πολιτική. Είναι δευτερογενή τα προβλήματα τα κοινωνικά, τα πολιτικά, τα οικονομικά, το πρωτογενές στοιχεία είναι μια ασύμμετρή κρίση με έναν ιό. Δεν μπορείς να παίζεις με αυτά», διαμήνυσε κλείνοντας ο κ. Βενιζέλος.